GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un concediu in aceasta minunata insula nu se poate finaliza fara vizitarea capitalei, ceea ce reprezinta o adevarata placere, o plimbare intr-un orasel frumos, o gura de aer mediteraneana, in tumultul vietii cotidiene.
Argostoli este situat in golful Livadi si desparte insula oarecum in doua parti. Este capitala din 1757, are cca 14 000 de locuitori si este un oras dragut, foarte linistit la orele la care noi AmFostAcolo.
Noi veneam dinspre statiunea Skala (vezi impresii), de unde sunt in jur de 37 km. Am parcat masina la intrare in oras, langa mare, inainte de podul Drapano, chiar vizavi de statia de autobuz din Argostoli. Aici trebuie sa spun ca nu se plateste parcare -pt ca dincolo de pod, este parcare cu plata. Abia mai departe in port, este iarasi parcare libera.
Vremea era frumoasa asa ca am luat-o usurel la pas, intai pe faleza, unde doua lebede s-au si apropiat de mal cersind parca ceva de mancare. De-a lungul falezei palmierii parca stau de straja in apararea orasului.
Podul Drapano, de altfel un obiectiv important al orasului si monument istoric, era inchis pt reparatii, deci n-am putut sa-l traversam, asa ca l-am admirat numai de la distanta. Podul cu o lungime de 650m, construit de un englez, Charles de Bosset, a fost initial de lemn, urmand apoi sa fie refacut din piatra. Acum era vizibil afectat asa ca sincer necesita consolidare. Pe la mijlocul podului exista o piramida Column (Coloana) dedicata celui care a construit-o si in amintirea trecerii englezilor pe acolo, in timpul razboiului.
Am mers mai departe admirand frumusetea locului si am pornit inspre centrul capitalei. Pornind dinspre mare orasul este terasat, ca scarile unui amfiteatru. Case frumoase, in culori calde sau albe, cu flori la balconase, magazinase, ateliere mestesugaresti, pana ce am ajuns la aleea pietonala Lithostroto, dedicata shoppingului. Noi am admirat numai vitrinele intrucat la ora la care am ajuns, era pauza.
Singurul fericit a fost sotul meu, pt ca stiti cum e cu barbatii, greu stau dupa femei la shopping.
La capatul acestei strazi este si cladirea postei, o institutie importanta la ei, in toate satele prin care am trecut poate n-am vazut ceva gen primarie sau dispensar (mai ales in statiuni ei au puncte de prim ajutor), dar cu siguranta am vazut posta, cu steagul arborat. Pe de o parte a strazii este biserica catolica Sf. Nicholas, iar putin mai departe pe partea opusa o biserica ortodoxa, foarte frumoasa, cladirea Bell-Tower, iar cand ajungem in piata pe stanga, impunatoare si sobra cladirea tribunalului. Bineinteles ca sunt cafenele, terase la umbra cate unui copac, unde te poti racori cu o inghetata sau o cafea cum am facut-o noi, la cafeneaua din fata Muzeului de arheologie. Cladirea muzeului, chiar peste drum de tribunal, gazduieste multe artefacte, colectii de monede, sculpturi, ceramica datand din perioada miceniana. Dupa ce anul trecut vazusem si muzeul din Limenas –Thassos (vezi aici), imi doream sa-l fi vizitat si pe acesta, nu a fost sa fie, era inchis, cand am ajuns, tocmai se termina programul. Pt cei care doresc sa o viziteze programul este de marti pana duminica de la 8.30-14.30 Luni este inchis, iar duminica intrare gratuita.
In aceeasi piata, pe alta latura avem Teatrul Kephalos, care poate gazdui 500 de spectatori, cladirea fiind refacuta dupa cutremurul din 1953. Intreaga arhitectura a orasului a suferit atunci, mare parte cu specific venetian, dar dupa reconstructie au redefinit linia arhitecturala. De langa teatru, la stanga este o strada pe unde se ajunge la Muzeul Korgialeneios, care este un muzeu de folclor, unde aflam despre traditii, istoria locului, sunt multe fotografii de epoca, ba chiar este reconstituita o casa kefaloniana, in restul cladirii functionand biblioteca cu acelasi nume. Programul de vizitare 9-14 de luni pana sambata, duminica inchis.
Piata Platia Valianou, este piata centrala a orasului, avand o forma patrata, acolo un loc de cinste are statuia lui Panagis Valianou, un mare om, filantrop, ce a donat o avere pt spital si unele cladiri. Am vazut multe biserici, foarte frumoase, cred ca vreo patru, in locurile prin care ne-am plimbat. Sa amintesc si de Turnul cu clopot, dar si de fiecare cladire in parte, pt ca sunt frumoase, de cafenelele si terasele de unde poti sa stai si sa le privesti in voie. Toate astea iti dadeau senzatia de libertate, de vacanta, ai vesnica senzatie ca si ei, localnicii sunt in concediu, ca lumea e frumoasa si tot ce auzim la tv e o mare minciuna. Dar destul cu filozofarile, sa continuam, am ajuns iarasi pe faleza, unde am dat peste piata de fructe si legume, aici localnicii isi vand marfa, mai e si piata de peste, pestele proaspat prins se vinde acolo, pe loc, la primele ore ale diminetii.
Multe taverne, unde se poate servi peste proaspat, preturile pareau rezonabile. Aici langa mare este si laguna Koutavos, unde daca ai noroc poti vedea celebrele Careta-Careta si o mare varietate de pasari.
Sa nu uitam ca orasul e si un important port, de aici pleaca curse de ferry, sunt multe barcute, iahturi frumoase, precum si posibilitatea de a trece pe cealalta parte a peninsulei, la Lixouri, cu bacul care circula din ora in ora.
Ar mai fi de vazut un far Agios Theodoros, construit de britanici, o cladire mica cu coloane dorice albe, precum si statuia unui poet, Nikos Kavvadias care a facut obiectul unei dispute cum ca in trecut exista o rivalitate intre Argostoli si Lixouri, Iar poetul -statuia, cu fata la mare “cica ar fi intors spatele “ orasului Argostoli.
In timp ce ne plimbam pe faleza pavata cu pietre de mare, frumos colorate, incercam sa ne inchipuim o seara in care stai la o taverna la malul marii, savurand o mancare traditionala si ascultand muzica greceasca sau de ce nu formatia locala, o fanfara ce da spectacole inclusiv de Craciun.
Sper ca prin cele descrise sa aveti o imagine a acestui frumos oras, astfel ca daca ajungeti pe insula sa nu ratati vizitarea lui. Poate si pozele va vor ajuta in acest sens. Noi ne-am simtit foarte bine aici, am petrecut cateva ore relaxante, asa ca recomand cu drag toata zona.
Webmaster -o rugaminte: atasati melodia Den Ginetai de Elli Kokkinou sau Antique- Kenuria agapi. Multumesc.
Trimis de maryka in 07.06.12 11:05:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 38.17349000 N, 20.48844000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Una din melodiile solicitate a fost atasata, insotita si de cateva imagini. Sper sa placa.
Impresii frumoase, poze superbe! Muzica te imbie sa pleci... departe!
Vacante frumoase!
Foarte bun review, o intrebare: pe unde ati trecut de Sofia? Ati intrat prin oras sau pe ce parte ati ocolit?
Plec peste 10 zile si as vrea sa stiu cum e centura prin dreapta, cea care se continua cu autostrada. Multumesc.
@marius gaudi:
Noi am mers cu autocarul pe insula, am fost cazati la hotel Ocean View (vezi rw), in statiunea Skala (vezi rw), acolo am inchiriat o masina pt 3 zile (ne- a costat 93 E pe 3 zile , un Chevrolet Matiz) si am vizitat aproape toata insula (vezi rw-urile). Din ce stiu si nu dormeam, s-a mers pe centura Sofiei; iesire din Bulgaria prin Kulata. Ferry-ul se ia din portul Killini.
vacanta placuta!
@balasa violeta:
Da! asa e, a fost tare frumos acolo. Oricand m-as intoarce cu mare placere!
Mutat în rubrica "Descoperă Argostoli, KEFALONIA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2016 Elegantul Argostoli, oraşul care te cucereşte imediat şi iremediabil — scris în 08.10.16 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- May.2008 Argostoli - inima Kefaloniei — scris în 12.04.10 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ