GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Oplenac, mausoleul familiei regale Karađorđević
În altă zi a șederii noastre la Aranđelovac, am decis s-o duc pe iubi să vadă și ea un alt loc important din istoria Serbiei. Și, oarecum, legat și de a noastră.
Drumul spre Topola e scurt și am ales să mergem pe un drum județean, nu pe cel național pe care trecusem la venire.
Încă de departe se vede colina Oplenac, și pe vârful acesteia, impunătoarea construcție a bisericii Sf. Gheorghe, unde odihnesc, așa cum spune și titlul acestui articol, membrii familiei domnitoare Karađorđević.
Nu cred că mai are rost să rescriu aici chiar tot ceea ce am povestit deja acum patru ani și jumătate - vezi impresii (v. la ziua 5), dar nu mă pot totuși opri din a reaminti câteva date tehnice sau istorice mai importante:
” (Biserica) e o structură cu 5 domuri, începută pe vremea răscoalei țărănești din Țările Române (1907) și definitiv terminată prin 1930. Interiorul e placat cu superbe mozaicuri reprezentând vreo 60 de copii ale unor fresce din mânăstirile medievale sârbe. Mozaicul are o suprafață de 3 570 mp și e compus din peste 60 de milioane de pătrățele de sticlă (fabricate în faimoasele sticlării din Murano) având vreo 15 mii de nuanțe coloristice diferite, unele fiind acoperite cu foiță de aur de 14 sau 20 de carate.
În centrul bisericii, candelabrul de sub domul principal este făcut din armele capturate în primul război mondial după bătălia de la Kajmakčalan, topite, și are forma coroanei medievale sârbe reprezentând o comemorare a pierderii regatului sârb în bătălia de la Kosovo din 1389.
În liniștea bisericii Oplenac, patru cârmuitori sârbi și 18 membri ai dinastiei Karađorđević și-au găsit locul odihnei eterne: în partea superioară a bisericii sunt două sarcofage din marmură fină de Vencac - cel din absida sudică este al lui Đorđe Petrović (Karađorđe, 1762-1817), întemeietorul dinastiei regale, iar în absida nordică este cel al Regelui Petru I (1844 – 1921), ctitorul bisericii.
În cripta de sub biserică mormintele sunt împodobite cu onix de Dečani, sunt îngropați alți doi conducători sârbi: ducele Alexandru Karađorđević (1806-1885), fiul lui Karađorđe, care a condus Serbia din 1842 până la1858 și Regele Alexandru I care a fost ucis în timpul vizitei sale oficiale în Franța din 1934.
Deși biserica nu mai e folosită ca atare cam de jumătate de veac, încă impune respect și în interiorul său te simți exact ca într-o biserică unde se mai țin slujbe. Nu aș putea spune cum, dar parcă se simte spiritul divin ce te privește parcă de undeva de sus. Și nu, nu prin ochii Mântuitorului, ce sunt reprezentați în mozaicul din cupolă, ci parcă de undeva direct din ceruri...
Cele două sarcofage regale din abside la rândul lor impun respect și chiar și simplul act de a face o fotografie aici mi s-a părut oarecum un mic sacrilegiu. Dar pe de altă parte, m-am gândit că ar fi păcat să nu pot prezenta și altora ceea ce am admirat aici.
Ieșind din măreața biserică-monument, se poate vizita Casa lui Petru (I) și de asemenea, Casa Vierului (viticultorului, nu vă gândiți la suine!). Noi am fost doar în prima, acolo unde am privit portretele nu doar ale regilor lor, ci și ale Reginei Maria de România, soția lui Alexandru I. Și nu pot să mint că nu am fost la fel de impresionat ca și prima oară la vederea copiei după telegrama ce anunța declanșarea primului conflict mondial din istorie...
E un loc ce merită vizitat, iar dacă e mai mult timp disponibil, cu siguranță trebuie făcută o oprire și la Conacul lui Karađorđe.
Mult mai multe puteți afla de pe pagina lor de net topolaoplenac.org.rs/en/c ... -karadjordjevic, oplenac.rs/wpeng, sau chiar și de pe wikipedia.
Trimis de Dragoș_MD in 08.12.19 19:49:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Descoperă Aranđelovac — scris în 30.11.19 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ