GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Altea – o stațiune cochetă de pe Costa Blanca, prea puțin cunoscută
Altea este un mic orășel – stațiune din provincia Alicante, în regiunea Marina Baixa, situat între Valencia (132 km) şi Alicante (53 km), mai exact între Calpe (aflat la 12 kilometri nord) şi Benidorm (aflat la 16 kilometri sud).
Numele Altea poate proveni din grecescul „Altahia” sau din arabă de la "Atalaya".
A prosperat datorită râului Algar, gura de vărsare a acestuia în Marea Mediterană aflându-se în imediata apropiere a oraşului, ceea ce i-a conferit o poziţie strategică importantă de-a lungul secolelor, portul Altea furnizând apă potabilă navigatorilor, dar şi pescarilor.
S-a aflat sub dominaţie musulmană până în anul 1244 când a fost cucerit de Jaume I de Aragon.
Cu o populaţie permanentă de 22.000 locuitori, Altea este un orăşel foarte cochet, absolut fermecător, situat pe un promontoriu deasupra unui golf liniştit protejat de muntele aflat foarte aproape. Economia oraşului se bazează primordial pe turism. Numărul turiştilor dublează populaţia rezidentă, aceştia fiind atraşi de climatul foarte plăcut şi de plajele frumoase ale Alteei. Staţiunea oferă cazări pentru orice buzunar şi pentru toate gusturile de la apartamente şi aparthoteluri de o stea până la hoteluri de cinci stele.
Ne-am plimbat doar prin Oraşul Vechi şi am rătăcit pe străduţele înguste cu piatră cubică, admirând casele cu faţadele vopsite în alb şi sumedenia de flori multicolore, până am ajuns în Plaza de la Iglesia, de unde am putut admira, de sus, marea. Aici am găsit cea mai bună panoramă asupra plajei şi mării, marea fiind ca o pată de culoare pe fondul alb al caselor tradiţionale bine îngrijite.
Dar mai întâi am vizitat principala biserică din Altea, Iglesia Nuestra Señora del Consuelo – un simbol al oraşului, cu vitralii impresionante şi decoraţii în stil baroc. Am admirat cele două cupole de culoare albastră, acoperite cu ţigle albastre cu motive geometrice albe, specifice, se pare, provinciei Alicante. Biserica este amplasată pe un deal deasupra mării, ceea ce o face vizibilă din orice punct al oraşului. Din acest motiv, biserica este nelipsită din orice fotografie cu Altea.
Biserica are o importanţă istorică deosebită, cunoscând trei etape istorice succesive. La începutul secolului al XVII-lea (1607-1617) a fost ridicată biserica iniţială de către fraţii Pere şi Damià de la Càmara, pe acelaşi loc, dar de dimensiuni mai reduse. În anul 1640 aceasta a fost ridicată la rangul de parohie. La mijlocul secolului al XIX-lea, din cauza stării de degradare în care ajunsese, s-a impus construirea Capelei Comuniunii, finalizate în anul 1854, separat de biserică în partea de sud-vest, prin ocuparea unei părţi din vechiul cimitir, desacralizat şi mutat deja cu ani în urmă. Între 1900 şi 1910 a fost construită biserica Nuestra Señora del Consuelo în forma în care o putem vedea şi astăzi, cu motive florale şi decoraţiuni aurite. În stânga intrării se află turnul clopotniţă construit pe o bază pătrată.
Ne-am bucurat că am avut norocul de a găsi biserica deschisă, ceea ce rar ni s-a întâmplat în plimbările din acest sejur, astfel că am putut-o admira în voie, vizitând şi prima sală a Muzeului Parohial al acesteia, unde sunt expuse obiecte liturgice, veşminte, cruci, candelabre, cărţi parohiale, dintre care se remarcă una din cele mai vechi cărţi din oraş, cartea parohială din 1640.
După vizitarea bisericii și a muzeului, aproape ne-am pierdut în labirintul străduţelor înguste şi în pantă care coborau spre mare, cu multe trepte de coborât şi apoi de urcat, am fost uimită de numărul mare de terase, cafenele şi restaurante aflate pe ambele părţi ale străduţelor, de magazinele de artizanat şi produse tradiţionale, de magazine de suveniruri sau bijuterii. În plimbarea noastră prin Altea ne-am intersectat cu o nuntă şi noi avem poze cu mirele şi mireasa, dar şi aceştia au poze cu noi :).
Portul din Altea merită de asemenea vizitat, existând numeroase posibilităţi de a lua masa chiar în apropierea mării, dar noi nu am avut timp nici măcar pentru o Sangria rece.
Altea dispune şi de o porţiune de plajă lungă de aproape șase kilometri, la nord existând plaja Cap Negret, frumoasă, dar cu pietre, plaja La Roda – în dreptul Oraşului Vechi şi plaja Cap Blanc spre sud spre Albir.
În Altea se poate ajunge cu maşina pe drumul naţional N-332 sau pe autostrada cu plată AP-7, luând ieşirea 64. Există şi posibilitatea de a ajunge cu trenul care circulă pe ruta Alicante-Denia sau cu autobuzele foarte confortabile ale firmei ALSA. Din Benidorm am fi putut ajunge cu busul turistic supraetajat L31, care are o frecvenţă destul de bună, dar este cam scump (9,50 euro un card valabil 24 ore), sau cu autobuzul L12 la un preţ foarte rezonabil de 1,50 euro, dar există doar patru curse pe zi şi nu la cele mai potrivite ore sau cu autobuzul L10 din Altea până în centrul Benidormului.
Pentru noi, care veneam din lumea „zgârie-norilor” din Benidorm, vizitarea Centrului Vechi al pitoreştii Altea a fost ca o întoarcere în timp spre orăşelul tradiţional spaniol autentic.
Ne-am despărţit cu greu de Altea şi doar cu promisiunea vizitării fabricii de ciocolată Valor din Villajoyosa, care produce cea mai bună ciocolată din Spania. Ispita a fost prea mare şi prea dulce :D.
Recomand cu toată încrederea petrecerea câtorva ore hai hui prin Altea – o bijuterie prea puţin mediatizată de pe Costa Blanca. Dacă eram o fire mai boemă m-aş fi gândit foarte serios chiar la un sejur de câteva zile în această frumoasă staţiune. Altea şi-a păstrat frumuseţea şi farmecul de-a lungul anilor, ceea ce nu s-ar putea spune despre alte foste sate de pescari, transformate chiar radical în ultimele decenii.
Trimis de nicole33 in 28.10.19 22:08:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Costa Azahar, Costa Brava, Costa del Sol, Mallorca, Tenerife
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă Altea, CALPE" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
--
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Altea — unul din cele mai frumoase orașe de pe Costa Blanca — scris în 26.02.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ