ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 14 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Trei zile printre tuaregi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Citatul zilei: "Nu toți cei care rătăcesc sunt pierduți"- J. R. R. Tolkien

Trei zile printre tuaregi prin deșertul Tassili cam despre asta este această poveste.

După cum am precizat anterior 80 la sută din imensul teritoriu al Algeriei, cea mai mare țară din Africa din punct de vedere al suprafeței, este ocupat de deșert. Sincer vă spun că partea asta a călatoriei despre care o să vă povestesc acum, nu mă încanta absolut deloc. Era vorba de trei zile trăite în deșertul Saharei alături de tuaregi, oamenii deșertului ce cunosc cel mai bine aceste locuri. Două nopți dormeam la cort sub cerul liber, plin de o mie de stele așa cum mai este numit, iar toaleta era în spatele stâncilor. Pentru mine toate astea nu sunau deloc atractiv. În condiții de-astea mergeam prin tinerețe.

Era cât pe-aci nici să nu vin! O doamnă din grup a rămas la hotelul de care v-am povestit anterior și mă îmbia și pe mine să rămân cu ea. Doar că fiind un om al aventurii mi-am zis să merg totuși și în deșert, ca să nu am regrete ulterior și bine am făcut! Aș fi făcut o greșeală imensă să nu merg în deșertul Tasiili. A fost o excursie absolut MEMORABILĂ.

Dar să începem cu începutul. Tuaregii ce ne-au luat cu mașinile de la aeroport, ne așteptau la hotel dimineața. Ne-am suit câte doi-trei într-un jeep Toyota și am purces la drum. Erau mașini destule plus două suplimentare pentru bucătari și ustensilele lor, dar și pentru corturi, saci de dormit și saltele, dar și mese și scaune pliabile.

Am mers vreo două ore pe o șosea impecabilă pâna la intrarea în deșert. În imediata apropiere se aflau granițele cu Libia, Niger si Mali toate trei țări cu o situație politică foarte instabilă, toate trei extrem de periculoase. Pe această porțiune am fost chiar de capul nostru nemaifiind însoțiți de mașini de poliție.

Deșertul Tasilli n’Ajjer însemnă în limba tuaregilor „Podișul Râurilor” un nume străvechi care denotă faptul că acum multe mii de ani era o cu totul alta structură a naturii în zonă. Cel mai bine o să vedem ulterior în picturile rupestre, ce abundă în zonă. Deșertul Tassili este in zilele noastre o arie protejată.

Situat într-un peisaj selenar ciudat, de mare interes geologic, acest sit are una dintre cele mai importante grupări de artă rupestră preistorică din lume. Peste 15.000 de desene și gravuri înregistrează schimbările climatice, migrațiile animalelor și evoluția vieții umane la marginea Saharei din anul 7000 î. Hr. până în primele secole ale epocii actuale. Formațiunile geologice prezintă un interes istoric remarcabil, cu gresii erodate formând „păduri de stâncă” .

Tassili n'Ajjer este un platou vast din sud-estul Algeriei, la granițele dintre Libia, Niger și Mali, care acoperă o suprafață de 72.000 km pătrați. Densitatea excepțională a picturilor și gravurilor, precum și prezența multor vestigii preistorice, sunt mărturii remarcabile ale Preistoriei. Din 10.000 î. Hr. până în primele secole ale erei noastre, popoarele succesive au lăsat multe vestigii arheologice, locuințe, movile funerare și împrejmuiri care au dat abundent material litic și ceramic. Cu toate acestea, arta rupestre (gravuri și picturi) este cea care a făcut Tassili celebru în lume începând cu 1933, data descoperirii sale. Au fost identificate până în prezent 15.000 de gravuri.

Ei bine cam asta am făcut preț de trei zile prin acest deșert. Am alergat la propriu cu jeep-urile de la o stâncă la alta, pentru a vedea cât mai multe și cât mai interesante desene rupestre. Aceste desene reprezentau scene de viață de la începuturile omenirii. Reprezentau atât animale sălbatice, animale ce trăiau la acea vreme acolo, cum ar fi girafe, crocodili, hipopotami, chiar și lei, până la animale domestice gen vaci, dar și oameni ce vânau ori creșteau animale. Deasemenea am admirat si scene de război în care se înfruntau mari grupuri de oameni. În perioada mai apropiată de acu 3-4000 de ani au început să apară în peisaj și cămilele, semn că structura naturală se modificase substanțial.

Toate aceste 15000 de picturi rupestre descoperite în zonă înfățișează viața în general, dar și marile schimbări climatice ce au avut loc în mii si mii de ani. Este o zonă absolut deosebită. Deșertul în acest loc plin de stânci care de care mai difertie, cu dune de nisip și cu lipsa aproape totală a vieții ne-a fascinat pur și simplu.

În afară de niște cămile rătăcite prin zonă, nu am mai întâlnit alte animale. Aceste cămile se pare că au proprietari, dar sunt lăsate în voia lor preț de câteva luni sau chiar ani si apoi la nevoie sunt luate acasă. Ar mai fi vulpi sau scorpioni sau șopârle, dar nu am mai văzut alt animăluț.

Sincer nu am crezut că o să-mi placă atât de mult în deșert. E drept nu este un deșert doar cu dune de nisip sunt și formatiunile acestea stâncoase colorate splendid, ce îi dau o aură aparte. A fost o tură foarte grea, chiar dacă am mers numai cu mașina. La un moment dat îmi era greu să și cobor și să urc în mașină la câte opriri am avut, la câte stânci și la câte desene rupestre am ajuns.

La fiecare oprire, unde mâncam sau campam, mergeau înaintea noastră mașinile bucătarilor, care se ocupau mai întâi de perierea și curățarea locului. Ridicau fiecare piatră, ca să se asigure că nu este niciun scorpion prin zonă, care ne-ar putea provoca mari daune.

Apropo să vă spun două vorbe și despre tuaregi. Aici aveți istoria tuaregilor de la descoperă.ro. Pentru cei interesați este o lectura extrem de interesantă despre istoria și originea tuaregilor. Las aici link-ul https://www.descopera.ro/cultura/4613317-tuaregii-poporul-care-refuza-sa-piara.

Tuaregii sau oamenii deșertului, așa cum li se mai spune, trăiesc în condiții extrem de dure de mii de ani. Cunosc locurile ca-n palmă, asta cu toate că dunele de nisip, multe dintre ele sunt foarte asemănătoare și este extrem de ușor să te rătăcești pe acolo. Cu toate ca au trecut și ei într-un final la islam, nu sunt atât de habotnici religioși. Culmea la ei bărbații poartă fața acoperita și nu femeile. Asta este și poate din cauza condițiilor naturale vitrege, unde trebuie să-ți acoperi fața și de multe ori și ochii, de furtunile de nisip.

Trei zile am trăit printre acești oameni duri. Erau o familie, numai bărbați conduși de cel mai erudit dintre ei. Acesta de altfel ne prezenta de fiecare dată picturile rupestre. Dar nu el era șeful, ci cel mai în vârstă. Am aflat în mod expres acest lucru în ultima zi când am vrut să le dăm un mic tips de recunoștință pentru că au avut grija de noi timp de trei zile și doar decanul de vârstă a luat banii de la mine, eu fiind cel mai în vârstă bărbat din grupul nostru.

După cum vă spuneam am dormit timp de două nopți în deșert la cort. Aveam fiecare cortul nostru plus o saltea și un sac de dormit. Eu am preferat să dorm în sacul meu adus de acasă. Prima noapte nu am putut închide un ochi, din cauza vântului care bătea cu putere, de era să ne ia pe sus. A doua noapte a fost mai liniștită și eu mai obosit și am dormit foarte bine. Tuaregii se ocupau de toate treburile gospodărești, dar i-am ajutat si noi foarte mult. La sfârșit chiar ne-au mulțumit pentru acest lucru, pe care ei nu l-au mai întânit niciodată la turiștii spanioli, nemți sau italieni pe care i-au mai ghidat, după cum ne-au spus la sfârșit.

Seara după ce mâncam cina tradițională, cu care eu nu prea mă împăcam deoarece nu sunt fan cuș-cuș, stăteam la povești, cântece și jocuri de societate alături de ei. Chiar ne-am împritenit cu ei fiind oameni de mare ispravă.

Ziua în afară de vizita la stâncile cu picturi rupeste sau la cele cu o atmoseferă selenară, am mai făcut si câteva mici drumeții pe dunele de nisip pentru a vedea apusul. Nu știam că se merge atât de greu pe nisipurile astea mișcătoare. O să vedeți niște poze absolut superbe. Cred că cel mai greu la acest articol îmi va fi să aleg pozele cele mai frumoase din multitudinea de poze realizate.

Trei zile grele în deșert, dar cu niște amintiri fantastice. Așa aș putea rezuma această tură.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 27.10.23 11:55:14
Validat / Publicat: 27.10.23 13:15:11

VIZUALIZĂRI: 552 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 o bere rece
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.10.23 12:10:57]
»

Excepțional -- pozele de asemenea!

robertAUTOR REVIEW
[27.10.23 12:35:56]
»

multumesc mult! Rog https://www.youtube.com/watch?v=y21HlztYBME

webmasterX
[27.10.23 13:14:16]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

AZE
[27.10.23 13:27:15]
»

Fain articol și faine poze. Excepțional cum spune webmaster. Felicitări pentru excursia făcută.

Iar ceea ce ai văzut și ai trăit a fost ceva unic în viață.

La asemenea excursii aș rezista și eu doar nu trebuie să merg pe jos acolo în deșert. Iar asemenea condiții de campare am avut destule în tinerețe va trebui un scurt refresh ????și e totul ok.

Mika
[27.10.23 14:24:24]
»

@robert: Minunat! Cuvintele sunt de prisos. Așa ceva mi-ar fi plăcut și mie. Felicitări!

Pușcașu Marin
[27.10.23 14:53:31]
»

@robert: Tare frumos. M-am uitat de două ori la fotografii, ceea ce nu mi se întâmplă prea des.

Rămân totuși cu o mare dilemă. Dac-aș fi fost în locul tău, mergeam în deșert sau rămâneam cu doamna respectivă la hotel?

robertAUTOR REVIEW
[27.10.23 17:00:29]
»

mulțumesc frumos pentru vizită și cuvintele frumoase. Într-adevăr a fost o experiență deosebită!

La asemenea excursii aș rezista și eu doar nu trebuie să merg pe jos acolo în deșert. Iar asemenea condiții de campare am avut destule în tinerețe va trebui un scurt refresh ????și e totul ok.

= stii vorba aia și ce mai aștepți!? O să facă și la anul excursie.

robertAUTOR REVIEW
[27.10.23 17:01:59]
»

@Mika: mersi frumos! Sunt convins că ți-ar plăcea si tie, doar preferi bocancii în detrimentul pantofilor cu toc! ; -)

Mika
[27.10.23 17:07:11]
»

@robert: Ce ți-e și cu FB ăsta ????

crismisPHONE
[27.10.23 17:07:47]
»

@robert: Wow! Tare!

Cum naiba să dai banii pe excursie în Algeria și pe urmă să stai 3 zile la hotel?!

robertAUTOR REVIEW
[27.10.23 17:26:38]
»

@Mika: chiar și așa!

robertPHONEAUTOR REVIEW
[27.10.23 17:36:25]
»

@ghisor: mersi frumos pentru vizita și comentariu!

Nu știu ce ai fi făcut tu în locul meu. Era o doamnă tare distinsă!

Eu mi -s om serios și am ales aventura! Altfel ce as mai fi avut acuma de povestit???

Cert este ca am rămas cu ceva amintiri memorabile și asta este tot ce contează!

robertPHONEAUTOR REVIEW
[27.10.23 17:38:25]
»

@crismis: offf Crismis offf!

Esti pasibila de o penalizare. A fost și concertul lui Goran în București și nimic!!!

crismisPHONE
[27.10.23 17:40:14]
»

@robert: He-he!... Câtă treabă am avut noi cu Goran ăsta!... Povestim cu prima ocazie. Accept penalizarea. ????

Yolanda
[27.10.23 19:52:32]
»

@robert: Aceasta excursie m-a încântat tare mult, fotografiile sunt excelente.

Bravo pentru inspiratie si reusita.

Michi
[28.10.23 09:41:02]
»

@robert: Este al doilea review pe care-l citesc azi, după cel al lui Ghişor care-mi provoacă o nemulţumire că n-am fost acol0, dar ce să vezi mai întâi când ai ieşit prima oară din ţară spre 60 de ani? Am fost în Maroc, Tunisia, Egipt, Israel, dar în Algeria nu, şi nu am avantajul de a merge in locuri exotice ci trasee clasice cu excursii organizate. Reviewul este superb, marca Robert, pozele, ce să mai vorbesc? Mulţumesc.

robertAUTOR REVIEW
[28.10.23 11:28:30]
»

@Michi: Pe vremuri atât România, cât și Algeria erau țări închise și era foarte greu să calătorești. Acum avem noroc de o mare deschidere, cât o mai ține ea, după covid, acum războaiele astea mă sperie tare. Să sperăm totuși la pace si la libertate, că astea sunt cele mai importante.

Mulțumesc mult pentru vizita și pentru aprecieri, venite de la dumneavoastră valorează dublu pentru mine. Multă sănatate vă doresc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, crismis, Michi, Mika, Pușcașu Marin, robert, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Algeria:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.33706402778625 sec
    ecranul dvs: 1 x 1