GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Citatul zilei: "Călătoria te învață că indiferent cât de multe cunoști, este mereu mai mult de învățat" – The Cultureur
După vizita orașului Constantine, despre care am vorbit anterior ne-am îndreptat spre orașul roman Timgad. Una dintre cele mai frumoase și extrem de bine conservate provincii romane se află în Africa de nord. Aici doi factori importanți au făcut să se păstreze după doua mii de ani atât de bine, în primul rând vremea favorabilă și apoi lipsa atacurilor dușmanilor Romei. Asta în comparație cu nordul Imperiului Roman.
Astfel orașul roman Timgad este extrem de bine conservat fiind după Roma și Jedash din Iordania, cam cele mai bine păstrate orașe romane. Într-adevăr din păcate nu s-au făcut multe lucrări de conservare ori de restaurare, dar totuși acest oraș roman acoperit de nisip la un moment dat, se păstrează și în zilele noastre într-o stare foarte bună.
Orașul roman Timgad este situat la 119 de kilometri de Constantine și la 440 de kilometri de capitala Alger. Timgad găzduiește printre cele mai frumoase ruine ale unui oraș roman de oriunde din lume. Se numea Thamugadi acum două milenii și se află în nord-estul Algeriei, pe un platou înalt la nord de munții Aurès. A fost fondat de la zero în anul 100 la porunca împăratului Traian și primii locuitori au fost soldați ieșiți la pensie din Legiunea a treia Augusta. Orașul avea să crească, s-au construit băi publice, un templu, un teatru, forumul, o bibliotecă, piețe și fântâni, chiar și bordel; -), iar pe la anul 250 orașul avea aproximativ 15.000 de locuitori, o mulțime de locuitori pentru acele vremuri și pentru Africa de Nord din secolul al III-lea.
Legiunea a staționat în Lambaesis, nu departe de Timgad, iar cei care au făcut 25 de ani de serviciu militar în slujba Romei erau recompensați prin acordarea cetățeniei și prin ocazia deosebită de a locui într-un oraș nou și elegant pentru a-și petrece anii de bătrânețe cât mai plăcut. Orașul a crescut și datorită berberilor care au primit cetățenie romană. De asta i se mai spunea și orașul pensionarilor.
Romanii și-au început incursiunea în nordul Africii printr-o distrugere totală a orașului Cartagina (Tunisia de azi) în anul 146 î e en, după ce Imperiul se luptase de mai multe ori cu armatele nord-africane, celebre fiind bătăliile contra lui Hannibal. Roma îi alungase pe cartaginezi din Sicilia în anul 241 î e n, apoi în 218 s-a luptat din nou cu ei când abilul Hannibal a atacat Roma de pe uscat, venind dinspre Spania. Hannibal nu a putut cuceri Roma, fiind silit să se retragă. Cartagina a fost cucerită în anul 202 î e n, dar lovitura finală a venit 56 de ani mai târziu când orașul a fost incendiat de trupele lui Scipio Aemilianus, zis și” Africanul” . Legenda spune că cenușa a fost arată și acoperită cu sare, ca niciodată să nu mai poată crește nimic acolo.
Romanii au construit însă o mulțime de orașe în zone care astăzi sunt în țări precum Tunisia, Algeria, Libia sau Maroc. Câteva locuri sunt extrem de frumoase, cum ar fi amfiteatrul roman din El Djem (Tunisia) orașul Djemila (Algeria), Leptis Magna (Libia) sau Volubilis (Maroc).
Timgad a fost primul oraș vizitat din incursiunea noastră în Algeria, dar și cel mai dezvoltat. Am ajuns în jurul prânzului. aici ne-am întâlnit cu un alt grup de români veniți cu o altă agenție turistică semn că Algeria a devenit brusc foarte atractiva pentru turiștii români. Muzeul Timgad este site Unesco, iar intrarea la acesta costă doar 130 de dinari, aproximativ 4 lei de-ai noștri. Ieftin, dar și viața este foarte ieftină în Algeria. Evident majoritatea vizitatorilor acestui muzeu sunt localnici și predomină copii veniți împreună cu școala.
Cum se intră pe aleile muzeului, undeva în stânga este o clădire destinată statuilor, monezilor sau altor obiecte arheologice, dar în special superbelor mozaicuri. O să vedeți despre ce vorbesc dacă o să vă uitați la poze. Rămâi pur și simplu mut la ceea ce s-a putut realiza în acele vremuri.
Marele nostru noroc în vizita la acest oraș muzeu roman este că am beneficiat de serviciile unor ghizi localnici foarte competenți și pasionați. Nu erau ghizii clasici plictisiți să repete de mii de ori aceeași poveste, aceiași placă. Ăsta este unul din marele avantaje să vizitezi o țară aproape virgină, din punct de vedere al turismului.
Am fost impresionat de baile publice, de sistemul de canalizare, de toaletele fără intimitate unde se discutau probleme importante. Ce sa mai o alta lume. Orașul avea și un teatru în aer liber cu o capacitate de peste 3000 de locuri, dar unde nu se organizau lupte cu gladiatorii, ci doar spectacole de teatru, unde acustica era foarte bună...
Impresionant era și Arcul de Triumf construit în onoarea lui Traian care înca se află în picioare. Străzile pavate cu piatră, paralele care se afla și acum într-o stare bună sunt un alt lucru impresionant. Ne-am plimbat pe străduțe și din loc în loc mai dădeam de o clădire cu o semnificatie specială, fie că era biblioteca, bordelul ori piața publică.
Impresionant la piață era cântarul pieței, unde se calcula greutatea alimentelor și în funcție de acesta se plătea prețul corect. Erau extrem de avansați acu mai bine de 2000 de ani. Absolut incredibil.
Sincer eu niciodată nu am fost un mare fam ruine, dar datorită conservării excepționale a acestui oraș, dar și al povestiriolr ghidului am fost foarte impresionat. Concluzie recomand vizita sitului roman Timgad, unul dintre cele mai bine conservate orașe romane din lume.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
fară cuvinte
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
O lecție de istorie pe viu!
Trimis de robert in 31.08.23 10:38:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@robert: Moaaaama cate o sa am de citit. Da' incep de la coada spre cap.
Aici e de mine. "Pietroaiele" sunt viata mea (de turist). Pus pe lista. Chiar daca are numar de ordine 435.896 , cine stie, poate se inventeaza elixirul tineretii si-i vine randul vreodata.
Frumos. Lectii de-astea de istorie, la mine cel putin, sunt oricand bine-venite.
S-auzim de bine!
oooo lume nouă! Chiar mă întrebam ce ai pățit de ai dispărut așa brusc din peisaj! Parcăai fost o cometă, ne-ai încântat cu aventurile prin AMERICA DE SUD si apoi ai dispărut în neant! Sper că ești bine sănatos! Oricum ma bucur tare că ai revenit!
Chiar am foarte multe de scris de Algeria, da în ultimul timp ma misc un picuț cam greu! Multumesc mult de vizită și de comentariu! Toate bune!
”Astfel orașul roman Timgad este extrem de bine conservat fiind după Roma și Jedash din Iordania, cam cele mai bine păstrate orașe romane.
Într-adevăr, și acest oraș este la fel de bine conservat ca și Jedash, din Iordania, pe care l-am văzut și noi, cu ocazia excursiei făcute acolo.
Mă bucur că sunt mulți colegi care scriu aici, pe AFA, despre locuri pe care eu nu le-am văzut și pe care nu știu dacă am să mai ajung să le văd!
Felicitări pentru informații și pentru poze!!! ????
@doinafil: mulțumesc frumos pentru vizită si comentariu! Într-adevăr Algeria a fost o surpriză plăcută în care am descoperit mai multe situri romane extrem de bine conservate dupa mii de ani! Acesta este doar primul, am mai văzut încă două foarte frumoase.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Tlemcen o privire în istorie — scris în 20.11.23 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Trei zile printre tuaregi — scris în 27.10.23 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Istorie pe viu [Mausoleul Mauritaniei - situl Roman Tipaza - situl roman Djemila] — scris în 22.10.23 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Algeria o țară absolut senzațională — scris în 23.06.23 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2008 Alger - orasul alb-albastru! — scris în 17.10.11 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Aug.2007 Un deja-vous, visand la paradisul Africii de Nord — scris în 27.03.10 de TIKIM din ROMANIA - RECOMANDĂ