ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Dunnottar, fortareata aflata la inaltime

TIPĂREȘTE URM de aici

Distanta dintre castelul Glamis si ruinele fortaretei Dunnottar este de 42 mile, distanta pe care am parcurs-o in 44 minute. Programul zilnic de vizitare este 9.00-17.30, costul unui bilet este 7 lire, iar turul dureaza aproximativ o ora. De obicei, in aceasta zona vantul este puternic si aspru, insa vremea pe care am avut-o noi pe toata perioada vizitei a fost neasteptat de frumoasa, astfel incat ne-am bucurat de privelistea oferita fara a ne zgribuli de frig. Pentru a ajunge la intrarea abrupta catre poarta, trebuie mers de-a lungul unei poteci inguste destul de aproape de marginea stancilor si chiar langa intrarea in castel ai posibilitatea de a cobori pe plaja pentru a admira marea agitata. Desi am ajuns la putin timp dupa inchiderea acestuia, ne-am apropiat suficient de mult astfel incat sa il surprindem in cateva fotografii spectaculoase.

Aceasta fortareata dramatica si evocatoare, azi o ruina, a fost castelul contelui Marischal, odata una dintre cele mai puternice familii din Scotia. Stanca inalta pe care se afla Castelul Dunnottar a fost intentionat aleasa pentru a permite construirea celei mai impresionante cetati din Scotia, aflata intr-o locatie ideala de aparare impotriva unui atac de pe mare sau de pe uscat. Stanca pe care se afla castelul a fost formata acum 440 milioane de ani, constand dintr-un conglomerat de roca rosie si bolovani mari de pana la 1 metru, cunoscut ca incredibil de rezistent "Pudding Stone".

Stand pe o coasta izbitoare, înconjurata de stanci pe trei laturi, Dunnottar nu este doar una dintre cele mai frumoase cetati medievale din Marea Britanie, ci site-ul unora dintre cele mai fascinante si dramatice evenimente din istoria britanica, numele acesteia traducandu-se „fortareata aflata la inaltime”.

Desi pare a fi unul dintre cele mai romantice locuri din Scotia, in realitate evenimentele care au avut loc aici de-a lungul sutelor de ani, arata ca moartea violenta era la ordinea zilei. In secolele tulburi, a fost ars, reconstruit si ars din nou. A fost asediat, vizitat de sfinti, regine si loc pentru evadari dramatice, a fost o comunitate religioasa, cetate, inchisoare teribila si scena unui celebru episod din povestea Scotiei.

Cea mai veche inregistrare istorica provine din secolul al V-lea, cand sfantul celtic neobosit Ninian a infiintat o biserica pe stanca Dunnottar, unul dintre primele locuri creștine din Pictland. Biserica lui Ninian era o structura simpla de lemn, care mai tarziu a fost incorporata intr-un fort pict si o asezare mica.

La sfarsitul secolului al IX-lea, Dunnottar a fost locul bataliei intre regele Donald al II-lea si vikingi. Donald al II-lea a fost ucis in timpul bataliei, iar vikingii au distrus ulterior castelul. Invazia vikinga a fost primul episod de violenta de la Dunnottar.

Mentiunile despre Dunnottar devin mai frecvente incepand cu anii 1100, cand William Leul l-a folosit ca un centru administrativ. Mai tarziu, in 1276, aici a fost infiintata o biserica parohiala pe locul paraclisului original al Sf. Ninian.

Edward al Angliei a preluat Dunnottar in 1296, iar in 1297, Dunnottar a fost asediat de William Wallace, acesta luptand impotriva invaziei conduse de Edward I. In timpul cuceririi castelului, garnizoana de 4000 de soldati englezi s-a refugiat in biserica de piatra din interior sperand intr-o minune. Din pacate pentru ei, soldatii lui William Wallace au dat foc bisericii care a ars cu toti cei aflati in interior. Mai multe ferestre din biserica din secolul al XIII-lea, arse de Wallace, supravietuiesc inca in ruinele actualei capele.

In 1336, englezii s-au intors in Scotia si armata regelui Edward al III-lea au ocupat castelul si l-au intarit impotriva scotienilor. Scotienii reusesc totusi sa-l cucereasca si il ard din temelii, eveniment care se va mai repeta de cateva ori de-a lungul anilor.

Pana la sfarsitul secolului al XIV-lea, Dunnottar era detinut de familia Keith, Marischals (Marshals) din Scotia. Sir William Keith a construit turnul de la Dunnottar, caruia ulterior i-a mai adaugat un nivel.

Regele James al IV-lea l-a vizitat pe Keith la Dunnottar in 1503, iar nepoata sa, Mary, Regina Scotiei, a venit aici de doua ori, in 1562 si din nou in 1564, cand a fost insotita de fiul ei mic, viitorul James VI.

Intre 1580 si 1650, contele Marischal l-a transformat dintr-un castel sumbru intr-un conac mult mai opulent, construind cladiri in jurul acestuia, astfel incat in anii 1650 a fost considerat cel mai sigur loc din intreaga Scotie. Ca urmare, a fost locul perfect pentru a ascunde bijuteriile coroanei scotiene, protejandu-le de armata engleza a lui Oliver Cromwell, care a asediat castelul pentru a le distruge. Mica garnizoana alcatuita din 69 de oameni a rezistat asediului timp de 8 luni, inainte de a se preda in fata artileriei engleze. Cand englezii au ocupat castelul, au fost surprinsi sa observe ca bijuteriile coroanei scotiene lipsesc. Ce nu au realizat acestia a fost faptul ca in timpul lungului asediu, preotul din Kinneff a gasit o cale de a-si trimite sotia in Dunnottar printre liniile engleze pentru a lua bijuteriile, care au fost apoi ascunse in biserica din Kinneff si scoase la lumina peste 10 ani cand monarhia a fost restaurata in Marea Britanie. Evident ca englezii nu au fost extrem de fericiti ca au pierdut atata vreme intr-un asediu inutil si au distrus Dunnottar.

Acesta nu a fost ultimul capitol al Castelului Dunnottar. Desi era in ruina si sala cea mare distrusa, a fost folosit in continuare, ca baraci.

In 1685, aproximativ 160 de oameni care sustineau teologia presbiteriana si refuzau sa recunoasca suprematia spirituala a regelui, au fost inchisi in Whig’s Vault (care poate fi vizitata), o incapere inghesuita, pentru mai mult de 5 saptamani. Desi cativa au evadat, majoritatea au murit din cauza conditiilor dificile sau in timp ce au fost deportati catre Indiile de Vest.

In 1695, al 9-lea conte Marischal a reusit sa-si recastige Dunnottar pentru Keiths, dar dupa 44 de ani Dunnottar nu mai era potrivit ca o casa de familie.

In 1715, cel de-al 10-lea conte Marischal a facut o eroare fatala sustinand rascoala iacobita si a fost condamnat pentru tradare, proprietatile sale au fost pierdute iar Castelul Dunnottar a fost vandut catre York Building Company, care l-a golit de tot ce era transportabil si utilizabil. Inaccesibilitatea castelului l-a salvat inca o data, probabil, daca ar fi fost usor accesibil, mult mai mult din structura ar fi fost demolata.

Castelul Dunnottar a fost cumparat de familia Cowdray in 1925, iar prima vicontesa Cowdray s-a angajat intr-un program sistematic de consolidare si reparare. De atunci castelul a ramas in familie si a fost deschis vizitatorilor.

Pentru ca suntem in Scotia, este imposibil sa nu se vorbeasca si despre prezenta misterioasa a fantomelor la Castelul Dunnottar, a faimoasei "The Lady in a Plaid Green", adesea vazuta langa brutarie, in cautarea unui copil disparut. Se duce la fabrica de bere si apoi dispare.

Alte fantome legate de castel sunt un caine de vanatoare si un barbat scandinav inalt, privind spre mare, așteptand ceva sau pe cineva.

In privinta a ceea ce se poate vedea astazi in interior, printre ruinele castelului, nu ma pot pronunta, am avut insa posibilitatea de a merge de-a lungul stancilor aflate la inaltime pentru a vedea locul din diferite unghiuri.

Acestea fiind spuse despre Dunnottar, ne-am indreptat spre locatia unde urma sa innoptam, aflata la cca. 30 de mile, fara a sti ce surprize ne ofera aceasta. Drumul este mirific, pe malul Marii Nordului, pana la Golful Lunan, cu destinatia finala: Lunan House Bunkhouse. Dupa ce ne-am cazat, am profitat de faptul ca in Scotia se innopteaza foarte tarziu (la ora 22.30 este inca lumina) si am pornit intr-o plimbare neplanificata spre mare, care s-a dovedit a fi surprinzatoare.

Golful Lunan, cu plaja uimitoare orientata spre est, este probabil cea mai frumoasa plaja din Angus. Dincolo de dunele de nisip, am descoperit un loc magnific, cu un nisip auriu-rosiatic si o plaja extrem de lata, impartita in doua de raul Lunan care se varsa in Marea Nordului. Plaja este o destinatie populara pentru calareti si surferi, in zona fiind amenajat si un camping pentru rulote, iar pescuitul traditional este inca practicat aici. Dupa furtuna, nisipurile produc uneori agate si pietre pretioase.

Am fugit pe plaja spre mare, pentru a o testa cu picioarele. Am fost surprinsa sa vad o fetita de vreo 4 ani care se balacea dezbracata in apa, supravegheata de parintii care nu se sinchiseau de faptul ca apa era rece (diferentele de perceptie si educatie ale populatiei acestei tari fata de ale romanilor).

Aici se gaseste si ruina Castelului Roșu, pe un teren inaltat, cu vedere spre golf si care dateaza din secolul al XII-lea, construit initial de regele William Leul pentru a se apara impotriva invadatorilor vikingi.

Ne-am plimbat cu picioarele pe nisipul umed al plajei intinse, am fotografiat marea, vapoarele de croaziera care ajung in zona, plaja, un calaret cu al sau cal, insa nu am reusit sa fotografiez Castelul Rosu, datorita pozitiei lui fata de Soare, care incet-incet apunea, intunecand castelul.

Astfel am marcat o noua zi petrecuta in Scotia, pe urmele legendarului William Wallace, Braveheart-ul lui Mel Gibson.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 29.07.18 18:33:19
Validat / Publicat: 29.07.18 19:39:51
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE

VIZUALIZĂRI: 1526 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[29.07.18 18:54:56]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Aberdeen și împrejurimile, Aberdeen" (nou-creată pe sait)

webmaster
[29.07.18 20:22:24]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Aurici
[31.07.18 16:14:33]
»

@geani anto: AmFostAcolo și mi-a plăcut cel puțin la fel de mult. Sper doar să mai am și eu o ocazie în ceea ce privește Scoția, a fost o experiență extraordinară. Dintre cele mai frumoase din viața mea. Abia aștept să văd ce ai mai făcut în vacanța asta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043571949005127 sec
    ecranul dvs: 1 x 1