GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In august 2009 am fost pentru prima data in viata dincolo de granitele de vest ale tarii noastre dragi la niste rude plecate din romania in 2000 si stabilite in Ungaria in satul Tiszadob.
Intr-una din zile am mers in zona Tokaj si am vazut muntele cu acelasi nume si tocmai ne pregateam de glume cu gazdele noastre referitor la inaltimea muntelui respectiv cam 500 m, cand ne-a pocnit o foame fulgeratoare pentru ca umblasem toata ziua pe la strand pe la gradina zoo si se facuse deja cam 16. 00.
Stiam din povestile celor care mai fusesera ca aici sunt multe crame si vii intinse insa parerea mea era ca astia fac un vin scump si nu prea interesant.
Am mers ceva pana in satul Bodrogkisfalud si aici am intrat pe o straduta mica si am oprit in fata unei case dichisite cu aspect curat si ingrijit de pensiune: http://www.hudacsko-pince.hu/index-en.html
Cu greu am gasit site-ul dupa aceea pt ca ametit de vinuri am uitat sa cer o carte de vizita.
In curte mai multe case destul de mari toate cu etaj. Casa din fata era casa de oaspeti care ofera cazare pe langa serviciile obisnuite ale zonei. Unchiul a vorbit in prealabil cu stapana casei sa ne si gateasca pentru ca asa merge mai bine o degustare de vinuri. Am intrat in holul pensiunii si imediat in dreapta un culoar lat ca la metrou cu bare de sustinere coboara abrupt la 10 metri sub pamant. Afara erau cam 30 de grade, iar in crama cam 16, peste tot erau termometre si aparate care masurau concentratia de co2 probabil. Jos niste coridoare destul de late care faceau legatura intre diversele cladiri din curte, unde peste tot erau butoaie de diferite dimensiuni ce se odihneau unul peste altul lenes, cu caramida pe pereti acoperita cu un muschi sau o ciuperca de culoare neagra care cica face toti banii in procesul de invechire si limpezire al vinului. Imediat cum cobori sunt frumos aranjate 6 mese cu banci in loc de scaune in genul celor de la berariile germane. Am ocupat doua mese fiind 9 persoane si am fost perfect serviti de catre gazda noastra dna Katalin care ne-a vorbit in ungureste dar noroc cu matusile care ne-au tradus tot. La o degustare de acest fel se servesc cam intre 8 si 15 feluri de vin si intre acestea felurile de mancare si desertul. De inceput se incepe cu cel mai ieftin vin care de obicei este un furmint sec din anul anterior deci ultimul vin si cel mai prost insa si cel mai ieftin. Dna Katalin este de profesie degustator de vinuri de renume mondial si ne-a aratat in cartea de oaspeti pe Roger Moore care a fost un fidel client al vinurilor facute aici. Fiecare etapa consta intr-o explicatie asupra vinului ce urmeaza a fi baut, iar la inceput ni s-a explicat treaba cu temperatura care trebuia sa fie si de ce paharele de vin au picior intotdeauna si de ce se tin de picior paharele si nu de corp ca sa nu se incalzeasca vinul de la temperatuara mainii. Toata afacerea este a unei familii si astfel de familii sunt cu sutele care au crame in zona si ofera astfel de servicii in mai multe sate de jur imprejurul muntelui Tokaj.
Deci primul sfert de pahar pt ca asa am primit cam 1/4 dintr-un pahar adica aproximativ 50 ml a fost un furmint sec din 2008, nu era rau ni se facuse si mai foame si gazda a adus pe masa niste platouri cu feliute mici de paine pe care se afla o crema de branza cu condimente si verzituri prin ea deosebit de buna sau ne era prea foame ca am infulecat totul in trei secunde. Au urmat etapele cu vinuri din ce in ce mai dulci si explicatii la fiecare rand. Masa a continuat cu o supa de gaina cu fidea, foarte buna foarte fierbinte si apoi cu snitele de porc cu piure de cartofi adevarati si salata de varza apoi paprika cu carne de iepuras de camp extraordinara cu un sos de care imi amintesc si acum, toate astea stropite cu vin alb de o calitate foarte buna.
Vinul lor este obtinut de fiecare prin experimente proprii, ni s-a spus ca cel mai bun vin se face din struguri culesi chiar si in 20 noiembrie cand boaba este stafidita dar extrem de dulce si apoi lasat vinul la invechit cativa ani. Am baut un asfel de vin din 2003 aszuesencia cred ca se numea si a fost ultimul baut care efectiv iti lipeste buzele de dulce ce e si dupa aceea am vazut pretul unei sticle de 0. 5L = 31. 000 ft adica aprox. 120 de euro.
Eu am avut o intrebare: daca vine frigul si ei nu au cules strugurii si se strica recolta?
Raspuns: Nu toti strugurii se lasa pana tarziu ci numai o parte cam 20 -30% si daca vine piatra si se distrug, asta face parte din noroc, din acest motiv vinul bun este numai din anumiti ani in care toamna a fost lunga si frumoasa cu mult soare.
Ca desert am primit o prajitura nemaipomenita arata ca un fel de strudel insa continea nuci si toate fructele de padure culese de pe muntele Tokaj, cam aceleasi ca si pe la noi zmeura, mure, capsuni, afine...
Tot ce s-a mancat la masa a fost servit de Dna Katalin si am intrebat-o daca are ajutor si a zis ca are la bucatarie o fata pt ca n-ar fi putut sa faca chiar tot singura, iar tot ce am mancat este din zona si nimic de cumparat, iepurele impuscat de sotul ei care se ocupa si de vie, porcul din curtea lor, cartofii de pe deal...
In timpul mesei veneau tot felul de clienti care cumparau vin produs aici cu diferite recipiente in mana, chiar am vazut o familie cu o fetita de 13-14 ani care au gustat toti trei din vin si fetita a decis pe care sa-l cumpere.
In mod normal dupa masa ar trebui sa cumperi ceva vin insa nu e obligatoriu. Daca sunt doritori dupa terminarea degustarii cei care pot o iau invers de la dulce la sec daca vor.
Preturile sunt destul de mari pentru sticlele imbuteliate insa pentru oameni normali ca noi exista si o lista cu vinuri imbuteliate la sticle de plastic de 2 litri la preturi mai mici. noi am luat un demisec si un demidulce din 2007 fiecare la 2 litri cu cate 1500 ft.
Toata afacerea ne-a costat 30. 000 ft pentru 9 persoane din care fetita de 9 ani a gustat numai si din mancare si din vin.
Dupa aceasta degustare, prima din viata mea, pot sa spun ca astia stiu ce fac si fac un vin foarte bun. Eu am baut ceva vin alb romanesc si strain la viata mea si pot sa spun ca vinul de Tokaj e un vin superior fata de ce se produce la noi.
Daca aveti ocazia sa vedeti zona nu ezitati sa mergeti la o degustare de vinuri intr-o crama de pe aici.
PS Toaleta era sus si dupa atata vin era cam greu sa urci si te mai si lovea in cap o caldura cumplita de august
Trimis de ionescunic in 23.01.10 21:53:35
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Eu am baut ceva vin alb romanesc si strain la viata mea si pot sa spun ca vinul de Tokaj e un vin superior fata de ce se produce la noi
Imi dai voie sa nu fiu de acord? Daca si ungurii au vinuri mai bune ca noi... hai sa fim seriosi.
Sunt un mare admirator al vinului, beau un pahar/doua la fiecare masa, si sper ca imi permiti sa iti fac o recomandare, pe care sa nu o consideri aroganta. Incearca merlot Menestrel (rosu), de la Crama Rottenberg, il gasesti la Carrefour.
Sincer, chiar ma gandeam la un topic pe forum despre vinuri... cred ca inca este unul din putinele domenii cu care ne putem mandri in lume.
Noi locuim langa frontiera cu Ungaria, langa vama Cenad si mergem foarte des la ei. E adevarat ca daca nu esti cu cineva care stie limba... e greu. Ei si daca ar sti engleza, tot n-ar vorbi-o!
Eu cred ca ai mancat papricas de iepure, nu paprika-( care inseamna ardei), iar ''papricas'' e o mancare traditionala ungureasca, cu care ei se mandresc cu carne si cartof isi multa boia de ardei dulce! Foarte buna, de altfel... care merge asortata cu vinul de Tokaj!
Asadar, Ionesculeeee, cand mai treci frontiera de vest, fa o oprire si la Sannicolau, sa degusti si vinul de Recas!
De fapt, lansez invitatia si pentru restul!
Pentru Molko: Asa credeam si eu, e ungurii astia isi dau aere (pentru ca busem vin de tokaj dar cel mai ieftin), acum si bulgarii scot capul si noi ramanem de caruta, chiar si albanezii in curand...
Fiecare are gusturile lui, eu apreciez vinurile dulci si albe, nu beau vin rosu decat foarte rar (numai Beujolais si silit de un prieten, insa voi face o exceptie pt tine si voi lua o sticla recomandata de tine) insa vin ca aici, ma refer la cel mai scump cred ca am baut o singura data un vin de murfatlar cumparat de la restaurantul de langa bacul de Ostrov-Silistra un pinot gris cred ca era din 67 si acest lucru se intampla in 91 cand pretul unei astfel de sticle era cam dublu fata de aceeasi sticla veche de un an si inca murfatlarul nu se contrafacea la coltul strazii.
Pt Georgiana: cum vrei tu papricas sa fie dar a fost cu niste... un fel de resturi de galusca de mici dimensiuni peste care se punea sosul incredibil.
De trecut granita de vest mi-a fost foarte greu, am iesit prin dreptul orasului Baia -Mare si am facut 12 ore in Romania si ma gandesc sa astept totusi sa termine astia autostrada, sau macar o mare parte din ea.
Ok, vin de recas dar de care ca sunt multe feluri si daca ma lasi pe mine sa aleg il voi alege pe cel mai ieftin si sigur nu imi va place!
daca intrebi un neamtz daca a auzit de vinul de Tokaj foarte probabil sa-ti raspunda ca da, si deasemenea foarte probabil sa-ti raspunda cu nu pentru orice nume de podgorie din Romania, vinul de Tokaj este arhi cunoscut inca din secolul 18, clasificarea soiurilor de vin aici s-a facut cu 120 ani inaintea vinurilor de Bordeaux, este normal ca acesti oameni stiu ce fac, sunt celebrii pentru vinurile albe dulci si demi-dulci, insa oricat de bun ar fi acel vin facut din struguri culesi pe inghetz, la asemenea pretz... sa fie sanatosi, slava Domnului ca avem de unde alege si din Romania, personal eu prefer vinul rosu sec... asa ca fapt divers, cea mai redusa incidenta a bolilor de inima este la francezi, deoarece consuma zilnic 1/2 pahare de vin rosu, vinul rosu are in compozitie o substanta benefica pentru sistemul cardio-vascular, ceea ce lipseste la vinul alb! Asa ca, Noroc la toti!... cling cling!!
acum am citit pe Wikipedia , Ludovic XV i-a dat doamnei de Pompadour un pahar de vin de Tokaj numindu-l "Vinum Regum, Rex Vinorum" (vinul regilor , regele vinurilor )
Imparatul Frantz Iosef obisnuia sa-i trimita reginei Victoria cate 12 sticle de Tokaj Aszu la fiecare onomastica , in total au fost 972 de sticle.
Beethoven, Liszt, Schubert, Goethe, Heinrich Heine, Friedrich von Schiller , Bram Stoker , Johann Strauß, Voltaire, sunt doar cateva nume cunoscute care au avut cuvinte de lauda pentru acest vin !
Cristian, si eu tot rosu sec, sau alb sec, probabil de-aia nu ma impac cu Tokaj, e prea dulce, ... Cumpara Menestrel, daca iti place rosu sec...
Iar cat priveste producatorii romani, suntem (daca nu ma insel) locul 10-11 in lume... in clasamentul tarilor producatoare de vinuri.
Iar Recas, eu am ramas surprins... Gama scumpa (Sole, baricate) este excelenta, iar gama ieftina (de ex Castel rock) este un raport calitate pret foarte bun. Feteasca Regala de recas e cea mai buna din Romania, iar tot in gama asta au un cupaj de pinot grigio/riesling excelent in raport de pret. Costa in jur de 10 lei!!! . Cat de ieftin poate sa fie un vin? Inseamna 2. 5eur. Recomand un pahar/doua de vin pe zi. ! Si hai sa fim nationalisti: VINURI ROMANESTI, poate ajutam industria asta sa se dezvolte... concurenta din lumea noua (Australia, Africa de sud, Chile, Argentina) e mare.
Ramura de maslin e simbolul pacii!
Ma gandeam ca... poate vrei,, sa facem pace''! Dupa incrancenarea de anul trecut de la .... ''Castelul Nako''!
Sa nu ne uitam urat unul la celalalt la intalnirea aniversara din Poiana!
Dar, nu-i destul sa se gandeasca doar unul!
aaa.. Georgiana.. eu nu sunt in "razboi" cu nimeni, eu imi sustin ideile in care cred si atat. Parerea nu mi-am schimbat-o de atunci si pana acum fata de nici unul dintre copiatori. Asta nu inseamna ca ma voi uita urat la voi, sau ca nu voi intinde mana sa spun: Molko, imi pare bine. Daca voi va veti uita urat la mine spunand uite-l si pe figurantu' asta... imi va fi indiferent. Dar toate astea in cazul in care voi fi prezent, mi-e teama ca nu voi putea ajunge.
PS. iar aducerea de prieteni sau clone care au punctat in exces anumiti utilizatori si malusat pe altii m-a deranjat si mai tare.. si cred ca stii la ce ma refer. Dar hai sa terminam, si asa i-am facut omului postul praf!
PS2 Stii cum e cel mai simplu: te retragi din concurs.. acum ai posibilitatea asta.. eu am facut-o deja pt 2010
Ba eu cred ca esti in razboi cu tine insuti... si-mi pare rau.
Multumesc de sfaturi, dar nu duceam lipsa!
Imi pare rau ca nu poti fi sigur ca vii la Poaina. Poate ca nici nu te-ai fi simtit bine. Ramai cu parerile si ideile tale ''batute-n cuie''!
Si stii ceva, uita de ''ramura de maslin''!
cred ca ar fi mai bine s-o lasati mai moale amandoi, cel putin pe acest thread. eventual continuati la Poiana Brasov :-) mersi!
ionescunic sper sa-ti placa mica noastra surpriza , un simplu play si iata si muzica!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2012 Păcăleală din degustare de vin la Tokaj — scris în 09.07.12 de ak-ar de rumÂn † din SFâNTU GHEORGHE - RECOMANDĂ