ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.03.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Scurtă (prea scurtă) călătorie de plăcere pe malul sârbesc al Dunării

TIPĂREȘTE

Inspirată de articolul colegului @ungureanica despre un restaurant din Serbia, din Stara Palanka, unde se poate mânca cegă - vezi impresii, în timp ce eram la Băile Herculane cu prilejul întâlnirii AFA 2019, am început să mă agit în ideea ca la întoarcere acasă să ne abatem din drum și să ne delectăm cu bucate alese. M-am uitat pe hartă, am studiat un pic problema, am descoperit că locul cu pricina nu prea e în drumul nostru, fiind nevoie să ne deplasăm vreo 168 km dus până într-acolo și m-am cam dezumflat.

Am vorbit printre picături cu @ungureanica, apoi, pe parcursul drumeției făcute sâmbătă cu ghidul Sebastian Pop, am deschis discuția și cu acesta despre sturioni și Stara Palanka, iar el mi-a dat imediat pontul că nu numai acolo se poate mânca cegă, ci și mai aproape, în satul Tekija, la un restaurant pe nume Panorama. Mă apuc de căutări și văd că e perfect poziționat, după punctul de frontieră Porțile de Fier trebuind s-o luăm în dreapta și să mergem aproximativ 12 km. Ce putea fi mai ușor de-atât?

Așadar, duminică după poza de grup și multe pupături cu colegii (deh, să țină până la anu’), ne-am pus în mișcare cu direcția Serbia în cap, cu gândul la bucatele din pește pentru care aveam o poftă de ne ploua în gură. Am trecut imediat granița, nefiind aglomerat, doar cu cărțile de identitate așa cum știam, cerându-ni-se să prezentăm și certificatul de înmatriculare al mașinii. În prealabil, închiseserăm datele mobile pentru a evita orice eventual cost, dat fiind că se știe că la vecini traficul e cam scump. Odată ce am intrat pe teritoriul sârbesc, am luat-o în dreapta, spre Golubac.

În minte îmi veneau rând pe rând imagini de acum 5 ani când călcaserăm prima dată în Serbia, petrecând un weekend întreg la vila Dunavski Raj, grație AFA - vezi impresii și-mi făcea plăcere să revăd locurile prin care trecuserăm cu ani în urmă, de aceea oprindu-ne special într-unul dintre punctele de belvedere să admirăm panorama și să rememorăm acele momente.

După 11 km, ne apare indicatorul cu satul Tekija și ne dăm seama că trebuie să fim în preajma restaurantului cu pricina.

Ajungem, clădirea restaurantului ne surprinde cu o bună amplasare și o vedere frumoasă spre oglinda Dunării. Intrăm și cerem în dulcele nostru grai un meniu pentru a vedea ce preparate din pește ne poate oferi restaurantul. Regăsim și cega pe listă, dar ospătarul ne spune că în această perioadă nu este de găsit, sturionii nefiind disponibili. În atare situație, ne reorientăm la alte tipuri de pește, dar, fiind cam devreme pentru masa de prânz și o vreme de invidiat, ne gândim să mai mergem un pic spre Cazanele Dunării pentru a ne clăti ochii cu imaginile fluviului „clocotind”, mai cu seamă că noi nu aleseserăm excursia ce conținea și croaziera pe Dunăre.

După o distanță de neglijat, ne apare maiestuos pe malul românesc chipul lui Decebal sculptat în stâncă, operă realizată de 12 sculptori-alpinişti timp de zece ani, între 1994-2004, la care Iosif Constantin Drăgan, omul de afaceri, a contribuit financiar substanțial (circa un milion de dolari). Poposim la o ședință foto, mai ales că și mănăstirea Mraconia se vedea destul de frumos din șoseaua de pe malul sârbesc care, după cum se știe, este la înălțime mai mare față de cea de pe partea noastră. Apoi, am intrat mai adânc în defileul Dunării și am admirat atât Cazanele Mici, cât și Cazanele Mari de la alt punct de view.

Pe urmă, soțul meu vine cu propunerea să mai înaintăm ceva pe drum până la primul orășel, Donji Milanovac, unde să facem un popas mai consistent, eventual să intrăm în și-n magazine, dacă le-am fi găsit deschise, având în vedere că era o zi de duminică. Ar mai fi fost și ideea să mai întrebăm dacă, cine știe prin ce minune, am fi putut totuși mânca cegă. Bine, zis și făcut!

Parcăm undeva în centru, pe faleza Dunării, pe lângă Centrul de Informații Turistice care era deschis. Ca niște turiști experimentați și orientați ce suntem, ne îndreptăm pașii către clădirea respectivă să schimbăm o vorbă, să luăm o hartă, o informație…

Pe ușa de sticlă a biroului era configurată o imagine a unui sturion pe care stătea așezat semnul de interzis. Am intrat, am întrebat în engleză de hartă, cu multă amabilitate ni s-a dat una, apoi ne-am interesat de semnul de pe ușă, răspunzându-ni-se la fel, că cegă nu se găseşte, dar ne recomandă alte feluri de pește pe care să le încercăm la Kafana Kapetan, unul dintre cele mai noi și moderne restaurante din oraș. Îi mulțumim pentru informații, sfaturi și recomandări, după care pornim un pic în recunoaștere, pentru a ne familiariza cu locul.

Donji Milanovac (Doni Milanovăț pe româneşte) este un mic orășel-port, o așezare nu prea spectaculoasă cu vreo 2.500 locuitori, situată pe malul drept al lacului Đerdap, pe Dunăre, cam la 50 km distanță de Porțile de Fier I, în zona Parcului Naţional Đerdap. Este genul de loc în care, în cel mult o zi, ai văzut tot ce este de văzut și mergi mai departe, în continuare pe drumul tău, fie spre Belgrad, fie spre România. Are un parc spațios lângă care se poate admira o locomotivă piesă de muzeu, o promenadă de-a lungul fluviului unde localnicii și turiștii vin să se plimbe pe malul Dunării, un muzeu, iar în centrul localității, portul și punctul de trecere a frontierei pentru transportul internaţional de pasageri.

Există amenajată chiar și o plajă la Dunăre, mai multe facilități de cazare (pensiuni), dar și un hotel care poartă numele sitului arheologic din vecinătate: „Lepenski Vir”, cel pe care nu l-am vizitat, dar mi-ar fi plăcut. Are și terenuri de sport, magazine, oficiu poștal, case de schimb valutar, bancă, centru de informații turistice, după cum vă spuneam, restaurante și cafenele, o biserică frumoasă, „Sf. Nicolae”, în zona centrală. Asta la o primă evaluare, că răstimpul nostru petrecut în orășel a fost destul de scurt. Am vrut să cumpărăm și benzină, dar ne-am dat seama că e ușor mai scumpă față de cea de la noi, și cum nevoia nu era stringentă, am amânat alimentarea cu câteva ore.

După scurta noastră plimbare prin localitate, fiindcă foamea ne dădea târcoale, ne-am hotărât să mâncăm în orășelul Donji Milanovac, la Kafana Kapetan, localul recomandat cu căldură de tipul de la informații turistice.

Acesta se află la strada principală (Kapetana Miše bb, Donji Milanovac, Serbia), dar am intrat cumva din lateral, de pe o străduță perpendiculară și ne-am așezat la terasa acoperită, în apropiera barului. Altfel, restaurantul propriu-zis, din ce am văzut când am plecat, este destul de mare, având capacitate considerabilă.

Am cerut meniul, l-am studiat nițeluș mai mult de curiozitate, deși știam ce vrem și am constatat că oferta de preparate este foarte bogată: de la startere, pizza, la tot felul de fripturi, mici, la pleșkavița specific sârbească (yumi, yumi), pește, etc. Fiindcă cega era prezentă și acum în meniu, am întrebat, dar am primit același răspuns ferm: în perioada aceasta lipsește. Ne-am orientat rapid la două ciorbe de pește, o porție de somn și alta de șalău, o apă minerală mare, că aveam șofer însoțitor cu mine, și ulterior am cerut și mujdei de usturoi ca să meargă cu peștele mai bine. Am uitat să precizez, că încă de cum am ocupat loc la masă, am întrebat dacă putem achita cu cardul, căci nu aveam decât lei la noi, ideea cu Serbia nevenindu-ne decât pe loc, în timp ce eram la Herculane. Ni s-a răspuns că e ok cu cardul.

În apropierea noastră, a venit un grup mare de conaționali care au ocupat două mese unite ad-hoc, temându-ne că ar putea exista întârziere în sosirea comenzilor, dar, nu, totul a decurs bine. Ciorbele ne-au fost aduse repede și cu ele odată ne-au fost servite două lipii calde, care imediat ce le-am rupt, au început să emane aburi și miros ce ar fi înnebunit pe oricine. Ciorbele, altă nebunie, au fost ușor picante, un adevărat deliciu! De poftă ce-am avut și de înfometați ce-am fost, am uitat să le pozez, dar puteți să mă credeți pe cuvânt că au fost minunate.

Nu după multă vreme, a sosit și platoul de pește care conținea un şalău întreg și cinci bucăți de somn gătite la cuptor, lângă care era așezată garnitura de cartofi natur cu rozmarin. Separat, am primit și mujdeiul asezonat cu verdețuri și oțet. La vederea platoului, mi-am dat seama că nu ne va fi ușor să-l dovedim, dar nici nu ne-am dat înapoi, fiindcă peștele era excelent gătit, iar pentru o bună combinație, fiecare a mâncat atât șalău, cât și somn. După un ospăț greu de uitat, am cerut nota și nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că totul a costat doar 2.000 de dinari sârbești, adică 81 lei. Așa masă de prânz mai rar!

Ne-am urnit cu greu din restaurant, am intrat apoi și-ntr-un magazin să ne „clătim” ochii de unde am cumpărat câteva nimicuri achitate tot cu cardul, pe urmă am consumat parțial din calorii la pas, prin orășel.

Fiindcă trecuse de mult de miezul zilei, chiar și după ora sârbească (mai devreme cu un ceas) și având încă vreo 400 km până acasă, ne-am recuperat mașina din parcare cu prima direcție-punctul de trecere a frontierei Porțile de Fier pe care l-am nimerit liber și în care am trecut fără probleme doar cu un minimum de cuvinte: „Aveți ceva de declarat? ” „Nu, nimic! ” „Atunci, la revedere! ”

La final, recomand celor ce sunt în tranzit prin apropiere și vor o mică escapadă sârbescă, să zăbovească un pic pe celălalt mal al Dunării, vor vedea că merită să cunoască oameni deosebiți și plaiuri frumoase care așteaptă să fie descoperite.

 

Vă rog să atașați următorul videoclip:youtube


[fb]
---
Trimis de irinad in 25.03.19 07:29:41
Validat / Publicat: 25.03.19 08:52:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.

VIZUALIZĂRI: 9516 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Platoul de somn şi şalău
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.03.19 08:51:26]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Defileul Dunării - pe malul sârbesc, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - CENTRAL SERBIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Unde mâncăm în zona Golubac]

Dana2008
[25.03.19 10:52:34]
»

@irinad: Buna, Irina!

Feliitari pentru mancarea gustoasa de care v-ati bucurat!

Felicitari si pentru articol si pentru localul prezentat, aflat la doar 12 km de granita.

Am auzit multe povesti despre mancarea delicioasa si ieftina din Serbia.

Oricat ne-am fi dorit, drumul nostru spre casa era destul de lung si am ajuns doar dupa ora 19.

Ramane un loc de mancat pe lista noasta viitoare... mi-ai facut o pofta cu ciorba...

Calatorii placute!

ungureanica
[25.03.19 12:48:22]
»

Îmi pare rău că nu ați reușit să mâncați cegă. Nu e totul pierdut. Poate mai ajungeți prin zonă și mergem împreună la Stara Palanka să încercăm acolo. Din fericire, la sârbi, mâncarea este bună, multă și ieftină, după cum ați observat și voi. Mă bucur că ne-am reîntâlnit și că am apucat să schimbăm câteva cuvinte. Cam puține, e adevărat. Poate la anul avem mai mult timp. Vă salutăm cu drag!

doinafil
[25.03.19 13:26:18]
»

@irinad:

Arată f. bine platoul cu pește și cred că a fost și f. gustos!

Cum rămâne, însă, cu cega?! N-aveau sau ați renunțat voi la ea în favoarea șalăului și a somnului

Mi-au plăcut mult și pozele, felicitări pentru ele!

Să vă fie de bine și să aveți și alte ocazii așa de bune!

irinadAUTOR REVIEW
[25.03.19 14:44:14]
»

@Dana2008:Mulțumesc pentru vizită, ecou, cred că îți amintesti că am deschis discutia despre cegă încă de sâmbătă pe când eram în drumeție.

Am apreciat recomandarea ghidului Sebi Pop, dar am "inseninat" ceva mai departe, in orășelul Donji Milanovac, la circa 50 km de graniță. Acolo am mâncat un prânz excelent. Când vei avea ocazia sa treci prin Serbia, prin acea zona, nu ezita să te opresti, vei vedea că mâncarea este delicioasă si ieftină, iar oamenii foarte agreabili.

Călătorii plăcute si ție oriunde şi oricand!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[25.03.19 14:54:27]
»

@ungureanica: Stai liniştit, nu trebuie să-ți pară rau, pornind de la articolul tău, am revăzut locuri dragi şi ne-am ales oricum cu un prânz memorabil!

Am reținut invitația (mulțumesc frumos), iar în caz că mai ajungem prin zonă, cu siguranță îți vom da de veste.

Şi eu m-am bucurat mult că ne-am revăzut, din păcate la întâlniri niciodată nu avem timpul necesar să socializăm pe cât ne dorim, dar rămâne pe altă dată.

Mulțumesc pentru idee, ecou, vizită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[25.03.19 15:27:30]
»

Frumoasă plimbarea deși scurtă, noi nu am avut parte de alte "escapade" prin zonă, căci la 8.16, eram în tren. Nici măcar la poza de grup n-am fost. ????

Atunci când eram în barcă, admiram șoseaua de pe partea sârbească, am văzut că e la înălțime și chiar număram tunelurile. La întoarcere, eram destul de aproape de malul sârbesc, pentru că erau valurile mai mici.

Aţi avut și un prânz pe cinste, acum mi-ai făcut poftă!!! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[25.03.19 15:57:01]
»

@doinafil: Mulțumesc mult, arăta bine de tot platoul de peste, dar era şi foarte bun. Din păcate, nu am găsit cegă niciunde, dar somnul şi şalăul au substituit-o cu brio, noi eram deja de neclintit în dorinta de a mânca peşte.

Încă de la început, am plecat în Serbia cu gândul să revedem zona defileului şi să "prindem şi cel de-al doilea iepure", luând masa acolo amintindu-ne de acum aproape cinci ani ce bine fuseseram tratați.

Toate cele bune, vă pup!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[25.03.19 16:12:09]
»

@maryka: Mult prea scurtă a fost această plimbare, dar combinând-o şi cu masa de prânz, am făcut-o şi mai agreabilă.

Dacă e să vedeți avantajul plecării duminică de dimineață, atunci acesta ar fi faptul că ați ajuns acasă la o oră rezonabilă. Noi am intrat în casă după orele 21.00.

Tunelurile sunt numerotate cu T1, T2..., iar drumul este ok, se vede bine malul românesc de pe el.

Mulțumesc de vizită, ecou, salutări!

krisstinna
[25.03.19 16:21:47]
»

@irinad: La Donji Milanovac am poposit și noi, la ieșirea din localitate, la Lepenac, adică la cârciumă

Normal ca am scris despre, acolo e o căsuța cu prispă, decorată minunat, căsuța e transformată in restaurant, are priveliște la Dunăre.

Frumoasa plimbarea voastră, sa va fie de bine!

irinadAUTOR REVIEW
[25.03.19 19:55:26]
»

@krisstinna: Cu scuzele de rigoare pentru acest răspuns întârziat, îţi spun că ştiam de localul descris de tine, dar ne-am mulţumit cu restaurantul acesta recomandat de tipul de la informaţii turistice. În plus, ni se făcuse foame bine de tot, poftă nu mai zic, şi abia aşteptam să mâncăm. Nici nu-mi explic cum am ratat să fotografiez ciorbele, ba dacă mă gândesc mai bine, eram rupţi de foame şi poftă şi am uitat complet. Iniţial nu mă gândisem să scriu ceva, dar pe măsură ce au trecut zilele, mi-am dat seama că e bine ca turistul să ştie că se poate opri în zonă pentru o plimbare, o masă...

Frumoasă zona aceasta a Dunării, am remarcat acest lucru în urmă cu câţiva ani, dar şi acum îmi menţin aceeaşi părere.

Mulţumesc că mi-ai trecut pragul, ca întotdeauna, eşti binevenită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DOINITA
[25.03.19 21:35:02]
»

Sa va fie de bine excursia si masa si sa ne vedem cu bine!

elviramvio
[25.03.19 21:52:48]
»

@irinad:

Mulțumesc Nadina că ai avut inimă bună și ai băgat P13 între P11,12 și 14! Am avut o pauză să înghit în sec ????!!

irinadAUTOR REVIEW
[25.03.19 22:06:23]
»

@DOINITA: Mulţumesc frumos, dac-ai şti ce mult mi-aş fi dorit să fi vorbit cu tine mai mult la Herculane! Asta a fost, cum bine ai zis, să ne vedem sănătoşi!

irinadAUTOR REVIEW
[25.03.19 22:17:35]
»

@elviramvio: Ah, scuze, nu am vrut să-ţi creez neplăceri, şi eu înghit în sec şi-mi plouă în gură la vederea unor poze apetisante. Mi-a părut rău că nu aţi putut merge cu noi pe malul sârbesc, ne-am fi bucurat împreună de bunătăţile lor şi de peisaje. N-a fost rău nici aşa, că noi suntem obişnuiţi să călătorim şi singuri, şi-n grup.

Seară frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[25.03.19 23:32:42]
»

@irinad:

Ei, unii și-au plâns în pumni pe volan ???? că n-au avut ce trebuie cu ei să treacă granița! Lenea se plătește! Luni dimineață mătura scările la poliție, cică oferea un provizoriu, știi tu ce, pe unul pe viață!! Da pisica unde nu ajunge zice că miroase urât. Așa și persoana, cică nu mergea mâncarea bună, multă și ieftină la sârbi, fără rachie!! Așa o fi ????!

Noapte bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yolanda
[27.03.19 10:54:23]
»

@irinad: e ora 10.51 si mi s-a facut foame subit privind platoul cu peste... ma duc la cantina uzinei sa iau prânzul... nu se compara

Frumoasa excursia pe malul sârbesc.

irinadAUTOR REVIEW
[27.03.19 12:20:23]
»

@Yolanda: Mulțumesc, mă bucur că ți-a plăcut mica noastră plimbare pe malul sârbesc al Dunării, dar şi mâncarea. La sârbi se mănâncă bine si destul de ieftin, lucru remarcat si in urmă cu cinci ani, când am mai fost exact in acea zonă. Dacă ai ocazia, nu rata.

Cât priveşte masa de prânz de azi, tocmai ce ne-a fost adusă si nouă de firma de catering, normal că nu seamănă deloc cu ce am mâncat în Serbia, dar de foame...

Oricum, să ne fie de bine!

Te pup, toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, DOINITA, elviramvio, irinad, maryka, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂDefileul Dunării - pe malul sârbesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.7736740112305 sec
    ecranul dvs: 1 x 1