ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Topliţa [HR]
ÎNSCRIS: 12.10.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica Sfântul Nicolae din Myra

TIPĂREȘTE URM de aici

Povesteam despe sejurul nostru din acest an la hotelul Akka Alinda, într-un review pe care îl puteţi citi aici

Ziceam acolo că am fost şi într-o excursie la Kekova şi Myra (în prezent Demre), că am avut ghid de limba rusă deşi solicitasem repartizarea într-un autocar cu ghid de limba engleză.

Iniţial n-am vrut să mai relatez nimic despre Biserica Sf. Nicolae din Myra, pentru că review-urile pe care le-am citit mi s-au părut interesante şi complete, nemai(prea)având ce să adaugi la acestea.

Apoi, am găsit unele inadvertenţe referitoare la subiect şi atunci m-am decis să vin şi eu cu unele completări, poate chiar clarificări (dacă nu cumva încurc lucrurile mai tare), atâta timp cât, în fond şi la urma urmei, AmFostAcolo…

Astfel, am identificat unele contradicţii referitoare la care ţar al Rusiei a cumpărat şi renovat o parte a bisericii: în review-urile de pe site este vorba despre ţarul Alexandru al II-lea, în 1862 sau 1863. Pe pagina wikipedia.org însă, dar şi pe alte site-uri care au preluat informaţia, este prezentat ţarul Nicolae I, care ar fi cumpărat tot în 1862 sau 1863 biserica. O simplă verificare a genealogiei ţarilor ruşi ne indică faptul că ţarul Nicolae I a murit în 2 martie1855, fiind urmat la domnie, în acelaşi an, de fiul său Alexandru al II-lea. Deci în 1862, sau 1863, era cam greu pentru bietul ţar Nicolae I, deşi purta numele sfântului, să cumpere, să renoveze sau chiar să viziteze biserica.

Tot aşa, un review de pe AmFostAcolo, urmat de o serie de ecouri, cu referire la Sfântul Nicolae, iniţiază o polemică privind la faptul că biserica în cauză este lăcaş de cult sau muzeu, că în limba turcă Noel Baba îl reprezintă pe Sfântul Nicolae sau pe Moş Crăciun etc.

Eu voi adăuga pozele cu faţa şi verso-ul biletului de intrare unde se observă că NOEL BABA MÜZESI este tradus în engleză ST. NICHOLAS MUSEUM, deci cred că este corect spus că discutăm despre un muzeu al Sfântului Nicolae – Noel Baba, în limba turcă.

Şi acum despre vizita în sine…

În acel autocar cu ghid de limba rusă, am avut norocul să avem o domnişoară turcoaică, prietenă a unui director de la firma BEKO (da, da firma aceea cu electrocasnicele…) care era însoţită de un ghid personal. Amândoi vorbeau limba engleză, aşa că i-am rugat să ne mai explice şi nouă câte ceva din ceea ce vedem. Ea, foarte amabilă, a fost de acord şi ne-a mai “împrumutat” ghidul. Ba ne-a făcut şi nişte poze observând cum ne chinuim, eu şi nevastă-mea, să ne facem cică, nişte selfie-uri. În plus avea şi ceva cunoştinţe de istorie, am ajuns chiar şi la discuţii despre dominaţia şi influenţa otomanilor asupra ţărilor române. La capitolul influenţe otomane, am căzut de acord că sarmaua, musacaua, baclavaua, halvaua şi ...rahatul de la ei le avem. Am rămas destul de mirat: şi frumoasă, şi deşteaptă, şi amabilă, şi vorbăreaţă, în altă limbă decât turcă sau rusă. Nevastă-mea a zis că o laud cam mult…

Ghidul, la rândul lui era specializat numai pe Myra, Simena şi Kekova; vara însoţeşte turişti prin această zonă iar iarna face pe monitorul de ski în Zakopane, soţia lui fiind poloneză. Cu ski-ul ne-am potrivit tare bine că şi eu m-am mai ocupat cu monitoria şi în plus – coincidenţă – în iarna aceasta fuseserăm amândoi, la diferenţă de trei săptămâni, la ski în Madonna di Campiglio.

Şi astfel, ajungând noi la Demre, pe vreo 40 grade Celsius, am vizitat rapid amfiteatrul, am fotografiat mormintele din situl arheologic, şi am fugit de căldură spre umbra binefăcătoare a Bisericii Sfântului Nicolae.

Acolo în zonă, tot comerţul se sprijină pe umerii bietului sfânt Nicolae. Bannere de informare, magazine de profil (icoane, obiecte de cult, cărţi, hărţi, căni, linguriţe şi multe altele). Turci călare pe tine: vino în magazinul meu, la mine e cel mai ieftin etc.

Dar când intri în curtea bisericii toate astea rămân în urmă. Un loc sfânt, al unui sfânt, pe urmele căruia păşeşti cu respect şi cu smerenie.

Mormântul sfântului, acoperit cu o placă sculptată, este protejat printr-un perete transparent de plexiglas. Este perfect vizibil dar nu poate fi atins. Fiind un sfânt venerat al slavilor, mulţi dintre “colegii” de autocar se rugau, unii chiar cu lacrimi în ochi, la mormântul sfântului. Unele doamne aduseseră obiecte de îmbrăcăminte pe care le atingeau de acel geam. Am rămas foarte impresionat.

Apoi “ghidul de împrumut” ne-a mai prezentat câteva chestiuni interesante:

Frescele ascunse sute de ani, sau distruse parţial, sunt din ce în ce mai mult puse în valoare. Printre ele, ghidul ne-a atras atenţia asupra uneia dintre puţinele reprezentări (sau chiar singura) în care Isus este de două ori pictat în aceeaşi imagine: într-o parte oferă pâinea şi în altă parte oferă vinul celor 12 apostoli. (vezi fotografia ataşată).

Apoi o altă frescă având ca subiect conciliul de la Niceea, din anul 325, în care participanţii sunt împărţiţi în mod sugestiv de o parte şi de alta a crucii. La acest conciliu, blândul şi bunul sfânt Nicolae l-a pălmuit pe episcopul Arie din Alexandria pentru că nu recunoştea descendenţa divină a lui Isus Hristos. (vezi fotografia ataşată)

Pentru acest gest, împăratul Constantin cel Mare l-a aruncat pe sfânt în temniţă.

La fel de interesantă ni s-a părut şi crucea cu ancoră, care semnifică faptul că Sfântul Nicolae este şi protectorul marinarilor. (vezi fotografia ataşată)

Săpăturile arheologice de lângă biserică se desfăşoară continuu, descoperindu-se permanent vestigii. Situl arheologic se adânceşte şi se extinde pe orizontală tot mai mult. Interesul turcilor rezidă mai ales în faptul că anual, vin în vizită sau pelerinaj la acest obiectiv, în jur de 400.000 de persoane. Cazarea, masa, suvenirurile şi alte cumpărături ale acestora reprezintă un venit consistent pentru comunitatea locală, a cărei singură alternativă este agricultura.

Tot ghidul ne-a mai spus că de câţiva ani, autorităţile locale turce permit şi desfăşurarea în biserică a 1-2 slujbe pe an, la celebrarea naşterii şi morţii Sfântului Nicolae.

În curtea bisericii mai există şi o foarte impunătoare statuie a sfântului, la picioarele căruia toată lumea se fotografiază, iar unii chiar aştern sărutări.

La ieşire, am contribuit şi noi la bunăstarea localnicilor, achiziţionând o grămadă de suveniruri, sucuri, cafele, bere şi alte alea. Ne-am îndreptat spre autocar, mulţumind Sfântului Nicolae pentru această frumoasă excursie.


[fb]
---
Trimis de mugur_c in 05.09.16 16:45:23
Validat / Publicat: 05.09.16 17:32:36
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 2324 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mugur_c); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Iar aici suntem noi, în drum spre Myra, într-o ireproşabilă fotografie realizată de acea drăguţă domnişoară turcoaică.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran
[05.09.16 20:58:52]
»

Un vot dat din suflet

mugur_cAUTOR REVIEW
[05.09.16 21:10:17]
»

@Radu Tudoran: Mulţumesc! Şi eu citesc cu mare plăcere review-urile tale (dvs.). Iar "Toate pânzele sus" a fost romanul copilăriei mele (hi, hi, hi...)

mugur_cAUTOR REVIEW
[07.09.16 08:50:18]
»

@Radu Tudoran: Sper că nu v-aţi supărat pentru aluzia mea la "Toate pânzele sus".

Radu Tudoran
[07.09.16 23:22:26]
»

Nu este nici o suparare. Toate panzele sus apartine tuturor celor indragostiti de calatorii. Mie chiar mi-a conturat oarecum drumul in viata.

Dar review-urile mele sigur nu ti-au placut Bineinteles nu-i nici o suparare.

Vacante frumoase, mai ales in Italia, tara noastra preferata.

mugur_cAUTOR REVIEW
[08.09.16 11:54:32]
»

@Radu Tudoran: Ba da, mi-au plăcut, mi-au plăcut, dar nu mi-am manifestat aşa cum trebuia plăcerea

Scuzele mele, tocmai votez articolele deja citite despre drumurile tale prin Italia, ţara noastră preferată (mi-a plăcut mult asta).

Radu Tudoran
[08.09.16 12:09:01]
»

@mugur_c: Pot sa spun deja ca sunt dator. Ma bucur ca avem un subiect comun de discutat. Eu n-am ajuns inca la Trieste, dar nici nu-mi propuneam sa-l vad pana sa citesc review-ul tau.

mugur_cAUTOR REVIEW
[08.09.16 13:54:37]
»

@Radu Tudoran: Mulţumesc! Şi mai am poveşti interesante din Italia. Timp nu am...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mugur_c, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în regiunea Antalya:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058997869491577 sec
    ecranul dvs: 1 x 1