GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Anul acesta Antalya, una dintre cele mai luxoase destinatii de vacanta preferate de romani, a devenit si extrem de accesibila datorita absentei de pe piata a marilor tour-operatori rusi. Curiozitatea mea debordanta m-a indemnat sa aflu mai multe despre aceasta destinatie in care nu as fi ajuns prea curand deoarece eu sunt o mare amatoare de senzatii tari si aventura, iar Antalya este o destinatie mai iubita de cei care doresc liniste, all inclusive si oportunitati de distractie pentru copii. Ocazia s-a ivit intr-o buna zi si astfel am ajuns pe aceste meleaguri pe care le-am gasit deosebit de primitoare si de atractive. Va voi impartasi pe aceasta cale impresiile mele in legatura cu ceea ce ati putea face intr-o astfel de vacanta si sper ca fiecare dintre cititorii mei sa gaseasca ceva pe placul sau aici.
Antalya se imparte in 4 regiuni distincte:
- KEMER, zona in care veti descoperi 27 de hoteluri de 5* si cele mai tari 3 cluburi de noapte, plasate unul langa altul: AURA, INFERNO si CLUB KRISTALL. Tot de aici puteti lua telecabina pana la altitidinea de 2500 m in muntii Taurus.
- BELEK, situata pe locul 2 in lume ca destinatie pentru amatorii jocului de golf (dupa Anglia)
- ALANYA, zona cea mai pitoreasca, un oras mare si frumos strajuit de o superba citadela construita in 1360 si plasata in varful unui deal cu o priveliste incredibila asupra marii
- LARA-KUNDU, 36 de hoteluri de 5* si beneficiara celor mai frumoase plaje (plaje cu nisip fin foarte rar amestecat cu pietricele)
Vechile traditii ale locuitorilor Antalyei spuneau ca daca o familie avea un baiat si o fata, inainte ca acestia sa isi intemeieze o familie si sa se mute la casa lor, aveau dreptul de a primi ca mostenire cate o bucata din terenul familiei. Fetele primeau bucata dinspre mare (cea stearpa si nisipoasa, cu plaja uscata si neroditoare) iar baietii primeau bucata fertila, buna de cultivat. In timp, odata cu lansarea Antalyei pe piata turistica si construirea marilor resorturi, zeii s-au razbunat oferind bogatie incredibila posesorilor de teren nisipos cu iesire la mare. Azi cei care au avut teren cu plaja circula cu elicopterul in timp ce posesorii de terenuri fertile inca merg la munca campului calare pe magarusi.
In Antalya veti avea privilegiul sa descoperiti peisaje de basm in care muntele patrunde direct in mare iar in zonele de plaja veti simti cum briza sarata se amesteca delicat cu aerul curat si racoros care coboara din munti.
Muntii Taurus, cu inaltimi ametitoare de pana la 3100 m sunt foarte aproape de mare si plaja parand ca se revarsa direct in albastrul infinit al valurilor. Aici puteti practica canyoning si rafting intr-o zona spectaculoasa, pe o vale cu pante abrupte si peisaje de vis. M-am interesat pentru dumneavoastra de pretul pentru rafting, costa 35 dolari de persoana. In afara de sporturile extreme, daca mergeti cu copiii si sunteti tentati sa iesiti din resortul in care sunteti cazati, puteti face o urcare cu telecabina pe munte. Urcarea va costa aproximativ 45 de dolari. Exista si ture catre cascadele Antalyei, care sunt foarte frumoase. De asemenea, agentiile locale va pot oferi si incursiuni mai lungi in inima Turciei, excursii de 1-3 zile, de exemplu in Cappadochia sau la Pamukkale.
Am avut ocazia sa vizitez centrul statiunii Antalya si am descoperit aici un minunat centru istoric- bazar, presarat de numeroase dughene, magazinase si tarabe care vindeau tot felul de nimicuri colorate, genti false, haine copiate dupa firme celebre, mirodenii si parfumuri de toate soiurile. Oamenii sunt primitori si calmi, ne-au intampinat mereu cu zambet pe buze si nu au fost insistenti cand am intrat in zona lor ca sa intrebam de preturi. La intrarea in bazar troneaza o moschee si un hammam. Hammamul era folosit in timpurile de demult pentru curatenia trupeasca a fiecarui calator, pentru curatenia si relaxarea locuitorilor cetatii, pentru un pahar de barfe si pentru alegerea nevestelor. Am aflat de la ghidul nostru ca inainte de casatorie soacra invita nora acolo si impreuna cu alte rude, o dezbracau, o evaluau si abia daca soacra se declara satisfacuta de ceea ce vedea, isi dadea acordul pentru casatorie. Hammamul era obligatoriu pentru toti cei care soseau cu caravanele in cetate. Nimeni nu putea intra fara a da o tura pe la el si a se spala de praful adunat pe drumul lung al caravanelor. Prin urmare acest asezamant era practic partea cea mai importanta a oricarei cetati sau al oricarui oras.
Antalya a fost o zona importanta inca de pe vremea romanilor, dovada sta poarta lui Hadrian, o constructie care si astazi mai sta in picioare si uimeste turistii cu rezistenta ei in timp.
Orasul Antalya este curat si bine ingrijit, ne-am simtit in siguranta acolo. Exista multe baruri si terase romantice, boutique-hoteluri si un port pentru yachturi, foarte pitoresc. In acest port tema piratilor apare preponderent. Multe yachturi sau veliere sunt decorate cu pirati din lemn si isi asteapta clientii doritori de croaziere scurte pe mare sau pe la splendida cascada ce se revarsa zgomotor in mare. Cascada, KARPUZKALDIRAN, cea despre care va povesteam, curge din inima orasului direct in mare si este unica de acest fel din lume. Energia emanata de ea va va umple de buna-dispozitie si va recomand sa nu o ratati daca ajungeti in Antalya.
Antalya, spre deosebire de agitatul Istanbul, este o locatie sigura si bine pazita care va poate oferi vacanta de vis pe care o cautati cu atata ardoare dupa un an greu de munca. Antalya este paradisul copiilor si al parintilor, mergeti cu incredere!
Iata si filmuletul meu din Antalya, rog webmasterul sa ataseze
https://www.youtube.com/watch?v=bZ2KfTX9Iow
Trimis de buterfly* in 14.07.16 09:10:47
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@buterfly -
Din conuri de pin am vazut la Nessebar crocodili, unul chiar reușit.
@elviramvio - Multumesc pentru vizita si aprecieri. Frumusel orasul, nu il aveam in program dar daca tot s-a nimerit l-am si vizitat
Foarte interesant articolul dvs si scris dintr-o alta perspectiva... eu am ajuns sa cunosc Antalya si regiunea aceasta cam la fel de bine precum cunosc orasul in care m-am nascut, Brasovul Nu chiar la fel dar pe aproape.
Din cate am citit am inteles ca v-a placut si ca recomandati turistilor sa viziteze acest oras superb.
Legat de rafting, pretul difera destul de mult in functie de agentia de turism pentru care opteaza turistii.
Excursia in Cappadocia in mod normal se face cu avionul deoarece este o distanta de aprox 600 km. In schimb, pentru Pamukkale se poate face cu autocarul, fiind doar 250 km cu aproximatie.
Despre Karpuzkaldıran stiam ca este plaja si denumirea cascadei este Düden 2 dar este interesant sa aflu informatii noi. Oricum cascadele Düden 2 si Düden 1 nu sunt destul de departe de centrul orasului Antalya... cel putin mie asa mi s-a parut mergand pe jos aproape 10 km Ahh ce amintiri frumoase.
Felicitari pentru articol si o vara plina de calatorii frumoase!
@GabrielaG - multumesc pentru vizita si aprecieri! Eu am vizitat putin Antalya si am ramas surprinsa placut de linstea si curatenia de acolo. Cu siguranta recomand vizitarea ei in ciuda problemelor de securitate ale Turciei.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2022 Beșkonak - Parcul Natural Koprulu — scris în 10.04.23 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Circuit Cappadocia-Antalya (2) — scris în 07.02.20 de Alina Roxana din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Side - să nu-l rataţi! — scris în 05.01.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Secretele Antalyei - Termessos — scris în 02.03.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- May.2017 Ramadanul in Turcia si sarbatoarea de după -Șeker Bayramı — scris în 26.05.17 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Oct.2016 De ce EXPO Antalya 2016? — scris în 04.01.17 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Casa intoarsa (Ters Evi) — scris în 19.12.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ