ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.05.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 15.01.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cascada Kurșunlu - o comoară ascunsă în pădure

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După atâtea nații întâlnite doar în câteva ore la EXPO Antalya, parcă îmi mai doream ceva… Să mă retrag puțin într-o atmosferă tihnită.

Pe hartă, în apropiere îmi făcea cu ochiul cascada Kurșunlu. Da, nu era departe față de EXPO – vreo 15-20 km, dar cum putem ajunge acolo?

După o tocmeală – imperioasă la turci – la care șoferul de taxi abordat de noi, cere un preț, eu încerc să-l mai reduc puțin, el nu vrea să cedeze, eu spun ”indirim”, el râde și zice ”OK” și pornim la drum. După un minut, el singur, fără ca noi să mai fi comentat, mai scade 5 euro din prețul pentru care bătusem palma (semn că ar mai fi rămas loc de negociere…)

Străbatem o zonă aridă, lipsită de vegetație, în puține minute ajungem la destinație și-l rugăm să ne aștepte cam vreo oră, ca apoi să ne ducă până la hotelul Papillon Belvil din Belek, cum ne înțeleseserăm.

Amplasată în inima unui parc natural de aproape 400 de hectare, Kurșunlu reprezintă un loc perfect de evadare pentru locuitorii din orașul Antalya – îi despart doar 20 km.

Din anul 1991 zona este declarată Parc Național datorită florei și faunei bogate și diversificate, dar și a formațiunilor geologice interesante pe care le întâlnești aici.

Cascada Kurșunlu primește apele unuia dintre afluenții râului Aksu, combinate cu cele ale micilor izvoare de suprafață din împrejurimi.

La casa de bilete plătim 6 lire turcești (vreo 2 euro) / persoană – un preț rezonabil.

De la intrarea în parc, murmurul cascadei te cheamă spre ea, o alee te conduce câteva sute de metri prin pădure, dar încă nu-ți închipui ce te așteaptă…

De o parte și de cealaltă a aleii se înșiră mici tarabe cu suveniruri, un restaurant cu terasă și o cafenea, o altă terasă unde se pregătesc gozleme. Nu ne este foame, clienți nu sunt și nici restaurantul nu-mi inspiră prea multă încredere… Ici- acolo, la umbra coroanei copacilor, sunt plantate mese cu băncuțe – locuri de picnic pentru turiști și localnici.

De la depărtare văd două cămile care își fac siesta lângă alee, așteptându-și companionii de fotografie. Să vă feriți de stăpânii acestora, sunt necinstiți. Am asistat la o altercație între ei și o familie de turci cu un copilaș. Aceștia au fost poftiți să facă o poză lângă cămilă, au suit copilul pe cămila îngenuncheată și i-au dat apoi comandă să se ridice. Cu toate că tatăl copilului a insistat că nu vrea plimbare cu acea cămilă, pentru câteva zeci de secunde, aceasta a dat un mic ocol, cărând copilul în spinare. Apoi stăpânii cămilelor au fost foarte agresivi în conversația cu acea familie, cerându-le probabil o sumă nemeritată de bani… Treceți pe lângă ei fără să le dați atenție.

Ciripitul vesel al păsărelelor, zgomotul liniștitor al cascadei, răcoarea și parfumul pinilor mi-au îndepărtat repede imaginea scenei la care asistasem.

Pe lângă alee întâlniți cuști, cu ușițele deschise, pentru puișori de prepeliță și rățuște – copilașii se pot bucura de o joacă scurtă cu ele…

Zgomotul cascadei se intensifică și deodată ți se deschide în față un peisaj luxuriant. Parcă intri între paginile unui basm, într-o lume ireală…

Cascada Kurșunlu este mai puțin cunoscută decât suratele sale din Antalya, Duden și Manavgat, pe care le vizitasem în 2015, dar parcă, este diferită de celelalte, pentru mine cel puțin, le întrece în frumusețe.

Lângă roata unei mori vă așteaptă doi papagali - Sebastian și Alex – să vă pozați cu ei având drept fundal, cascada.

De-a lungul lui, traseul te conduce prin mai multe etape, oferindu-ți imaginea a 12 căderi de apă și vârtejuri, unele pitite vederii.

Te strecori printre copaci sau tufișuri, pe lângă stânci imense sau găuri de grote, traversând pasarele sau mici podețe, dar tot timpul pândești cascada printre crengi. Și ea se lasă pozată din orice unghi…

Culorile sunt minunate peste tot în jur – apa, cerul, copacii. Lumina se schimbă la fiecare pas, totul este încărcat de tonuri de verde, parcă pășești în jungla amazoniană…

Este un peisaj care te farmecă și te zăpăcește.

Apa își alternează nuanțele în bătaia soarelui: verde- smarald, albăstruie, galbenă, verde închis, plumburie… Steluțele lucioase care joacă la suprafața apei, îți fură ochii.

Atât de limpede este apa, încât poți să vezi păstrăvii înotând, sau dacă ai noroc, vreo broască țestoasă… Ți-ar fi poftă de un scăldat în asemenea apă, dar nu este permis. Nici pescuitul…

Pentru acest tablou mirific trebuie să alegeți o zi însorită, preferabil spre a doua parte a ei.

Buturugi și copaci ies din luciul apei, bolovanii îți dau impresia că levitează deasupra ei… Stâncile sunt împodobite cu plete de verdeață, ferigi și iederă, ce cresc în jos și te poți lăsa mângâiat de ele, dacă vrei. Și un fior va trece prin tine…

Pe unele porțiuni, aleile sunt încrustate cu pietricele care pot fi umede și alunecoase. Plimbarea nu este potrivită pentru copilași în cărucioare sau pentru cei cu dificultăți de mers pe jos, sunt unele porțiuni de drum mai abrupte, altele cu scări ce au trepte înguste.

La un moment dat poteca devine tot mai îngustă și mai sălbatică, de aici se poate părăsi traseul turistic, continuând pe cont propriu, dar noi nu ne-am mai încumetat…

Poți să ajungi în imediata apropiere a unei cascade, dar rareori poți să stai chiar în spatele ei, sub acel văl de apă. Aici se poate, doar că, vei fi botezat…

Cascada Kurșunlu trebuie să fie frumoasă în orice anotimp, poate toamna plusează față de celelalte anotimpuri, ar fi bine s-o vizitați însă primăvara, în aprilie, cum s-a întâmplat s-o fac eu, când debitul ei este maxim.

Opriți-vă din mers, odihniți-vă pe băncuța de lângă cascadă, ascultați curgerea apei, încărcați-vă cu energia pe care o emană această frumusețe de peisaj. Prin căderea de apă, în voaluri de picături, ioni negativi sunt împrăștiați în aerul ambiant, iar sistemul nostru imunitar este stimulat.

Unul dintre secretele ascunse ale Antalyei?

CASCADA KURȘUNLU, dar iată, am demascat-o!

Ce zi am petrecut… EXPO Antalya, urmată de vizita la cascadă. O bogăție de zi! Ceea ce vă doresc și vouă, nu le ratați dacă ajungeți în Antalya!


[fb]
---
Trimis de Alina53 in 11.05.16 12:31:23
Validat / Publicat: 11.05.16 17:52:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 5187 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Pe aleile parcului, ochind cascada mereu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Alina53AUTOR REVIEW
[11.05.16 12:35:09]
»

Webmaster, te rog videoclipul: https://www.youtube.com/watch?v=nXJhYNzXBIY Mulțumesc!

webmasterX
[11.05.16 12:55:09]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[12.05.16 11:12:30]
»

Minunat, initial am vrut sa sar peste acest articol avand si alte articole de citit si Antalya nefiind in planurile mele viitoare insa parca m-a mancat in palma sa-l deschid, si bine am facut, am citi un articol despre un loc minunat.

Pe de alta parte articolul e cum e insa pozele sunt deosebite. Am obosit uitandu-ma la ele dar nu puteam rata ceva.

Totul este atat de frumos incat par imagini fantastice dintr-un basm.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
GabrielaG
[13.05.16 10:44:41]
»

Cand am citit articolul dvs parca eram din nou acolo. M-ati repurtat pe toate cararile pe care le-am strabatut deja de multe ori.

Ma bucur mult ca ati "descoperit" aceasta cascada si ca ati vizitat-o. Dupa cum spuneam si in articolul meu despre cascada Kursunlu, nu este un loc turistic foarte frecventat.

Din pacate, agentiile de turism nu organizeaza excursii la cascada Kursunlu, ci doar la cele 2 cascade pe care ati spus ca le-ati vizitat in 2015- Duden si Manavgat.

Parerea mea sincera: cascada Kursunlu este mult mai frumoasa si mai deosebita decat celelalte doua.

Mai exista si Duden 1 (cea pe care ati vazut-o si ati fotografiat-o si in P01 este Duden 2). Si aceea este frumoasa dar inima tot in Kursunlu imi ramane.

Imi pare rau sa aud ca au marit pretul. Ultima oara cand mersesem platisem 2 TL, aprox 0.50€ )

Pozele sunt minunate...

Am vizitat cascada in toate anotimpurile si va spun cu mana pe inima ca este la fel de frumoasa si in decembrie si in martie si in august si in octombrie

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[13.05.16 20:35:36]
»

@Alina53: Minunat loc! Pozele mi-au amintit de Plitvice...

martisor13
[14.05.16 19:13:10]
»

@mishu - Mulțumesc! Eu n-am nici o contribuție, locul este foarte frumos și parcă se cere imortalizat la tot pasul...

chrisstina
[18.07.17 14:25:49]
»

Kursunlu este intr-adevar o minune ascunsa. Am Fost Acolo in august 2015, insa nu m- am putut bucura pe deplin din cauza caldurii si umiditatii infernale. Cu toate ca e un loc umbros si plin de vegetatie, iar eu tolerez destul de bine caldura, in parc nu am putut rezista mai mult de 10-15 min. In tot acest timp am reusit sa cumpar un magnet, sa fur cateva instantanee foto ale cascadei, dupa care am simtit ca ma sufoc la propriu si nu mi-am dorit decat sa ies mai repede. De cele doua camile imi amintesc perfect, pt ca in incercarea de a- mi reveni din starea creata, m-am asezat pe bordura unei alei betonate in apropierea erbivorelor cu pricina. Felicitari pt articol si pt perioada aleasa pt vizitare. Sunt convinsa ca primavara si toamna este cel mai indicat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina53, chrisstina, crismis, GabrielaG, martisor13, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în regiunea Antalya:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047497034072876 sec
    ecranul dvs: 1 x 1