GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursie Demre- Myra-Kekova
Dupa cum am promis, revin cu o scurta relatare a excursiei pe care am facut-o cu ocazia sejurului in Turcia.
M-am simtit datoare sa scriu acest rewiev pe site, deoarece unul din membrii AFA au descris asa frumos aceasta excursie, incat m-a facut sa o achizitionez si eu. Daca ma bazam pe ofertele ghidului nostru hotelier- un anumit domn Dumitru-reprezentant al touroperatorului rus, nu mergeam niciunde. Nu am mai vazut niciunde un ghid care sa-ti arunce o foaie de hartie cu cateva excursii, sa nu-ti spuna nimic despre ele, si sa se arate chiar iritat la dorinta noastra de a afla amanunte si de a achizitiona excursia. Deci, multumesc Georgiana pentru impresiile tale.
Excursia noastra a inceput intr-o frumoasa dimineata de septembrie, cand un microbus a venit sa ne preaia de la hotel la ora 7. Mai era o familie si ghida Gabriela, o fata din Bucuresti, care m-a impresionat cu vastele ei cunostinte istorice, demne de lauda pt. o fata asa tanara. Ne-am indreptat catre Kemer de unde am mai adunat un grup de turisti, in total fiind 13 persoane. Ca o picanterie, nu stiu daca ati mai vazut vreo persoana venita in excursie cu pantofi de lac cu tocul cui, dar la noi totul se poate!
Nu voi descrie cu lux de amanunte tot ce am vizitat deoarece a facut-o cu mult talent Georgiana, si oricat m-as stradui, nu pot sa compun asa frumos ca ea. Voi spune doar ca excursia merita toti banii.
Drumul pana la Finike si apoi Demre este bun si frumos ,,o buna bucata este strajuit de munte intr-o parte si mare in cealalta. Pe drum ghida ne-a povestit intr-una si nu a existat intrebare la care sa nu ne poata raspunde. S-a facut un popas, intr-un loc superb cu o deschidere spre un golf, apoi continuarea drumului.
Am ajuns in Demre si prima oprire am facut-o la amfiteatrul greco-roman si la mormintele licyenilor. Am fost impresionata de ceea ce am vazut, mormintele acelea sapate in stanca care au rezistat mii de ani la tot feluri de atacuri. Din pacate, sapaturile arheologice au fost facute de englezi, asa ca tot ce s-a putut transporta este acum in unul din muzeele londoneze. Amfiteatrul-destul de bine consevat, si daca inchizi ochii iti poti inchipui luptele gladiatorilor, dar si comediile pe care le-a gazduit.
A urmat biserica Sfantul Nicolae, cel care a fost ocrotitorul marinarilor si al copiilor. Sfantul Nicolae a fost episcopul Myrei, un om foarte bun, cara ajuta indeosebi familiile sarace cu multi copii. A facut si inchisoare in vremea represiunii asupra crestinilor, dar aceasta nu l-a impiedicat sa-si duca crezul mai departe, si sa devina ocrotitorul Myrei. Exista nenumarate legende despre el, dar ar fi prea mult sa va povestesc. Biseica este foarte veche, dateaza din anul 200 si este admirabil conservata. De fapt o parte din banii stransi din vanzarea icoanelor, se folosesc la lucrarile de restaurare. In magazinul de icoane se gaseste pentru orice buzunar ceva de cumparat, si credeti-ma lumea care are copii cumpara macar o iconita mica care sa-i ocroteasca copilul.
Pranzul l-am servit intr-un fel de cantina, bufet suedez, slabut, dar indeajuns sa-ti potoleasca foamea...
Am continuat drumul spre un port mic unde ne-am imbarcat doar noi cei 13, intr-un vaporas cu fund de sticla, cu destinatia Kekova-orasul scufundat. S-a navigat in jur de 2 ore pe o mare linistita, de un albastru ireal. Ajunsi la ruinele vechiului oras, pot sa va spun ca am fost impresionata de ceea ce am vazut!
case cioplite in piatra, scari, niste bazine pt, adunat apa, iar pe fundul marii tot felul de resturi de obiecte casnice, amfore, oale, etc. Sentimentele care m-au incercat au fost de cat de mici si vremelnici, trecatori suntem pe acest pamint locuit de atatea mii de ani! Si iti mai pui intrebarea- noi ce lasam in urma? ce civilizatie?
Am facut si o pauza de 20 min. pt. baie, a fost binevenita dupa o zi calduroasa.
Pe vas se poate servi o gustare, o cafea, bere, suc.
Apoi am vizitat un atelier de prelucrare a onixului, mai bine nu-l vizitam pt, ca mi s-a usurat buzunarul cu 80$. Glumesc, a fost frumos, si existau lucruri deosebite. S-a organizat si o tombola, unde eu am fost castigatoarea unei figurine din onix, motiv pentru care cred eu, colegii mei de grup au fost morcoviti tot drumul de intoarcere, crezand ca tombola a fost aranjata. Si asta pentru ca eu am vorbit mai mult cu ghida, fiind interesata de tot ce am vazut. Dar am trecut si peste asta cu un usor gust amar, acestia sutem noi!
Drumul la intoarcere a fost acelasi drum frumos, doar cu oameni foarte tacuti. La ora 19 am fost in hotel, obositi dar incantati de excursia facuta
Merita sa faceti aceasta excursie, aveti si istorie, si legende, si relaxare si distractie, fiecare moment este umplut cu ceva, nu ai cand sa te plictisesti!
Trimis de anca_l* in 28.09.10 16:20:37
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (anca_l*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am indoieli serioase ca paharele din imagine sunt din Onix; din onix de fac bijuterii, un pahar de asemenea dimensiuni ar trebui sa fie foarte scump... mai degraba sunt facute dintro varietate de marmura, intalnita si-n Afganistan-Pakistan. La review-ul despre Afganistan, am pozat asemenea pahare si alte tipuri de pietre...
Onixul de calitate este negru, dar se intalnesc si varietati de culori; in zona Turciei nu se gaseste onix, se gaseste in Afganistan, Madagascar, America de sud, Baja California (USA).
Da - asta e excursia preferata a gEorgianei.
Uite ca si eu - desi am fost de cateva ori in Antalya - nu am facut excursia asta, dar urmeaza.
@michirec ai uitat sa enumeri si Pakistanul printre tarile unde onix-ul estefabricat si foarte raspandit.
@anca_l, felicitari pentru review, excelenta excursie!
Ai dreptate, de fapt mare parte din obiectele din bazarurile afgane, provin din Pakistan.
interesant si deosebit review-ul tau... sper sa ajung si eu pe acolo... felicitari!
mersi anca si sa ne mai scrii. ai un stil haios de ati scrie impresile.
Destul de scumpa excursia asta, dar din cate vad, merita luata in seama. Felicitarile mele!
Multumesc pentru felicitari!
Referitor la costul excursiei mie nu mi s-a parut mare 100$ pentru 2 persoane. Am facut 260 km, a fost inclus pranzul, intrarile la obiective si croaziera.
Mai scump a fost de exemplu spctacolul Fire of Anatolya, 110$ pt. 2 persoane, cu niste conditii de vizionare jalnice. Va voi povesti si despre aceasta iesire cand am putin timp.
@Anca I,
M-am mirat cum de mi-a scapat necitit un astefel de subiect, dar uitandu-ma la data m-am lamurit ca eram in concediu in perioada cand ai pus tu acest review excelent.
Ma bucur ca ai avut o vacanta frumoasa si ca randurile mele te-au ajutat.
@Michirec.
Cred ca nu esti informat suficient de bine, pentru ca si in Turcia, respectiv Antalia se gasete onix de toate culorile.
Te sfatuiesc, daca ai bunavointa, sa citesti si aici
Si, daca nici atunci nu te lamuresti, poate ca e mai bine sa cercetezi la fata locului!
Georgiana, onixul este un quarz si o piatra semipretioasa, ceea ce spui tu ca se gaseste in Turcia este un calcit impropriu denumit Onix exploatat in scara larga in Asia (ma refer la toate acele obiecte, figurine de dimensiuni relativ mari) Michirec a stiut ce a spus !
Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, dar credeti-ma ca ma pricep, si ce am vazut acolo chiar era onix. Am citit aici ca ar fi o varietate de marmura, fratilor, marmura nu este translucida, este o formatiune calcaroasa. Vorba Georgienei, mergeti acolo sa vedeti, apoi discutam, nu luam informatii doar de pe Dl. Goagle
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2022 Beșkonak - Parcul Natural Koprulu — scris în 10.04.23 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Circuit Cappadocia-Antalya (2) — scris în 07.02.20 de Alina Roxana din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Side - să nu-l rataţi! — scris în 05.01.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Secretele Antalyei - Termessos — scris în 02.03.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- May.2017 Ramadanul in Turcia si sarbatoarea de după -Șeker Bayramı — scris în 26.05.17 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Oct.2016 De ce EXPO Antalya 2016? — scris în 04.01.17 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Casa intoarsa (Ters Evi) — scris în 19.12.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ