ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2010
DE ARA
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 09.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2007
DURATA: 8 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 13

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Excursii Antalya

TIPĂREȘTE

Dupa un superb tur de coasta intre Marea Mediterana si Muntii Taurus se ajunge in localitatea Demre de astazi, cunoscuta in antichitate drept Myra, cetate a Regatului Lycia. Aici in prima jumatate a sec. IV I. C. , Sf. Nicolae a fost Episcop al Episcopiei Myrelor.

Am vizitat teatrul greco-roman de la Myra, Necropolisul cu morminte dupa modelul caselor sapate in munte, biserica si Mormantul Sfantului Nicolae. Pentru a vedea Orasul Scufundat (in urma unui cutremur in epoca Romana) aflat pe insula Kekova si Cetatea Simena, am facut o minicroaziera de 2 ore. Croaziera a fost relaxanta, am avut chiar si o oprire in largul marii pentru doritorii de baie.

Biserica Sfantului Nicolae din Myra se afla la 2 kilometri distanta de orasul Demre, din provincia turceasca Antalia si a fost intemeiata in secolul al VI-lea. Locul de ridicare al bisericii a fost ales in functie de mormantul Sfantului Nicolae (deasupra lui) - lucru sustinut de majoritatea cercetatarilor.

Aceasta a fost restaurata in anul 1042, sub patronajul imparatului Constantin cel Mare.

Sfantul Nicolae a fost un episcop foarte popular al Myrei secolului al IV-lea, nascut in Patara, intre anii 260 si 280, fiind cunoscut in special pentru minunile si blandetea sa. Parintii sai au murit de boala, lasandu-l pe tanarul Nicolar cu o mare avere. Se spune ca Sfantul Nicolae a fost aruncat in inchisoare de catre imparatul bizantin Diocletian. A murit in anul 342, la data de 6 decembrie.

Sfantul Nicolae este cunoscut si multumita activitatii sale caritabile si de intr-ajutorare a saracilor. Se cunosc relatarile in care acesta lasa pungi cu galbeni fetelor sarace care nu aveau posibilitatea realizarii unei nunti si ajungeau in pragul desfraului. Mai multe legende bazate pe bunatatea si iubirea sa au dus la aparitia lui Mos Nicolae, cum este considerat Sfantul Nicolae, pe care i-l sarbatorim si astazi. In anul 1863, tarul Alexandru II al Rusiei a cumparat cladirea si a inceput sa o restaureze, insa lucrarea sa nu a ajuns la un final. In 1968 locul inmormantarii Sfantului Nicolae a fost aceperit cu un acoperis. , Veti gasi aici primul mormant al Sfantului Nicolae.

Un sarcofag din marmura, de provenienta greceasca, a fost achizitionat pentru ingroparea Sfantului Nicolae, insa moastele acestuia au fost furate in anul 1087 de catre comerciantii din Bari, fiind acum tinute in catedrala orasului. Furtul a avut loc in timpul confuziei si panicii realizate de invazia turcilor selgiucizi. Catedrala din Bari a devenit imediat un mare loc de pelerinaj. Moastele sfantului Nicolae sunt izvoratoare de mir, fiind renumite pentru minunile savarsite de-a lungul timpului.

Podeaua bisericii prezinta un bogat mozaic din marmura colorata. Peretii acesteia mai pastreaza inca urme din pictura originala. Restaurarea picturii a avut loc intre anii 2000 - 2005. Biserica din Myra, Demre, pastreaza un model rar de tron bizantin (scaun episcopal). In anul 1982, atat biserica, cat si imprejurimile acesteia, au fost clasata ca sit arheologic, fiind catalogata, de catre specialisti, ca cea de a treia structura bizantina din Anatolia, din punct de vedere al importantei acesteia.

Myra a fost orasul-capitala al Uniunii Liciene, Situl arheologic este situat la 1, 5 km nord de orasul Demre de astazi, pe drumul dinspre Kas spre Finike, intr-o campie fertila, cu numeroase plantatii de rosii.

Originea numelui orasului este nesigura si se presupune ca ar fi o forma modificata a unui nume lician ca Tlos sau Patara. Numele a fost asociat in popor cu numele grecesc al mirului.

Data la care a fost infiintat orasul este necunoscuta, dar se presupune a fi fost fondat in sec. V i. Hr. Este foarte cunoscut, inca din lumea antica, pentru amfiteatrul sau (cel mai mare din Lycia) si pentru mormintele sapate in stanca de deasupra teatrului.

Am vazut numeroase inscriptii la intrarea in morminte care se presupune ca sunt blesteme adresate celor care le tulbura linistea asa ca ne-am uitat din prag cum se zice.

Amfiteatrul greco-roman din Myra este cel mai mare teatru din Lycia, fiind conservat destul de bine. Coridoarele sale cu arcade duble se pastreaza si astazi, iar pe o inscriptie pe un stal se poate citi: „locul vanzatorului Ghelasie”. Amfiteatrul are in total 38 de randuri de scaune, iar fatada sa era bogat decorata cu masti de teatru si scene mitologice.

Mormintele sapate in stanca de la Myra fac parte din doua mari grupuri, unele fiind situate deasupra teatrului, iar altele intr-un loc numit necropola raului, pe malul de est. Desi multe dintre morminte nu s-au mai pastrat asa bine pana astazi, la descoperirea lor, in 1840, acestea au fost gasite puternic pictate in rosu, galben si albastru. Intreaga stanca trebuie sa fi fost foarte frumos si viu colorata.

Alaturi de vizitarea Antalyiei, capitala provinciei cu acelasi nume, excursie ce a costat 10 euro de persoana cu un pranz inclus si vizitarea unei fabrici de piele, vizitarea centrului orasului, a cascadei ce se varsa in mare, cele enumerate mai sus sunt cateva din obiectivele ce le puteti vedea aici.

Deci nu stati numai in hotel.

Bucurati-va de frumusetile pamantului!


[fb]
---
Trimis de ARA in 25.07.10 19:31:32
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4419 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ARA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Necropola de la Myra.Antalya
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 0 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mariana
[25.07.10 20:01:38]
»

@ara, te rog deschide-ti mesageria privata.

pepsi70ro
[25.07.10 21:14:07]
»

Fragmente copiate de :

aici si de aici

Admin
[26.07.10 01:23:36]
»

Mutat la rubrica cu recomandari de obiective de vizitat din zona Antalyei - "De vazut/vizitat in/din Antalya"; sters rubrica nou-definitita de autoare.

--

In ce priveste fragmentele copiate fara precizarea sursei (o practica sanctionata in general foarte aspru pe acest site) - voi analiza maine ori in una din zilele urmatoare, mi-e greu la aceasta ora sa-mi dau seama de amploare (procentul textului "imprumutat")

georgiana
[26.07.10 11:55:39]
»

Si eu am fost acolo in vacanta din iunie,din Antalia!

Dar pe noi ne-a costat 50 de euro de persoana si a durat 14 ore in total excursia cu plecare din Belek,dar a fost cea mai frumoasa zi petrecuta acolo,in acel sejur.

Am avut parte de ghid exceptional si de traducator roman din engleza ghidului turc -in limba romana!

Si eu o recomand tuturor care au un sejur in Antalia!

Admin
[30.07.10 16:58:42]
»

Revin cu precizarile datorate in cazul de "imprumutare" a unor fragmente (in review-ul de mai sus) fara precizarea sursei.

Desi Regulamentul prevede sanctiuni mult mai drastice pentru aceste tactici, in acest caz masurile specificate acolo nu cred c-ar fi in "spiritul sau", pentru ca autorul mi se pare departe de a fi genul care "alearga dupa puncte".

Singurele masuri adoptate in cazul de fata: retragerea PMA standard si stergerea tuturor voturilor adunate pana in acest moment la review (4 voturi, invaloare de 1400 PMA).

bose
[04.10.10 00:09:54]
»

Foarte multe lucruri sunt de văzut in Antalia. Fiecare hotel are zeci de oferte de petrecere a vacanţei, între care, cele mai multe sunt excursiile. Am fost şi eu în zonă şi ştiu că acolo se pot vedea multe lucruri interesante. Dacă eşti dispus şi ai şi ceva bani special pentru vizitat, merită să achiziţionezi cât de multe excursii poţi. Nu rataţi croazierele atât pe Mediterana cât şi pe râurile navigabile.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bose, georgiana, mariana
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în regiunea Antalya:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077061891555786 sec
    ecranul dvs: 1 x 1