ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 nopți
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 67 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 8 MIN

Un hotel pentru prințese, pe o insulă de poveste

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cazarea din Ayvalık am ales-o cu multe luni înaintea plecării (cred că prin iarnă) și mi-a plăcut atât de mult, că bătută în cuie a rămas până la final. De fapt, nu-i chiar în Ayvalık, ci pe o insulă vecină, legată printr-un pod de o altă insuliță, iar aceasta, la rândul ei, prin alt pod, de continent. Insula noastră se numește Alibey, însă pe când zona aparținea Greciei, îi spunea Cunda. Locul care ne-a găzduit se cheamă Cunda Esen Otel și se află în apropierea arterei principale ce străbate insula, Mevlana Cd., într-o zonă liniștită, de unde se ajunge ușor în centrul vechi și în port.

Am ajuns (ca pe la mai toate cazările noastre în această excursie) în jurul orei 19 – destul de ușor, GoogleMaps ne-a ghidat la marele fix. Am văzut de departe firma cu numele hotelului, ce trona deasupra și i-am recunoscut silueta din pozele de prezentare de pe booking. Am parcat alături, pe marginea străzii (puțin circulată, dealtfel).

Am remarcat dintr-o ochire că dincolo de gardul scund, de piatră, se înalță de fapt două clădiri cu câte două etaje. Poarta frumoasă, o adevărată dantelărie de fier forjat, gătită cu o fundă mare alb-mov, era deschisă, așa că n-am mai stat pe gânduri și am intrat. Dincolo de ea, ne-a întâmpinat grădina luxuriantă ce mă vrăjise din fotografii!... Ne-am rezervat pentru mai târziu plăcerea de a admira zecile de flori, arbori și arbuști, plantate direct în pământ sau în ghivece și ne-am îndreptat în direcția pe care ne-o indica semnul „spre recepție”. Am urcat câteva trepte ce ne-au condus pe o terasă însorită, mobilată cu mese și scaune, decorată de asemenea cu plante verzi. Am deschis prima ușă; greșit, era bucătăria, abia după aia am văzut înscrisul, dar doamna nu s-a supărat, a zâmbit și presupun că ne-a spus să încercăm la următoarea (în turcește). La următoarea da, am nimerit unde trebuia.

Îmi amintesc că era foarte frumos decorată camera asta, mobilierul era din lemn masiv, cu mici sculpturi aplicate; mi-a fost jenă de tânărul pe care l-am găsit acolo să mă apuc să pozez, și nici a doua zi n-aveam să găsesc momentul potrivit. Tânărul ne-a întâmpinat cu mare amabilitate, n-a fost nevoie să prezint nicio dovadă de rezervare (doar pașapoartele, pe care le-a fotocopiat), s-a uitat în ecranul laptopului și a confirmat; da, eram așteptați. A pescuit două rânduri de chei dintr-o cutie și s-a oferit să ne conducă.

Am făcut drumul înapoi, am ocolit clădirea cu recepția și am intrat în cealaltă. Un hol comun, decorat în stil otoman, un pic cam încărcat, superb totuși! Canapele cu tapiserie de brocart, tablouri, vase de bronz, statuete, scaune cu intarsii de fildeș... Foarte frumos, le-am admirat din mers (și mai apoi pe îndelete). Aici rezervasem două camere duble, cu mic dejun inclus, pentru o noapte, la prețul total de 142 de euro. Pe rezervare scria „garden access”, așadar era de așteptat ca ele să fie la parter. Parcă citindu-mi gândurile, tânăra noastră gazdă ne-a spus că are două variante pentru noi: la primul nivel, cu ieșire în grădină, așa cum rezervasem, sau la nivelul următor, fiecare încăpere beneficiind de câte un superb balconaș din fier forjat și o priveliște mai bună către mare (care într-adevăr, se zărea din dreptul hotelului, dar oricum era destul de departe). Am vizionat ambele tipuri de camere, ca dimensiuni erau cam la fel, le-am ales totuși pe cele de la parter, 104 și 105.

Cunda Esen Otel este o afacere de familie și se poate încadra, fără discuție, în conceptul de boutique-hotel, ceea ce presupune că nicio cameră nu seamănă cu cealaltă, ele păstrând totuși o notă unitară comună. Camerele noastre au fost alăturate; una chiar în capătul dinspre mare, cealaltă orientată pe partea opusă străzii. O s-o descriu mai ales pe prima, cea în care am locuit eu, o să zic câteva vorbe și despre cealaltă.

Am avut una dintre cele mai frumoase camere din viața mea, o adevărată cameră de prințesă, decorată predominant în alb și roz! O să vedeți în poze...

Ca structură generală – un hol mic, în dreapta baia, în față dormitorul. Tot mobilierul era din lemn alb, cu frumoase aplicații sculptate. Am avut un pat dublu, prevăzut cu o saltea excelentă, îmbrăcat în lenjerie albă, de bumbac, netezită impecabil. Tăblia era decorată cu ghirlande de trandafiri roz și galbeni, asortați cu pernuța decorativă și cu imprimeul draperiilor de la ferestre. Câte două perne pentru fiecare, de dimensiuni și consistență optimă (sunt destul de cârcotașă când e vorba de perne). Patul avea perdeluțe roz în părți – inutile, dar fermecătoare. De fiecare parte a patului erau câte o noptieră și o veioză cu abajur alb.

Un dulap în 2 uși, cu oglinzi aplicate pe exterior. Înăuntru – umerașe, papuci de unică folosință și încălțător de pantofi. Am avut și un răcitor, în care ne așteptau, din partea casei, 2 recipiente cu apă rece. Alături, o comodă simplă, o oglindă pe perete, iar sus, aproape de tavan, aparatul de aer condiționat (pe care n-a fost nevoie să-l folosim, seara era chiar răcoare). Pe frigider, 2 pahare, 2 cești, 2 plicuri de ness și o cană fierbătoare. Cred că mai era și un mic fotoliu într-un colț. A, și tembelizor.

Podea acoperită cu parchet laminat, genul gri-antic.

Wi-fi parolat, a funcționat binișor.

Baia de dimensiuni normale, dotări moderne, standard. Chiuvetă încastrată într-un blat de travertin, oglindă, toaletă, coș de gunoi, perie de curățat wc-ul. Uscătorul de păr fixat într-un suport, în perete, iar pe o mică etajeră, un pahar pentru periuțele de dinți și un coșuleț cu consumabile (hârtie igienică, săpun, bețișoare de urechi, chiar un burete de baie). Ceva consumabile (flaconașe cu șampon și gel de duș) erau și pe suportul din interiorul cabinei de duș. Prosoapele (în număr suficient) ne așteptau împăturite frumos, albe și plăcut parfumate. N-am avut a ne plânge de nimic!

Din cameră, printr-o ușă prevăzută cu geamuri, se ieșea direct în grădină, unde am avut la dispoziție un mic spațiu de relaxare, format dintr-o masă cu scaune de lemn. Aici aveam să ne încheiem seara, la o bere și un pahar de vorbă, în susurul micii fântâni din apropiere (deși... mult prea puțin timp petrecut în grădina aceea, pentru cât ar fi meritat ☹... mi-am propus ca niciodată să nu mai rezerv doar o noapte de cazare în locuri din astea deosebite, e prea frustrant!). Cheia era comună pentru ambele uși, cea de la intrarea în cameră și cea care dădea spre grădină.

Cealaltă cameră era asemănător mobilată și decorată, doar că trandafirii cedaseră locul papagalilor multicolori, iar rozul fusese înlocuit de roșu. Foarte drăguță și încăperea asta, veți vedea în foto.

După ce ne-am cazat, ne-am grăbit să prindem ultimile raze de soare pentru a inspecta puțin împrejurimile. Am luat-o în jos, pe șoseaua principală, în aproximativ 10 minute am ajuns la faleza ce mărginește golful larg, superb; am apucat să vedem cum se aprind luminile Ayvalık-ului în depărtare, apoi aveam să cinăm chiar pe plajă, la o tavernă micuță, în compania unui apus purpuriu, cum rar am pomenit! Seara ne-am lăsat purtați pe străduțele pietruite ale orașului vechi, printre taverne colorate și pisici somnoroase... Foarte mult mi-a plăcut Cunda, ar fi meritat ca popasul nostru să fie mai lung!...

Tânărul nostru amfitrion ne informase deja că micul dejun va fi servit între orele 9 și 11, într-un spațiu amenajat special, în frumoasa grădină a hotelului. Puțin după ora 9, ne-am prezentat într-acolo și-am luat în primire una din mese, pregătită deja cu față de masă albă, cu pahare, șervețele, condimente și pliculețe de zahăr. Am primit imediat un coș cu pâine, un termos cu ceai și tacâmuri, fiecare set ambalat frumos într-un fel de punguță din hârtie. În același timp, tânăra doamnă ne-a îndrumat înăuntru, în încăperea ce adăpostește și recepția, unde se aflau platourile cu mâncare. Oferta a fost bogată, specifică Turciei. Am avut de ales între mai multe feluri de brânzeturi și de măsline, o plăcintă caldă cu spanac foarte bună, omletă, legume (roșii, ardei, castraveți, salată deja preparată, cu mult pătrunjel verde, iaurt, lapte, ceva prăjiturele de casă. În plus, aveam să primim câte un sendviș cald cu cașcaval și salam, precum și câte o gogoașă preparată, de asemenea caldă; mult prea mult, am lăsat pe farfurie jumătate din sendvișuri și gogoșile întregi ☹...

... A venit vremea plecării, alte tărâmuri ne așteptau să le descoperim!... Tot tânărul din ziua precedentă era de serviciu la recepție, el ne-a procesat plata cu cardul. Așa cum tot un turc m-a învățat cândva, i-am dăruit un mic cadou pe care-l pregătisem de acasă (am găsit la o librărie niște pachete de cărți de joc cu imagini din frumoasa noastră țară) și l-am întrebat dacă a fost vreodată în România. Spre marea mea surprindere, a zis că da, își amintea cu drag de Brașov și de Sighișoara. Am replicat că și noi vom păstra Cundei o caldă amintire... Și poate ne vom întoarce cândva – pentru golful cu ape liniștite, pentru plajele încă nedescoperite, pentru mori de vânt și cer senin... Și pentru florile, roșiile... galbene:) și piticii de grădină de la Cunda Esen Otel (pe care nu l-aș înlocui cu nimic altceva)!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 05.10.19 21:05:01
Validat / Publicat: 05.10.19 22:10:38
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 3959 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Camera mea de prințese
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 60500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 67.50 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    10 ecouri scrise, până acum

    crismisAUTOR REVIEW
    [05.10.19 21:34:10]
    »

    Rog web a atașa următoarea filmare:

    https://www.youtube.com/watch?v=uhPLKrwBQTU

    Mulțumesc!

    webmasterX
    [05.10.19 22:08:34]
    »

    Excelentă și această recomandare

    Mutat în rubrica "Cunda Esen Otel [Cunda], AYVALIK" (nou-creată pe sait)

    --

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    --

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    crismisAUTOR REVIEW
    [05.10.19 22:17:08]
    »

    @webmasterX: Mulțumesc!

    Da, exact acolo e!

    webmaster
    [05.10.19 22:30:43]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Dan&Ema
    [06.10.19 08:38:35]
    »

    @crismis:

    In zona Ayvalik la Alibey Adasi a fost prima mea vacanta in Turcia. Cu cortul in campingul de dupa varful dealului superbei insule. Am cunoscut acolo mentalitatea turcilor despre turism si ospitalitatea lor.

    In consecinta a doua oara am fost tot acolo. Gazdele ne-au imbratisat, eram de-ai casei. Nu stiau ce sa ne mai ofere sa ramanem forever clientii lor.

    A fost un concediu in care am inceput cu o masa oferita din partea gazdelor pe malul marii in care ni s-a spus ca in camping nu trebuie sa imblam cu banii dupa noi, ne trece pe caiet si ne socotim la sfarsit. Ne-a dat berea mai ieftin ca la magazin sa nu mai mergem sa cumparam din oras. Si asa mai departe.

    In Cunda ne plimbam si cautam in special targul.

    A fost dragoste la prima vedere.

    Sunt 30 de ani de atunci...

    Felicitari pentru review! Numai de bine! ????

    crismisAUTOR REVIEW
    [06.10.19 09:28:29]
    »

    @Dan&Ema: Wow, ce amintiri ți-am trezit! Adevărul e că locurile au un farmec extraordinar, atât cât am reușit noi să ne dăm seama, căci prea mult timp de colindat n-am avut. Pe măsură ce revăd fotografiile și mi se sedimenteaza amintirile, îmi dau seama că n-a fost chiar înțelept să gonim așa, prin juma' de Turciei... Poate era mai bine să fi încercat să bifam mai puține obiective, în favoarea aprofundării atmosferei locurilor...

    În fine, n-avem decat să ne întoarcem cândva pe unde ne-a plăcut cel mai mult! Păi unde, că peste tot ne-a plăcut?! Păi... Peste tot!

    Toate cele bune și vouă!

    irinad CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
    [06.10.19 13:40:31]
    »

    @crismis: Foarte frumoasă cazarea, dar nici insula Cunda nu e mai prejos. Am văzut acum câţiva ani buni un film artistic turnat în Cunda şi cum mă lăsase cu gura căscată în privinţa peisajelor, caselor, am ţinut să fac săpături despre zonă. Mi-am explicat apoi cu uşurinţă farmecul locului aflând originea grecească a arealului însă bine pusă în valoare de turci, păstrată şi chiar înfrumuseţată.

    Cazarea este chiar de poveste, însă şi povestea ta e la fel de bună!

    O după-amiază minunată să ai!

    maryka
    [06.10.19 14:03:20]
    »

    Să știi că de mică am visat să fiu prințesă, pe la carnavalurile de la școală, am și fost de câteva ori! Dar cameră din aceasta nu am avut!

    Totul mi se pare foarte romantic, cel puțin pentru noi fetele, nu știu ce ar zice soțul, dar eu sigur aș vrea acolo!

    În plus grădina, terasa, totul e așa frumos!

    Mă faci să visez atât de frumos!

    crismisAUTOR REVIEW
    [06.10.19 18:58:38]
    »

    @irinad: Să ne fi văzut seara, când am ajuns pe faleză! Nu mai conteneam să ne mirăm!... Și pe urmă, prin orașul vechi, parcă eram în transă! Locul ăla pur și simplu are ceva special, cel puțin nouă așa ni s-a părut!...

    Înainte de a ajunge acolo, l-am considerat doar un popas; după aceea, am mai citit, am văzut filmulețe și am înțeles că insula Cunda e o destinație turistică în sine. Mi-ar plăcea să-i rezervăm cândva măcar câteva zile!

    Mulțumesc de vizită, seară faină și vouă!

    @maryka: Stilul acesta " pentru prințese" e fix pe gustul meu, am mai stat în câteva locuri de genul ăsta, dar parcă nu chiar așa de frumoase... Totul mi s-a părut perfect echilibrat, în materie de decoruri, dar și de utilitate. Tot ce ai nevoie, nimic în plus, nimic în minus.

    Iar grădina... Minunată!...

    Toate cele bune!

    Aurici
    [07.10.19 12:31:04]
    »

    @crismis: Un loc absolut SU-PERB! Mi-ar plăcea să ajung într-o zi acolo.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, crismis, Dan&Ema, irinad, maryka
    INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.0928449630737 sec
    ecranul dvs: 1 x 1