ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2025

DISTRACŢ. / RELAXARE:
Satisfăcător

Croazieră cu un hotel de lux – MSC Virtuosa

TIPĂREȘTE URM de aici

Mi-am împlinit de curând o dorință mai veche, anume aceea de a face o croazieră pe un vapor de lux, pe o mare sau un ocean. Mi-am zis să nu dau colțu’ și să n-o fac și p’asta😉 Dorința mi s-a împlinit de curând😊, mai precis în perioada 01 – 09 martie, anul acesta. Rezervarea a fost făcută în prima decadă a lunii noiembrie 2024, printr-o agenție, care a cuprins drumul cu avionul (o zi-dus, o alta-întors) și cele 7 nopți cazare, plus toate cele trei mese. Ne-am fi dorit doar MD și cină, dar nu s-a putut, ăsta era „pachetul” . :(Așa se face că pe data de 1 martie ne-am prezentat la aeroportul Otopeni (OTP) noaptea, pe la ora 04:00. Am făcut check-in-ul, am lăsat bagajele mari la cală, am trecut prin controlul de securitate și am decolat la ora 06:05 spre Paris, unde am făcut escală. Am aterizat pe aeroportul Charles de Gaulle (CDG), unde am așteptat până la ora locală 14:35, când am decolat spre insula Martinica, una din multele insule ce aparțin Caraibelor. Am aterizat la ora locală 18:30 în Fort de France, capitala insulei, de unde un autocar ne-a dus spre vasul de croazieră MSC Virtuosa.

Am ajuns la vapor

Cota terenului corespunde cu Puntea 4, pe care am urcat pe vapor. Înainte de îmbarcare, pe ponton am fost primiți cu câte un pahar de suc / nectar, din diferite fructe. Pe punte, la punctul de control, ni s-au făcut poze și ni s-au verificat taloanele de îmbarcare, primite prin e-mail de la agenție. În momentul înscrierii (și rezervării), am ales o cabină cu balcon pe puntea 12, pe laterala stângă a vasului. Am urcat cu unul din multele lifturi de pe puntea 5, cu bagajele pe care ni le-am cărat singuri, spre surprinderea noastră, care știam că ele ne vor fi duse în fața cabinei. (în zilele următoare am remarcat mai multe bagaje lăsate în fața unor uși; de ce ne-am cărat singuri bagajele :-?? , nu știu să vă spun pentru că nu m-a interesat!). Într-un plic agățat pe clanța ușii am găsit „cheile” de acces, adică două cartele magnetice. Pe fiecare din ele era înscrisă sigla vasului, perioada sejurului, numele nostru, nr. cabinei, numele restaurantului la care puteam să mâncăm + nr. mesei alocate. Numai cu această cartelă puteam coborî/urca pe vas. Se mai putea folosi la plata cumpărăturilor de pe navă, după ce – în prealabil – s-au transferat pe ea bani de pe cardul personal, la unul din automatele de pe vas. În caz că nu cheltuiai pe vas toată suma transferată, ți se returnau banii, iar dacă cheltuiai în plus (cum a fost și cazul nostru😊) ți se retrăgea diferența de plată, automat, de pe cardul personal.

Cabina nr. 12223

Se află în segmentul din spate al navei, pe puntea nr 12. Înainte de toate trebuie să spun că fiecare punte, de la 4 la 19, poartă numele unui celebru muzician: Vivaldi, Mozart, Bizet, Beethoven, Verdi, Ennio Morricone, ... etc. Puntea 12 se numește Nicoló Paganini.

Am fost plăcut impresionată de mărimea cabinei! 😊. Mă așteptam la dimensiuni mai mici pentru o cabină de vapor, dar... nu a fost așa! Cum am intrat am văzut baia pe partea stângă și am introdus cardul în locașul respectiv pentru a avea lumină. Camera avea cam 17m², (5,65m x 3,0m) baia - 6m², iar balconul 3,5m² (1m x 3,5m). Toată cabina era mochetată. Pe latura lungă din stânga era patul matrimonial, dotat cu o saltea foarte bună, cu perne – câte două mari de fiecare + una „fantezie” . Acestea au fost pe gustul nostru, nici prea moi, nici prea tari, iar lenjeria era impecabilă. Aceasta ne-a fost schimbată de trei ori în șapte zile. Mai erau două noptiere mici + câte o veioză pe fiecare parte a patului. Pe peretele comun cu baia, era dulapul de haine, cu două uși glisante și compartimentat destul de bine, după părerea mea. Am găsit multe umerașe, rafturi pentru haine, un raft pe care era seiful și instrucțiunile de folosire a lui. În partea de jos putea fi așezată încălțămintea. Lângă pat, tot pe latura lungă mai era o canapea, pe care am folosit-o la despachetarea / împachetarea bagajelor, sau pentru a ne schimba îmbrăcămintea de peste zi. Pe peretele opus patului era un televizor smart cu diagonala de 102 cm, un tablou cu imagini tematice (instrumente muzicale), o masă lungă tip birou și o oglindă mare montată pe perete, lângă TV. Sub masă erau două scaune tip taburet, unul mai mare ce-l cuprindea și pe cel mic, unul într-altul, cum s-ar zice. În corpul din dreapta al mesei erau 4 sertare, pe care le-am folosit. Deasupra mesei ne aștepta, într-o frapieră, o sticlă de șampanie și, lângă ea, o farfurie cu căpșuni trase în ciocolată și acoperită cu un capac din plastic, lucru care ne-a impresionat în mod plăcut! :) Minibarul plin cu de toate, contracost, era încastrat în masa-birou, iar într-unul din sertarele mesei se afla – fixat - feonul. În cabină, pe plafon, era montat un senzor de fum și un sprinkler, pentru eventuala stingere a unui incendiu. La fereastră era o draperie „blackout” , foarte utilă nouă spre dimineață. Aerul condiționat este în sistem centralizat și a funcționat foarte bine, noi putând seta temperatura de pe un panou montat pe peretele băii, pe hol.

Baia

Era micuță, dar dotată cu tot ce e necesar: lavoar cu săpun lichid, cabină de duș, tron, prosoape de față și de corp, oglindă de machiaj și prosop la ieșirea de la duș. Și prosoapele din baie ne-au fost schimbate la două zile. Nu am avut halate de baie, în schimb, am găsit pe pat prosoape mari pentru șezlongurile de la piscină. Nu am avut consumabile (sticluțe cu balsam de păr). Noroc că ni le aducem întotdeauna de acasă. Erau doar în cabina de duș dispensere cu șampon și gel de duș. Cabina de duș se închidea foarte bine, nici un strop de apă n-a ajuns în afara ei, iar sistemul de evacuare a apei, la duș, a fost perfect. Mi-a plăcut și evacuarea vasului de WC, cu sistem tip „vacuum” . În baie și în cameră se făcea curățenie chiar de două ori pe zi :), lucru pe care l-am apreciat la sfârșit, stewardul fiind foarte mulțumit. Podeaua băii era din linoleum care imita perfect gresia de culoare bej.

Balconul

Este, și el, destul de mărișor pentru o cabină de vapor. Era „mobilat” cu două scaune și o măsuță din plastic. Ușa cabinei spre balcon se închidea ermetic și avea o bună antifonare. Aviz fumătorilor! Nu se fumează nici în balcon. Pe vapor, în toate cele șapte zile, n-am văzut nici un fumător! Mihai spune că a văzut niște locuri special amenajate pe punțile superioare18 sau 19. Era și o zonă de „Adult only” numai pentru barul de pe puntea 17. O parte din puntea 18 era închisă pentru restul turiștilor, fiind destinată celor cu statut de „AUREA” , la un preț mult mai ridicat, desigur! :)

Balconul era pavat cu grătare din plastic, care se curățau periodic. Pentru asta, stewardul ne-a spus să închidem bine ușa cabinei. El pășea dintr-un balcon într-altul, deschizând cu o cheie specială paravanele ce separau balcoanele. Cred că spălarea se făcea din afara navei, cu un jet de apă mânuit de un lucrător, ridicat cu o macara. După curățare, stewardul închidea separatoarele balcoanelor. Același sistem de spălare l-am văzut și pe puntea de sub noi, pe care erau așezate bărcile de salvare care, și ele, erau spălate periodic.

Despre navă

„MSC Virtuosa” este o navă nouă, una din cele mai mari și mai luxoase nave din flota MSC Cruises. Constructorul este „Chantiers de l’Atlantique (Saint-Nazaire, STX France)” . Gradul de confort este de 4* A fost lansată la apă în noiembrie 2019, dar livrată spre folosință la 20 mai 2021. Are o lungime de 332m, lățime 43m, înălțime 69m și 19 punți, ultimele 4 fiind exclusiviste. Puntea nr. 19 are în alcătuire zona de stat la plajă, doar pentru membrii „Msc Yacht club” , „Aquapark-ul Savannah” si barul aferent, dar si podul de cățărări „Himalayan Bridge” . Capacitatea navei este de 6334 pasageri + 1704 membrii ai echipajului. Are un nr. de 2421 cabine, interioare, exterioare si exterioare cu balcon. Printre acestea sunt și 60 de cabine pentru persoane cu dizabilități. Mai are 9 restaurante, 21 de baruri, o sală de teatru cu 945 de locuri, 4 piscine + una interioară, pe puntea 15, 9 jacuzzi-uri, 32 de lifturi și 11 buticuri pe puntea 6, amplasate pe „Galeria Virtuosa” , locul de promenadă.

Prețul cabinelor diferă, funcție de locul unde se află, cele interioare și de pe punțile mai joase fiind mai ieftine. Cabinele de pe lateralele navei, cu balcoane, sau fără și plasate pe punțile superioare, erau cu mult mai scumpe. Spre exemplu: ne-au abordat doi tineri români care au văzut scris pe tricoul lui Mihai „Am Fost Acolo.ro” . Am schimbat păreri despre navă - la modul general - și despre cum li se pare mâncarea. Ei au ales să stea două săptămâni într-o cabină interioară, cu toate mesele incluse. Pentru asta au plătit, după declarațiile lor, vreo 4000 și ceva de euro, cu mese și transport. Am uitat să-i întreb pe ce punte stăteau. :(Noi, pentru șapte nopți, într-o cabină cu balcon, pe o punte superioară, am plătit 4684 de euro, cu transportul și mesele incluse.

Despre restaurante

După cum am mai scris, sunt în nr. de 9 pe toată nava. Nouă ni s-au alocat două: pentru MD și prânz, restaurantul „Minuette” , iar pentru Cină, „The Symphony” , la masa nr. 775, ambele situate pe puntea 6 și cu servire à la carte. Dacă MD a fost bun (mai puțin cafeaua☹) și îndestulător, cina nu a fost pe gustul nostru. De ce? :-?? Păi, ... pentru că în primele zile friptura de porc comandată de Mihai nu putea fi tăiată nici cu cuțitul ascuțit, darămite s-o mestece cu dinții! >:(A trebuit să renunțe și să ceară altceva. La fel eu, am cerut paste cu sos și parmezan, pe care nu le-am putut mesteca. Erau făcute – chipurile – aldente, dar eu cred că bucătarul le scufundase în apă fierbinte doar, ca să le înmoaie, iar apoi scoase și servite. Știu ce însemnă „aldente” , am mâncat de multe ori în Italia, la prietena mea, și mi-au plăcut. Aici le-am refuzat și am cerut un pilaf cu creveți. Nici de data asta n-am avut noroc, orezul era „gătit” și el, tot aldente. Am reușit, de foame, să mănânc doar un sfert din porția primită. :( Ne-a apucat râsul pe amândoi, făcând haz de necaz ☹ și am plecat.

Din acest motiv am renunțat să mai cinăm la „The Symphony” . Luam doar MD la „Minuette” . Masa de prânz am ratat-o 6 zile, pentru că eram pe insula unde andoca nava în ziua respectivă. Când ne întorceam pe navă – aprox. după ora 16:00 – mergeam pe puntea Morricone, nr. 15, unde funcționa 20 de ore pe zi - „Market Plazza” , un restaurant cu autoservire, de unde puteai să alegi mai multe feluri de mâncare. Noi luam câte o supă, care ne ajungea până la cină. Ne odihneam puțin în cabină și reveneam tot aici pentru cină. Chiar dacă oferta era mai variată, pulpa de vițel care se vede în poza P45, nu era pregătită cum trebuie. Nici ea nu se putea mânca, era foarte tare, chiar dacă era tăiată în felii subțiri. :( Noroc că erau și alte preparate cu și din carne! :) Pulpă de porc la cuptor, nu am găsit. În pozele atașate se va vedea varietatea mâncărurilor, dintre care unele erau foarte picante, mai ceva ca la bucătăria indiană. Ne-am axat mai mult pe supe, brânzeturi, salate, creveți cu cartofi prăjiți, etc. În comparație cu cinele de la „The Symphony” , de aici nu plecai nesătul, dar nici încântat. De la vreo patru dozatoare puteam lua apă și rulouri mici de gheață. În fiecare dimineață, după MD veneam aici cu câteva sticle de plastic, pe care le umpleam cu apă pentru consum la cabină, apa de la robinet nefiind potabilă.

De reținut este că sucurile de la dozatoare funcționau doar dimineața, la MD de pe puntea 15, seara fiind închise. Aici cafeaua de la dozatoare era și mai proastă decât cea primită la MD de pe puntea 6. Tot aici se afla și un bar, de la care puteai lua – plătind cu cardul MSC – băuturi de toate felurile: apă plată sau acidulată, spirtoase, vin, sucuri și cafea espresso. Nota bene: toate băuturile alcoolice se plătesc, asta în cazul că nu ai cumpărat un pachet de băuturi, la înscriere. Doar sucurile de la MD erau incluse în prețul călătoriei😊.

La achiziționarea excursiei Mihai se gândea să cumpere un pachet de băuturi; de la agenție avea informația că ar fi varianta mai ieftină decât cumpărarea băuturilor pe vapor. Oferta ni s-a părut extrem de scumpă: cel mai ieftin pachet de băuturi, pentru 7 nopți, era 39 euro / zi / pers. Dacă cumpăra cineva dintr-o cabină acest pachet, toate celelalte persoane din cabină erau obligate să îl cumpere☹. Ne-ar fi costat un total de 273x2 = 546 euro:)) De aceea am renunțat! Toate cheltuielile noastre pentru băuturi pe vas pe durata croazierei nu au depășit 64 euro😊 (vin, bere, sucuri.) Vinul și berea și sucurile le-am plătit cu cardul.

Divertisment

Acesta ar trebui să fie capitolul cel mai laborios, având în vedere că „MSC Virtuosa” este cotată ca o navă de lux😊. Am să înșir câteva din cele pe care le-am văzut noi și am să dezvolt locurile care ne-au plăcut cel mai mult.

-     „Simulator F1” . Este pentru aspiranții șoferi de curse, cu un preț de aproximativ 11 euro / cursă, pentru o durată de 6 minute;

-     „Bowling” . Pista de bowling are un preț de 25 EUR pentru un joc de 30 de minute, sau 45 euro pentru un joc de 60 de minute, iar închirierea de pantofi este disponibilă pentru 2 euro în plus. Deși oferă o oră bună de divertisment, poate fi mai scumpă, în comparație cu activități similare de la țărm;

-     „Interactive XD Cinema” și „Hologate Arena Virtual Reality” . Ambele atracții au un preț de 10 euro de persoană. „Interactive XD” este potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulți, în timp ce „Hologate Arena” oferă jocuri de realitate virtuală pentru distracția high-tech;

-     „MSC Aurea Spa” . Este pentru cei care doresc relaxare, prețul de 40 euro / persoană, oferă acces la piscinele cu hidroterapie și la saună;

-     Zonele cu piscină și „Parcul acvatic Savannah” se află pe punțile superioare. Accesul la piscina principală de pe puntea 15 este liber, dar la „Parcul acvatic Savannah” se plătește. :((nu știu cu ce preț☹);

-     „Sala de fitness” este bine echipată cu aparate moderne și greutăți. Accesul aici este gratuit și se face doar cu încălțăminte adecvată. ;

-     „Arcade” oferă o varietate de jocuri video și de activități clasice. Costurile aici pot varia în funcție de joc.

-     „Sala de teatru” , pe puntea 6, cu acces pe bază de rezervare;

-     „Red Gem Casino” – pe puntea 7, între „Atrium” și „Carussel” . Aici la orice joc se plătește;

-     „Carussel” - o altă sală de spectacole, cu plată. Nu știu costul unui spectacol, pentru că nu am fost acolo;

-     Pistă de alergat în aer liber, pe conturul navei, pe puntea 16;

-     Teren de sport pentru baschet sau fotbal;

-     „Baby Club Chicco” , pentru copii sub trei ani;

-     „Junior Club Lego” pentru adolescenți. Și aici se plătește.

Locul cel mai căutat pe navă este „Galeria Virtuosa” de pe puntea 6, cea mai lungă cupolă cu LED-uri, de pe vapoare, având peste 1160 de metri pătrați de spațiu comercial, doborând, astfel, recordul mondial și oferind cea mai mare zonă comercială de pe mările lumii, unde sunt mai multe magazine și restaurante cu plată. Bolta acesteia își schimba imaginea periodic, spre încântarea pasagerilor😊 Este promenada bine cunoscută pentru socializare și divertisment, oferind cocktailul perfect și divertisment live. Ea include atât restaurante principale, cât și restaurante de specialitate. Mai sunt și 11 buticuri cu mărfuri de ultimă generație.

La fel de căutată este și zona numită „Infinity” , aflată undeva pe la mijlocul navei, pe puntea 5, unde este și recepția, dar și zona circulară de pe aceeași punte, zonă care nu are plafon până la nivelul 7, plafon ce este îmbrăcat cu oglinzi. De aici rezultă efectul de amplificare a spațiului. Pe un podium circular erau câteva instrumente muzicale + un pian. În fiecare seară concerta câte un interpret, sau o formație, care ne delecta cu piese cunoscute din muzica internațională.

O altă mare atracție este „Casa lui Rob” de pe puntea 6, primul barman umanoid robotizat care, într-un spațiu special amenajat, îți prepară – la comandă - ce suc dorești. Am făcut și eu comanda unuia din fructe tropicale, pe un panou digital din apropierea „casei” . Am plătit cu cardul MSC 11,5 euro. Vreau să spun că n-am băut niciodată un suc mai bun, mai delicios ca acesta și că-mi voi aminti cu plăcere că mi l-a preparat un robot umanoid. :)) Am plecat de aici cu paharul pe care l-am primit de la Rob.

În ziua când vaporul nu a andocat pe nicio insulă am făcut poze cu Căpitanul vasului, după ce am stat câteva minute la o coadă. 3 fotografii ne-au costat 45euro. Am mers, apoi, la un spectacol în sala de teatru, care se află în capătul galeriei „Virtuosa” . Rezervarea am făcut-o tot pe un panou digital cu o seară înainte. În deschiderea spectacolului de varietăți Căpitanul ne-a prezentat staff-ul vaporului, pe șefii tuturor departamentelor responsabile cu bunul mers al navei. Spectacolul a fost bun, dar a durat puțin, cam 45 de minute, pentru că așteptau alți spectatori. (erau cam trei spectacole/seară). Pentru seara următoare am făcut iar rezervare la un spectacol de magie. Mi-a plăcut îndeosebi numărul de levitație.

Am mers în vreo două seri și pe puntea piscinelor, la nivelul 15, unde ne-am bucurat de un spectacol cu ocazia zilei „Mardi Gras” , sărbătoare la catolici similară cu lăsata secului de la noi. Muzică, dans, antren, ca într-o zi de sărbătoare!<:-P Am băut aici o bere și, ca de obicei, o Piña Colada:), ambele bune.

Baie în piscină, n-am făcut!:) Eu mă feresc să stau la plajă în soare, fără umbrelă, care aici lipsea. Mihai a încercat într-o după amiază să facă baie în piscină, dar era prea adâncă, 1,70 - 1,90m + aglomerație. S-a mulțumit doar cu plaja.

Ar mai fi multe de spus despre divertisment, dar ar ieși un articol prea lung! Ah! Mai trebuie să adaug că pe puntea 17 se afla un bar „adult only”; că o parte din puntea 18 era închisă pentru restul turiștilor, fiind destinată doar celor cu statut „Aurea”, la un preț mai ridicat și că o parte din Puntea 19 era, de asemenea închisă, fiind rezervată membrilor „Yacht Club”, pentru un preț mai ridicat, desigur!

Despre Wi-Fi Internetul trebuia cumpărat separat. Pentru un dispozitiv - internet nelimitat pe toată                 durata croazierei - trebuia plătit 89,60 euro. În cazul în care am fi dorit internet pentru două dispozitive, este foarte interesant că ar fi trebuit să plătim 201,60 euro ☹mai mult decât pentru un singur dispozitiv. De ce :-?? Habar n-am!

Cam asta am avut eu de povestit despre șederea noastră pe această navă luxoasă.

Dacă o recomand?!.....da și nu. DA! – pentru servicii, eleganță, cazare și divertisment....și NU! – pentru calitatea mâncării!:(

Citește și CONTINUAREA aici

Trimis de doinafil in 23.03.25 10:58:38
Validat / Publicat: 23.03.25 11:54:12
  • A fost prima sa vizită/vacanță în #CROAZIERE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Italia, Franța, Turcia, Spania, Țările Nordice

VIZUALIZĂRI: 704 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P23 23. Numele șampaniei care ne aștepta în cabină, la venire.
Puteți VOTA acest articol:
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

15 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.03.25 12:35:56]

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

[23.03.25 15:55:28]

@webmaster:

Mulțumesc! Am completat finalul articolului cu vreo 20 de rânduri, care nu au apărut la încărcarea lui.

elenaadinaPHONE
[23.03.25 17:29:38]

Nu am cuvinte! 🌞

Ce vas modern, luxos, cu de toate pentru toți!

Nu pot decât să vă Felicit pentru așa o experiență grozavă, pe care mi-o doresc și eu!

Bine că a fost și acel restaurant " Market" unde ați putut găsi la bufet ceva care să vă placă... în rest, răsfăț! 😊

Un robot asemănător am văzut și eu în Abu Dhabi, dar servea înghețată.

Vă admir și vreau și eu să mă bucur la vârsta dvs. de asemenea experiențe!

Mă bucur că încă aveți curaj să călătoriți pe distanțe atât de lungi și Dumnezeu v-a ocrotit și v-ați întors sănătoși acasă!

Și mă mai bucur că v-ați îndeplinit un vis!

🤗💖

[23.03.25 19:14:08]

@elenaadina:

Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, Adina!

Într-adevăr, MSC Virtuosa si sora sa, MSC Grandiosa, sunt cele mai mari nave din „flota MSC Cruises” . Este un mastodont plutitor care - în ciuda dimensiunilor sale, a mers foarte lin, noi n-am simțit niciodată tangajul - inerent - pentru o navă plutitoare

Ași fi recomandat din toată inima nava pentru toate celelalte servicii ale ei, dar am făcut-o cu jumătate de gură pentru că mâncarea n-a fost gătită cum trebuie! Degeaba aveau de toate dacă nu se puteau mâncaPăcat!

Vă doresc vacanțe frumoase și de-acum încolo, oameni frumoși!

⭐ValentinB_88⭐
[23.03.25 19:17:33]

Foarte frumoasă experiența, foarte interesant vasul dar și restul informațiilor prezentate. Voiam și eu să încerc așa ceva dar uitându-mă la caseta cu prețul achitat, mi-a trecut brusc sentimentul. 😆

mprofeanuPHONE
[23.03.25 23:13:34]

@doinafil: Interesantă croazieră ați avut! Arată bine totul! Îmi pare rău că preparatele nu au fost mereu reușite, cam nefierte. Chiar nu știam că această croazieră are preț diferit și în funcție de nivelul punții cazării, știam doar că prețul diferă doar dacă are vedere sau nu la apă. Acum am priceput că este importantă și suprafața, 17 mp este destul pentru o cabină cu confort mai bun.

Nu am înțeles cum acei tineri la același preț stăteau 2 săptămâni, să înțeleg că vasul mergea mai departe!?

Felicitări pentru o așa excursie, avion, plimbare pe mare și bineînțeles vizite în fiecare insulă!

[24.03.25 14:06:02]

@doinafil:

Şi eu îmi doresc de vreo zece ani să încerc şi o croazieră, dar încă nu a fost să fie. Totuşi sper să reuşesc în această viaţă

Felicitări pentru împlinirea dorinţei şi pentru articolul foarte util începătorilor şi celor încă temători!

Frumos mărţişor ai primit anul acesta

Am aterizat pe aeroportul Charles de Gaulle (CDG), unde am așteptat până la ora locală 14:35, când am decolat spre insula Martinica, una din multele insule ce aparțin Caraibelor. Am aterizat la ora locală 18:30 în Fort de France,

M-am zăpăcit puţin cu diferenţa de fus orar, dar pe mine mă interesează cât a durat efectiv zborul din Paris în Martinica, opt sau nouă ore?

Aviz fumătorilor!  Nu se fumează nici în balcon.  Pe vapor, în toate cele șapte zile, n-am văzut nici un fumător! Mihai spune că a văzut niște locuri special amenajate pe punțile superioare18 sau 19.

Bănuiesc că precizarea de mai sus a fost făcută pentru mine şi alţii ca mine

Ştiam că fumatul este interzis chiar şi pe balcoane, însă, dacă mi-aş permite o asemenea cabină, sigur aş cădea în ispită

Anul trecut de Paşti la Lisabona, am experimentat al treilea hotel din multele vizitate de-a lungul anilor care interzicea fumatul inclusiv pe propriul balcon şi, mai cu teamă, dar tot am fumat după dorinţă

[24.03.25 14:20:21]

@doinafil:

Voi v-aţi răsfăţat cu o cabină spaţioasă şi bine poziţionată. Bravo vouă!

Sinceră să fiu, cred că şi eu aş fi făcut aceeaşi alegere ca şi mai tinerii voştri companioni. Dacă tot aş fi făcut efortul să traversez Atlanticul, aş fi preferat să o fac pentru două săptămâni în loc de una în aceiaşi bani, chiar dacă asta ar fi implicat compromisul alegerii unei cabine interioare, mult mai ieftină. Şi cred că nimănui nu i-ar displăcea să facă turul insulelor de două ori, aşa în buclă

Oferta ni s-a părut extrem de scumpă: cel mai ieftin pachet de băuturi, pentru 7 nopți, era 39 euro / zi / pers. Dacă cumpăra cineva dintr-o cabină acest pachet, toate celelalte persoane din cabină erau obligate să îl cumpere☹. Ne-ar fi costat un total de 273x2 = 546 euro De aceea am renunțat! Toate cheltuielile noastre pentru băuturi pe vas pe durata croazierei nu au depășit 64 euro😊 (vin, bere, sucuri.)

Nici eu nu aş fi plătit atâţia bani pentru pachetul de băuturi, ci, la fel ca voi, aş fi băut mai puţin, chiar dacă plăteam mai scump fiecare băutură în parte.

Eu nici poze cu comandantul nu aş fi făcut, investind mai cu folos, din punctul meu de vedere, banii respectivi în cafele adevărate la bordul vasului, pentru că sigur existau şi din astea, doar că pe bani.

[24.03.25 14:31:38]

@⭐ValentinB_88⭐:

Mulțumesc pentru ecou și vot, Valentin!

După cum am scris și-n articol, prețul diferă, funcție de cabină - mijloc sau laterale - dacă are balcon sau nu și de nivelul punții. Cele de la punțile inferioare și de pe mijloc sunt mult mai ieftine. Nu știu, însă, cum funcționează ventilația aici

Îți doresc să ai o vacanță pe un vas ca acesta!... și, ca de obicei, mulți

[24.03.25 15:01:21]

@mprofeanu:

Mulțumesc pentru vot și ecou, Marilena!

Cred că nu numai asta, ci toate vasele de croazieră au preț diferit, funcție de punte și amplasare. Sunt și cabine cu suprafață mai mare de 17,0 mp pe această navă. Spre ex. : pe puntea 16 - „Debussy” , am citit pe net că o cabină are chiar 29 mp, ca să nu mai spun că, tot pe net, am citit că sunt și cabine exclusiviste (poate a căpitanului), care are peste 50 mp.

De la puntea 4 în jos, presupun că sunt cabinele personalului de la curățenie, bucătărie, servire, mentenanță, etc. (în nr. de 1704 oameni). Cred că aici cabinele sunt mult mai mici și că pot fi ocupate și de 2 (poate chiar 3 sau 4 persoane ), dar nu sunt sigură!

Tinerii ne-au spus că aveau cabină pe mijloc și că ventilația nu era tocmai ce trebuieDe aceea au plătit mult mai puțin ca noi, iar traseul era același, numai că l-au făcut de două ori.

Încă odată mulțumiri!... și, ca de obicei, mulți

[24.03.25 16:08:30]

@nicole33:

Vă doresc din tot sufletul să vi se împlinească dorința!

Zborul a durat 9 ore. A fost primul meu zbor care a durat atât de mult! Noroc cu monitoarele din fața noastră, unde am putut vedea una - alta, jocuri sau filme. Am mai și ațipit!

Bănuiesc că precizarea de mai sus a fost făcută pentru mine şi alţii ca mine

Ai ghicit! Mă întreb: dacă (să presupunem) că în balconul unei cabine pe vas un fumător mai poate fenta, fumând pe ascuns , ce face el în cazul unui zbor atât de lung, ca al nostru? Fumează în toaleta avionului

Mulțumesc pentru vot, ecou și... bineînțeles, îți trimit mulți

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
[24.03.25 16:55:27]

@nicole33:

Tinerii de care spuneam aveau puțin peste 40 de ani, iar tu, se vede că ești mai tânără ca noi! Odată cu înaintarea în vârstă încep beteșugurile trupului, chiar dacă nu sunt vizibile! De ceva vreme am probleme cu respirația și nu m-ași fi simțit bine într-o cabină fără aer curat din exterior

Nu îndemn pe nimeni să cumpere pachetul de băuturi din oferta lor! Este exagerat de mare! >... și-apoi, nici nu ai timp să consumi atât de mult că, doar, nu te duci în croazieră să stai numai pe vas și să bei!

Poate că și noi am fi preferat să bem cafele mai bune, contra cost, desigur!... dar, revin la ce-am scris mai sus: vârsta nu ne mai permite să bem cafea atât cât ne-am dori Una/zi la MD ne este suficientă! Tensiunea urcă, și ea, odată cu trecerea timpului! Eu beau numai cafea fără cofeină, iar cea de pe vas era foarte bună , poate chiar prea tare, pentru că puneam două pliculețe, iar Mihai a preferat zilnic cafea americană, care i-a plăcut!

Pozele au fost, desigur, un moft!... însă rămân dovada că „amfostacolo” și noi, pe acea navă luxoasă!

Mulțumesc încă odată pentru ecou!

LE: Îmi cer scuze pentru scrierea incorectă „ași”, în loc de „aș”, atât ție, cât și colegilor care mi-au citit articolele de până acum. Spre rușinea mea , abia acum am consultat „scrierea corectă” pe Google și am văzut forma corectă, „”! Nu știu de ce ani de zile am scris greșit

[24.03.25 21:41:38]

@doinafil:

De asta mă temeam. Am calculat corect, dar speram să mă înşel

Tot 9 ore am zburat şi eu din Madrid până în Republica Dominicană şi a fost tare greu, deşi aveam zece ani mai puţin ca acum. La întoarcere a fost mai scurt puţin, doar opt ore şi jumătate, dar tot foarte mult. Cu toate aceste inconveniente, vacanţa ne-a plăcut atât de mult încât am repetat-o un an mai târziu. Acum nu ştiu dacă m-aş mai încumeta la aşa aventură, oricât de mult îmi doresc încă o vacanţă cât mai exotică.

Noi am urmărit filme pe tableta proprie, dar timpul tot greu a trecut...

Mă întreb: dacă (să presupunem) că în balconul unei cabine pe vas un fumător mai poate fenta, fumând pe ascuns , ce face el în cazul unui zbor atât de lung, ca al nostru? Fumează în toaleta avionului

În avion nu ai variante decât riscând nişte amenzi colosale. Am încercat să mă amăgesc mestecând în neştire nişte gumă de mestecat cu nicotină, dar nu ştiu cât m-a ajutat.

Nici cu electronice nu ai voie

Toaletele sunt dotate cu senzori. Nu merge

Vicioşii au viaţă grea. Tot mai grea...

Mika
[25.03.25 15:24:05]

@doinafil: Felicitări pentru experiență și pentru review-ul foarte detaliat. Am aflat cum poate fi pe un vas de croazieră. Recunosc că nu sunt atrasă de acest tip de vacanță, deși soțul mă cam bate la cap să mergem și noi intr-o croazieră. Oricum, dacă va fi să o fac, tot așa departe aș merge. Ați avut o vacanâă frumoasă!

[25.03.25 18:25:14]

@Mika: Mulțumesc pentru ecou și vot, Mika!

Mă bucur că m-ai citit, poate că ai un motiv - sau nu - să alegi această navă. M-am gândit să dau cât mai multe detalii, pentru că pe sait n-am prea citit multe amănunte despre o croazieră! Colega @mishu a scris câte ceva, dar nu-mi amintesc acum dacă a dat detalii despre mâncare!

Păcat că aici nu stau prea bine- la mâncarea gătită mă refer -, pentru că, altfel are tot ce trebuie ca să te simți răsfățat

Cei de la agenție ne-au întrebat - printr-un e-mail, după întoarcere - cum ne-am simțit și, drept răspuns i-am trimis articolul de față. Cât vor putea influența ei gătitul mâncării pe navă... nu știu! , dar m-am gândit, dacă tot m-au întrebat, că e bine să știe acest lucru!

Te pup și poate că anul viitor ne vom revedea la viitoarea întâlnire AFA! Până atunci... mulți , virtuali, desigur!

5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, hlli, Mika, mprofeanu, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂCroaziere cu MSC Virtuosa: