EXCELENT
O vacanta frumoasa, dar se putea si mai bine

Costa Diadema este o nava medie, cu o capacitate maxima de 5000 pasageri si echipaj 1250 membri. Are 15 punti, incepand de la puntea 0 si sarind peste numarul 13, ca un obicei la toate vasele din motive de superstitii. A fost data in folosinta in 2013, deci nu e foarte vechi. Ca de obicei are un spatiu interior gol, inalt de la puntea 3 pana sus, numit Atrium, unde circula lifturi cu pereti transparenti si unde se desfasoara la nivelul 3 diverse activitati de muzica si dans. Am rezervat cabina interioara garantata si am avut norocul sa primim cabina cu balcon, la puntea 7, langa holul principal. Seara se inchideau niste usi metalice la holurile cabinelor, ca sa nu se auda muzica. Mai este un bar mare unde de asemenea se desfasoara activitati de muzica, dans, concursuri, lectii de dans, etc. si multe alte baruri si restaurante incluse si contra cost, o cofetarie, o gelaterie, o pizzerie, o discoteca, cazino, magazine, un spatiu pentru copii, etc. Activitati se desfasoara si la piscina interioara de la puntea 10, unde se afla si bufetul. Piscina interioara are apa sarata si incalzita la 30 grade. Jacuzzi au apa nesarata la 35 grade. Piscina exterioara de la coada vasului are apa rece. Am numarat 5 jacuzzi, toate exterioare, 4 la puntea 11 si unul la puntea 5, iesirea in dreptul magazinelor. Nu are tobogane, dar are o zona pentru copii, cu un vas de pirati. Mai sunt terenuri de sport, piste de alergare, spa, sala de gimnastica, sala de jucat carti, aparate de jocuri. Spectacolele de la teatru au fost bune de data asta, o data concert cu 3 tenori, o data circ, de 2-3 ori spectacole cu dansatori si cantareti. Ceea ce s-a mai scris e valabil in continuare, cafeaua de dimineata si intre orele 16-17 este cu gust si aspect de apa colorata, daca nu iti place bagi cardul la dozator: 2,40 eur expresso, 3,50 capuccino, plus 15% taxa de serviciu. Am luat pachet de 40 bauturi nealcoolice: cocktailuri, nectar de fructe, sucuri acidulate. La sfarsit mi-au ramas vreo 5 nebaute si am luat doze de pepsi la pachet. A costat pachetul de 40 bauturi nealcoolice 135 eur, sau ar mai fi 20 bauturi nealcoolice 79 eur. Pachetul cu vin si apa Clasic 155 eur contine 6 sticle de vin si 7 de apa. Dar in fiecare zi a fost oferta de vin cu 11 eur sticla plus 15% la alegere din vreo 10-12 feluri de vin. Alte oferte: sangria 8,80 eur paharul +15% si puteai pastra paharul, de plastic, unul obisnuit. Mancarea a fost buna, cu fructe de mare in fiecare zi, dar nu de lux. Daca vrei de lux platesti suplimentar. De ex. micul dejun in camera costa 5 eur cu croisant si omleta, daca ai fi vrut somon si fructe exotice 12 eur. La bufet era coada mereu, pentru ca, spre deosebire de Costa Toscana, aici nu erau insule de mancare separate pentru salate, sau prajituri, sau fructe, sau paine. Stateai la o coada de 15 m, o jumatate de ora, la impinge tava, si luai pe rand: tava, tacamuri, farfurii, salate, paine, garnituri, carne, paste, prajituri si fructe, nu puteai sari peste ce nu te interesa, si daca ulterior mai aveai nevoie de o felie de paine din mijloc, tipau toti din coada ca de ce te bagi. In plus, fiind majoritatea batrani mai lenti, pana se gandeau minute in sir in fata mancarii de care sa ia, pana cand le tremura mana, etc. Plus ca pipaiau cu mana feliile de paine sa vada daca sunt moi sau tari, pipaiau piersicile si le puneau la loc, etc. Ce a fost neasteptat pe acest vas e ca nu puteai garanta cu card de debit, doar de credit sau cash. Eu nu am niciun card de credit, pentru ca nu am nevoie sa ma imprumut, dar se pare ca nici cand inchiriezi masina nu se mai poate decat cu card de credit. Intrucat nu e musai sa pui cardul sau cashul din prima zi, poti merge pe tarm la ATM sa scoti cash de pe cardul de debit, daca nu ai cash de acasa. Poti sa instalezi pe telefon dinainte aplicatia Costa si ai informatii despre traseu, activitati la bord, excursii optionale, meniu la restaurante si baruri, poti avea chat intre cabine si poti face exercitiul de salvare online, doar te duci sa iti scaneze cardul in ziua cu exercitiul. Intre cabine poti vorbi la telefonul din camera formand numarul cabinei, sau poti suna de la telefoanele de pe diferite punti catre telefonul din cabina. Se poate fuma in balcon si pe puntile exterioare de pe partea cealalta decat cea cu care acosteaza vasul. In aceasta croaziera am patit ceea ce nu credeam ca mi se poate intampla, dupa atatea mile marine parcurse in peste 20 croaziere in care nu am avut probleme, respectiv rau de mare. Ce pastile, ce ghimbir, nimic nu a functionat. Traseul a fost: Copenhaga, Kristiansand, pe mare, Le Havre, pe mare, Vigo, Lisabona, pe mare, Alicante, Barcelona, Marsilia. Din Norvegia pana in Franta s-a stricat vremea, eh, ocean nu mare, vantul a batut cu peste 60 km/ora ziua si peste 80/ora noaptea. Valurile se spargeau peste puntea 4 unde erau barcile de salvare, iar vantul ridica trombe de stropi pana la etajul 7 unde stateam si unde aveam cabina cu balcon. Toate piscinele si jacuzzi au fost golite, pentru ca apa se revarsa, farfuriile si paharele alunecau pe mese ca la spiritism, toate activitatile au fost suspendate ca ar fi venit artistii de la teatru baldabac peste spectatori, si au fost puse pungi pentru voma agatate de marginea scarilor. Peretii de plastic ai cabinei trosneau, vantul se auzea suierand ca la viscol, fereastra si usa balconului zanganeau, si din cand in cand se poticnea vaporul si se auzea "trosc" urmat de tremuraturi, cica era stabilizatorul care se dadea de colo-colo. Ziua a mai fost cum a fost, daca erai in miscare: 2 pasi la stanga, 2 pasi la dreapta, unul inainte si 2 inapoi, te tii de pereti, mai merge. Dar noaptea, in pozitie orizontala nu am mai rezistat, asa incat am petrecut toata noaptea la baie si a doua zi fiind nedormita si epuizata, am ratat excursia platita la Muntele St. Michel. Am fost la magazine unde vazusem ca au ceva medicamente, cum ar fi Melatonina (pt dormit), dar pastile pentru rau de mare nu aveau. De la receptie m-au trimis la cabinetul medical. Acolo vreo cdrea medicale au sarit pe mine bucurosi ca au clienti. Mi-au spus ca ei sunt spital privat si nicio asigurare de pe tarm nu e valabila, doar asigurarea de la Costa. Voiau sa ma retina, sa imi faca perfuzii de hidratare si analize ca sa fie siguri ca nu e rotavirus sau norovirus, caz destul de des intalnit pe navele de croaziera. Pana se intorceau analizele de la tarm peste cateva zile, te tineau inchis in carantina in niste cabine fara geam la puntea 0 si te costa si o gramada de bani. Le-am spus ca intreb pentru un prieten pentru pastile anti-rau de mare, eu ma simt perfect. Dar la ce cabina stau eu, la ce cabina sta prietenul, sa ne mai viziteze contra-cost. Nu le-am spus si am plecat urgent. La alte companii de croaziera aveau un dulapior ca automatele de bauturi racoritoare, iti alegeai ce pastile vrei, din cele uzuale care se dau fara reteta, si plateai cu cardul de croaziera. Nu imi ramanea decat sa beau ceai de ghimbir, dar nu exista, sau macar ceai de menta. Nici de menta nu mai exista, se pare ca si altii aveau nevoie, asa ca totusi dupa rugaminti, chelnerii imi aduceau de undeva din spate cate 1 pliculet, cel mult 2. Nu am scris ca sa ma plang sau sa va sperii, doar sa stiti sa luati medicamente de acasa, ca daca sunteti o zi si o noapte pe mare nu aveti de unde cumpara. Vestea buna e ca sotul nu a avut rau de mare, deci nu toata lumea avea. Catre sfarsitul croazierei, am luat amandoi si covid, in ultima zi au inceput simptomele, ca de raceala plus febra. Se intampla in colectivitati inchise, cu mii de oameni din toate colturile lumii. Sper sa nu aveti parte de intamplari neplacute in croazierele dvs viitoare.

- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de dianamea in 05.10.25 20:24:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CROAZIERE.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dianamea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
@dianamea:
Îmi pare rău că recenta croazieră nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor.
”Am rezervat cabina interioara garantata si am avut norocul sa primim cabina cu balcon, la puntea 7, langa holul principal.
Ăsta da noroc!
”La bufet era coada mereu, pentru ca, spre deosebire de Costa Toscana, aici nu erau insule de mancare separate pentru salate, sau prajituri, sau fructe, sau paine. Stateai la o coada de 15 m, o jumatate de ora, la impinge tava, si luai pe rand: tava, tacamuri, farfurii, salate, paine, garnituri, carne, paste, prajituri si fructe, nu puteai sari peste ce nu te interesa, si daca ulterior mai aveai nevoie de o felie de paine din mijloc, tipau toti din coada ca de ce te bagi.
Cele scrise mai sus mi-au produs o puternică senzaţie de deja vu, amintindu-mi fără să vreau de o experienţă extrem de asemănătoare din singura mea croazieră.
Eu am fost absolut şocată de acest sistem la restaurantele bufet de pe vaporul-coadă, precum şi de acest gen de turişti, mult prea diferiţi de cei întâlniţi prin hotelurile vizitate de-a lungul anilor şi cărora li se părea cât se poate de normală situaţia. Eu, după anii de comunism şi de cozi, fac instantaneu alergie la cozi. Nu mai vorbesc de faptul că parcă stătuseră nemâncaţi luni în şir înainte de voiaj şi se ambiţionau să-şi pună în farfurii din toate felurile expuse.
” In aceasta croaziera am patit ceea ce nu credeam ca mi se poate intampla, dupa atatea mile marine parcurse in peste 20 croaziere in care nu am avut probleme, respectiv rau de mare. Ce pastile, ce ghimbir, nimic nu a functionat.
Eu folosesc Emetix şi /sau ghimbir confiat şi îmi revin repede.
=
Felicitări pentru articol!
@dianamea: Pune te rog si poze din cabina! Voiam si eu sa merg prin fiorduri, o sa ma mai gandesc. Raul de mare poate aparea oricand!
@ARA: Imi pare rau, nu am facut poze in cabina. Pot sa o descriu. La intrare stanga dulap, dreapta baia. Dulapul cu trei usi, contine un seif si vestele de salvare. Apoi o zona de relaxare, cu o canapea in dreapta si un birou in stanga, cu sertare si oglinda, in sertar foen, sub birou minibar, un scaun si cos de gunoi. In minibar sunt 2 sticle de apa de 0,5 l, 2 doze de pepsi si 2 doze de suc, dar daca nu ai platit all inclusive, aceste bauturi se platesc. Apoi un pat dublu cu veioze lateral si vis-a-vis tv plat cu multe posturi in diferite limbi, dar nu romana. In capat fereasta si balcon. Pe balcon 2 scaune si o masuta. Cabina era de 3 sau 4 persoane, 2 in patul dublu, posibil o persoana pe canapea si posibil a 4a persoana pe un pat care cobora din tavan.
Nu cred ca in fiorduri sunt valuri mari, sunt golfuri cu apa linistita, deci nu cred ca veti avea rau de mare. Nici in Marea Mediterana sau Marea Marmara, sau Marea Neagra, sau Marea Baltica nu am avut valuri mari, doar in Oceanul Atlantic. Au fost valuri mari si cand am fost in Maroc sau Tenerife, dar nu asa mari ca acum. Dar nu spun ca este imposibil. Intr-un an, am navigat in luna mai cu Royal Caribbean. Cu 2 saptamani inainte, au fost valuri mari in Mediterana, vasul s-a ridicat in fata si cand a cazut de pe val, s-a indoit la mijloc si a presat cateva cabine din mijloc de la puntile inferioare, astfel incat s-au spart geamurile si a intrat apa. Pasagerii au fost mutati in alte cabine, vasul reparat in primul port, si cand noi am stat pe aceeasi punte inferioara, mocheta de pe hol era inca uda, patata si mirosea a mucegai. Alt eveniment a fost anul trecut, cand a fost vant lateral foarte puternic si nu am putut opri in Myconos, vasul s-a inclinat vreo 30 grade, sezlongurile au luat-o la vale si au spart geamurile din jurul piscinelor, apa din piscine s-a revarsat. Situatia a durat vreo ora, timp in care vasul a mers inclinat.
@dianamea: Vai! Bine ca au pus veste de salvare in camera! Pe MSC Seaside noi nu am avut!
- May.2017 Croaziera Mediterana de Vest 13-20 mai 2017 — scris în 01.06.17 de adriador din IASI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Costa Diadema - Niciodată! Horror — scris în 16.02.17 de cristinutza58 din ARAD - nu recomandă
- Oct.2016 Croaziera Costa Diadema - Mediterana — scris în 19.10.16 de A_Alexandra din ROMANIA - RECOMANDĂ