GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe urmele lui Bacchus - Orașul subteran Cricova
– Luis Pasteur
Într-o perioadă în care tendințele de călătorie se îndreaptă spre locuri exotice, plaje cu nisip fin, cu vreme călduroasă, insule pustii și vegetație luxuriantă, merg contra curentului și iată că în jurul sărbătorilor de iarnă ajung pe meleagurile basarabene. Este prima dată când petrec Crăciunul în altă parte decât acasă și iată că nu plec prea departe și aleg o zonă aproapiată aceleia din care mă trag. Se spune că nu ai văzut Moldova dacă nu ai văzut Cricova, așa că nu se putea să ocolesc acest loc atât de faimos în întreaga lume.
Legenda spune că odinioară un călugăr ce-și ducea veacul pe aceste meleaguri însorite făcea pentru rânduirile bisericești un vin miraculos. Când turcii au năvălit, le-a interzis localnicilor să mai cultive vița de vie, amenințându-i cu moartea. Călugărul s-a ascuns în stâncă și a continuat să producă în secret băutura, până când vrăjmașii i-au descoperit fărădelegea și l-au pedepsit. Băștinașii povestesc și astăzi despre ecourile care se mai aud dinspre stâncă, sunete ce aduc aminte de geamătul călugărului. De aici vine și numele localității Cricova, de la cuvântul slavon „крик” (cric), care înseamnă strigăt.
Combinatul de Vinuri Cricova a fost fondat de către patriarhul vinificației moldave Petru Ungureanu în anul 1952, în urma experiențelor acestuia cu 5 ani în urmă de a produce spumantul clasic după metoda Champenoise. Cricova este cel mai valoros brand din Republica Moldova, fiind cunoscut peste hotarele ei, reușind să satisfacă cele mai rafinate gusturi și cerințe ale pieței.
Hrubele coboară în adâncimea stâncii până la 100 metri de la suprafața solului, măsurând o lungime totală de peste 100 km, formând adevărate labirinturi, străzi cu denumiri mai puțin obișnuite, după soiurile vinurilor pe care le păstrează: Cabernet, Codru, Dionis, Fetească, Aligote ș. a. m. d. Subteranele înregistrează o temperatură constantă de 12˚C – 14˚C și o umiditate relativă a aerului de 97-98% perfecte pentru a păstra în condiții optime milioanele de litri de vin.
Situat la doar 16 km de Chișinău, Orașul Subteran Cricova nu poate fi decât o destinație deosebită pentru pasionații de vinuri, dar nu numai pentru ei. Accesul se face ușor, sunt autobuze care fac curse regulate din capitală până aici, cu taxiul sau cu mașina proprie. Este totuși bine să ajungeți cu altceva decât cu autoturismul vostru, pentru că ar fi păcat să nu gustați din aceste vinuri miraculoase. Există autobuzul nr. 2 care pleacă din str. V. Alecsandri din Chișinău și face cam 45 minute până la Cricova, iar prețul este 5 MDL. Dar dacă nu vreți să vă complicați cu autobuze și timpi de așteptare, luați legătura cu cei de la Vinoteca din str. Puskin nr. 15. Noi am mers cu o mașină a lor (cu șofer) și ne-a costat 600 MDL (aprox. 30€), iar șoferul ne-a așteptat cât timp noi am vizitat beciurile.
Beciurile de la Cricova sunt cu adevărat de neîntrecut în lume, lățimea galeriilor variind între 6 și 7,5 metri, iar înălțimea lor este de 3 – 3,5 metri. Adâncimea la care sunt situate beciurile, în funcție de relief, variază de la 35 metri la intrare pînă la 100 metri. Lungimea galeriilor în care se produc și se depozitează vinul ajunge la 100km, fiind cele mai mari din Europa. Și încă se mai lucrează la extinderea acestora.
Atenție! Este foarte important să vă prezentați la ora stabilită pentru efectuarea excursiei și să nu întârziați, pentru că veți pierde biletul.
După ce lăsați mașina în parcare și vă prezentați la recepție cu voucher-ul, veți fi preluați de un minicar cu șofer și ghid, care vă vor plimba prin galeriile întortocheate ale orașului subteran, luminate și marcate cu treceri de pietoni și semne de circulație, pe străduțele cu nume semnificative: Blv. Șampaniei, str. Fetească, str. Cabernet… Din loc în loc se fac opriri, unde ghidul vă va oferi detalii despre cum au fost săpate cavernele, adâncimea la care vă aflați, tipurile de vin păstrate în butoaiele aflate pe margine. Cea mai interesantă a fost vizita în sala unde are loc fermentarea propriu-zisă a vinurilor spumante.
Temperatura în subteran este de 12-14º C, o temperatură optimă pentru păstrarea vinurilor pentru perioade îndelungate, dar scăzută pentru corpul omenesc. De aceea este recomandat să fiți îmbrăcați adecvat, pentru că după o oră de stat în subteran veți tremura la propriu. Fiind decembrie, oricum eram bine îmbrăcată și încălțată, iar după degustarea celor 6 tipuri de vin, aproape că-mi era cald. ???? Dacă mergeți vara, luați cu voi încălțări călduroare și un pulover mai gros pentru că diferența de temperatură dintre exterior și interior o veți resimți din plin.
Durata excursiei este de aproximativ o oră, plus încă o oră pentru mâncare și degustare.
Pentru a se vizita beciurile Cricova este necesar să vă faceți rezervare în prealabil. Acestea se pot face on line pe site-ul cricova.md/#]sau[#]www.wine.md ori direct într-unul din magazinele partenere cum ar fi Vinoteca din str. Puskin nr. 15 din Chișinău. Dacă faceți rezervarea on line, trebuie să completați un formular cu numărul de persoane, ziua și ora la care intenționați să faceți excursia, pachetul ales și limba în care doriți să vorbească ghidul (română, engleză sau rusă). După completarea formularului, veți fi contactat printr-un email în care vi se va comunica dacă este posibilă excursia, precum și locul și când să mergeti să achitați biletele.
La Vinoteca din str. Puskin am luat primul contact cu vinurile moldovenești, aici găsindu-se produse de la mai mulți furnizori (Cricova, Purcari, Mileștii Mici, Chateau-Vartely etc.). Aveți posibilitatea de a cumpăra suveniruri, de a degusta din licorile bahice și chiar de a depăna povești cu personalul foarte bine pregătit și amabil.
Un pont! Pentru cei dornici, aici aveți posibilitatea de a achiziționa icre roșii (de somon) și caviar la prețuri foarte bune. Spre exemplu un kilogram de icre roșii a costat 840 MDL (42€). Tot aici am băut cel mai bun izvăr (vin viert dulce, condimentat cu mere uscate, cuișoare, foi de dafin).
Se pot alege dintr-o listă semnificativă de pachete în funcție de ce anume doriți și cât sunteți dispuși să cheltuiți. Prețurile nu sunt chiar mici, ele variind de la 310 MDL (15€) până la 2200 MDL (110€).
Am ales pachetul Regatul Vinului 845MDL (43€) care include excursia prin străzile subterane, secția de maturizare a vinurilor de marcă, secția de producere a spumantului clasic, Colecția Națională, precum și vizitarea sălilor de degustare. La sfârșitul excursiei, chiar când ne întrebam când/cum va avea loc degustarea, am fost invitați ceremonios într-una din acele spectaculoase săli și anume în Sala Fundul Mării.
Ne-au fost aduse gustări specifice moldovenești: gustare moldovenească, platou cu carne (carne de porc fiartă, ruladă prietenie, cârnăciori din găină), tochitură moldovenească servită cu mămăligă, smântână și brânză de oi, învârtită cu brânză, învârtită cu măr. Mmm îmi plouă-n gură ????
Pentru degustare ne-au fost aduse 6 tipuri de vin (2 albe, 2 roșii și 2 vinuri spumante), care ne-au fost servite ca la carte, de către un tânăr somelier cu mănuși albe. M-am simțit specială! La sfârșit ne-au fost înmânate și suvenirurile, câte un pachet care includea o sticlă de vin roșu și un spumant clasic. Hmmm, ăsta da răsfăț!
Dacă ajungeți să vizitați cramele și ar fi păcat să nu o faceți, nu vă zgârciți și alegeți unul dintre pachetele care includ gustare și degustare. Eu care nu sunt consumatoare de băuturi alcoolice, am rămas profund impresionată de tot ce-am învățat, iar data viitoare când voi consuma un pahar cu vin, voi ști cu certitudine din ce tip de pahar se bea, la ce temperatură sau cu ce gustare merge bine.
Câți din voi au mirosit vinul înainte să-l bea? Eu sigur niciodată până acum. Vedeam adesea la TV cum procedează oenologii și mă întrebam de ce miroase vinul, de ce-l lasă să respire, de ce-l privește…. Nimic nu e degeaba!
Apropo! Am învățat și care este diferența dintre vinul spumant și cel spumos. Vinul spumant este șampania, doar că nu se poate folosi termenul, fiind marcă protejată. Vinul spumant este rezultatul unui proces îndelungat de fermentare în sticlă. Cel din urmă este produs în urma impregnării cu dioxid de carbon.
Vinurile spumante Cricova sunt renumite pentru bulele fine și elegante.
Un punct interesant al cramei este cel aflat pe Bulevardul Şampaniei, secţia Remuaj – Degorjaj, spațiul unde se produce vinul spumant după metoda „Champenoise” a călugărului Perignon. Vinul spumant este de fapt o șampanie în toată regula, doar că știm cu toții că termenul de „șampanie” este marcă înregistrată deținuță de o regiune din Franța.
După prima fermentare a vinului, are loc fermentarea secundară în sticlă, în care se adaugă zahăr natural și drojdii speciale, iar vinul este pus în sticle de calitate superioară cu dopuri temporare și ținute inițial în poziție orizontală, pentru decantarea impurităților, timp de 2-3 luni în locuri închise și întunecate. După această etapă, urmează procedura cu adevărat interesantă când sticlele sunt rotite manual timp de 2 luni și treptat aduse în poziția verticală. În aceeași poziție, cu dopul în jos se introduce parțial (gâtul sticei) într-un utilaj special care la -25ºC îngheață doar partea plină de impurități, după care introduse în mașina de ambalat sticle se aduce brusc cu dopul în sus și datorită presiunii din interiorul sticlei, partea înghețată impreună cu dopul provizoriu sunt expulzate și se atașează dopurile finale realizate din plută de import din Portugalia.
Zona Colecției Naţionale – construită în forma unui pocal de degustare – reprezintă principala atracţie turistică şi cartea de vizită a moldovenilor. Aici este păstrată jumătate din colecția de vinuri a liderului nazist Hermann Göring, printre care și o sticlă de vin „Ierusalim de Paști” datând din 1902 fiind cel mai vechi vin de aici. Tot în colecția Națională sunt păstrate și colecțiile private ale unor vizitatori de seamă ale Cramelor Cricova precum Angela Merkel, José Manuel Barroso, Joe Biden, Vladimir Putin, Traian Băsescu, Klaus Iohannis.
La momentul actual, colecția este formată din circa 1,3 milioane de sticle.
Complexul de degustare cuprinde cinci săli mari, spațioase și impunătoare: ”Sala Europeană”, ”Fundul Mării”, ”Sala Prezidențială”, ”Sala cu șemineu”, ”Sala Casa Mare”. Aceste săli servesc drept loc de desfășurare a diverselor degustări naționale și internaționale, precum și a întrunirilor de cel mai înalt nivel.
În Sala Fundul Mării a avut loc degustarea grupului nostru, denumirea sălii simbolizând adîncurile Mării Sarmate, ce a existat aici circa 12 milioane de ani în urmă.
La 80 de metri sub pământ, Combinatul de Vinuri „Cricova” S. A. dispune și de un cinematograf în piatră, cu o capacitate de 40 de locuri, unde am văzut un filmuleț de aproximativ 15 minute despre istoria și evoluția vinului precum și a Cramelor Cricova.
 
- Combinatul de Vinuri Cricova este prima și unica întreprindere din Republica Moldova decorată cu cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”
- Cricova este declarat Patrimoniu Cultural Național al țării, fiind în curs de a intra pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO
- La Cricova se produce îndeosebi vin spumant, aici fiind păstrate peste 3 milioane de sticle, un număr practic echivalent cu populația Republicii Moldova.
- Hrubele de la Cricova sunt cu adevărat de neîntrecut în lume, cu o lungime totală de peste 100 km ele formează adevărate labirinturi, un real oraș subteran, vinicol; Și încă se mai lucrează la extinderea acestora
- Fiind adepta vinurilor mai dulci îmi permit să vă recomand unul cu adevărat special. Este vorba despre un Ice Wine – Zeus, un vin de calitate, dulce, de desert, puternic aromat, siropos. Pentru a obține 375 ml de ice wine, sunt necesari 25 kg de struguri. Strugurii sunt lăsați pe vița de vie până la lăsarea gerului (sfârșit de decembrie) timp în care se pierde apa și concentrația de zahăr din struguri este ridicată. Ce-i drept și prețul este puțin mai piperat pentru o sticlă de 375 ml, dar aroma și gustul deosebite merită toți banii (300MDL = 15 €)
Trimis de angela_tudose in 23.02.17 09:27:51
- A fost prima sa vizită/vacanță în REP. MOLDOVA
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (angela_tudose); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.14862800 N, 28.86047900 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@angy12: In ultima vreme am fost inconjurata nu neaparat doar de vin dar si de ceea ce inseamna cultura si civilizatia vinului, la TTR prin standul vecin care reprezenta aceasta cultura a vinului prin revista Millesime, acum prin articolul tau si (sper) in curand printr-o vizita la o crama.
Astfel incat am citit articolul cu mare placere, si mai ales ca mi s-a parut foarte interesant, si parca ma tenteaza macar un miniconcediu pe acolo.
Felicitari, citit si votat cu placere.
@angy12: Frumos povestit, un MiniGhid AFA util pentru cei care doresc să deguste licorile fraților moldoveni de peste Prut ori doar să facă o vizită într-un loc cu multe superlative (subterane imense, colecție de vinuri unicat, sticle de vin rare și scumpe).
Tot ce ai scris despre degustarea de vinuri, dar și despre platourile cu mâncare tradițională... mmm, două ore de răsfăț. Se pare că prețul plătit pe acest pachet a fost cu folos.
P. S. Izvăr am degustat la unul din restaurantele La Plăcinte.
@mishu: Multumesc frumos! Astept cu nerabdare opiniile tale despre aceasta destinatie. Iar cramele, da m-au impresionat tare. Tine cont ca eu nu sunt bautoare de vin (eventual dulce), dar aici mi-au placut toate.
Asa cum am spus si-n articol, daca e ceva la care se pricep bine moldovenii, ei bine... vinul! Si mancarea. Asta pentru ca mie-mi place mancarea traditionala
@angy12: am și eu o întrebare... hâc... :-)
De ce ai... pozele așa mici? (la toate revs-urile, nu doar aici)
@webmasterX: Conexiunea mea la internet este foarte lenta spre lenta
Le am in dublu exemplar, iar in articolele de pe aici le folosesc in marime mica. Imi e mai usor si n-am rabdare sa astept. In plus, am un blog al meu de unde iau unele din fotografii, sa nu le mai caut prin calculator.
Sa stii!
@angy12: Trebuia să menționezi că articolul a mai fost publicat și pe blogul personal (cf. Regulament AFA, cap. 1, Secțiunea A, art. 13, nota iii)
@angy12: Având în vedere că este deja al patrulea review în această săptămână trebuie să aplicăm prevederile regulamentuli! Retragerea PMA standard!
Voturile deja acordate vor fi șterse, cine dorește le poate reface!
====
Conform regulamentului (1. A. 13),
începând cu al treilea articol republicat de pe blogul personal pe AFA - în aceeaşi săptămână - se retrage PMA standard (votul saitului).
@webmaster26: n-am stiut de treaba asta. Deci daca postez mai mult de 3 articole, voturile vor fi sterse si punctele vor fi retase... ok. Voi tine cont in viitor.
@angy12:
Bune indicatiile despre un loc dorit de multi.
La TTR am stat putin de vorba cu moldovenii unei agentii - eu ma interesam de drumuri ca restul deja am citit - si sper sa ajung cumva pe acolo, candva. Iar ce spui tu ca moldovenii se pricep la vin si mancare, de acord, imi place gastronomia lor dar se pricep la multe alte lucruri serioase.
Zilele astea am trecut pragul unei clinici de moldoveni si, pe langa felul familiar cu care m-au tratat, m-au dat gata cu peretii imbracati in istorie pur romaneasca, cu harti ale Romaniei Mari, portrete de regi si multe altele. Prima data n-am fotografiat dar la urmatoarea programare voi cere permisiunea sa fac cateva poze pe care din pacate nu le voi putea incarca aici.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Excursie placuta la Crama Cricova — scris în 10.11.23 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Cramele Cricova din Republica Moldova: O incursiune în universul vinului și istoriei — scris în 08.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Crama Cricova orasul subteran — scris în 07.12.22 de Costean din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Vizita la Crama Cricova — scris în 29.12.19 de gixy71 din NăVODARI [CT] - nu recomandă
- Oct.2018 Orasul subteran – Beciurile Cricova — scris în 30.10.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Am fost la Cricova, via Chisinau — scris în 18.10.18 de horciagrodica din SATU MARE - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Oraşul subteran Cricova, 120 km galerii, 1250000 sticle şi câteva mii de butoaie cu vin — scris în 28.11.17 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ