Excursie placuta la Crama Cricova
Nu puteam sa merg in Republica Moldova fara sa trec pe la Crama Cricova (ce crama ca e ditamai fabrica). Am plecat spre Moldova printr-o excursie organizata la insistentele surorii mele care a dorit sa o insotesc (eu nu prea merg in excursii organizate), dar deoarece sotul meu tot amana plecarea impreuna de vreun an, am zis de ce nu... Fiind cu excursie organizata nu a trebuit sa fac rezervare la crama (o colega de a mea a fost pe cont propriu si nu a reusit sa viziteze ca nu avea rezervare) asa ca intr-o zi frumoasa de toamna am purces care crama.
Grupul nostru era programat la ora 10 si iata ca pe la 10 apare un ghid simpatic cu poantele la el cum s-ar zice. In filmuletul pe care o sa incerc sa il pun o sa vedeti cam cum prezinta crama si recomandari " o sticla de spumant se bea doar cu 4 prieteni" sau " sticlele trebuie invartite la 40 de grade si doar de o mana de femeie (barbatul are miscarile mai rapide si o invarte la 60 de grade) ". Chiar a avut o prezentare faina mai faina decat ghida de la Milesti desi am observat ca " ghidusul" nostru avea un handicap la picior, totusi a facut traseul asa cum trebuie.
Imprejurimile cramei sunt frumoase dar exteriorul si amenajarea mi-a placut mai mult la Milestii Noi pe care am vizitat-o ulterior. La Crama Cricova am avut pachet cu degustare de vinuri la 36 euro/persoana... Am urcat in 2 trenulete (eram in jur de 41 persoane) si am intrat in crama. M-a impresionat lungimea cramei si galeriile botezate Cabernet, Riesling, Aligote, Sauvignon... Am vazut linia de imbuteliere precum si casutele unde se pastreaza aceste vinuri. La final am vizitat cinematograful unde in timpul rularii filmului de producere a vinului ni s-a servit cite o cupa de must. Cel mai mult m-au impresionat salile de degustare unde am intrat si noi si am servit 3 tipuri de vin si o sampanie alaturi de niste nuci, fursecuri, biscuiti... Cea mai mare adancime a cramei e la 60 m (unde se face sampania sau vinul spumos cum spun ei ca sampania se face doar in Franta), apoi la 40 m. Se spunea ca de fapt crama e sub un deal. Temperatura in galerii este in jur de 12 grade celsius asa ca am fost avetizati de la inceput sa ne luam ceva de pus pe cap ca e curent in trenuletele acelea si o gecuta sau un hanorac. Sunt mai multe sali de degustare (Sala Maritima, Sala Mare, Sala Mica, Sala Europeana) dar grupul nostru fiind mare, am avut degustarea in Sala Prezidentiala.
La iesire fiecare a cumparat vin sau spumos, eu am cumparat doua tipuri de vin specifice:Rara Neagra si 7 soiuri (nu mai stiu daca asa se numea ca nu mai am sticla la mine dar era ceva cu 7).
Pe ansamblu excursia la acesta crama a fost o experienta placuta, unde am obtinut multe informatii si recomand si altora sa o viziteze.
Trimis de aurora56 in 10.11.23 21:12:08
- A fost prima sa vizită/vacanță în REP. MOLDOVA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (aurora56); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Dec.2022 Cramele Cricova din Republica Moldova: O incursiune în universul vinului și istoriei — scris în 08.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Crama Cricova orasul subteran — scris în 07.12.22 de Costean din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Vizita la Crama Cricova — scris în 29.12.19 de gixy71 din NăVODARI [CT] - nu recomandă
- Oct.2018 Orasul subteran – Beciurile Cricova — scris în 30.10.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Am fost la Cricova, via Chisinau — scris în 18.10.18 de horciagrodica din SATU MARE - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Oraşul subteran Cricova, 120 km galerii, 1250000 sticle şi câteva mii de butoaie cu vin — scris în 28.11.17 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Pe urmele lui Bacchus - Orașul subteran Cricova — scris în 23.02.17 de angela_tudose din TULCEA - RECOMANDĂ