ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.06.12
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 nopți
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
PLAJA şi MAREA:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O noapte la Caravanserai

TIPĂREȘTE

Am relatat in cateva rewiev-uri ultima vacanta in Turcia si cele vazute pe drumul Istanbul – Kusadasi – Fethiye si retur.

Revin aici cu relatarea unei cazari neobisnuite pe care am avut ocazia sa o cunosc la Kusadasi. In sejurul litoral ne-am oprit pentru prima data la Kusadasi desi locul nu ne atragea in mod deosebit, dar am gasit un hotel de 3 stele cu demipensiune la un pret foarte bun. Motivele sederii la Kusadasi au fost necesitatea unei pauze pe drumul de la Canakkale la Fethiye, dar si locatia utila pentru a vizita Efesul si Pamukkale, aflate la cate 1 ora sau 2 de mers pe sosea.

Daca in prima saptamana petrecuta la Kusadasi am stat asadar la hotel Sozer, o locatie fara pretentii dar excelent amplasata pe malul marii in fata portului cu marina, la intoarcerea de la Fethiye am ales sa oprim o noapte la Hotelul Caravanserai. Cand am facut prima rezervare pentru saptamana petrecuta la plaja si vizite vazusem hotelul liber la rezervare, dar era mai scump decat celalalt si doar cu mic dejun, asa ca am amanat decizia pana la sosirea la fata locului.

Si astfel, intr-una din plimbarile pe faleza mare din statiune, am dat in drumul nostru, langa port, vis-a-vis de terasele si restaurantele de langa bazar, de hotelul Caravanserai. Am intrat am facut o tura prin curte si ne-am hotarat sa rezervam pentru o noapte la intoarcerea spre Istanbul peste 2 saptamani, cand reveneam de la Fethiye. Ceea ce s-a si intamplat cand ne-am intors la hotelul ales in cele din urma.

Si bine am facut, caci acesta este una dintre cele mai interesante locatii in care am stat in variatele noastre vacante, ultimele 10 petrecute in afara tarii. Asa cum spune si denumirea, mai exact in turca Hotel Kervansarayi, cladirea este un vechi caravanserai, construit de vizirul turc Mehmet Pasa in 1618, pe ruta calatorilor orientali ajunsi aici pe malul marii.

Constructia este o adevarata cetate de piatra, cu o curte interioara larga, in care altadata poposeau caravanele de camile si calatori beduini, acum transformata intr-o gradina luxurianta in aer liber. In jurul ei este o constructie ampla, cu parter si etaj, ale carei incaperi au fost reamenajate si transformate in camere de hotel si restaurate, baruri, mini-expozitii etc. Seamana intrucatva cu Hanul lui Manuc din Bucuresti, dar cu ziduri de piatra si culoare largi la etaj.

Noi am primit 2 camere la etaj pentru cele 4 persoane, de la o receptionera simpatica si amabila care vorbea pe langa turca si engleza, franceza si italiana, si destul de bine. Am urcat cu cele 2 chei in cautarea camerelor, dupa ce am capatat informatia sa nu cautam numere, ci numele camerelor, numite fiecare altfel. Am urcat pe coridorul de la etaj, care mi-a amintit de manastirile filmelor cu spadasini de odinioara, si am regasit cele 2 camere alaturate, cu placutele numelor deasupra usilor.

Camerele sunt mici, construite acum 400 de ani, si din ele s-a mai stramtat o parte transformata in baie-toaleta, dotata cu toate cele necesare unui hotel de 4 stele, chiar daca nu are nicio clasificare explicita. Incaperile sunt mai mult inalte decat spatioase, si mobilerul curat destul de vechi, dar bine intretinut, noi erau lenjeria, prosoapele si celelalte accesorii. Camera avea in dotare si telefon, televizor HD si cablu internet, pe care le-am si folosit cu succes.

La fel de neobisnuita ni s-a parut fereastra, mare aproape cat o usa, intr-un perete de aproape 1 m grosime, unde puteai dormi lejer, dar blindata cu niste gratii uriase, care ne-a dus cu gandul la haremurile de altadata. Doar ca ferestrele astea dadeau in afara, spre bazarul localitatii, la fel de pitoresc precum hotelul.

Am avut sansa ca in seara cazarii gradina si restaurantul hotelului sa gazduiasca un spectacol traditional, pe care l-am vazut gratis de pe terasa de la etaj a hotelului, asezati comod pe fotolii. Asta in timp ce saracii spectatori platitori stateau inghesuiti la niste mese ca de cantina si mancau din farfurii si cu tacamuri de plastic. Dar spectacolul a fost frumos, cu dansuri si cantece orientale, cadine si dervisi rotitori, pe care i-am admirat pana a inceput programul international, intre care si o veche melodie romaneasca interpretata destul de bine, poate chiar de o romanca.

Suplimentar, atmosfera aparte a locului a fost reluata dimineata, cand cantecul muezinului de la moscheea din apropiere ne/a trezit, in locul ceasului de la telefonul mobil oprit, iar larma negustorilor din bazarul de langa hotel a completat spectacolul sonor al ambiantei vechi/orientale.

Micul dejun de dimineata inclus in pret l-am savurat in gradina interioara de la parter, printre leandri si palmieri, si am gasit o mancare consistenta si indestulatoare, servita cu eleganta si stil.

Desigur, hotelul nu este recomandabil unui sejur la mare, camerele sunt inghesuite, fara dulapuri sau alt mobilier necesar, si nici balcoane de sedere sau uscat costume de baie, depozitat chestii de plaja etc. Insa pentru o noapte ni s-a parut o alegere foarte inspirata, cladirea pastrand si redand destul de bine parfumul epocilor vechi si atmosfera de caravan-serai a locului. Il recomand turistilor curiosi sa cunoasca experiente noi si inedite, ca o locatie curata si decenta, dar fara pretentii de lux sau desfatare, pe care le pot gasi insa in noile resorturi de carton si plastic ale hotelurilor all-inclusive de care Turcia e plina.

Si pentru lamurire, adaug cateva imagini grabite care incearca sa arate cate ceva din locul descris. Pe care va invit sa il vizitati daca sunteti curiosi sa vedeti locuri si lucruri noi si deosebite.


[fb]
---
Trimis de calatorul in 09.10.14 16:43:33
Validat / Publicat: 09.10.14 23:08:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2651 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (calatorul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Faleza centrala din Kusadasi, un fel de Corso la capatul careia este hotelul Caravanserai
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.10.14 23:08:28]
»

Mutat în rubrica "Club Caravanserail Hotel, KUSADASI" (nou-creată pe sait)

--

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

calatorulAUTOR REVIEW
[10.10.14 08:53:43]
»

@webmasterX - Da multumesc sunt corecte coordonatele, acolo este hotelul, mai exact intrarea este in stanga sus a cladirii din Ataturk Blv.

crismis
[10.10.14 19:26:17]
»

@calatorul50: Delicioase pozele cu fetitele in ferestre!

Da, eu sunt convinsa, notat ca favorit.

calatorulAUTOR REVIEW
[13.10.14 08:13:00]
»

@crismis - Multumesc, si pentru fete si pentru nota acordata.

eusiatat
[10.06.16 20:22:20]
»

@calatorul - Frumos review. Fotografiile m-au facut sa-mi doresc sa treaca timpul mai repede, caci in curand voi pleca si eu spre Kusadasi, cazarea fiind la un alt hotel, unul modern, dar sper sa am parte de amintiri superbe. Promit sa scriu un review despre aceasta destinatie. Ceva sfaturi utile legate de drumuri, taxe, schimb valutar, excursii sau orice altceva? Multumesc anticipat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorulAUTOR REVIEW
[11.06.16 00:18:15]
»

@eusiatat - Multumesc pentru vizita si aprecieri. Despre Caravanserai spuneam ca oricum nu e un hotel la care sa stai prea mult, frumusetea lui sta in vechime si nu in dotari si comoditate.

Despre drumuri asa cum erau acum 6 ani cand am fost noi imi amintesc faptul am coborat spre Izmir prin Canakkale unde am trecut marea Marmara cu ferry, o calatorie frumoasa si un port aglomerat dar interesant. ATunci era o sosea de viteza buna si fara taxe, cu peisaje frumoase pe malul marii insotit de sosea, m/a surprins costul cam mare al carburantilor. Am ales drumul ala de coborare ca sa ne oprim langa Canakkale la Troia, iar la Kusasadi am oprit cateva zile ca sa vedem Efesul si Pamukkale, pe care le recomand cu mare caldura. Nu am schimbat bani in Turcia, am plecat cu dolari si euro la noi si acolo am scos lire turcesti de la bancomate, am platit si cu cardul la supermarket dar si ei prefera cash. La intoarcere am venit pe autostrada spre Istanbul si am cumparat un card de plata a taxelor nu prea scump, vreo 20 de lire, care ne/a ajuns pe tot drumul spre casa.

Cred ca acum este gata autostrada de la Kusadasi in sud si merita vazut Pamukkale si poate alte locuri interesante, in afara de Efes si Meriemana, care sunt aproape de statiune, le/am descris in celalalt review. Drumuri bune si vacanta frumoasa!

eusiatat
[11.06.16 10:08:08]
»

@calatorul - Multumesc pentru sfaturi si urari!

nikki arb*
[05.08.16 14:17:58]
»

Neobisnuit loc de cazare pentru noi cei de azi dar spectaculos popas de odihna pentru calatorii de odinioara. Din pacate acum tara a devenit un viespar in care este bine sa nu mergem pana nu se linisteste agitatia de acolo. Felicitari pentru vizita si multumim pentru relatare.

calatorulAUTOR REVIEW
[05.08.16 18:31:57]
»

@nikki arb - Si eu multumesc pentru atentie si lectura.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, crismis, eusiatat, nikki arb*

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043408870697021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1