GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nisip și apă pe litoralul nordic bulgăresc
După minivacanța de 1 Iunie petrecută în zona Balcicului ne-am întors pe litoralul bulgăresc al Mării Negre în plină vară. Am gândit această incursiune în Bulgaria ca o perioadă de odihnă activă, cu câteva vizite cultural-istorice și cu etape de plajă și bălăceală.
În acest scurt articol vă voi prezenta două plaje situate relativ aproape de granița românească. Anul acesta Marea Neagră mi s-a părut foarte frumoasă, atât la noi, cât și la vecinii noștrii – marea nu a fost deloc „neagră” , dimpotrivă.
Lunara Beach
La 30 de km distanță de granița cu România, în arealul satului Șabla și a lacului sărat cu același nume, se găsește o plajă cu nisip destul de lungă. Pe malul înalt se află o serie de vile, bungalouri și un camping destinate turiștilor doritori de a se caza lângă mare. Din păcate unele construcții nu mai sunt chiar în stare bună.
O porțiune din Shablenska Tuzla, cum se numește în general plaja, este amenajată cu umbreluțe, șezlonguri, dusșuri, bar pe plajă și terasă-restaurant, toate sub numele Lunara Beach. Am plătit pentru un șezlong 10 leva (aproximativ 25 lei) și ai acces și la toaletă (ceilalți plătesc 1 leva).
Plaja e acoperită cu nisip fin, ici-colo sunt și „lanțuri” de scoici și melci, apa e potrivită pentru copii având o adâncime mică pe o distanță mărișoară. În plus există post de salvamar. Există suficient loc pentru toată lumea, am găsit o apă curată și de o culoare azurie neașteptată.
Pe terasa-restaurant se poate lua masa, decorurile sunt drăguțe, am observat pe Internet platinguri super (pe FB). Barul vinde numai băuturi, apă și suc, așa cum e normal. Proprietarii au amenajat în zona plajei câteva locuri instagramabile, cum se spune acum.
Am găsit locuri de parcare gratuite pe un teren la circa 200 m distanță de plajă, dar se pot găsi și mai aproape; există chiar o parcare cu plată la 75 m depărtare de nisip: 5 leva/zi. De asemenea, mai găsiți vreo 2 chioșcuri cu băuturi, dulciuri, gogoși, articole de plajă, precum și o altă terasă-restaurant unde se poate mânca ceva.
Ne-am simțit foarte bine aici, spațiu mare, nisip, soare, în schimb apa rece ca gheața – am auzit că acest eveniment ce a apărut în plină vară se numește fenomen de upwelling (ro.wikipedia.org/wiki/Upwelling).
Adora Beach
Altă plajă deosebită vizitată acum câteva zile este diametral opusă celei prezentate mai sus. Accesul e ceva mai greuț, e mai mică ca întindere, parțial nisip-parțial pietre, amenajată turistic.
Adora Beach se află la aproximativ 52 km depărtare de vama româno-bulgară, în localitatea Topola, lângă Balcic. Ajungi la această plajă cu autoturismul, pe care apoi îl parchezi pe marginea șoselei ori pe un drumeag ce coboară spre apă. Mai vin perpedes turiștii cazați în resorturile aflate sus pe faleză, coboară pe o ecopotecă amenajată cu trepte, balustrade, bănci, locuri de popas. De pe această ecopotecă ai o vedere superbă asupra Mării Negre și poți „prinde” un răsărit/apus de poveste.
De la șosea se urmează o alee amenajată care te coboară câția metri buni până la plaja amenajată. Mare parte din porțiunea cu nisip este concesionată, o pereche de șezlonguri costă 36 leva, un baldachin 60 leva, iar un umbrar mai sofisticat 120 leva (șezlonguri, fotolii și măsuță, hamac). O terasă-restaurant cu etaj și mese până în buza apei mării oferă mâncare și băuturi turiștilor. Există un chioșc cu narghilele, toalete pe plajă, sursă de apă pentru îndepărtat nisipul de pe picioare și post de salvamar.
Apa mării are o culoare ireală, nisipul în zona centrală a plajei e foarte fin, dar adâncimea crește ceva mai repede. În lateralele plajei sunt porțiuni cu stânci și pietre de care valurile se sparg neîncetat. Mi-au plăcut pietrele albe de pe plajă, șlefuite sub diverse forme.
Am luat un expresso de la terasă (3 leva), am lenevit pe nisip și am admirat zeci de minute marea, am adunat pietre albe rotunde, am privit la păsările cu aripi colorate care își aveau cuibul în faleza înaltă, am făcut numeroase fotografii. Mi-a plăcut această plajă micuță ascunsă sub faleza înaltă.
Concluzii. În nordul litoralului bulgăresc, pe distanța cuprinsă între Vama Veche și Balcic, sunt mai multe plaje drăguțe, unele pe teren plat – mai întinse ca suprafață, altele pitite sub faleza stâncoasă care are înălțimi considerabile – mai mici, dar deosebite (câteva). Cele două prezentate mai sus nu erau aglomerate, aveau dotări/facilități și erau supravegheate de salvamari.
O vară frumoasă!
Trimis de tata123 🔱 in 05.08.23 21:01:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Eu nu prea scriu ecouri. Poate mai raspund la unele ecouri privind articole personale.
Litoralul bulgaesc este in schimb parte din viata mea (partea cu vacantele) mai ales cel nordic mai aproape de tara noastra ( (pamant romanesc intr-o anumita perioada)
In 2011 am descoperit aceste locuri si m-au cucerit pe loc. Erau primele iesiri cu familia in afara Romaniei AZE mic avea 3 ani si un pic.
Avand masina in dotare (Dacia Logan cheala fara clima si servodirectie) am strabatut si toata zona litoralului bulgaresc in mord
In urmatorii ani inca de 6 ori am mai petrecut cate o vacanta pe acolo si am ajuns si pe litoralul sudic spre Turcia.
Multumesc pt acest articol
@AZE: Mă bucur că ți-am adus în memorie amintiri plăcute din vacanțele petrecute pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Mă gândesc că tu, care locuiești la Sibiu, ai mers cu autoturismul și ai văzut locuri destul de îndepărtate de locuința ta, iar mulți oameni din sudul țării nu au mers de exemplu până la Balcic deși distanța e relativ mică. Dar e numai o părere personală...
Mai am de descoperit câteva locuri interesante aflate pe țărmul nordic al Pontului Euxin bulgăresc, le va veni rândul în viitor.
Anul acesta Marea Neagră parcă a avut altă culoare...
Călătorii frumoase!
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Balcik - Cap Kaliakra - Golful Bolata - Tyulenovo — scris în 16.08.17 de hcm din ORASTIE - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Excursie de 1 zi in Bulgaria — scris în 01.12.11 de donnola din ARAD - nu recomandă
- Aug.2006 Incercati o zi Litoralul Bulgaresc, ca sa vedeti diferenta — scris în 13.02.10 de presario din ORADEA - RECOMANDĂ