ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Hotin - străjerul Moldovei mediavale - o vizită mult dorită, 2019

TIPĂREȘTE URM de aici

Dragi prieteni AFA, am plecat în Ucraina să văd încă o dată Hotinul :). Vă propun un reportaj de călătorie în care doar fotografiile vor descrie cetatea, eu mărginindu-mă la câteva considerații istorice, personale. Nu voi face cronologia construirii și stăpânirii acesteia dar voi aduce totuși unele elemente, în compensarea a ceea ce este acolo prezentat de către actualii muzeografi și custozi, adică mai nimic despre moldoveni, români și voievozii lor.

Alexandru cel Bun. Bunicul lui Stefan a ridicat-o în piatră, posibil în locul unui avanpost militar și târg de cai în vreme de pace, pe drumul comercial hanseatic care lega și leagă și astăzi Bizanțul de Marea Baltică, una dintre cele mai importante rute comerciale medievale europene. A fost o vamă importantă, situată la un bun vad peste Nistru, locul pe unde rezistenții cai moldovenești, grânele, mierea și alte bunuri luau calea... occidentului.

Ca o curiozitate, de aici bătrânul domnitor l-a împrumutat pe la anii 1400 pe regele polon cu 10000 de taleri de argint, cu Pocuția pusă gaj, bani nerecuperați vreodată și motiv pentru care mulți domnitori, în special Ștefan cel Mare, aveau să considere regiunea ca parte din Moldova și să strângă dări regulat.

Ștefan cel Mare. Marele domnitor, cu cele zece cetăți: Suceava, Neamț, Crăciuna, Cetatea Albă, Hotin, Roman, Soroca, Tighina, Chilia și Orhei, plus alte fortificații militare precum Șcheia, Ciceu și altele avea un control administrativ și politic bine rânduit, bazându-se mult pe comandanții cetăților - hatmanii, ca guvernatori regionali și administratori militari și pe mica boierime - care nu avea proprietăți ci doar strângea dijme de la răzeși și obști și administra domeniile domniei și mai puțin pe marii boieri, latifundiari și oricând pregătiți să intervină în succesiunea la tron. Ca efect, până la Ștefan, orice mare boier putea emite pretenții, având pe undeva os domnesc, dar după lunga domnie a acestuia doar fii de domnitor au urcat pe tronul Moldovei.

Petru Rareș. Și fiul marelui domnitor, întru-totul asemănător la fire cu tatăl său - după scrierile cronicarilor vremii - a moștenit cetatea Hotinului și a fortificat-o, în acord cu realitățile vremii, noile arme de foc, presiunile otomane și polone.

Ca o curiozitate, Rareș a fost întâi negustor de pește, majear, și bun cunoscător al rutelor comerciale (pe vremea aceea marile râuri fiind precum autostrăzile de azi); o alta este că nepotul legitim al lui Ștefan, Ștefăniță Vodă, domnitor fiind și pe patul de moarte, otrăvit de soție aici la Hotin, l-a desemnat pe unchiul său Rareș ca succesor, văzându-l ca singurul capabil să conducă.

Tot o curiozitate de menționat este și că pe timpul acestuia Moldova a avut cea mai întinsă suprafață, Petru Rareș stăpânind și dincolo de Carpați, la Ghimeș - Ciceu, dar și dincolo de Nistru, până la Bug și mai departe. De altfel, domnitorul a fost primul dintre voievozii români care a propus un parlament al celor trei Țări, o dietă - cum se numeau la acea vreme, un pas important premergător primei uniri de la 1600 sub Mihai Viteazul.

Mihai Viteazul. Da, și marele domnitor a stăpânit vremelnic cetatea Hotinului, care i s-a predat și supus fără luptă și l-a recunoscut ca domn. Alți domni moldoveni care s-au mai îngrijit de Hotin au fost Vasile Lupu, Ioan Vodă cel Cumplit, cu toții având câte un tablou în muzeul din incintă și nimic altceva.

Cetatea astăzi. Fortificațiile sunt restaurări ale modernizărilor făcute pe rând de către turci, polonezi și ucrainieni prin sec. XVII-XIX. Nimeni nu vorbește românește, nici măcar comercianții de la intrarea curții exterioare. Altfel, cetatea este superbă și vă invit să o vizitați


[fb]
---
Trimis de Radix7 in 05.10.19 12:00:16
Validat / Publicat: 05.10.19 12:48:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UCRAINA. A mai fost în/la: Odessa, Cernăuți

VIZUALIZĂRI: 1279 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Hotinul este la o intersecție a Nistrului cu un mic afluent, suficient pentru a colmata și lăți marele râu pentru a forma un vad de trecere.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30500 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[05.10.19 16:08:11]
»

O foarte frumoasă lecție de istorie, de demnitate și de patriotism.

Felicitări!

Radix7AUTOR REVIEW
[05.10.19 16:14:03]
»

@mihaelavoicu: multumesc frumos Mihaela, apreciez foarte mult ecoul tau.

Dana2008
[05.10.19 16:15:49]
»

@Radix7: Foarte frumoasă! Mulțumim!

Felicitări pentru articol și fotografii!

Călătorii plăcute!

Numai bine!

Radix7AUTOR REVIEW
[05.10.19 18:46:34]
»

@Dana2008: Si eu multumesc pentru aprecieri, Dana, toate cele bune.

Floryn81
[05.10.19 19:23:27]
»

@Radix7: Cetatea Hotinului apare menționată și în literatură, gândindu-mă acum la nuvela istorică ”Alexandru Lăpușneanul” a lui Costache Negruzzi. În ultima parte a nuvelei, în capitolul cu motto-ul ”De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu... ”, este prezentat faptul că domnitorul se mută în cetatea Hotinului, loc unde se îmbolnăvește grav. Acolo își găsește sfârșitul, fiind otrăvit de către soția sa, la presiunea celor doi boieri fugari - Spancioc și Stroici.

În ceea ce privește adevărul istoric, la începutul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lăpușneanu (perioada 1564 - 1568), cetățile Moldovei au fost incendiate, cu excepția Hotinului. Instalat din nou pe tron cu ajutorul turcilor, Lăpușneanu a trebuit să țină cont de porunca lor, turcii dorind dărâmarea cetăților pentru ca țara să fie lipsită de apărare. Incendierea a fost doar un șiretlic din partea domnitorului prin care s-a reușit evitarea distrugerii cetăților, întrucât focul nu a produs pagube iremediabile. În ceea ce privește Cetatea Hotin, acolo a fost instalată o garnizoană turcească, iar soldații au jefuit pentru o bună perioadă locuitorii din jur.

Revenind la articolul tău, am lecturat cu plăcere informațiile istorice și îmi plac mult fotografiile. Norii aceia de furtună parcă sugerează trecutul zbuciumat al cetății.

Toate cele bune!

Radix7AUTOR REVIEW
[05.10.19 19:55:11]
»

@Crazy_Mouse: Minunat ecou, multumesc frumos; intr-adevar este multa istorie acolo, la Hotin, multa.

In curtea exterioara sunt si astazi ruinele unei moschei otomane, la nord de cetate, peste Nistru, a fost cam treizeci de ani un eyalat, un pasalac turcesc care cuprindea inclusiv cetatea Camenita, in sec. XVII.

Otomanii, incepand cu sec. XVI au tot pus presiune aici, au controlat Moldova dar nu au transformat-o in pasalac deoarece tara s-a inchinat si a cerut protectoratul Inaltei Porti si nu a fost cucerita cu sabia.

Abia la 1785, parca, au cedat Imperiului german ceea ce numim azi nordul Bucovinei, ca si cum ar fi fost tara lor, luata cu sabia, distrugand o cutuma de veacuri si aratand lumii cat de slabi ajunsesera otomanii.

Sunt multe de spus, desigur, as mai adauga o povestioara cu Petru Rares care, cat era el de domnitor, a si fugit din calea turcilor, scapand pe o poarta ascunsa din M-rea Bistrita, Neamt, de impresurarea turcilor, spre conacul din Ciceu.

Spor in toate!

mihaelavoicu
[05.10.19 21:05:13]
»

@Crazy_Mouse: O lecție de istorie și mai și!!

Mulțumesc!

mihaelavoicu
[05.10.19 21:09:30]
»

@Radix7: Mai mare dragul să asist la asemenea discuții, (probabil între istorici) !

webmaster
[05.10.19 22:10:54]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, Radix7
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Hotin [Hotin]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067454099655151 sec
    ecranul dvs: 1 x 1