ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.03.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Castelul Reginei Maria - un popas de suflet al romanilor

TIPĂREȘTE

S-a scris mult, frumos si competent despre acest colt de rai.

Eu am ajuns sa-l vizitez intr-0 zi de aprilie a anului trecut. Mi-am dat seama dupa ce am vizitat micul castel si gradinile ca am pierdut mult nevazandu-le mai de mult. Poate de aceea ochii mei nu s-au saturat sa admire acel colt de rai.

In primul rand, nu stiu de ce Balcikul mi s-a parut mai altfel decat orice alt colt al litoralului bulgaresc, sau mai bine spus al tarmului Marii Negre. Mi s-a parut mult mai aerisit, curat si deschis tanand cont de faptul ca nu sunt decat 60 de km pana la Vama Veche. Imi vine greu sa cred ca acel colt de rai a fost al Romaniei numai intre 1913 si 1940 si datorita conjuncturii si vitregiilor istoriei l-am pierdut. Orasul a fost supranumit Orasul Alb din cauza dealurilor albicioase din jur. De altfel intregului tarm i s-a spus din aceleasi motive Coasta de Argint. Am vazut intr-un pliant bulgaresc ca Balcikul este prezentat ca "perla litoralului bulgaresc", cu o vechime de peste 2600 de ani.

La inceputul sec. XX, . toata lumea buna si mari artisti din Romania veneau aici la mare. Am vazut in oras multe djamii turcesti, dar punctele minunate de atractie sunt Castelul si gradina botanica unica in Europa de sud-est.

Regina Maria a ordonat construirea acestui "castel" datorita nu numai insistentelor pictorului Alexandru Satmari dar mai ales pentru ca pur si simplu s-a indragostit de acest oras. Constructia a fost efectuata de arhitectii Augustino si Amerigo, italieni si decoratorul de gradini Jules Jany, elvetian. S-a terminat in 1936.

Am platit la intrare 2 bilete, unul pentru turul prin "castel" si altul pentru gradina.

Castelul 'Cuibul linistit" sau Tenha Juhav" (in limba turca) este de fapt o vila cu pereti albi si acoperisuri de tigla rosie strajuite de un minaret. Interiorul ca si exteriorul te umileste prin modestie si bun simt. Nimic nu este ostentativ, totul este de o delicatete desavarsita. Este construit de-a lungul a 3 terase si este o combinate de elemente ale stilului maur, mediteraneean cu cel al caselor bulgaresti. Doar faleza il desparte de mare. Era locul preferat al Reginei Maria si de aceea i se spunea "Castel"

Peretii varuiti in alb, usile din lemn sculptat dar si cateva obiecte dulapuri sculptate si pictate, oglinzi, scaune si semineu dau o senzatie de frumusete neintinata. S-au pastrat intacte si baia de marmura, ingropata in piatra cu chiuveta si masuta de toaleta.

Gradina din jurul Castelului este magnifica, intinsa pe un deal, domeniu pe care se mai afla alte cladiri, fiecare cu o destinatie bine stabilita.

Intrarea se face pe la Ghereta santinelei, un arc triumfal, in dreapta si stanga adanciturile in ziduri reprezinta locul unde stateau garzile.

Foarte aproape se afla Fantana de argint. Am aruncat si eu un banut, pentru a mi se indeplini o dorinta, asa cum spune legenda.

Urmeaza apoi o piesa forte a domeniului Gradina lui Allah, aceea care adaposteste cactusi plantati acum 80 de ani, transformati in adevarati copaci.

Vila Sageata albastra si coltul Magnolia, Templul Apei faciliteaza ajungerea spre Capela Stella Maris. Pana sa ajungi te intampina o colectie superba de trandafiri. Pe peretele de piatra care sustine treptele catre Capela am vazut singura inscriptie in limba romana pastrata pe intreg domeniul. Placa de marmura alba ne spune ca domeniul a fost construit de Regina Maria. Placa o poti descoperi daca dai la o parte iederea care a crescut peste ea. In capela aceea mica a cerut Regina Maria, chiar din timpul constructiei sa-i fie ingropata inima dupa moarte. Am mai trecut pe la Izvorul Sfant, Gradina Ghetsemani, cu o colectie de arbori pitici. Cu gandul la Cascada am trecut pe Aleea valului albastru, digul gradina englezeasca si in sfarsit am ajuns la privelistea fabuloasa a cascadei. Apa cade de la o inaltime de 9 metri. Apa trece printr-un canal si se scurge in mare. Peste cascada trece Puntea Suspinelor, unind cele doua maluri ale canalului. Nu am stiut decat la iesire ca legenda spune ca daca treceam puntea cu ochii inchisi mi s-ar fi indeplinit o dorinta.

Oaspetii reginei, care nu erau putini, tinand cont ca era iubitoare de arta si vizitata de oameni de cultura erau cazati la Vila Moara si Vila Salon. Alaturi se afla Restaurantul Coroana, pentru o cafea dar si Aleea Vinului, cu o adevarata colectie care merita vizitate.

Ajungand la Tronul Reginei Maria constati ca este un fotoliu de marmura, umbrit de un copac, cu o masuta de piatra in fata. Aici se vedea marea in adevarata ei frumusete.

Urmeaza Aleea secolelor, Camera pentru fumat, Gradina Labirint.

Urcand cateva trepte pavate cu piatra se ajunge la Marmantul Reginei Maria. De fapt Regina Maria este inmormantata in biserica Manastirii Curtea de Arges, dar mormantul este sapat in stanca, fiind un cavou, dominat de o cruce, umbrit de un copac.

Mai sunt cateva Vile, Gutman, Suita, Craing, Izbanda, Ciuperca.

Se pot inchiria acum.

Un sentiment coplesitor de frumusete te insoteste pana la iesirea din domeniu.

Frumusetea marii si a intregului domeniu este remarcabila.


[fb]
---
Trimis de amero in 02.03.12 16:38:47
Validat / Publicat: 02.03.12 18:14:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Nisipuri, Bansko, Sunny Beach, Sofia, Veliko Tarnovo, Nessebar
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2463 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 in gradina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Floria CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[02.03.12 19:35:38]
»

Foarte frumoasa descriere, se simte ca si dumneavoastra iubiti Balcicul ca multi dintre romani.

Atrasa fiind de frumusetea acestor locuri am fost interesata de imprejurarile in care Romania a intrat in posesia Cadrilaterului si apoi a retrocedat acest teritoriu Bulgariei.

Subiectul istoric este controversat dar Nicolae Iorga a publicat in 17 septembrie 1940 in ziarul " Neamul Romanesc' concluzia asupra acestui fapt istoric: "Am restituit Bulgariei ceea ce i s-a luat ca urmare a Razboiului Balcanic".

Istoricul Neagu Djuvara in "O istorie a poporului roman povestita celor tineri" considera ca preluarea Cadrilaterului de catre Romania a fost o greseala. Rusia a oferit acest teritoriu Romaniei ca un fel de compensatie dupa ce si-a incalcat obligatia de a respecta intergritatea teritoriala a Romaniei, ocupand cele trei judete din sudul Basarabiei.

Daca am deranjat prin aceste precizari imi cer scuze anticipat.

Cu respect, Floria

ameroAUTOR REVIEW
[03.03.12 09:25:38]
»

@Floria: multumesc ptr.comentariile tale

nu ai deranjat mai ales ca ai venit cu precizari foarte documentate si e bine de stiut pentru cei mai tineri momente importante din istoria noastra.

felicitari pentru preocuparile pe care le ai.

cu drag

station5*
[03.03.12 10:36:10]
»

amero, iti multumesc ptr acest articol!

zilele trecute, vizitand Castelul Peles, mi-am propus sa revad neaparat si Castelul Reginei Maria de la Balcic pentru ca am realizat ca revazand un obiectiv turistic il inteleg mai bine si, cand are legatura si cu istoria tarii mele, parca intelegerea se incarca si de alte valente...

felicitari, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[03.03.12 15:59:03]
»

@station5: multumesc ptr. aprecieri

cu regret si rusine trebuie sa recunosc ca pana anul trecut nu am vizitat acest colt de suflet al multor romani.

in general, nu imi place se merg de mai multe ori in acelasi loc, pentru ca socot ca prima impresie trebuie sa imi ramana in memorie, dar sigur, acolo voi mai merge, poate chiar in primavara-vara aceasta

excursii frumoase

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Larissa
[18.03.12 22:11:11]
»

Foarte frumos scris, amero, mi-ai amintit de vizita la castel de acum 3 ani, când încă mai trăia mama, doamne, ce mult s-a mai bucurat de acest loc frumos, de grădina superbă, de locația privilegiată pe malul mării! Am descoperit împreună ceva din farmecul pe care regina l-a resimțit când a hotărât să construiască acolo, mi-aș dori să-l revăd încă o dată dar am nevoie de ceva timp până când se va mai estompa un pic durerea pricinuită de moartea prematură a mamei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[18.03.12 22:31:12]
»

@amero: Sunt multi ani de cand am vazut Balcic si castelul Reginei Maria, atat de multi ca amintirile s-au mai estompat. N-am uitat insa frumusetea gradinii cu flori si cactusii uriasi infloriti la vremea aceea. Era pentru prima oara cand vedeam cactusi atat de mari.

Ma gandesc tot mai intens la o noua vizita, poate chiar impreuna cu alte obiective ale Bulgariei. Acum posibilitati sunt infinit mai multe fata de acum 30 de ani cand - daca prindeam o excursie de o zi in Bulgaria - ne simteam norocosi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Floria CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[18.03.12 22:55:35]
»

@larissa2012: Draga mea Larissa, cei pe care-i iubim nu ne parasesc niciodata, ne vegheaza si ne calauzesc trecerea prin viata... Mama ta se va bucura impreuna cu tine ori de cate ori vei revedea un loc ce va fost deopotriva drag la amandoua. M-ai emotionat si mi-ai reamintit cat de pretioasa e orice clipa petrecuta alaturi de cei mai importanti oameni din viata noastra.

Cu drag, Floria

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Larissa
[19.03.12 17:31:04]
»

@Floria: Mulțumesc mult, ai dreptate, așa este doar că eu încă mă mai resimt... !

ostap bender
[29.06.12 09:47:27]
»

@Floria: Rusia nu avea cum să ofere Cadrilaterul României, deoarece acesta a fost achiziționat ca urmare a implicării României în cel de-al doilea război balcanic, cu care Rusia nu a avut nici în clin, nici în mînecă! Rusia, a acceptat ce-i drept alipirea Dobrogei de nord, care este și acum în componența României, la Regatul României, dar asta se întîmpla in 1878, după Războiul de Independență, ocazie cu care Rusia Țaristă a rășluit din nou cele trei județe din Bugeac: Ismail, Cahul, Bolgrad. Detaliile acestea le-am postat pentru conformitate cu realitatea istorică!

Floria CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[03.07.12 19:15:07]
»

@ostap bender: Probabil ca nu am reusit sa fiu foarte clara in exprimare, motiv pentru care imi cer scuze! In acelasi timp opiniile celor doi mari istorici romani, Nicolae Iorga si Neagu Djuvara sunt convinsa ca respecta in totalitate realitatea istorica.

Disputele dintre Romania si Bulgaria, legate de stapanirea Cadrilaterului- Dobrogea de Sud- au inceput dupa Razboiul de Independenta (1877-1878) in urma caruia si-au dobandit independenta fata de Imperiul Otoman. Rusia si-a incalcat angajamentul asumat prin Conventia de la Livadia de a respecta integritatea teritoriala a Romaniei, ocupand trei judete din Basarabia de Sud. Acesta este momentul la care se refera domnul profesor Neagu Djuvara - ca sa para ca respecta promisiunile facute Romaniei, Rusia ofera in compensatie Cadrilaterul. Izbindu-se de refuzul Romaniei, Rusia a scazut nivelul compensatiilor, Cadrilaterul revenind Bulgariei si Dobrogea de Nord, Romaniei.

Nu am mentionat in ecoul meu ca Rusia ar fi participat la cel de-al doilea razboi balcanic. Romania si-a asumat rolul de arbitru in Balcani in acest razboi desfasurat intre Bulgaria, pe de o parte, Grecia si Serbia, pe de alta parte.

In urma acestui conflict, incheiat cu Tratatul de pace de la Bucuresti- 28 iunie/10 august 1913- Bulgaria cedeaza Romaniei Cadrilaterul, respectiv judetele Durostor si Caliacra.

Nu as fi revenit cu aceste date strict isorice care, sunt convinsa plictisesc pe un site de impresii turistice, pentru mine opiniile unor mari istorici asupra acestei probleme sunt suficiente. Am intervenit, cu scuzele de rigoare, pentru ca am observat ca ecoul meu anterior nu a fost clar!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, Floria, iulianic, Larissa, ostap bender, station5*
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054885149002075 sec
    ecranul dvs: 1 x 1