ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe cărările Reginei – Tips & Tricks

TIPĂREȘTE

Cu aproape 10 ani în urmă am vizitat pentru prima data Castelul Reginei Maria și Grădina Botanică din Balcic (vezi impresii) și am apreciat pitorescul așezării și frumusețea grădinilor amenajate în trepte chiar pe malul Mării Negre. Reședința Reginei îmbină o întreagă pleiadă de stiluri arhitecturale și se integra cu succes în peisajul urban din acele vremuri. Regina Maria a dorit ceva simplu, dar confortabil, o grădină pentru plimbări lungi, un spațiu relaxant unde să scrie și să citească.

Vizita: iunie 2023

Adresă: strada „Akad. Daki Yordanov” nr. 1, Dvoretsa, Balcic

Web: dvoreca.com/en/useful-en/visit-en.html

Nu am să repet aici istoria domeniului de la Balcic și nici nu am să descriu pas cu pas traseul de urmat. Voi enumera câteva ponturi și sfaturi practice, sper să fie utile vizitatorilor.

✏️Parcarea autovehiculelor se face contracost pe b-dul Magnolia sau în parcarea din fața hotelului White Rock Castle (3 leva/ora). Atenție, se taxează ora întreagă chiar dacă întârziați 5 minute; cereți să vi se treacă ora sosirii pe biletul ce îl primiți. Se poate plăti și cu lei.

✏️Pentru achiziționare bilete de acces sunt două case diferite, dar situate alăturat: una pentru Grădina Botanică (care aparține administrativ de Universitatea din Sofia) și una pentru Castel (administrat de autoritățile locale). Se discută mult despre obligativitatea achiziționării ambelor bilete (15 leva/adult/per obiectiv), dar din câte am observat la fața locului dacă cumperi bilete doar pentru castel mergi drept înainte spre punctul de acces și își sunt validate aceste bilete. Pentru intrarea în Grădina Botanică există acces pe latura stângă – turnicheți (grădina nouă), unde îți sunt validate biletele cumpărate separat pentru această Grădină sau din interiorul domeniului, pe lângă sera de cactuși (unde se cer din nou bilete pentru Grădina Botanică).

✏️Biletele se pot plăti doar cash, în leva (iunie 2023).

✏️În ceea ce privește Grădina Botanică, dacă ați vizitat-o o dată e de ajuns, părerea mea! Spectaculoasă este sera cu sute de specii de cactuși și alte plante suculente – pentru pasionați.

✏️La achiziționarea biletelor pentru Castel am primit o hartă (la fel și la Grădina Botanică) care te ajută la orientarea în teren. Ar fi bine să urmați traseul circular așa cum e marcat pe harta de aici: vezi foto. Dacă doriți să bifați toate punctele de interes, dacă vă țin picioarele și dacă canicula nu e maximă (deși e multă umbră pe domeniu). Pentru informații suplimentare citiți panourile informative care au text și în limba română (plus harta cu locul unde vă aflați în acel moment).

✏️Puteți intra la degustările de vin și dulciuri de la Vila „Săgeata albastră” – sunt gratuite, nu ești obligat să cumperi. Cel puțin la dulciuri nu recomand, prețurile sunt de cel puțin patru ori mai mari decât în supermarket (de exemplu, jeleurile Mentina preparate de o fabrică bulgărească cu tradiție sunt mult mai scumpe, adică 4 leva/punguța, pe când la supermarket – chiar la cel de la ieșire de pe aleea cu restaurante, costă cel mult 1 leva/ idem în cazul rahatului de trandafir sau a dulcețurilor).

✏️Toaletele din preajma Castelului se accesează pe baza QR-ului imprimat pe bilet, dar sunt mizerabile.

✏️Puncte care se pot rata ușor sau nu le băgăm în seamă: singura inscripție în limba română de pe domeniu aflată pe zidul de sprijin al terasei pe care se află capela Stella Maris prin care Regina Maria mulțumește lui Gaetan Denize, secretarul ei particular care a supravegheat lucrările de construcție (placa de marmură e parțial acoperită de iederă: „În amintirea lui Gaetan Denize cu al cărui credincios ajutor şi râvnă am zidit aceste locuri – Marie, 14 Mai 1930” ); ușile din lemn masiv ale vilei „Săgeata albastră” aparținând prințului Nicolae, sculptate cu frumoase motive solare și vegetale, achiziționate de la un castel din Orient; tronul de lemn din capela Stella Maris cumpărat din Cipru de Regină (așezat pe tălpici reprezentând animale fantastice); labirintul cretan cu o simbolistică deosebită și mormântul Reginei Maria – străjuit de crucea de piatră. Și probabil că mai sunt și altele...

✏️În weekend și perioadele de mini/vacanță domeniul este foarte aglomerat, în castel se merge în șir indian. De evitat aceste zile!

Concluzii. Cei care merg în Bulgaria, mai cu seamă în vacanțele de vară petrecute pe litoral, trebuie să viziteze măcar o dată „Cuibul liniștit” – reședința de vară a Reginei Maria a României. Vor descoperi un loc frumos care te încarcă cu energie pozitivă. Iată o descriere a grădinilor domeniului redată în presa interbelică, domeniul fiind vizitabil la doar câțiva ani de la edificare, atunci când Regina nu se afla acolo:

Intrăm în grădina palatului. O feerie! Prea puţine sunt cuvintele care ar putea fi întrebuinţate pentru descrierea acestor minunăţii. Caracterul oriental cu porţile înzorzonate care află la fiecare pas pe alei, predomină. [… ] Privirea-mi fu atrasă de nişte vase imense un număr de 12, aşezate la fiecare răspântie din grădină. Culoarea lor exterioară arată că trebue să fie cam vechi, deci lucru de preţ. [… ]

Pornim pe una din alei spre palat. Un râuleţ artificial străbate cu un zumzet uşor mijlocul cărării umbrite de smochini, leandri şi platani. Căldura înăbuşitoare a dispărut. Aerul e liniştit. Din toate colţurile grădinei ciripiri duioase de păsărele măresc decorul minunat. Părăsim aleea, ridicăm câteva trepte de piatră şi dăm de altă alee tot aşa de frumoasă ca şi cea dintăiu. Scoborâm şi ridicăm vreo 6 rânduri de scări. Ne aflăm în capătul de sus al aleii ce merge la palat. Privesc în jos. Marea se întinde in imensul ei ca un coviltir uriaş. Aleele care de care mai frumoase, aşezate şi ele în amfiteatru. Îți dau impresia că trăeşti un vis, care nu ai vrea să se termine niciodată, din cele două capete ale aleii cere merge tot la palat, două cascade frumoase, tot artificiale, scoboară cu un uruit greoiu cele 6 rânduri de alei, până în povârnişul luciu al mării. Două porţi mari de stejar, admirabil sculptat, răsar în faţa mea. E intrarea în palat.

(Titel C. Vasiliu, „Priveliști din Balcic” , în Opinia, august 1934)

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 06.07.23 15:53:39
Validat / Publicat: 06.07.23 20:22:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1916 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 În reședința regală de vară.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Michi
[06.07.23 21:07:29]
»

@tata123 ????: Pentru că am fost de curând acolo şi amintirile îmi sunt încă proaspete, pot spune cu mâna pe inimă că reviewul este perfect asezonat ca text, informaţii şi poze

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.07.23 12:03:00]
»

@Michi: Mulțumesc! Am dorit să fie un articol practic pentru cei care urmează să viziteze acest loc istoric.

Noi am petrecut 2 ore și jumătate în interiorul domeniului de la Balcic și a Grădinii Botanice, în condițiile în care eram însoțiți de copii nu tocmai mari. În principiu, dacă nu faci parte dintr-un grup organizat, te poți plimba mai mult de trei ore prin aceste grădini, mai ales dacă vrei să bifezi toate obiectivele de pe hartă și să citești toate panourile informative.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
hlli, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059138059616089 sec
    ecranul dvs: 1 x 1