ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Hohensalzburg – martor al istoriei

TIPĂREȘTE URM de aici

Parcurgând străzile și piațetele orașului Salzburg ești absorbit de arhitectură, monumente, vitrine și multe alte elemente inedite pentru călătorul aflat la prima vizită în urbea austriacă. De multe ori atunci când îți ridici privirea vei vedea zidurile unei fortărețe ce veghează de secole așezarea de pe malul râului Salzach – este castelul Hohensalzburg.  

„Operă” a principilor-arhiepiscopi de Salzburg fortăreața a început a fi ridicată timid în a doua jumătate a anilor 1000 apoi a fost extinsă, întărită, refăcută în timpul  conducerii unor oameni cu viziune geopolitică avansată. Restaurat și transformat în obiectiv turistic încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea castelul Hohensalzburg este astăzi unul din cele mai bine conservate și mai mari fortificații medievale din Europa.

După micul dejun încropit în apartamentul închiriat în Salzburg – Master Mirabell (vezi impresii) am pornit perpedes să luăm cu asalt mărețul castel. Traversăm Grădinile Mirabell, apoi trecem râul peste Love Lock Bridge (Makartsteg) , străbatem câteva străduțe comerciale și piațetele Residenzplatz și Kapitelplatz, după care urcăm ușor pe Festungsgasse (Aleea Cetății) .

Având deja achiziționat Salzburg Card aveam deja asigurată intrarea gratuită în castel, precum și urcarea cu funicularul (FestungsBahn) – o instalație de transport construită în 1892, cea mai veche în exploatare din Austria (bineînțeles modernizată, se află la a patra generație). Detalii privind programul de vizitare, tarifele și muzeele componente găsiți aici: salzburg-burgen.at/en/hoh ... salzburg-castle.

Scanăm Salzburg Card, trecem de turnicheți și ne urcăm în cabina înclinată, cu două caturi și vedere panoramică. Cele două cabine au o capacitate de circa 50 de persoane și circulă pe o singură șină care se desparte în două căi pe o distanță scurtă, la mijlocul traseului. Interesantă și rapidă călătoria cu funicularul, mai ales că te scutește de un efort fizic considerabil.

Vizitarea acestui adevărat complex fortificat reprezintă o experiență deosebită care îți poate ocupa cu ușurință jumătate de zi. Multitudinea de opțiuni de explorare, trasee și muzee disponibile, posibilități de a lua masa la înălțime, tururi speciale pentru copii fac din castelul Hohensalzburg unul din principalele obiective turistice ale orașului.

Am vizitat destul de multe părți componente ale castelului-cetate, muzee și puncte de panoramă, dar dacă mă uit bine pe hărți, prezentări și fotografii cred că totuși mi-au mai scăpat câteva cotloane. Diversele componente ale traseelor de vizitare (grupate în trei tipuri de bilete: Panorama Ticket, Basic Ticket și All-Inclusive Ticket) se accesează scanând biletele/Salzburg Card și trecând de turnicheți lângă care se află întotdeauna cabina unui supraveghetor. Se pot face fotografii gratis.

Dar să vă enumăr rapid ce am vizitat noi: 

*După ce am ieșit din funicular am mers pe platforma bastionului Hasengraben, fortificație masivă ridicată la mijlocul anilor 1600 pentru a susține tunurile grele. Panorama ce se deschide spre oraș e fantastică, nu te mai saturi să privești orașul de la poalele castelului, să identifici principalele clădiri, să faci fotografii.

*Urcăm într-o primă curte interioară și de aici pătrundem pe traseul Panoramic Tour ce ne poartă prin istoria exploatării sării în zonă, în turnul-închisoare, în turnul de observație, în camera unei celebre orgi (Salzburger Stier) și de-a lungul crenelurilor. Interesant în cadrul acestui tur este preocuparea de a stârni interesul copiilor pentru istorie – la începutul turului prichindeii își puteau lua gratis dintr-un stativ niște broșuri și creioane, materialele conținând joculețe și întrebări despre ceea ce vor vedea în timpul turului. Vedem o machetă a castelului de mari dimensiuni și povestea sării, apoi urcăm pe o scară melc într-un turn și vedem încăperile utilizate drept închisoare și zonă de tortură. Ieșim pe terasa turnului numit Reckturm, de fapt două platforme etajate de unde admirăm orașul și împrejurimile, până hăt departe spre munți. De aici observăm întinderea castelului și diverse elemente defensive, turnul clopotelor - Glockenturm, precum și avioanele care decolau de pe aeroportul „W. A. Mozart” . Ne continuăm drumul pe un coridor îngust – pe drumul de strajă printre crenelurile zidului de apărare – și admirăm peisajul pe ferestre mici. Într-o încăpere vedem orga – Salzburger Stier – cel mai vechi instrument mecanic din lume care încă cântă regulat.

*Ne vom odihni pe bănci în curtea interioară, vom vizita magazinul de suveniruri, apoi armurăria – expoziția de aici este interactivă, multe monitoare cu filmulețe, sertare cu mostre de armuri ori elemente de protecție corporală (se pot pipăi), felurite arme, schițe ale castelului, dar și jocuri amuzante.

*Ne plimbăm prin curte, intrăm în capela romanică unde sunt expuse fragmente de mozaicuri, urnele pereților vechi, vitrine cu obiecte descoperite în urma cercetărilor arheologice. Pătrundem într-un corp de clădiri și în mai multe încăperi vedem muzeul castelului (machete cu etapele dezvoltării fortificației și portrete ale prinților-arhiepiscopi).

*Trecem printr-o altă serie de turnicheți și descoperim Golden Hall – Sala de Aur: intrăm prin portaluri gotice într-un spațiu larg, cu tavan casetat (care pare un cer înstelat) și coloane de marmură. Suntem deja în partea de reședință princiară, această sală având rol de reprezentare fiind utilizată pentru întruniri, recepții și festivități. Urmează apartamentele de stat care prin decoruri opulente demonstrează avuția și puterea arhiepiscopului conducător. Cea mai spectaculoasă este Golden Chamber – Camera de Aur care impresionează prin picturi, ornamente (uși sculptate, tavan casetat, mobilier decorat) și soba bogat decorată de aproape 4 m înălțime (decorată cu imagini vegetale și personaje biblice, nici o placă nu seamănă cu cealaltă). Posibil ca acest spațiu să fi servit drept anticameră sau chiar sală de audiențe. În dormitorul princiar era instalată o toaletă exterioară și o scară de refugiu în caz de pericol.

*Muzeul Regimentului Rainer l-am parcurs ceva mai repede; vitrinele expun uniforme, arme, fotografii și alte obiecte (multe din Primul Război Mondial) aparținând regimentului înființat în secolul al XVII-lea, loial monarhiei. În această zonă ființează și bucătăria castelului, dar și expoziții despre viața cotidiană a locuitorilor din alte vremuri.

*Ne distrăm în Muzeul Marionetelor, teatrul de păpuși fiind la mare căutare în veacurile trecute. Vedem scene istorice (transportul sării pe râu), modalități de distracție ale arhiepiscopului la Palatul Hellbrun, scene de luptă, diverse personaje.

Încheiem turul nostru prin castelul Hohensalzburg cu o masă „dulce” la terasa-restaurant Panorama (vezi impresii), pe zidurile cetății, unde ne-am delectat cu un apfelstrudel și cafele. Am coborât pe jos de la castel, pe un traseu destul de dificil cu o pantă accentuată și multe scări.

Am petrecut peste 3 ore în fortificația Salzburgului, un adevărat complex cultural azi, cu numărate opțiuni de petrecere a timpului liber. În interiorul castelului sunt trei grupuri sanitare bine întreținute, magazin de suveniruri, două terase-restaurant, numeroase puncte de belvedere, mai multe muzee.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 13.11.24 15:48:36
Validat / Publicat: 13.11.24 18:30:54
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 122 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Vedere de pe terasa turnului de observație - cel mai înalt punct unde au acces vizitatorii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCastelul (Festung) Hohensalzburg:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08085298538208 sec
    ecranul dvs: 1 x 1