GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bavaria – sinonim cu poveste, castele, frumusete. Venind dinspre Austria am vizitat castelele ce poarta amprenta regelui Ludwig al II-lea, in ordinea: Herrenchiemsee, Hohenschwangau, Neuschwanstein, Linderhof.
Ludwig s-a nascut la 25 august 1845 la castelul Nymphenburg, aproape de Munchen, fiu al printului Maximilian si al printesei Maria Frederike. El a fost crestinat cu numele Otto Friedrich Wilhelm Ludwig si numit de fapt Ludwig la insistentele bunicului sau. La abdicarea bunicului sau Ludwig I, tatal Maximilian al II-lea a preluat tronul. La moartea lui in 1864 Ludwig devine rege al Bavariei la 19 ani, numindu-se Ludwig al II-lea.
El a fost fascinat de legende si povesti vechi, de calatorii cu sania sub clar de luna, l-a admirat pe regele Soare dar el a fost numit regele Lunii. Ludwig al II-lea a fost un rege cu inclinatii artistice deosebite, dedicat constructiilor sale, a sustinut arta muzicala, cheltuind foarte multi bani pentru acestea. A avut o relatie speciala cu Richard Wagner dar si cu verisoara lui printesa Sisi. A fost un rege frumos, inalt pentru acele vremuri, insa spre sfarsitul vietii a inceput sa sufere de bulimie iar la 40 de ani era obez. La un moment dat a fost declarat nebun si eliminat de la conducerea Bavariei. Pentru totdeauna un mister, un puzzle niciodata rezolvat, moartea regelui la 13 iunie 1886 (accident, sinucidere sau ucidere). A fost gasit innecat in lacul Starnberger impreuna cu doctoral sau Bernhard von Gudden.
Herrenchiemsee – un Versailles in mijlocul unui lac.
De la Salzburg am mers pana in localitatea Priem am Stock, am parcat aproape de debarcader, am cumparat bilete pentru vaporas, ne-am imbarcat si am pornit spre insula. Lacul Chiemsee are trei insule, vaporasul oprind la fiecare din ele. Pentru palat se coboara pe insula Herreninsel. Ajunsi la destinatie, cumparam bilete, 7 euro/adult, gratuit copilul si cu un pliant la dispozitie pornim spre palat. Se poate ajunge la palat pe jos, cu trasura sau masinuta electrica. Drumul merge prin padurea cu multe varietati de arbori, plante si animale. Pe biletul cumparat erau scrise ora de admitere in castel si numarul grupului cu ghid in limba engleza. Am asteptat momentul intrarii. Interiorul te lasa fara cuvinte: lemn aurit, candelabre somptuase, decoruri splendide, in majoritate originale, portelanuri, textile unice. Impresionanta este sala oglinzilor cu o lungime de 89 m, mai lunga cu 19 m fata de cea de la Versailles. La finalul turului care a durat 45 min. , tot in interiorul palatului am vizitat un interesant muzeu despre regele Lugwig al II-lea; documente, fotografii, proiecte de constructii, obiecte vestimentare.
Tot pe insula se poate vizita manastirea augustiniana, galeriile de arta “Julius Exter” si o orangerie. Te poti relaxa la umbra copacilor seculari, admirand jocurile apa ale fantanilor de pe domeniu. Este o asemanare izbitoare cu domeniul si palatul de la Versailles.
Merita din plin aceasta vizita careia noi i-am acordat o zi.
Hohenschwangau – castelul parintilor lui Ludwig al II-lea.
In satul Hohenschwangau la Tichet Center am cumparat biletul combinat pentru cele doua castele Hohenschwangau si Neuschwanstein. Biletele, de asemenea erau cu numar de tur, ora de intrare si limba ghidului. Copiii sub 18 ani intra gratuit. Foarte important, distanta in timp pentru vizitarea castelelor este de 2 ore astfel prima data se viziteaza Hohenschwangau si apoi Neuschwanstein. Drumul intre cele doua castele este de 40 min pe jos dar se poate ajunge si cu autobuzul sau trasura.
Castelul Hohenschwangau este situat pe o colina, este de dimensiuni mici, cu o gradina frumos amenajata, avand o priveliste extraordinara asupra padurilor alpine. Interiorul este impresionant avand simbolurile regelui: lebada si culoarea albastra.
Neuschwanstein – castelul frumoasei din padurea adormita.
Constructia a inceput in anul 1869 si ramas neterminat pana astazi, construit in stil medieval dar echipat cu diverse instalatii moderne pentru acele vremuri. Aceleasi simboluri, lebada si culoarea albastra, impresioneaza picturile uriase, inspirate din operele lui Wagner, boltile albastre instelate din sala tronului din care lipseste tronul. Interioarele abunda in ornamente si decoratiuni pe care oricat de mult te-ai stadui sa le retii, nu poti, dar iti ramane misterul si povestea. Din exterior podul Mariei (Marienbrucke) ofera o priveliste de neuitat asupra Alpilor Bavarezi, lacului Alpsee si evident asupra castelului.
Linderhof – vila regala.
Cel mai mic castel construit si terminat, este asezat intr-un loc deosebit de pitoresc in Alpii Bavariei, aproape de satul Ettal. Interiorul este greu de descris, candelabre unicat ca niste coroane, tablouri, oglinzi, mobilier si decoratiuni aurite.
Simetria placuta si dimensiunile reduse ale castelului, fantanile aurite, gradinile cu statui si flori, scarile ce urca pana la templul lui Venus, chioscul maur, pavilionul muzicii, totul este coplesitor si se incadreaza perfect intre munti, cer si arbori.
Ploaia ne-a scurtat vizita si nu ne-am putut bucura pe deplin de frumusetea gradinilor si amenajarilor de pe domeniu. Mie personal acest mic castel mi-a placut cel mai mult si m-as intoarce oricand aici.
Trimis de doina_c24 in 13.06.11 18:48:32
- A fost prima sa vizită/vacanță în GERMANIA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doina_c24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bun review - a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie
Frumos si bine documentat ne-ai povestit.
Mi-ai amintit de aceleasi stari traite in cele doua vizite in Bavaria cand am vazut toate castelele de fiecare data.
Imi amintesc de cate ori ma gandesc la ele, ratustele de pe lacul Chiemsee si gradina pe care am strabatut-o pentru a ajunge de la debarcader la Herrenchiemsee. Si cafeaua scumpa dar foarte buna bauta pe terasa castelului.
Sunt cativa ani buni de atunci. M-as intoarce oricand.
Iata si propunerea muzicala, sper sa placa, se poate insa schimba!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Wieskirche (monument UNESCO) plus Füssen (un frumos orășel medieval) minus niște castele... — scris în 31.05.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Castelele regelui Ludwig al II-lea al Bavariei — scris în 22.11.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2006 Castelele Bavariei — scris în 31.08.10 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ