GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vara trecuta in august am facut o vizita destul de discutata rudelor noastre din Ungaria stabilite la curtea contelui Gyla Andrassy in satul Tiszadob. Acesta se afla cam la mijlocul distantei intre Miskolc si Nyiregyhaza in nord estul Ungariei.
Tiszadob este un sat destul de mic insa frumusel cu case dragute cu etaj si curti frumoase cu flori cum pe la noi rar vezi, asezat frumos pe fostul curs al raului Tisza. In imprejurimi mai exista aproximativ 20 de localitati al caror nume incepe cu Tisza……. E ireal acest lucru nu mi-a venit sa cred ca se poate asa ceva. La noi mai mult de 4 localitati invecinate cu acelasi nume nu am vazut si era vorba de Venetia din Deal, de jos…
De ce Tisza moarta: in urma cu 150 de ani s-a inceput reasezarea cursului raului Tisza din cauza inundatiilor si pagubelor pe care le producea, astfel cursul raului a fost mutat insa la ceva distanta si Tiszadob a ramas cu o serpuire de ape. Deci 25 de km de rau inchis care nu mai curge efectiv ci acum e ca un lac insa aici au ramas pestii si toate vietuitoarele din rau si au devenit acum de lac. Acesta avand latimea de 200-300m si lungimea de 25 km, strabatut de cateva poduri si chiar si de o barja pe care are loc o singura masina tras cu ajutorul unui mic motor electric si cabluri de otel de pe mal. Va inchipuiti cum arata un audi allroad pe barja asta micuta! Locuitorii din zona fac si baie in apele galbui maronii ale lacului existand si mici bucati de faleza cu pietris sau nisip insa mie nu mi-a inspirit destula incredere. Se spune ca in apele sale exista pesti uriasi care au speriat niste scafandri odata si de atunci nimeni nu mai cauta nimic in apele adanci al Tiszei moarte.
Noi la inceput trebuia sa ne cazam chiar in castel insa cand negociam acest lucru eram un grup mai mare care in timp s-a subtiat teribil si pana la urma ramanand doar noi doi + matusa si nepoata sa ne cazam acolo am renuntat din cauza filmelor si legendelor cu stafii, strigoi si castele asa ca am dormit in casa matusii, una din casele construite de comunisti in curtea castelului pentru personalul de deservire al castelului si al internatului de copii orfani care a fost aici pe o perioada destul de indelungata dupa razboi.
Castelul e foarte frumos, a fost inceputa constructia lui in 1880 si terminata 5 ani mai tarziu, se spune ca a fost ridicat in onoarea Imparatesei Elisabetha a Austriei devenita ulterior si regina a Ungariei pentru care contele a avut niste sentimente destul de puternice, neimpartasite (mai mult sau mai putin) din cate se spune pe la colturi.
Stilul in care e construit este cel Eclectic, ce inseamna? habar n-am, tot ce stiu e ca s-a construit dupa expresele indicatii si desene ale contelui insa aproape identic ca, castelele de pe Valea Loirei. Deosebit aici este ca are 4 intrari, cate anotimpuri are un an, 12 turnuri inegale - atatea luni are un an, 365 de ferestre cate zile are un an si 52 de camere reprezentand nr de saptamani ale anului. Poate asta o insemna stilul eclectic, poate ne lumineaza cineva.
Cine a fost Gyula Andrassy? n1823-m 1890 conte - grof si ministru de externe, al apararii si de finante in ungaria si apoi austro-ungaria, a fost un important politician al vremii in ungaria, artizan al pacii cu Austria si al incoronarii pe tronul Ungariei (gol de 300 de ani) perechii Frantz-Josef – Elisabetha. Imparateasa Sissy o mare aparatoare a ungurilor si drepturilor acestora si-a petrecut ceva timp in zona dupa incoronare, prin aceste paduri a si contactat raceala care ii va face mari probleme ulterior. A trebuit sa vad trilogia “Sissy” din anii 1955-56-57 ca sa ma documentez.
Gradina: Castelul este incercuit cu gard in mare parte si strajuit si de o parte a Tiszei moarte, intrarea se face pe la o bariera unde esti lasat sa intri doar daca locuiesti acolo sau in timpul orelor de vizitare. In jurul castelului sunt mai multe hectare de teren cu iarba si copaci foarte inalti protejati, iar in spatele castelului exista un frumos labirint din gard viu se spune unic in Ungaria. In curtea castelului exista si un grajd cu cativa cai ingrijiti de angajati ai administratiei.
Istoria castelului este destul de trista dupa preluarea de catre comunisti a fost transformat in camin pentru copii orfani si nu a fost intretinut multa vreme, apoi copiilor li s-a construit un alt corp in curtea generoasa si castelul a devenit Hotel, iar acum dupa caderea comunistilor a fost un pic refacut si are dublu rol de hotel si muzeu. Caminul de copii a fost mutat in sat ei nemaivand acces aici.
Ca hotel nu prea va recomand o noapte aici, conditiile sunt destul de precare, mobila e foarte veche cam deteriorata, desi spatiul e foarte mare unele camere au numai toalete la comun.
Ca muzeu insa e destul de interesant, au si ghid insa cred ca numai in limba maghiara, noi am avut traducator autorizat si nu am intrebat daca se ofera indicatii si in engleza.
Am vizitat cam tot ce se putea, tot ce a ramas, cateva tablouri, si chiar si mansarda unde exista o camera de detentie pentru copila contelui.
In hol la intrare pe jos exista un mozaic foarte interesant reprezentand un leu din blazonul familiei Andrassy. Ceea ce e deosebit aici e ca: cu cat urci pe scarile interioare din lemn cu atat leul pare mai mare foarte ciudat desi distanta creste mozaicul pare mai mare si mai mare. Deci de la intrarea principala este un hol si apoi scari ce urca la cele doua etaje si apoi la mansarda, scari construite in intr-un patrat cu latura de aproximativ 6 m. Fiecare etaj are o usa mare de intrare in genul hotelurilor de pe vremuri accesul la fiecare etaj facandu-se numai cu cheia potrivita in prezenta unei domnite ghid. Etajele sunt simplute cu destule camere si cate un hol destul de mare. Mult mai interesant e parterul unde exista o mare sala de bal cu un imens semineu mai inalt ca mine, care era si singura sursa de caldura a castelului. Aici sunt de obicei expozitii de pictura. O alta sala de consiliu destul de frumoasa si foarte incapatoare unde pe un perete este o imensa fresca pictata pe vremea comunistilor si care nu are nici o legatura cu castelul, cu contele sau cu orice de aici. Acesta fresca e acoperita deobicei la o vizita mai oficiala. La etajul unu a functionat o vreme un fel de bar cu terasa unde se putea bea o cafea sau un coniac bun, in interior este un tavan foarte interesant din sticla. Aici se organizau si evenimente locale logodne, zile onomastice...
In curtea castelului se organizeaza cam odata pe an diverse simpozioane, concerte ori concursuri de muzica clasica, spatiul imens din curte imprejmuit de copaci foarte inalti asigurand o acustica ideala.
Noi am vizitat acest castel pentru ca am stat la rudele noastre chiar in curtea respectiva si unchiul meu are si o functie de administrator angajat la castel. Mi s-a parut interesant insa ca nu am vazut si un alt turist pe aici si cred ca autoritatile au cam lasat in paragina locul nealocand de ceva vreme destui bani pentru intretinere sau renovare. Poate o fi criza de vina nu stiu ce sa zic.
Pentru webmastersi: va rog daca gasiti o melodie adecvata ori clasica ori ceva unguresc mai vechi ar fi ok. Va rog atentie la acest user a scris cam multe despre vizita sa in ungaria, luati masurile cuvenite.
Trimis de ionescunic in 03.04.10 09:26:59
- A fost prima sa vizită/vacanță în UNGARIA
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bravo, desi nu cred ca voi ajunge pe acolo prea curand, mi-a placut sa citesc impresii tale si sa-ti dau votul meu. Felicitari!
Nicu, m-ai dat gata cu subiectul postării tale. Am un plan care include şi Miscolc, am văzut că este foarte aproape de aici şi am să includ şi castelul Andrassy în plimbare.
Mulţumesc de idee.
În legătură cu eclectismul, acesta este, în artă, o îmbinare necritică a unor elemente luate din stiluri diferite sau din diferitele mijloace personale de exprimare ale unor artiști consacrați.
Ca muzică de fundal, îţi propun să alegi dintre astea:
Mie-mi plac toate, dar poate ştii şi ungureşte şi atunci poţi alege şi în funcţie de text.
Şi un vot de la mine.
E frumos castelul, dar daca n-ar fi limba maghiara atat de grea! Eu chiar mi-am luat un dictionar si-am incercat din rasputeri sa invat macar cateva cuvinte de baza, dar sa stiti ca nicidecum nu-mi intra-n cap.
Pentru ca nu-mi e suficient sa vad castelul, daca nu aflu amanunte de la fata locului si despre trecutul lor, nu sunt pe deplin multumita!
Multumesc mult pentru aprecieri si mai ales pentru muzica, cred ca voi alege prima melodie, click aici propusa de Costi, multumesc pentru ea, chiar seamana cu una din melodiile din filmul Sissy. Nu cunosc limba absolut deloc si nici mama mea nu stie nimic absolut. Se spune Georgiana ca limba maghiara s-ar asemana cu finlandeza insa verisoara mea din Tiszadob a fost la un schimb de studenti in Finlanda si ne-a zis ca exista niste foarte mici asemanari insa sunt destul de deosebite.
Profit si eu daca tot m-am apucat de scris sa va urez tuturor, cititorilor, scriitorilor sau numai fanilor acestui site un Paste fericit, frumos alaturi de cei dragi si toate problemele voastre sa dispara.
@ionescunic
Mulţumim de urări, la fel şi ţie.
Ungurii şi finlandezii au rădăcini comune, dar, aşa cum şi slavii s-au despărţit în sud şi est, triburile fino-ugrice s-au despărţit şi ele în nord (formând poporul finlandez) şi în Câmpia Tisei (formând poporul maghiar)
@georgiana
Mă surprinzi spunând că nu ştii o boabă maghiară, tu care locuieşti în graniţă cu ei. În copilărie nu ai avut prieteni unguri?
Eu doar în armată am avut un prieten, Mate, de la care am învăţat nişte înjurături savuroase. Dacă ar fi durat armata mai mult de 6 luni, poate învăţam ungureşte de-a binelea, mai ales că am făcut-o la Lipova.
Culmea culmilor, domnule Costi am facut armata in acelasi loc si tot 6 luni.
Si culmea culmilor e ca si soacra mea e jumatate unguroaica! Probabil de aici mi se trage indiferenta fata de limba maghiara!
Costi,
cateva cuvinte mai stiu, asa cat sa ma descurc la cumparaturi, la restaurant si... bineinteles traditionalele injuraturi... alea le-am retinut, ca suna melodios!
Am si acum o multime de prieteni unguri, pentru ca la noi in acest mic colt de tara convietuiesc toate nationalitatile in deplina armonie!
Dar, am vrut sa subliniez ca nu pot invata limba din cauza cuvintelor foarte grele si lungi, majoritatea, care pur si simplu nu-mi raman in memorie!
Nicu,
multumesc frumos de urari.
Si eu va doresc tuturor membrilor familiei tale (inclusiv celor 7 ''gratii'') -Un Paste fericit!
Am ramas noi acasa de Paste, dar... ne-om'' razbuna'' la vara!
Atasata propunerea muzicala. Foarte inspirata.
Paste fericit tuturor!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Castele neogotice in apropierea Budapestei: Nádasdy si Brunsvik — scris în 12.11.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ