GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea Kaliakra.
Chiar a doua zi după ce am ajuns la Balcic (vezi impresii), pentru sărbătorile de Paști, am fost să vizităm cetatea Kaliakra.
Cap Kaliacra, este o peninsulă îngustă, ce pătrunde în Marea Neagră, pe o distanță de aproape doi kilometri. Este formată din straturi de roci calcaroase, iar înălțimea ei față de nivelul mării este de aproximativ 70 m. Se poate ajunge acolo, fie venind dinspre Vama Veche - România fie dinspre Varna – Bulgaria, pe la sensul giratoriu care indică drumul spre Kavarna. de unde mai sunt de parcurs spre țărmul mării încă aproximativ 8 km, pentru a ajunge la Cap Kaliakra.
Aici se află cetatea Kaliakra, de fapt ruinele ei. Am văzut că în multe dintre review-urile scrise atât pe ”Am fost acolo” cât și pe alte saituri, se vorbește de ”Cetatea Medievală Kaliakra”. Eu aș vrea să scot în evidență faptul că trecutul istoric, al acesteia își află începuturile, în vremurile antice, cu multe secole înaintea erei noastre.
Printr-o documentare, e adevărat nu foarte aprofundată, am aflat că ar exista documente istorice, din care rezultă, că în urmă cu mai mult de cinci secole î. Ch., această bucată de pământ ce intră adânc în mare și care oferea o poziție de apărare foarte strategică, era locuită de traci. În acele vremuri, s-ar fi numit Tirizis. Mai târziu când au venit grecii, probabil în perioada în care au început colonizarea litoralului vestic al Mării Negre, aceștia ar fi numit-o Kali – Akra ceea ce ar fi însemnat bun adăpost, denumire ce a rămas până astăzi.
Într-adevăr, poarta de intrare în cetate, ridicată la extremitatea stângă a zidului de apărare care se întinde între cei doi versanți ai promontoriului, pe care se află fortăreața ,,este construită în stilul celor medievale. Înfățișarea sub care ni se prezintă astăzi se datorează unor lucrări de restaurare, întrucât și aceasta a fost distrusă în urma multor bătălii duste pentru cucerirea acestei fortărețe. De fapt, zona promontoriului era apărată în fața atacurilor dinspre continent de acest singur zid de apărare al cetății, deoare ce, pe părțile laterale nu putea fi atacată, datorită înălțimii versanților verticali care nu permiteau escaladarea lor de către atacatori.
Așezarea s-a dezvoltat și în afara zidului de apărare, îar mărturia în acest sens o constituie multele ruine care se află în fața zidului de apărare. La vremuri de restriște însă populația din afara zidului se refugia în interiorul fortăreței, contribuind la apărarea ei cot la cot cu cei care locuiau în interior.
Sfârșitul acestei fortărețe, și a așezării, a avut loc în anul 1421, când turcii au reușit să o cucerească. Se păstrează însă, încă în bune condițiuni zidul de apărare, dar și fundațiile vechilor construcții, ale bisericilor, locuințelor și a băilor în stil roman, atât în fața cât și în spatele lui. Toate ruinele fiind bine marcate cu tăblițe cu explicații în limba bulgară și engleză.
Parcă pentru a demonstra că această bucată de pământ își continuă și în prezent rolul de poziție strategică a zonei, în interiorul fortificației se află un obiectiv militar, se pare că este vorba de un post de radiolocație naval, care a fost instalat acolo încă de la data încheierii Tratatului de la Varșovia. Existența acestui obiectiv militar, nu aduce însă nici o opreliște vizitării fortăreței de către public. Desigur vizitatorilor nu le este permis să intre și în interiorul acestuia.
La intrarea în arealul istoric, există o parcare destul de mare care este plină de autoturisme.
De aici se merge pe jos, printre ruinele unor construcții străvechi, din piatră, apoi prin poarta de care vorbeam mai sus se intră în cetatea propriuzisă, unde te întâmpină fundațiile unor construcții vechi, asemănătoare cu cele din afara zidului.
Aleea principală, duce spre obiectivul militar despre care am vorbit, de unde continuă prin dreapta lui coborând într-o pantă ușoară, până la vârful promontoriului. In peretele stâncos din partea stângă al aleei, pot fi văzute mai multe grote unde se spune că s-ar fi adăpostit călugării care s-au stabilit în zonă. Mai jos într-o grotă foarte mare, este amenajat un muzeu al cetății Kaliakra.
Chiar la capătul promontoriului, se află o capelă mică despre care o legendă, spune că ar fi fost făcută pentru Sfântul Nicolaie, protectorul marinarilor care fiind urmărit de prigonitorii lui, pentru a nu fi prins, Dumnezeu ar fi prelungit în mare bucata de pământ care astăzi se numește Cap Kaliakra.
Există mai multe alte legende legate de Kaliakra dar dar voi aminti doar una, conform căreia în anul 1421, când turcii au cucerit cetatea, patru zeci de fecioare s-ar fi aruncat în mare de la înălțimea pereților stâncoși pentru a nu cădea în mâinile lor.
Ar mai fi de spus și altele despre acest loc dar aș lungi prea mult povestirea și nu ar mai lăsa puțin loc și curiozității de a afla singuri lucruri noi despre locurile vizitate.
Trimis de Ioan Raita in 09.05.17 23:49:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ioan Raita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 43.36802100 N, 28.46449300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cap Kaliakra, KAVARNA" (deja existentă pe sait)
@Ioan Raita: Cred ca in curand vom fi o comunitate destul de mare de AFA-isti care au trecut pe la Cap Kaliakra si asta deoarece este intradevar un loc foarte placut, cu un usor aer de mister invaluit de istorie. Eu am ajuns deja de doua ori pe acolo si recunosc cinstit ca mi-ar placea sa ajung si pe vreme ceva mai rea sa vad lupta valurilor cu stancile.
Felicitari, votat cu mare drag.
@Ioan Raita:
Frumos articol. Un loc unde am ajuns de mai multe ori, tot sperand sa vad delfinii dar sper sa mai ajung acolo si ei sa se milostiveasca de mine.
Imi place ca ati amintit de trecutul ei dintr-o alta era. Ceva din comorile scufundate ale lui Lisimah, nimic n-ati gasit?! Nici eu! ☹ Mai incerc!
Totusi, nu mi-o luati in nume de rau, nu mai fotografiati portile sau gardurile obiectivelor militare active, nu stiti cine va intreaba de sanatate. Chiar daca ele par nesupravegheate si chiar daca nu au semn de fotografiat interzis.
Vacante frumoase va doresc!
@Ioan Raita:
M-am bucurat sa citesc acest articol despre un loc recent vizitat si de noi. Am revazut cu drag locurile prin prisma pozelor atasate si imi spuneam: aici am calcat si noi, aici a stat Denisa la poza, etc.
Noi suntem inca in cautarea timpului necesar pentru punerea cap la cap a informatiilor si fotografiilor din primul nostru periplu bulgaresc. Ma refer la o excursie care a vizat obiective turistice, nu tranzit prin Bulgaria via Grecia sau Turcia sau intalniri de business la 4 ace.
Felicitari pestru postare!
@elviramvio: Mulțumesc pentru vizită. Nu știam de delfini. Adică nu știam că acolo pot fi urmăriți delfinii. Oricum lavară vom merge iară și atunci vom încerga să ajungem mai după amiază pentru că după câte știu delfinii ies la joacă mai spre orele apusului.
Voi ține cont de sfaturi. Mulțumesc.
@Dan&Ema: Mulțumesc pentru vizită. Aștept cu nerăbdare să văd și impresiile dvs. despre litoralul bulgar.
Vă urez călătorii plăcute!
@mishu: Da așa este. Am văzut că atât de Paști cât și de 1 Mai, gașca AFA-iștilor... nu poate să stea liniștită, și că inclusiv cei care au petrecut sărbătorile pe litoralul românesc, și-au rezervat o zi pentru litoralul bulgar. Sper că asta îl va face pe AZE să se simtă bine că sunt mulți cărora le place locul.
În rest aceleași intenții despre care am vorbit la ”Selena”
Călătorii plăcute.
Buna!
Am fost si noi acolo acum cateva zile. intradevar peisajele astea pamant, stanca, mare si ruine sunt fantastic de frumoase.
Sti ce nu am vazut? Cica cetatea Kaliakra, cred ca e mult spus. Importanta istorica a locului nu o contesta nimeni dar dupa parerea mea acolo se afla niste ruine, este adevarat si ma repet peisajul de acolo te indeamna la niste selfi-uri dalea mortale dar mie nu imi spun nimic ruinele.
Vacante frumoase va doresc!
@elviramvio: Am uitat de Lisimah. Știam despre comorile lui, că s-ar fi scufundat in acele locuri, dar nu am găsit nici eu informații mai amănunțite. Cred că cele mai sigure ar fi niște scufundări, dar la vârsta mea îmi e teamă de apa foarte adâncă.
@Ioan Raita:
Nu voi da un raspuns cine este cAstigator: bulgarul sau romanul?
Nu sunt persoana potrivita si nu am experienta suficient de relevanta in ambele tari.
Ce este cert este ca litoralul nostru arata tot mai jenant de la an la an. Cel putin acel litoral pentru masa mare de oameni, nu cel de fite, nici cel virgin.
Despre obiective turistice dobrogene - sub asteptarile mele, mare potential de promovare neexploatat.
In Bulgarica am fost prea putin in vizita asa ca tac, dar pe de alta parte citesc mult de bine.
Sincer zona Kap Kaliakra si Balcicul sunt superbe asa ca prima parere, ca peisaje si obiective de vizitat, dar nu sunt promovate, scoase in evidenta, marcate, nici ele prea grozav.
Cred ca noi pe AFA facem mai multa reclama decat ar trebui sa faca autoritatile celor doua tari vecine si prietene.
Inca o data felicitari pentru plimbare si articol.
Problemele litoralului nostru sînt 3: dimensiunile, clima și monotonia reliefului.
În primul rînd e mult prea mic ca să avem loc și de stațiuni locale, și de stațiuni pentru străini. În orice țară există zone frecventate de localnici, inclusiv de cei ce nu își permit vacanțe scumpe, deci se descurcă cum pot, pe lîngă casă, că fiecare își dorește să poată petrece cîteva zile la mare. La noi abia e de ajuns tot litoralul pentru localnici, prea mult loc pentru plaje cosmopolite nu rămîne.
De climă nu mai zic, toată lumea vrea la mare între 1 iulie și 31 august.
Și după ce că e mic, cam tot litoralul arată la fel, o buză de cîmpie care se termină cu o plajă, cu sau fără faleză.
Bine și ăsta, că se putea să nu avem ieșire la mare deloc.
Dacă facem o trecere în revistă, 2 treimi din litoral, deși conține aproape numai zone de plajă, e greu accesibil, fiind situat în Deltă.
Mai rămîne o treime, 80 și ceva de kilometri, pe care tre să înghesui și 1 - 2 porturi, și zone industriale, și sate de pescari, și stațiuni, așa că loc de sălbăticie nici nu prea mai rămîne. De fapt, de la Midia la bulgari, nu cred că sînt prea mulți kilometri de faleză neconstruită: cîțiva între Tuzla și Costinești, între Costinești și Olimp și între 2 Mai și Vama Veche. Iar în ultimele 2 cazuri, cam tot pămîntul e vîndut, nu așteaptă decît construcții. Așa că nu e de mirare că aproape avem un front construit continuu, de la graniță la Năvodari.
Prin comparație, Bulgaria are un litoral accesibil turistic de aproape 5 ori mai lung (față de cei 80 km), pe care numai plajele depășesc 130 km (m-am uitat acu pe Wikipedia). Unde mai pui latitudinea mai sudică și varietatea mai mare a peisajelor, prezența unor insule, a unor guri de rîuri, a multor orașe istorice și pitorești.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Cap Kaliakra, de ce nu? — scris în 20.11.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Aventuri la Caliacra - Captiv în peșteră — scris în 19.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Cap Kaliakra, o amintire de neuitat — scris în 19.05.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Cap Kaliakra, bucata de pământ scaldata de mare — scris în 28.07.19 de Carinalor din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cap Kaliakra — adevarata perla! — scris în 02.09.18 de dan popa din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Capul Kaliakra vazut in septembrie — scris în 21.09.17 de relu mihai din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Atmosferă splendidă. Recomand! — scris în 25.08.17 de Adriana1983 din CRAIOVA - RECOMANDĂ