ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Canionul Hotnitsa si Cascada Kaya Bunar

TIPĂREȘTE

Impatimiti fiind de drumetii, era imposibil sa nu incercam si pe langa Veliko Tarnovo a gasi si ceva potecute pe care sa ne plimbam bocancii.

Si asa am gasit ca se poate face o drumetie usoara, in apropiere de Veliko Tarnovo, la canionul Hotnisa si frumoasa cascada Kaya Bunar.

Pentru a ajunge aici am mers practic din Veliko Tarnovo, inapoi spre Ruse cativa kilometri, (vreo 10 km parca) pana in satul Samovodene. De aici din centrul satului, am facut stanga, parasind drumul principal, pe un drum secundar. Intersectia respectiva este de fapt in forma literei Y. De aici am mers cam 2km, am traversat satul, iar dupa ce am iesit din sat, am facut iarasi stanga pe primul drum asfaltat, pe langa un izvor amenajat, mergand spre localitatea Hotnisa, unde am ajuns dupa vreo 5km. Pe un drum bunicel, asfaltat. Am ajuns in mijlocul satului, este un rond mai larg, si cateva magazine. Aici am identificat niste indicatoare din lemn pe care scria in bulgara „Ekopoteka Vodopad", de-a lungul drumului principal, pe care le-am urmat cu masina. Drumul se lasa in dreapta iesind din sat. La un moment dat nefiind 100% siguri ca este bun drumul, mai ales ca trecusem de cateva raspantii, am intalnit un localnic, care aduna niste vreascuri pe marginea drumului. Bineinteles, nu stia decat bulgara, dar pronuntand „Ekopoteka Vodopad", ne-a zambit si prin semne largi si ceva cuvinte in bugara am inteles ca drumul e corect, si ca se poate ajunge cu masina, la un moment dat urmand a intalni inca o bifurcatie pe care trebuie sa mergem la dreapta. Practic de la iesirea din sat dupa cam un 1-1,3 km, am dat de bifurcatia amintita, am continuat in dreapta inca vreo 400 metri si am ajuns intr-o mica parcare chiar la baza cascadei.

Poteca dupa ce traverseaza pe un mic podet paraul de langa cascada, merge prin stanga micului lac in care s-a format la baza cascadei si incepe sa urce destul de abrupt, pe niste scari practicate in piatra si marginite de o balustrada de lemn destul de solida. Se continua printr-o poteca croita prin stanca si trece printr-un mic tunel ajungand sus, deasupra cascadei. Este o priveliste foarte frumoasa. De aci se poate continua trecand succesiv cand pe niste podete de lemn, cand urcand, cand coborand niste scari de lemn unele mai scurte si mai line, altele mai lungi si mai abrupte, trecand cand pe o parte cand pe alta ale cheilor si raului Bohot ce mai are mici caderi de apa frumoase pe langa desebita cascada Kaya Bunar. Chiar daca pana a ajunge aici la cascada treci practic pe langa culturi de grau, porumb, adica esti inconjurat mai mult de ses, odata ajuns la cascada si patrunzi in chei, esti intampinat de o salbaticie incredibila. Nu-ti vine sa crezi efectiv, atat este de frumos. Noi ne documentasem la plecare si stiam ca se poate face cumva in circuit plimbarea, mergand pe o parte a canionului si intorcandu-ne pe cealalta parte. Dupa ce treci succesiv acele podete si scari de lemn poteca continua doar pe langa versantul drept, mergand destul de sus deasupra cursului apei, iar inainte de a ajunge la firul apei se traverseaza si o mica zona cu arbusti si ierburi, strecurandu-te pe o poteca ca printr-un tunel vegetal. La un moment se iese din chei, (noi chiar faceam pariuri ce fel de culturi intalnim la capatul cheilor :)) si se ajunge la un loc unde se ingusteaza raul si poate fi traversat, pe un podet, dincolo. Poate fi traversat, teoretic, deoarece, la celalalt capat, datorita faptului ca raul carase lemne si frunze, care se stransesera sub podet, cursul apei deviase partial pe langa podet, asa ca trebuia sa parcurgi vreo 2 metri prin apa. Nu adanca, doar o palma, dar iarna nu prea e comod sa te uzi la picioare si nici descult sa traversezi. :)

Dar goretex-ul bocancilor si facut datoria, si nu ne-am udat in bocanci. In aceasta zona a fost amenajat si un mic loc de odihna cu o masa si bancute dar cred ca nu prea e folosit, pentru ca era cam invadat de lastaris.

Intoarcerea am facut-o pe celalalt mal, mergand numai sus, pe deasupra cheilor, ne mai coborand la firul apei.

Poteca pe aici nu mai are nimic spectaculos, merge aproape pe langa drumul asfaltat ce se facea in stanga la bifurcatia de dinainte de cascada.

Poteca de fapt nici nu exista, sunt o multittudine de poteci ciobanesti, ale turmelor de oi. Noi am mers practic pe langa „buza” canionului, urmand firul apei, iar cand am ajuns aproape de locul unde intrasem in chei, trebuind sa coboram practic inapoi, deasupra cascadei pe aceiasi poteca pe care urcasem, am coborat mai mult la ghici, intuitiv, printre boscheti.

Nu prea pricepeam de ce nu am gasit, continuarea potecii, pentru a cobori decent, dar ne-am lamurit cand am ajuns inapoi in poteca de deasupra cascadei, pe care urcasem la ducere. Practic poteca pe care ar fi trebuit sa ne intoarcem si care se termina brusc, in hatisuri, nemaifiind intretinuta. Probabil nu prea este folosita, fiind batuta doar poteca ce duce pe deasupra cascadei, mergand mai mult sau mai putin si apoi intorcandu-te pe aceeasi poteca.

Tura noastra completa nu ne-a luat mai mult de 2 ore dus-intors, cu tot cu pauze de foto si de dezbracat, plecand cu polare si geci de vant pe noi si ajungand inapoi la masina in tricouri. Si era 24 decembrie.

Frumosa, foarte frumoasa locatia!

La intoarcerea spre Arbanasi, ne-am abatut un pic, in apropiere de Veliko Tarnovo, pentru a vizita si Manastirea Preobrajenie. Sunt 7 km din VT pana la manastire, in total, dintre care vreo 2 km din drumul principal, portiunea aceasta fiind cu destule gropi.

Mnastirea este una din cele mai vechi asezaminte ortodoxe din Bulgaria. A fost fondata in anul 1360, parasită în timpul ocupatiei otomane a fost reconstruita dupa 1800 si redeschisa publicului.

Foarte interesanta este o fresca numită "Roata Vieţii", de pe peretele exterior al manastirii, ce prezinta etapele vietii unui om printr-o paralela cu cele patru anotimpuri.

Se observa ca manastirea sufera de pe urma lipsei de fonduri, chiliie din lemn, din spatele ei cat si poarta de la intrare impreuna cu cladirile anexe fiind puternic afectate, intr-o stare avansata de degradare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 21.02.15 07:52:44
Validat / Publicat: 21.02.15 11:27:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 7778 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P49 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Michi
[21.02.15 11:49:23]
»

Frumos povestit, cât despre treptele scării, sunt de groază!

crismis
[21.02.15 12:08:48]
»

Testosule, ... mi-ai facut pofta de Veliko, Arbanasi si Tryavna! De cand iti tot citesc review-urile, "salivez" cu gandul la aceste minunate locuri! Cum vacantele si mini-vacantele familiei sunt deja programate pana prin septembrie... Am luat totusi calendarul iar la rasfoit, si pe ala de perete, dar si pe cel al "anului scolar" (problema e sa termine ala micu' tezele), am studiat inca o data lista cu zile libere date muncitorilor da catre patria recunoscatoare... si aseara am rezervat 3 nopti de cazare (cu anulare gratuita, dar sper sa nu fie cazul) pt sfarsitul lui mai la Veliko!

Testosu'AUTOR REVIEW
[21.02.15 13:21:05]
»

@Michi: Multumesc pentru aprecieri! Iar faptul ca aprecierile vin de la dvoastra, au o valoare extraordinara pt mine.

... Iar scarile in realitate sunt destuk de accesibile . "Ochii ne sperie, mainile si picioarele ne scapa"

Testosu'AUTOR REVIEW
[21.02.15 13:36:19]
»

@crismis: ma bucur ca "am indarjit lumea" . Vacanta/e fff frumoase!!!

Aurici
[21.02.15 14:27:36]
»

Am vazut si noi Hotnitsa in octombrie dar am pus-o pe lista pentru mai-iunie pentru ca am impresia ca este un loc de poveste acolo. Toate vegetatia aceea incurcata printre pomi trebuie sa fie o nebunie primavara. Cand am fost noi locul de la baza cascadei era plin de bulgari veniti la gratar, familii cu copii, cu caini, toata casa. Cascada si canionul trebuie vazute neaparat si cand inverzeste/infloreste pajistea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[21.02.15 15:31:35]
»

@Aurici: exact aceasta a fost si remarca noastra: " cand e verde, totul cred ca super-fain pe acolo"

Sau poate, ca tot e emisiunea aceea la Tv: " Sunt vedeta, scoate-ma de aici! "

tata123 🔱
[21.02.15 22:08:55]
»

@Testosu - Frumos. Urmăresc și eu să ajung la aceste ecopoteci bulgărești de ceva vreme. Dar ați „alergat” nu glumă în cele câteva zile. Bravo!

Testosu'AUTOR REVIEW
[22.02.15 01:41:25]
»

@tata123: Da, a fost un sejur destul de activ.

Dan&Ema
[22.02.15 08:39:58]
»

Superba plimbare in ajun de Craciun. Mi-a placut cascada, canionul, drumetia. Supeb tunelul si scarile din lemn. Daca as fi fost acum de capul meu, m-as fi urcat in masina sa fac si eu o tura de canion si sa ma intorc diseara tarziu sa merg maine cu bateriile incarcate la servici.

FELICITARI!

Testosu'AUTOR REVIEW
[22.02.15 09:25:45]
»

@Dan&Ema: Multumesc.

O plimbare acolo chiar ca iti incarca bateriile.

loreda
[18.09.15 17:30:04]
»

@Testosu - Buna ziua!

Foarte frumoase descrierile, dar poate ne spuneti si unde v-ati cazat daca mi-a scapat cumva, daca recomandati, cum ati petrecut Craciunul si Revelionul. Multumesc.

Testosu'AUTOR REVIEW
[18.09.15 22:26:48]
»

@loreda: Craciunul 2014 l-am petrecut in Arbanasi, la Arbanashki Han. A fost OK. Am scris despre el.

webmasterX
[11.06.21 09:39:31]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Canionul Hotnitsa & Cascada Kaya Bunar» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, Dan&Ema, loreda, Michi, tata123 🔱, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂCanionul Hotnitsa & Cascada Kaya Bunar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065889120101929 sec
    ecranul dvs: 1 x 1