ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 11.11.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea ortodoxa Gracanica - Kosovo

TIPĂREȘTE

Manastirea Gracanica este o manastire de maicute si este situata in localitatea sarbeasca cu acelasi nume aflata la circa 6 km. de Pristina, capitala Kosovo. Documentele il arata pe regele Stefan Milutin ca si fondator in anul 1321. Cercetarile arheologice din zona au aratat faptul ca biserica a fost construita pe ruinele unei biserici din secolul XIII care la randul ei a fost construita pe ruinele unei biserici din secolul VI.

Complexul original al manastirii mai cuprindea in afara de biserica si o resedinta oficiala, o sala de mese si un han din care numai biserica s-a pastrat pana in zilele noastre. De-a lungul timpului, manastirea a fost arsa ori distrusa de mai multe ori putand mentiona aici atacul otoman din 1379-1383, confruntarile austro-otomane din sec. XVII cand biserica sarba a fost de partea austriecilor (cand acestia din urma au inceput sa piarda teren, preotii impreuna cu episcopul Arsenie III Carnojevic, de frica represaliilor, s-au alaturat Marii Migratii Sarbesti), secolul XVIII cand acoperisul de plumb bisericii a fost dat jos si mutat in Pristina impreuna cu lespezi de piatra care formau podeaua bisericii (Jegen-pasa care a facut aceste lucruri a fost si cel care la 1800 a platit pt. un nou acoperis de plumb si a dat manastirii spre folosinta o bucata de pamant).

Gracanica este una din cele mai impresionante creatii bizantine de gen din zona aceasta. Planul initial are la baza un concept de biserica cu 5 turle si o fundatie in forma de cruce, capele laterale, pronaos si un naos semicircular.

De-a lungul timpului mare parte din frescele bisericii au fost distruse ori deteriorate, dar inca se mai pot observa unele care si-au pastrat culorile originale (si aici ma refer la ultima pictare). Cea mai mare parte a picturilor originale a fost realizata intre 1318-1321. Din pacate, intunericul din biserica a invins puterea micului meu aparat foto si nu am reusit sa obtin poze exemplificative din interior. Spatiul interior, destul de complicat, este impartit foarte riguros fiind pictat cu subiecte diferite pe fiecare sectiune. Astfel, capela de sud est pictata cu scene ce reprezinta Buna Vestire, iar cea de nord cu scene ce reprezinta viata Sf. Nicolae. Domul central contine bustul lui Iisus Christos inconjurat de Liturghia Cereasca cu ingeri si 12 ingeri diaconi. Zidul de est are o pictura reprezentand Coborarea la iad a Mantuitorului, cel de vest Adormirea Maicii Domnului. Ilustratii cu Invataturile lui Christos si Pildele sunt pictate in partea de nord si sud a bisericii. Nu se stie cu exactitate de cand dateaza frescele actuale. Cea mai veche descriere a lor dateaza din 1852 si apartine calugarului Gideon Jurisic.

Visteria manastirii este epuizata (facand referire la bogatiile culturale). Vechile manuscrise au fost arse in perioada 1379-1383. Toate odoarele bisericesti au disparut demult. Pe langa cateva manuscrise se mai pastreaza o icoana de dimensiuni mari reprezentandu-L pe Christos pe tron inconjurat de Apostoli care dateaza de prin secolul XVI.

Astazi biserica se afla intr-o buna forma exterioara, dar picturile de la interior

si-au pierdut in mare parte din stralucirea originala. In aceasta manastire isi are resedinta episcopul Artemije, episcop de Prizren si Raska (desi in luna februarie 2010 acesta a fost demis fiind inlocuit temporar de episcopul Anastasije). In prezent in incinta manastirii, in afara de biserica, se mai gaseste un corp de cladire care contine resedinta oficiala a episcopului Artemije, o sala de mese cu bucataria aferenta, si corpul de cladire unde sunt camerele maicilor.

Informatiile prezentate sunt obtinute in mare parte din cartea de prezentare a manastirii. A trebuit sa dau un grad de satisfactie la unul din capitole pt. ca altfel nu puteam salva. Si am considerat ca este grad de satisfactie a celor vazute acolo.


[fb]
---
Trimis de marian 1973 in 18.04.10 18:35:12
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3110 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marian 1973); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vedere aleea principala spre biserica si intrarea in aceasta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5500 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.04.13 20:24:25]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Călătorii prin Kosovo" (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
domidoc
Alte impresii din această RUBRICĂCălătorii prin Kosovo:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.35999894142151 sec
    ecranul dvs: 1 x 1