ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2013
DE Nicu
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 29.01.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Călătorie Kosovo

TIPĂREȘTE

În octombrie anul trecut am făcut un fel de circuit pe cont propriu prin unele țări care nu cu mult timp în urmă făceau parte din fosta Yugoslavia.

În aproape toate aceste țări (nu am ce face ăsta e termenul) se poate intra doar cu buletinul în afară de una unde trebuie pașaport.

Această țară e recunoscută de... unii... de alții nu, printre cei care nu au recunoscut această țară se numără și România.

În 2008 fiind foarte aproape de Kosovo (veneam din Albania) am vrut sa fac o vizită și aici dar pînă la urmă am renunțat, dacă aș fi intrat în acel moment în Kosovo era riscul să nu mai pot merge acasă prin Serbia și așa am fost întrebat de polițiști de frontieră la intrare în Serbia... ce am căutat în Albania. Pe vremea aia în toate zonele alea adică ex Yu trebuia pașaport nu ca și în prezent cînd trebuie (deocamdată) doar în Kosovo.

Așa că în octombrie anul trecut am făcut o vizită aici, eram din nou prea aproape de acest loc.

Am ajuns în autogara din Skopje, veneam de la Ohrid via Bitola (despre Ohrid am scris cîte ceva - vezi impresii, despre Bitola nu) era ora cinci fără un sfert seara și aveam tren mai departe spre Muntenegru seara la 10, dar eram prea aproape de Kosovo și... ?!

În autogară erau multe case de bilete și curse spre interior și în străinătate, întreb la ce oră e cursa spre Priștina capitala statului Kosovo și primesc răspuns... pleacă în 10 min, cît costă? echivalent 5 euro plătit în denari (nu dinari) cumpăr două bilete și urcăm în autocar care pleacă în scurt timp.

Autocarul plin cam pe treisferturi, după puțin timp de la plecare a trebuit să trec pe un tabel (nu doar eu, toți) nume prenume, seria și nr pașaport pentru control la frontieră.

După aprox 30 min am ajuns la frontieră, control pașapoarte 15 min pe o parte și 15 min pe cealaltă parte și gata suntem în

Kosovo

Distanța Skopje - Priștina este de aprox 90 km.

În jurul orei 19,30 am ajuns la Priștina și nu știam unde să cobor din autocar, am întrebat unde e centrul orașului și așa am coborît... undeva... aproape de Bulevardul Bil Clinton, eu credeam că e în centru dar nu era dar nici departe de centru nu era.

Era deja seară, octombrie și hai să caut cazare, aici nu am mai vrut ceva ieftin gen pensiune, și pînă la urmă am ales un hotel de 4* eram totuș în un loc... necunoscut... și așa am reușit să mă cazez la Priștina unde am plătit cel mai mult pe cazare din acest circuit Balcanic.

Despre cazare rămîne pe altă dată.

La nouă seara eram deja cazați la hotel și hai la plimbare și noaptea după 12 ne-a prins încă la plimbare prin oraș.

În limba română se spune Kosovo, în Albaneză se spune Kosove sau Kosova

În Sîrbă se numește într-o parte Kosovo și în altă parte Metohia, adică în est și în vest.

Nu mă pun aici să scriu istoria Kosovo, cine vrea găsește toate datele pe net și bune și rele și cine are dreptate și cine nu.

Fiecare are dreptatea lui.

Că ăla sau ălălalt are dreptate nu comentez eu.

Moneda în Kosovo este euro, am plătit la magazin, un fel de Profi cu cardul fără probleme doar că a fost respins cardul, motivul, nu mai aveam bani pe card, am avut grijă sa fie puțini bani pe acel card și nu am apreciat bine suma existentă pe card era ff mică.

Am dat alt card tot de debit (nu merg afară cu card de credit) și a fost totul perfect, în spatele meu un tînăr mă întreabă din ce țară sunteți domnule? și zîmbește.

Am văzut acolo foarte mulți tineri, în Kosovo 50 % din populație are sub 25 de ani.

Am mers la bar să beau o cafea, foarte mult tineret, la un moment dat am intrat în vorbă cu unul și am spus că aici nu mai sunt sîrbi, mi-a spus că mai sunt cam 3% sîrbi dar nu sunt probleme de nici un fel... așa o fii?

2 cafele la bar 1,4 euro, era un fel de restaurant și separat bar, am cerut eu cafea americană în speranța că va fi o cafea mai mare (lunga) dar tot expreso ff scurtă am primit.

A urmat drumul înapoi tot spre Skopje vroiam să merg fiincă de acolo aveam tren mai departe și bilet inclus, merg la autogară în Priștina să vad la ce oră am autocar dar pe tabelă nu găsesc Skopje, în limba albaneză nu se spune așa, se spune (scrie) Scup, pînă la urmă am deslușit-o și pe asta, merg să iau bilete la casă, dau 10 euro și casieru spune că nu ajunge, nu înțeleg ce vrea, vede că sunt străin și scrie pe o hîrtie un bilet egal cu 5,5 euro fiincă nu mai e autocar e microbuz.

Pe bilete scria bileti autobusi.

Mergem înapoi spre Skopje de data asta pe alt traseu și atunci îmi dau seama că nu am cumpărat nici un pachet de țigări poate cauza a fost că erau prea ieftine dar face o pauză microbuzul într-un orășel și am cumpărat de acolo din autogară cu 4,2 euro pachetul de Rothmas.

Am luat doar 2 pachete fiincă mergeam în alt loc unde erau și mai ieftine.

A urmat drumul spre vamă, tabelul, control pașapoarte și am ajuns din nou în capitala Macedoniei la Skopje și mai departe spre Muntenegru via Belgrad cu tren de noapte, alte vămi de data asta doar cu buletinul.

Ar mai fi ceva de spus - programul de pe site nu mă lasă să merg mai departe fără să bifez dacă aș recomanda acest loc cu da sau nu, am vrut să las așa dar nu se poate... așa că nu am ce face și am bifat da.

Lumea văzută la fața locului e... altfel... față de ce ai crezut că vei găsi acolo.

Acum cîteva zile Serbia a recunoscut Kosovo.

E de bine sau nu... No comment!


[fb]
---
Trimis de Nicu in 30.04.13 16:53:30
Validat / Publicat: 30.04.13 18:21:39
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8189 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 În centru pe bulevard
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[30.04.13 17:47:51]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

amero
[01.05.13 11:34:08]
»

am citit cu interes si mi-a placut, in consecinta un SB binemeritat. sunt interesata de o vizita in tarile din fosta Jugoslavie, caci nu am mai fost acolo dupa razboiul "iscat" care mi-a lasat un gust teribil de amar. felicitari

Rodel
[01.05.13 17:19:03]
»

Mi-ar fi placut sa descrii orasul, poate o vei face intr-un alt review.

NicuAUTOR REVIEW
[01.05.13 22:02:25]
»

@amero

Merita vizita in tarile din zona ex Yugoslavia, fiecare tara are ceva aparte.

Ex - Macedonia, cel mai frumos oras se numeste Ohrid si aici e locul ideal pentru iubitorii de istorie foarte veche, din pacate in perioada cind am fost eu acolo nu am vazut nici un roman dar am vazut destui asiatici si americani.

Aici se spune ca sunt (sau au fost) 365 de biserici una pt fiecare zi a anului, pe urma lacul e o bijuterie.

Incercati sa puneti pe lista viitoarelor vacante acest loc pt cel putin 3-4 zile.

Alta tara care traieste din turism e Muntenegru, aici as zice sa alegeti Petrovac un loc mai lejer cu peisaj de nota 10 dar cind spun lejer ma refer oricind dar nu in virf de sezon.

Astea ar fi doar doua locuri de vizitat ca idee dar mai sunt multe altele.

Ex- Ohrid e ceva adica un fel de turism, Petrovac e diferit e altceva.

Ca idee puteti citi cite ceva despre Muntenegru, am scris nu demult.

Romani merg in general in Croatia si mai putin in Muntenegru, sa nu mai spun de Macedonia cu zona lacului Ohrid pe acolo doar trec fara sa opreasca in drumul spre Grecia.

Legat de pret adica banii platiti, zonele astea adica Muntenegru si zona Ohrid din Macedonia sunt mult sub Croatia.

@Rodel

Am scris aici doar despre cum a decurs calatoria in Kosovo, despre capitala Pristina poate ramine pe alta data, oricum zona asta e mai putin vizitata de romani as zice ca nu vor sa mearga acolo, suna mai mult a sperietoare decit a loc de vizitat.

Cred ca au fost destui care au... zis sau gindit... de ce te-ai dus acolo?

mauricius*
[07.05.13 20:53:01]
»

@Nicu: Felicitări pentru curaj și sper că nu ai regretat. Într-adevăr, fosta Iugoslavie este fascinantă și încărcată de istorie. În plus sunt destul de multe lucruri despre care am învățat la școală cu totul altceva.

Ohrid este un vis! Însă... recomand să-l vedeți din vârful muntelui (este șosea până acolo) iar de cazat să mergeți în partea opusă Ohridului la Hotelul St. Naum. Este un hotel de 4 stele (cam multe pentru ce oferă) și este construit prin reamenajarea unei porțiuni a Mânăstirii. În biserica din curte se află mormântul lui Sf. Naum, cel mai credincios discipol al sfinților Chiril și Metodiu. Aici am învățat că păunii trăiesc în copaci și zboară. Tot aici am văzut și o familie de păuni albinoși. Hmmm... ar trebui să scriu un review pentru că am câțiva giga de fotografii de acolo.

În Croația, ceva mai inedit ar fi Parcul Tematic Nikola Tesla din Smiljan lângă Gospic iar un alt loc special este Samobor aflat în zona metropolitană a Zagrebului (cca 16 km dacă țin eu bine minte). Acest orășel are un farmec aparte fiind renumit în regiune pentru... krempit/crempită/cremeș/cremșnit sau cum i s-o mai spune. În tot orașul simți miros de cremeș de la numeroasele cofetării din piața centrală. Sunt și câteva obiective turistice dar n-am apucat să le văd. Cazare și masă foarte bună la Hotel Livadic. Se mânâncă bine și la pizzeria Napoli.

În Bosnja, clar trebuie vizitat Sarajevo și ceva mai inedit ar fi valea piramidelor.

În Muntenegru nimic deosebit în afara litoralului. Podgorița nu mi-a lăsat absolut nici o impresie, cuvântul care o descrie cel mai bine este TERN!

În Serbia căutați un salaș (pensiune agroturistică) și nu veți înțelege sufletul sârbului dacă nu petreceți măcar o seară în Belgrad la restaurantul Daca sau la unul dintre restaurantele de pe malurile Savei sau Dunării. Preferatele mele sunt Ribnjak și Reka. La Kopaonic se schiază mai ieftin decât în Macedonia sau Bulgaria. Cam "basic" dar îți faci damblaua.

În Slovenja n-am fost decât în tranzit așa că n-am multe de spus, decât că este o țară superbă.

Și la final, ceva inedit despre prietenie. Autostrada Belgrad-Zagreb se chema pe vremea lui Tito "autostrada prieteniei". De atâta prietenie și acum se mai deminează câmpurile din apropriere.

În centrul Prishtinei, cel mai înalt monument este... monumentul prieteniei (chiar în fața Biroului UE). Cu sprijinul KFOR kosovarii au terminat deminările acum 2 ani.

Cam năbădăioasă prietenia dintre țările fostei Iugoslavii!

Costi
[08.05.13 18:01:21]
»

@mauricius:

Ai dreptate în toate, cu excepţia unui singur lucru.

Spui aşa:

În Muntenegru nimic deosebit în afara litoralului.

Nu sunt deloc de acord cu asta.

Numai dacă mă gândesc la parcul naţional Tara, la golful Kotor şi oraşul cu acelaşi nume, sau, tot în acelaşi golf orăşelul Perast, sau la vechea capitală Cetinje, toate astea sunt locuri deosebite, care merită cu prisosinţă a fi vizitate.

Eu am fost pe acolo anul trecut, dar n-am apucat să scriu încă. Cu siguranţă o voi face însă în curând.

În ce priveşte Podgoriţa, ai perfectă dreptate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mauricius*
[09.05.13 14:12:07]
»

@Costi: adevăr grăiești. trebuie să-mi cer scuze pentru eticheta pe care am pus-o cu o nepermis de mare ușurință.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, mauricius*, Nicu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂCălătorii prin Kosovo:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039706945419312 sec
    ecranul dvs: 1 x 1