GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Trăiesc printre secuii mei de câteva zeci de ani, sunt un venetic - eu am ales. Gusturile mele gastronomice au origine moldovenească competate cu cele muntenești și condimentate cu delicii din toate regiunile istorice tradiționale românești dar și cu cele ale bucătăriei internaționale (cele tradiționale, cu aplecare spre bucătăria argentiniană - mai ales legat de carnea de vită).
Am consumat mâncăruri gătite (atât obișnuite cât și festive) în familii maghiare, în restaurantele din secuime și de multe ori prin Ungaria, în diferite zone, alegând întotdeauna produsele tradiționale și pe cât posibil, specifice locului în care mă aflam.
Sunt adeptul (cât se mai poate) a produselor din gospodăria țărănească sau a celor naturale (pește de apă curgătoare, vânat, condimente, ceaiuri).
Am purces la aces demers (aceste impresii) deoarece am constatat că majoritatea celor care merg în Ungaria (dar și în secuime), necunoscând limba, au ratat delicii culinare, pe care, sunt convins că le-ar fi dorit măcar încercate. Nu trebuie să considerați că îmi propun să acopăr exhaustiv întreg domeniul bucătăriei maghiare, nici nu sunt de specialitate, nici nu cunosc limba atât de bine, ceea ce vă expun, sunt impresii asupra produselor care au trecut prin papilele mele gustative și am considerat că merită și atenția cititorilor.
Câteva reguli, generale, de care, cred, este bine să "luați samă":
- carnea principală, pe care o prepară ungurii este cea de porc, rasa pe care o promovează este "mangalița"; vita este pe locul al doilea și în acest caz promovează rase de carne;
- evitați platourile grill, cu multă carne dar și slănină, costița, cârnați cu multă untură, inclusiv în garnituri;
- solicitați în schimb slănina de casă, afumată, groasă de 7-8 cm, ținută iarna la rece și scoasă la consum când începe să cânte cucul primăvara, asortată cu ceapă roșie; (nu știu dacă e specific ungurească sau preluată de la sași, care o țin, încă, în turla bisericii până la același moment);
- când aveți ocazia nu ratați sângeretele (puding), lebărul (máj kolbász) sau catalboșul (kolbász);
- pogăcile proaspete, făcute în casă, în special de bătrâne, dacă aveți posibilitatea (eu am avut această bucurie) sunt o nebunie;
- sunt mari crescători de gâște (mai puțin rațe), inclusiv îndopate, al caror ficat îl exportă, carnea intrând în rețeta restaurantelor;
- paprika înseamnă ardei iuți sau dulci și boia din ambele sortimente;
- legumele principale din rețetele ungurești sunt rădăcinoasele și varza; roșiile, ardeii grași sau gogoșarii fiind mai rari în rețetele lor;
- oaia, capra, mielul și iedul sunt mult mai bine preparate la noi (în special în Muntenia dar mai ales Dobrogea); nici măcar în zonele tradiționale de oierit din România eu nu am mai găsit o pastramă bine făcută;
- peștele: cele mai bune mâncăruri de pește le veți găsi în imediata vecinătate a Tisei și Dunării. În secuime consumul de pește este foarte redus și acela, în mare parte, orientat pe păstrăv de crescătorie (păstrăvul umplut cu nucă este o delicatesă);
BRAND-uri
Gulyás”, „pörkölt” și „halászlé” sunt produse „Hungaricum” - adica produs specific unguresc și sunt marcă înregistrată.
Gulyás - original se prepară numai în ceaun (cazan - bogrács) cu carne de vită, cu paprika (Szegedi, Kalocsai);
Pörkölt - Tocãnițã (de vitã, porc, pui chiar și pește și burtă);
Halászlé - (SZEGEDI HALÁSZLÉ) - Zeama de peşte de la Szeged din trei feluri de pește (de preferat de apă curgătoare - Tisa, Dunăre): crap, răpitor (ştiucă, şalău, avat) şi un peste gras (somn);
MÂNCĂRURI TRDIȚIONALE:
Pogăci - Pogăcele cu jumări - aperitiv;
Zeamă (supa, ciorbă):
Csirke tészta leves - Supă de găină cu tăieţei;
"Babgulyás”, adica supă gulaş iute cu/de fasole și carne de porc afumată, în care se adauga fasolea înmuiată și care se fierbe până când fasolea aproape se sfărâmă;
Gulyás leves - supă groasă, picantă din carne de vită;
Supă de fasole a la Jókai;
Supă de pui a la Újházy;
Pulyka pörkölt - Papricaş de curcan;
Vörösboros pulykapörkölt - Curcan la cuptor cu vin roşu;
Paprikas Csirke, papricaş de pui
Sarmale (káposzta) în foi de varză cu afumătură - tradițional se face în oală de lut cu capac de lut și se fierbe 12 ore;
Bárány gulyás - Gulaş de miel;
Gulyás burgonya kolbásszal - Gulaș de cartofi cu cârnați;
Hortobágyi palacsinta - Plăcintă (clătite) cu carne a la Hortobágyi;
Lecsó - tocană ungurească;
Alte produse ungurești de top:
Cârnați Gyulai;
Salam Pick - produs "Hungaricum";
Băuturi:
Vinul Tokaji - produs "Hungaricum";
Zwack Unicum-aperitiv;
Vinuri ungurești: Furmint, Hárslevelû, Juhfark, Királyleányka, Kéknyelû, Olaszrizling, Kadarka, Kékfrankos.
Desert (tradițional):
Somlói galuska - galuște din zona Somlo;
Szilvas gomboc - Găluştele cu prune;
Meggyes-cseresznyés lepény - prăjitură cu vişine;
Mézes krémes – prăjitură de foi cu miere;
Kati tészta sau Kati neni tészta (prajitura lui tanti Kati), supranumită şi prăjitura cu foaie zdrobită;
Vargabéles – budincă de tăieţei cu brânză de vaci;
Darázs fészek - Cuib de viespe;
Kürtőskalács - colac unguresc (cu mac, nucă și/sau miere);
Vargabéles - budincă de tăieţei cu brânză de vaci;
Rigó Jancsi (ce nebunie era acum mai bine de 10 ani cu frișcă naturală), jerbo, doboș și multe altele.
Dacă veți încerca ce-am scris aici, cu sigurnață le ve-ți descoperi și pe celelalte.
Dacă am mai greșit, cu siguranță s-a întâmplat, țineți vă rog cont că știu precar limba maghiară dar atât cât am putut, am încercat să vă împărtășesc informație alături de care am trăit și de care se pot bucura și alții.
Evident, cineva care știe bine limba maghiară poate completa sau scrie un rw mult mai bun.
Poftă bună!
Trimis de ak-ar de rumÂn † in 14.08.12 18:53:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ak-ar de rumÂn †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
In ultimii ani sunt in cura de slabit... non stop ... asa ca citind randurile acestea in mod sigur m-am ales cu un "pui de ulcer" tot inghitind in sec!!!
Melodia postata se poate sterge/schimba!
Felicitari pentru review! Ma bucur ca am fost eu cu votul de bonus pentru ca fiind atât de aproape de granița, multe din mancarurile amintite fac parte din meniul nostru, adaptat puțin mai ales la paprika.
Când eram copii, la bunici, la taiatul porcului, venea un macelar ungur care făcea un lebar... (noi ii zicem majos) si jumarile cu multă carne...
Tot din bucătăria maghiara la noi se mai fac supele de fructe (visine in special) si sosurile - garnitura de mere si de gutui. Da nu știu cum se numesc in maghiara.
Pacat ca nu ai introdus si niste poze. Subiectul dezvoltat mi-a placut si mi se pare interesant.
Mi-ai amintit de cel mai bun ficat de gasca, pe care l-am mancat in Kecskemet, orasul in care imi place sa poposesc o noapte in drumul spre vestul... civilizat.
Este acolo chiar in centrul oraselului, in piateta cu parcul in care se afla catedrala si alte cladiri istorice un hotel mai vechi Harom Gunar (Bathany U 1-7), care imi place pentru ca are gradina si o parcare generoase si un bucatar formidabil, specialist in pregatirea ficatului de gasca.
felicitari ptr. rew,
@Gabise: Cu adevărat unice în bucătăria maghiară sunt supele de chimen (köménymagleves) şi cele reci, de vişine (Hideg meggyleves);
La acestea se mai adaugă: supa de prune (szilva leves), supa de mere (alma leves), supa de agrișe (egres leves);
Garnituri sau mâncăruri asociate la felul doi:
- Mâncarea de castraveți -étkezési uborka;
- Mâncare (garnitură) de gutui (sau pere de toamnă) - Birsalma élelmiszer;
- Garnitură de mere - Alma körettel.
Cu bine!
@amero:
Sincer să fiu, nu mi-a trecut niciodată prin cap să fac poze la mâncare, se găsesc pe net la orice mâncare, pot posta în schimb o poză cu primăria din Kecskemét (din Piața centrală).
Pateul sau "foie gras" sau specialități din ficat de gâscă (sau rață) îndopată nu au făcut obiectul rw, pe motiv că am încercat să abordez numai specialități ungurești tradiționale.
Apropo - ce-au descoperit americanii:
"Pateul din ficat de gâscă poate da o boală rară - amiloidoză
Amiloidoza este o boală care implică depozitarea de proteine normale sau mutante. Studiul efectuat a arătat că amiloidoza poate fi transmisibilă ca boala vacii nebune. Rezultatele cercetării sunt bazate pe experimente preliminare efectuate pe şoareci de laborator. Cercetătorii de la Universitatea Tennessee din Knoxville spun că la risc sunt supuse persoanele care în istoricul medical al familiei au avut cazuri de Alzheimer, diabet, artrită reumatoidă." (Gândul - 22.06.2007).
Cu bine și cu grijă!
Imi place acest tip de reviewuri care discuta despre bucatele traditionale ale unui popor. Intelegand bucataria unei natii, poti afla multe lucruri care nu le gasesti nici macar in cartile de istorie. Imi vine-n minte documentarul lui Anthony Bourdain despre Romania, in care vorbea despre mici si gasea aici influente balcanice si austriece.
O carte pe care eu o apreciez foarte mult e "Cartea de bucate" a lui Radu Anton Roman. Am citit-o de doua ori si cred ca am sa o recitesc si-n viitor, poate chiar incercand unele retete. Cat de multe te poate invata o astfel de carte!
Pentru un review viitor, sa aveti si aparatul de fotografiat aproape - un review bun, insotit de poze frumoase, aproape ca mi-ar tine de foame Ar fi cea mai buna cura de slabire...
@TraianS: iti recomand cu caldura si alte lecturi ale unor la fel de 'delicioase' romane:
- Marian Rădulescu – „Istorioare cu miroazne şi crustă”;
- Pastorel Teodoreanu - "Inter Pocula", "Gastronomice" si "De re culinaria";
- "Carte de bucate boiereşti —200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti", de Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi;
- "Dictatura gastronomică —1501 Feluri de Mâncări din 1935" de Constantin Bacalbaşa;
- Octavian Stoica - "De-ale gurii din bătrâni".
Sunt savuroase nu doar prin continut, ci si prin forma; iar rezultatul lecturii lor poate fi daunator sanatatii!
Scuze de off-topic!
@Dragos
Foarte apetisant suna titlurile acestor carti. Sunt sigur ca citirea lor va fi la fel de... "delicioasa"... Am sa vad de unde le pot procura.
Mersi de pont.
Subscriu la ce a zis Traian. Dupa parerea mea, sunt extrem de folositoare aceste review-uri, asa ca si eu iti multumesc. Abia acum l-am "descoperit", in concediu m-am conectat mai putin.
"Halászlé - (SZEGEDI HALÁSZLÉ) - Zeama de peşte de la Szeged din trei feluri de pește (de preferat de apă curgătoare - Tisa, Dunăre): crap, răpitor (ştiucă, şalău, avat) şi un peste gras (somn); "
Cred ca asta am mancat eu de doua ori la un restaurant langa Szeged, un loc foarte placut (nu-i stiu numele, desi pot cauta vreo poza ceva; insa am auzit de fiecare data vorbindu-se romaneste la mesele vecine). Am fost vara si, gazda noastra locala, ne-a poftit la, probabil, cea mai tipica masa ungureasca din zona: la 40 de grade am mancat ciorba fierbinte (ca arabii cu ceaiul de menta). Ne-au servit un vas mare plin si ne-au lasat polonicul, astfel incat fiecare manca cat putea (nu am avut felul doi). Ciorba fierbinte de peste, iute de la paprika, ne-au facut sa ne treaca cinspe mii de randuri de sudoare, dar amintirea care mi-a ramas intiparita este ca mi-a placut. Iar la desert, de asemenea de ambele dati, am mancat clatite, tot la sfatul gazdei.
Felicitari pentru impresii, mi-a placut!