GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ce mi-a plăcut mai mult la Bruxelles? L'Eglise Notre Dame du Sablon.
M-aș duce oricând să o revăd. Grațioasă, gotic-flamboiantă, nu departe de surata sa St. Michel, L'Eglise Notre Dame du Sablon, aflată în partea veche a orașului, se impune prin eleganța stilului, drept pentru care este considerată a fi cea mai frumoasă biserică gotică din Belgia.
A fost ridicată de nobilimea bogată a urbei, pe locul unei foste Capele ce a aparținut Breslei Arcașilor, pe un teren nisipos, de unde și numele de Sablon (nisip), loc oferit de Henry Duce de Brabant acestei Bresle, pentru a-l folosi pentru exerciții și antrenamente. Bănuiesc că aceștia mai și cădeau în lupte și trebuiau îngrijiți, de vreme ce a și apărut această Capelă, restaurată mult mai târziu, prin sec. al XV-lea.
Și cum, fără legende nu se poate, a apărut o statuie a Fecioarei, adusă în mod expres de la Anvers, sustrasă de o tânără care visase că trebuie să facă acest lucru. Pelerinajele au început imediat la statuia Fecioarei, care, deși distrusă de vicisitudinile timpurilor, s-au păstrat totuși și în ziua de azi, sub denumirea de Ommegang.
După o perioadă destul de lungă când Biserica a fost închisă, a intrat într-o nouă renovare, finalizată la sfârșitul sec al XIX-lea, care i-a dat aspectul de azi, păstrând linia gotică din sec. al XV-lea. Au fost refăcute turnurile, vârfurile, arabescurile, contraforturile, statuile și au fost montate noi vitralii.
Un important om de afaceri s-a implicat în reconstrucția acestei bijuterii. Este vorba de un membru al familiei Torre e Tasso, italieni la origini, cei care au fondat primul serviciu poștal internațional, ce a funcționat în Europa, în sec XV-XIX. Acest Tassis care și-a germanizat numele, în Thurn și Tassis, a organizat primul curierat poștal în Bruxelles care acoperea o mare parte din Europa. De la el derivă cuvântul Taxi.
După ce am admirat pe afară, am intrat pe sub un frumos portal gotic pe care l-am fotografiat pe toate părțile. Biserica are trei nave, una centrală și două laterale. Două rânduri de coloane susțin cei 12 Apostoli, având și rol de capiteluri.
De-o parte și de alta, vitraliile atrag privirea. Au fost lucrate de artiști sticlari în sec al XIX-lea. Ele conțin însemne ale breslelor, unul fiind complet acoperit de aceste bijuterii colorate. Fiecare vitraliu aparține unui meșteșug, majoritatea din ordinul armatei și fiecare își are Sfântul său protector.
Amvonul din sec al XVII-lea a fost lucrat de Marc de Vos. Acesta se sprijină pe cele patru însemne ale Evangheliștilor: îngerul, vulturul, leul și boul.
Altarul central este luminat de 11 vitralii subțiri, înalte de 15m, de o finețe aparte. Frumusețea lor iese în evidență atunci când razele soarelui l-e traversează și luminează întreg spațiul.
De-o parte și alta a Altarului, se află două superbe Capele, ambele aparțin familiei Thurn si Tassis, cel cu serviciul poștal. Una din ele este închinată unui Sfânt patron al farmaciștilor. Amândouă sunt ornate cu statui din marmoră de cea mai bună calitate, lucrate de artiști olandezi.
Aș mai aminti rozeta, orga mare, mobilierul, pavimentul și liniștea. Da, este de apreciat liniștea, pentru faptul că spațiul din jurul Bisericii este ocupat aproape permanent, cu un mare târg de suveniruri, antichități și vechituri.
Ce mi-a plăcut mai mult la Bruxelles? L'Eglise Notre Dame du Sablon!
Trimis de mihaelavoicu in 07.02.19 22:18:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX. A mai fost în/la: Gand, Bruges, Anvers, Ostende
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mihaelavoicu: Un monument deosebit! Interesantă și legătura cu serviciile poștale; în Bruxelles a pornit tot de la niște italieni, doar sunt cunoscute organizarea și rigurozitatea serviciilor poștale romane.
Superbe sculpturile și vitraliile. La noi nu întâlnești așa ceva, în schimb ne lăudăm cu frumusețea sculpturii în lemn și cu frumoasele fresce interioare și exterioare din biserici.
Numai bine!
@tata123: Mulțumesc pentru ecou și aprecieri!
în schimb ne lăudăm cu frumusețea sculpturii în lemn și cu frumoasele fresce interioare și exterioare din biserici.
Da și eu consider că ale noastre sunt mai frumoase, mai calde, mai apropiate sufletește. Toate valorile vestice, dar absolut toate, sub orice aspect, sunt frumoase, dar reci! Nu contează valoarea, contează substanța!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2018 Catedrala din Bruxelles — scris în 11.10.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ