GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acces rapid la Bruxelles cu low cost Blue Air, rezervare din decembrie 2017, prin filiala deschisă la Ploiești, în complexul AFI.
Așa cum trage bețivul la cârciumă, așa am tras la un low, direcția Bruxelles, cu gândul zburdalnic spre Bruges. Și nu doar Bruges!
Plecăm dis-de dimineață, după câteva ore de odihnă și târziu constat că bagajul era incomplet. Taman pastilele de somn lipseau!?!
Vremea curge în clepsidra timpului și imensa întindere a Bruxelles-ului se desfășoară mirific prin hublou.
Pas! Am pus piciorul a treia oară pe pământ flamand! De la Airport-Zaventem la Zone Brussel (desigur în flamandă) 9.00 euro cu trenul (de emoție am uitat că sunt senior), aveam o reducere, dar ce mai contează... trenul intră în Brussel subteran prin Gare du Nord, apoi Gare Centrale. Urcăm cu rulantele la lumină și ne îngrijim de bilete tur/retur Brussel- Bruges cu valabilitate pentru data de întoarcere. 6.50 euro/ senior, în orice direcție te îndrepți.
Ieșim triumfători, direcția înainte spre Catedrala St. Michel-et-Gudule, cea care, cu trei ani în urmă mi-a închis ușile în nas. Atunci, după 4 zile de hoinăreală în Bruxelles, Catadrala Saint Michel, ne-a spune, ”ajunge, acasă cu voi”! Altădată!
S-a dus vremea Cartierului Dantelăreselor, cel ras la 1880, cu străduțele sale dantelate, încâlcite și croșetate. S-au ridicat case burgheze, în plin avânt Art Nouveau, alături de bijuteria uriașă închinată Arhanghelului Mihail și Sfintei Carolingiene Gudule (program luni-vineri 8.00-18.00, în weekend 8.30-18.00), ridicată la 1047. Gudula a fost o sfântă din Flandra, iar relicvele -i au fost aduse aici.
Un foarte frumos monument în stil gotic ridicat în mai mult etape, domină de la înălțime centrul orașului. Sanctuarul e din sec. al XIII-lea, naosul principal și cele laterale din sec. al XIV-XV-lea, iar turnurile din sec. al XV-lea. Capelele laterale sunt din din sec. al XVI-XVII-lea, iar cele două turnuri puternice și zvelte au fost adăugate de Van Ruysbroeck, cel care a proiectat și turnul Primăriei.
La intrare ne lămurim că aici își au loc evenimente ale casei regale belgiene.
Urcăm treptele amenajate la 1860, ce înfrumusețează fațada din sec al XV-lea, cea albă, dantelată și rozetată.
Intrarea este gratuită, interiorul sobru și impozant. Atenția este atrasă imediat de superbele vitralii ce prezintă membrii familiilor conducătoare burgunde și spaniole, dar și nenumărate scene biblice.
Coloanele masive ce despart interiorul în trei spații bine distincte, susțin sfinții Apostoli, doisprezece la număr, lucrați în sec. al XVII-lea. În spatele altarului sunt cinci mari ferestre ce aparțin Capelei Ducilor de Brabant, al cărui altar din piatră înfățișează patimile lui Hristos.
Dar cel mai mult impresionează vitraliile. Multitudinea, culorile vii, motivele încâlcite, tematica și silueta, adică forma prelungită a cestora, atrag privirea nu numai a turistului venit ca noi, chiar și a localnicilor.
Razele soarelui, la ora prânzului, octombrie fiind, bat în josul acestora, jucându-se ”copilărește” cu cioburile din sticlă. Efectul este surprinzător!
Transeptul sudic este luminat de un imens vitraliu ce -i înfățișează pe Ludovic al II-lea și soția sa, Maria de Habsburg. Ferestrele transeptului nordic îl înfățișează pe Carol al V-lea și soția sa, Isabella de Portugalia. Peretele estic prezintă o Judecată de Apoi datată 1528 în nuanțe de verde și albastru.
La ora respectivă, liniștea e cea care predomină. Lumea se reculege, zgomotele orașului au dispărut, turiștii ca noi, fotografiază, grupurile se adună, apoi se destramă și iar se adună, pentru impresii.
De remarcat amvonul, sculptat în lemn. Este monumental. Acesta îi înfățișează pe Adam și Eva alungați din Paradisul terestru. Deh, par cam supărați!!
Cele 14 stații ale Drumului spre Golgota, cei 12 Apostoli lipiți de imensele coloane, Capela Sf. Sacrament (a Sf.Treimi) ce găzduiește Tezaurul Bisericii, unde fundația primei biserici încă poate fi văzută în cripta catedralei, toate sunt de admirat sub raportul artistic al vremurilor trecute.
Din anul 1962, biserica a fost înălțată la rang de Catadrală. Așezată pe o zonă înălțată, bijuteria Sf. Arh. Mihail domină edificiile din jur și atrage precum un magnet cu dantelăria sa în piatră.
Accesul se face cu orice mijloc de transport. Noi am mers pe jos din Centraal Station, ne-am întors pe jos, în Centraal Station.
Am avut alocată o jumătate de zi pentru Bruxelles. Nu putea lipsi Catedrala Saints Michel-et-Gudule și nici vestita Grand Place.
Trimis de mihaelavoicu in 11.10.18 21:44:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX. A mai fost în/la: Bruges, Gand, Ostende
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Biserici în Brussels, BRUXELLES" (nou-creată pe sait)
@mishu: Mulțumesc! Iată un ecou venit de departe!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2015 Ce mi-a plăcut mai mult la Bruxelles? L'Eglise Notre Dame du Sablon. — scris în 07.02.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ