După o vacanță de vis (chiar dacă relativ scurtă ca întindere) petrecută în Croația (detalii într-un review separat) am decis (și regretăm) să ne întoarcem acasă (am fost cu mașina) pe ruta cea mai scurtă Dubrovnik - București și anume cea prin Bosnia și apoi Serbia.
Chiar dacă fusesem atenționați că drumurile sunt înguste și cu serpentine, noi doream să admirăm minunatul peisaj montan.
Totul bine, frumos și cu soare până când, din senin, ne-a surprins o furtună cu fulgere și tunete, ce s-a transformat curând într-o grindină îngrozitoare fix pe creasta muntelui, fără să existe posibilitatea de a ne opri/adăposti (în Bosnia mergi km întregi fără să vezi vreo formă de civilizație). Iar când am ajuns - în fine - într-un orășel montan, încă picura, iar de pe toate străduțele laterale se revărsau în strada principală râuri de noroi care aproape depășeau înălțimea roților mașinilor.
Atât despre Bosnia.
Noi ne-am cazat seara în Serbia, aproape de Užice și a doua zi am repornit în trombă către Vidin. Aici este punctul culminat și anume cei până în 60 de km între ieșirea din Serbia și intrarea în România care se” produc” prin țara vecină și prietenă UE, Bulgaria.
Deoarece noi ne-am hotărât pe moment pentru drumul de întoarcere, normal că nu ne-am făcut vigneta de Bulgaria, așa cum procedam de fiecare dată, online.
Mai mult, în Croația, nu este nevoie de vignetă, taxe oricum am plătit de toate felurile și ne-am trezit că mergeam pe un drum bulgăresc foarte prost, dar pe care trebuia să îl plătim.
Noroc că am fost inspirați și am oprit la o benzinărie (suspectăm că e cam singura până la podul de la Vidin-Calafat), deși ne venea peste mână (era pe cealaltă parte a sensului nostru de mers) și acolo am procurat minunăția. De ce? pentru că, după colț, ne pândea fix mașina de poliție care aștepta să vadă ce arată aplicația de monitorizare când ieșim de acolo.
Mai mult, la 2 zile după incident, aveam deja și mesaj generat automat pe mail (pariaseră, cred, că nu o să luăm vignetă).
Concluzia este simplă: nici pentru 50 de km de drumul nimănui prin Bulgaria vă sfătuim să nu treceți fără vignetă, chiar dacă și noi am contribuit, oarecum, la finanțele vecinilor noștri din sud și, ca urmare, poate nu ar strica puțină toleranță.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
N/a
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
N/a
Trimis de Lucia Roxana M. in 25.08.23 17:42:16
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Lucia Roxana M. : Bun revenit pe site, cu recomandări
-
Mutat, la reorganizare, în rubrica "AVERTIZĂRI, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait)
-
Așteptăm, cu nerăbdare, și impresiile din vacanța în Croația!
@Lucia Roxana M. :
”Totul bine, frumos și cu soare până când, din senin, ne-a surprins o furtună cu fulgere și tunete, ce s-a transformat curând într-o grindină îngrozitoare fix pe creasta muntelui, fără să existe posibilitatea de a ne opri/adăposti
Prognozele meteo pe termen scurt sau foarte scurt sunt tot mai exacte în ultimii ani. Voi aţi studiat prognoza înainte de a pleca la drum?
”Deoarece noi ne-am hotărât pe moment pentru drumul de întoarcere, normal că nu ne-am făcut vigneta de Bulgaria, așa cum procedam de fiecare dată, online.
... ne-am trezit că mergeam pe un drum bulgăresc foarte prost, dar pe care trebuia să îl plătim.
Sincer, nu înţeleg de ce ar fi "normal" ca o hotărâre de ultim moment să excludă plata taxelor obligatorii.
La fel, nu văd legătura dintre calitatea drumului şi/sau distanţa parcursă şi obligativitatea plăţii vinietei.
”Noroc că am fost inspirați și am oprit la o benzinărie (suspectăm că e cam singura până la podul de la Vidin-Calafat), deși ne venea peste mână (era pe cealaltă parte a sensului nostru de mers) și acolo am procurat minunăția.
Inspiraţie ar fi fost dacă achiziţionai vinieta din sau imediat la ieşirea din punctul de trecere a frontierei.
Dacă traversarea străzii era prea peste mână, puteai rămâne în confortul propriei maşini şi făceai tranzacţia online de pe telefon, în UE netul fiind gratuit în roaming. După ce plăteşti, confirmarea este primită practic instantaneu.
”De ce? pentru că, după colț, ne pândea fix mașina de poliție care aștepta să vadă ce arată aplicația de monitorizare când ieșim de acolo.
Cu siguranţă, nu te pândea nicio maşină de poliţie acolo, ci doar una din multele maşini ale celor de la drumuri care verifică tocmai existenţa unei viniete valabile.
Drumurile bulgăreşti sunt împânzite de maşinile pe care scrie bg. toll, dar acestea NU opresc maşinile care sunt în regulă şi au vinietă validă.
”Mai mult, la 2 zile după incident, aveam deja și mesaj generat automat pe mail (pariaseră, cred, că nu o să luăm vignetă).
???
Nu se înţelege despre ce mesaj ar fi vorba.
”După o vacanță de vis (chiar dacă relativ scurtă ca întindere) petrecută în Croația (detalii într-un review separat)
Aştept cu interes impresiile tale din Croaţia, o destinaţie în care îmi doresc să ajung
Mulțumesc pentru feed-back, am avut doar intenția de a semnala faptul că nu poți pune piciorul/roata în Bulgaria fără să plătești vignetă (adică se adresează mai mult celor care s-ar putea gândi "Las' că poate merge și așa... câteva zeci de minute de tranzit nu vor fi un capăt de țară... la propriu "????.
Desigur, marea majoritate a comunității AFA sunt călători avizați, la fel ca tine, Nicoleta, care pornesc la drum după ce verifică toate info (meteo, drumuri, taxe) și așa consider că este atitudinea corectă pentru o vacanță reușită și fără surprize neplăcute.
@Lucia Roxana M. :
”am avut doar intenția de a semnala faptul că nu poți pune piciorul/roata în Bulgaria fără să plătești vignetă (adică se adresează mai mult celor care s-ar putea gândi "Las' că poate merge și așa... câteva zeci de minute de tranzit nu vor fi un capăt de țară... la propriu "
De fapt, este taman invers şi este bine ca oamenii să ştie că existenţa unei viniete valabile este verificată întotdeauna la IEŞIREA din Bulgaria, indiferent pe unde au intrat.
Chiar dacă scapi şi nu eşti prins de vreuna din multele maşini bg. toll sau de puzderia de camere pentru verificarea vinietei, presemnalizate corespunzător, surprizele pot apărea în vamă şi chiar acasă .
”Desigur, marea majoritate a comunității AFA sunt călători avizați, la fel ca tine, Nicoleta, care pornesc la drum după ce verifică toate info (meteo, drumuri, taxe) și așa consider că este atitudinea corectă pentru o vacanță reușită și fără surprize neplăcute.
Eu sunt convinsă că o informare cât mai completă şi sub toate aspectele îţi creşte considerabil şansele de a avea o vacanţă de vis.
AFA ajută mult cititorii tocmai pentru a face alegeri cât mai informate, dar nu-i poate obliga şi să citească înainte, astfel că apoi urmează un lung şir de impresii negative şi multe reclamaţii legate de aspecte care ar fi putut fi uşor evitate.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 [Larnaca] Mare atentie — scris în 04.10.24 de BIBILOI73 din BUCURESTI
- Sep.2024 [Nessebar] Țeapă mare la parcare aveți grijă citiți mesajul meu — scris în 14.09.24 de viohoney din BUCUREșTI
- May.2024 [Side, Turcia] Atenție la magazinul de aur!!! — scris în 08.05.24 de Luca95 din BUCUREșTI
- May.2024 Cum sa iti strici vacanta / Calea ferată Oravița - Anina — scris în 03.05.24 de Camie din GIURGIU
- Dec.2023 [Aeroport Munchen] Groaznic — scris în 03.12.23 de ux131866 din DEVA
- Aug.2023 Hoti deghizati in politisti civili cu acte false pe autostrada spre Istanbul — scris în 14.08.23 de Dandan2023 din BUCURESTI
- Sep.2022 Asigurare medicală de călătorie Turcia Belek — scris în 29.09.22 de Echo1 din BUCUREșTI