GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Limenaria si cateva plaje frumoase din Thassos
Minivacanta din acest an cu ocazia sarbatorilor si incalzirea vremii ne duce gândurile la vacanta si de ce nu... la mare. In reviewul care urmeaza voi descrie oraselul Limenaria aflat in partea sudica a insulei Thassos-Grecia si cateva plaje superbe situate pe coasta de est a insulei, mai exact intre Limenas capitala insulei si Limenaria de pe partea opusa.
Un filmulet postat pe Youtube despre plajele din Thassos vizionat acum un an m-a convins definitiv sa aleg insula ca destinatie de vacanta.
Filmuletul respectiv se poate viziona aici. Rog frumos pe webmaster sa il posteze la începutul articolului ca fond de consultare audio/video.
De ce aleg atat de multi romani Thassos ca destinatie de vacanta?
In primul rand este cea mai apropiata insula greceasca din Romania, din Bucuresti sint aproximativ 600km iar costurile in afara de carburant sint taxa de drum Bulgaria 5 eur/saptamana, cei 2,4 eur taxa de autostrada din Grecia si taxa de feribot Keramoti-Thassos (16 eur masina+3 eur/persoana). Trebuie alimentat cu carburant in Bulgaria din cele 3 tari (RO, GR si BG) aici este cel mai convenabil. Pentru cei fara masina exista curse de autocar sau sejururi organizate.
Daca cineva doreste sa exploreze insula pe cont propriu (si nu prin excursiile organizate care sint destul de scumpe) exista autobuze care circula regulat pe soseaua circulara a insulei (cca 100km).
Peisajele uluitoare sint un alt motiv pentru care romanii aleg Thassos, si nu in ultimul rand preturile la cazare.
La capitolul alimentatie deja parerile sint foarte impartite. Sejururulie cu masa/mesele incluse sint intradevar mai convenabile dar evident mai slabe calitativ. Cum majoritatea merg cu masinile personale in vacanta, recomand transportul alimentelor/bauturilor neperisabile din tara (in Thassos mai scump) si gatitul in cazul in care locul de cazare are bucatarie, dar o mare parte a meselor trebuie servita acolo la o terasa/taverna/restaurant. Pana la urma fiecare face cum doreste dar pentru un buget mai redus aceasta (varianta descrisa mai sus) este varianta cea mai buna.
Iertare pentru paranteza de mai sus (eu o consider introducere) sa ma intorc la subiectul din titlu, si anume Limenaria si o parte din plajele frumoase.
Limenaria este al doilea oras (orasel) ca marime de pe insula Thassos. Din punct de vedere geografic este situat pe coasta sudica a insulei. Recensamantul din 2011 indica 2480 persoane. Satul de munte Kastro (obiectiv turistic) apartine orasului.
Din pacate nu exista suficiente date istorice cu privire la infiintarea orasului, spre deosebire de Limenas capitala insulei. Dar numeroase locuri/situri arheologice din apropiere demonstreaza ca aici a existat o asezare. Aceste locuri ar fi urmele minelor de minereu de fier, cupru, turnatorii de plumb si argint. Primele date scrise sint din secolul 19. Atunci locul a fost descris ca plantatie de masline, vita de vie folosit de catre cei din Kastro. Langa plantatie au existat case si o biserica (Sf Georgios). La sfarsitul secolului 19 populatia din Kastro se muta definitiv aici si infinteaza Limenaria care pe vremea respectiva s-a numit Hamedie. In secolul 20 in urma infiintarii exploatarii si exportarii minereului de catre firma Speidel dezvoltarea orasului a cunoscut o oarecare ascensiune, acest lucru a fost stopat la primul razboi mondial, multe utilaje s-au distrus atunci, dupa razboi firma Samm si mai tarziu firma Krupp se ocupa de aceasta ramura a industriei.
In prezent se traieste predominant din servicii turistice, orasul are biserici, scoala, liceu, un port turistic, legaturi rutiere prin soseaua circulara a a insulei si prin transport maritim.
Cazarea este convenabila hotelurile care apar pe booking au in acest moment un pret mediu de la 112 lei. Diversitatea este mare si la restaurante.
Palataki este ca un simbol al oraselului este de fapt o cladire care pe vremuri a fost sediul administrativ a firmei Speidel (descris mai sus) Fiind construit pe faleza dar pe o portiune mai inalta da senzatia ca vegheaza orasul. Este de fapt o ruina si arata bine doar... de departe. Mai jos portul este protejat de catre un dig de aproximativ 200m, promenada de-a lungul falezei este foarte lunga. Pe langa cazare si masa si parcare se gaseste foarte usor in Limenaria. De fapt peste tot in Thassos parcarea nu este o problema.
Plaja din Limenaria este din nisip amestecat cu pietris marunt, intrarea este lina, plaja este mare si incapatoare.
Plaja Metalia din apropiere a primit denumirea din cauza fabricii de extractie a minereului de fier despre care am scris mai sus (exista si expozitie aici) este mai salbatica.
Plaja Tripiti la fel este aproape de Limenaria, este mica dar are nisipul fin si in jur peisajele sint incantatoare se vede si Palataki de aici.
Plecând cu masina din Limenaria cu masina (a fost o zi destinata incercarii plajelor, pe scaunele masinii am pus prosoape pt ca niciodata nu am asteptat sa ne uscam, deja plecam la urmatoarea plaja) ne-am oprit in Potos, alta destinatie atractiva din sudul insulei.
Plaja din Potos destul de lunga (cca 2km) are nisipul fin, iar intrarea este lina. Mie mi s-a parut putin ingusta plaja (sau a fost din cauza aglomeratiei) Exista un port turistic aici, se pota face plimbari cu barca sau vaporasul, sfufundari, cumparaturi, pe langa nenumarate locuri de cazare, restaurante, terase exista si o biserica ortodoxa mare aici (inca in constructie)
Plaja Pefkari de langa Potos, ce-i drept mai mica dar de calitate (nisip bun, apa curata) Pefkari este un mic sat pescaresc.
Plaja Psili Ammos este o plaja mica dar cu peisaje uluitoare. Nisipul este fin, intrarea in apa mai putin lina totusi portiunea este acceptabila si pentru copii. Se parcheaza in umbra pinilor si maslinilor. Plaja este marginita de stanci. Am vazut ceva taverne aici (sus langa sosea)
Plaja Astris nu departe de Psili Ammos circulând spre nord nu este prea mare dar nisipul este ok, apa ok, nu imi dau seama de ce dar nu este recomandata pt copii mici. Este un miniport, de aici se pleaca la pescuit, scufundari si excursii cu vaporasul. Ceva hoteluri, taverne, magazine (de aici am facut cumpraturile, am luat souveniruri pt acasa) exista pe aici si o benzinarie cu benzina de cca 8 lei. Parcarea la fel nu este o problema si nu se plateste.
Plaja Kalami (plaja hotelului unde am stat - Aeria, vezi review) este o plaja semisalbatica (dar s-au amplasat sezlonguri si umbrele) compus integral din pietre albe mai mici si mai mari (demne de luat acasa ca souvenir sau decoratiuni de gradina-eu am luat) aici se poarta obligatoriu incaltaminte de inot groasa, sint arici de mare foarte multe, intrarea nu este lina si exista gropi daca nu ai grija de la apa pana la genunchi intri in apa pana la gat. plaja este un punct de plecare spre Giola un obiectiv turistic must see. Drumul pana la Kalami si implicit Giola este de pamant si foarte abrupt, exista la sosea un indicator mic (Giola) se poate rata daca se circula cu viteza. (vezi si review scris de mine despre Giola)
Giola - nu este o plaja dar este obligatoriu sa faci baie in Giola. Este ca o piscina naturala formata de valuri in stancile de la mal. Adancimea este mare de cca 5m totusi se vede pana la fund.
Plaja Livadi este o plaja foarte aproape de manastirea Arhanghelului Mihail,se coboara mult ca aspect seamana cu plaja Kalami doar ca are mai mult nisip.
Plaja Aliki la fel este de o frumusete rara, se coboara din sosea pe niste scari, nu este mare dar este de calitate nisipul fiind fin apa foarte curata si de culoare turkoaz. Numele vine de la satul Aliki din apropiere. Taverne sint si aici destule, locuri de cazare de asemenea.
Plaja Paradise Beach a primit denumirea datorita frumusetii plajei si peisajelor din jur. Exista un loc (ce-i drept nu prea mare) si pentru cei care nu doresc sa poarte costumul de baie.
Plaja Golden Beach este cea mai mare plaja din insula Thassos la o distanta de cca 10 km de Limenas capitala insulei. Este si cea mai populara plaja, nisip ok dar mai sint si pietricele, intrarea atat de lina de si dupa cateva sute de m apa tot pana la genunchi ajunge. Apa la fel ca si in alte locuri este atestata cu steagul albastru (care se da pentru anumite conditii in privinta calitatii apei)
Marble Beach - am ratat-o, am auzit de ea dupa ce am ajuns acasa, in loc de nisip sint pietricele de marmura (de acolo si denumirea), mai salbatica (dupa viitura care a maturat tot in 2014) iar accesul foarte prost.
Cam acestea au fost plajele vizitate de mine, pe partea vestica a insulei nu am fost dar mai mult ca sigur urmeaza cândva (si implicit inca un review)
Trimis de AZE in 01.05.16 17:42:23
- A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmasterX - multumesc pt. atasarea clipului video si pe acesta cale va doresc si sarbatori fericite
@webmaster - multumesc frumos pentru selectarea ca minighid
@AZE - As dori sa mai fac o observatie (nu am crezut ca se valideaza asa repede reviewul):nisip cu adevarat fin nu exista in Thassos, aici ma refer la un nisip ceva de genul Albena sau Mamaia. Nisipul din Thassos pe care l-am descris ca fin are totusi ceva pietricele dar nu prea multe.
@AZE -
Buna aducere aminte pentru cei ce merg in Thasos. De la 1 ianuarie a. c. vinetka, adica taxa de drum în Bulgaria, s-a scumpit, este pt K3 8 euro pe saptamana, 15 euro pe o luna si 50 euro pe an.
Taxa masinilor la ferry este si 20 euro, functie de masina. Si atentie la taxarea pe autostrada, am patit-o anul trecut sa ne dea o chitanta falsa.
La benzinariile din Bulgaria, nu mereu accepta card, chiar la OMV, intrebati inainte de a alimenta pentru a nu fi pusi in situatii neplacute iar dincolo de Veliko Tarnovo nu prea gasiti sa schimbati lei in leva, deloc la banci si foarte greu la case de schimb.
@elviramvio - Nu este o veste tocmai placuta cu taxa de drum bulgaria, tariful de 5 euro s-a mentinut multi ani. Referitor la cei 20 eur era sa o patesc anul trecut, din greseala am platit 20 in loc de 16 la dus (pt masinile mai lungi se plateste aceasta taxa cred ca pt. cele peste 4,5m) dar grecul care mi-a luat banii nu a zis nimic, ulterior cu chitanta in mana am reusit sa recuperez cei 4 eur diferenta. La OMV din Kardjali am platit cu cardul, la complexul Makaza la fel, dar este bine sa fie si cash la indemana.
@AZE -
Chiar la OMV Kardzhali am asistat la refuzul acceptarii cardului, acolo insa au si ATM chiar in statie, cum intri pe dreapta, asa ca se poate rezolva daca respectivul aparat este alimentat.
Felicitari pentru articol! Mi-ar face mare placere sa mai ajung in Thassos sa descopar si alte plaje minunate. Am citit cu mare curiozitate atricolul pentru ca noi am ratat multe intrari de la sosea spre plaje pentru ca nu scria doar cu litere grecesti.
Eu am fost anul trecut 7 zile si nu am reusit sa facem plaja decat pe 7 plaje si pe toate a fost nisip fin si foarte fin in afara de paja de marmura. Daca nu te superi, vin cu o completare la articol cu plajele pe care am stat:
1 Marble Beach - dupa parerea mea este cea mai frumoasa plaja pe care am vazut-o, datorita contrastului dintre culoarea apei si pietricelele de marmura alba. Se poate ajunge cu masina, noi am fost cu un Glof, de la strada principala daca intrati unde este un indicator spre Carrefour si compexul Makryamos.
2 Makryamos - plaja este privata, costa 3 €/adult intrarea in resort, peisajul este extraordinar, curatenia, detaliile, ordine, parcare, piscina, dusuri. O recomand pt copii pt ca au si spatiu de joaca racoros si intrare lina in marea cu valuri, nisip fin.
3 Golden Beach - plaja seamana cu cea de la Mamaia, cu apa mica si nisip fin, este destul de aglomerata, se poate face plaja atat pe sezlong cat si pe patura.
4 Paradise - plaja este mai salbatica, cu multa liniste, nisipul este foarte fin, are o textura ca de faina, intrarea in mare este lina, iar in mare se observa insula Kira. Nu este o plaja amenajata, se face plaja pe patura si nu sunt chioscuri sau alte puncte de unde sa poti cumpara apa, suc...
5 Pachis - plaja este cu nisip fin iar intrarea in mare este lina, sunt sezlonguri, se poate inchiria barca pneumnatica cu tobogan pentru plonjarea in mare. Aici este o taverna, Pachis, la care se mananca foarte bine, portii mari si desert si aperitiv consistent din partea casei.
6 Skala Rachonia - plaja este cu nisip fin iar apa marii creste treptat, cu apa foarte mica, pana la genunghi vreo 50 m., se face plaja pe patura. Pe malul marii sunt taverne la care se poate manca admirand apusul pe mare care e superb.
@AZE - Utila relatare, una dintre cele mai complete identificari si descrireri ale plajelor din Thassos, nu stiu cata lume le/a vazut pe toate. Felicitari si multumim pentru informatii, ca si pentru impresiile si pozele care mi/au reamintit de vacanta petrecuta pe aceasta insula atat de frumoasa.
@Dana2008: mulțumesc pt vot dar și pt completare, este foarte util pt cei care urmeaza să meargă pe insula
@calatorul: mulțumesc, si eu am retrăit vacanta (trebuia să scriu anul trecut), cu siguranță o să revăd Thassosul în viitor.
@AZE - Si eu multumesc pentru raspuns si confirm ce spune Dana2008 ca merita vazuta Marble Beach la viitorul drum in insula, ma bucur ca e revizitabila dupa inundatia din 2014. VAcante frumoase!
buna am citit cu placere ceea ce ai scris de asemenea m-am plimbat virtual si prin fotografii.
pana ma mai documentez eu as avea o intrebare la tine, asta pentru ca ai fost acolo si ma poti lamuri.
cam care este distanta intre Limenaria si Potos de exemplu?
ma intereseaza si pe mine o escapada in septembrie in thassos, am mai fost dar in partea Golden Beach si nu am stat decat prin acea zona.
daca ar fi sa plecam alegem cu siguranta varianta autocar si acolo la fata locului am vrea sa folosim transportul in comun pentru ca stiu ca este bine pus la punct.
multumesc anticipat si daca mai imi vin in minte si alte intrebari o sa le mai scriu.
@flaviana77: Buna ziua, distanta intre Limenaria si Potos este mica, cca 4 km daca îmi aduc aminte, ambele localitati si plajele lor merita vizitate sau se poate petrece un sejur întreg acolo
@AZE -
ok atunci m-am lamurit, ma gandeam ca sunt mari distantele dar daca este vorba de asa e perfect.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Aliki Beach Thassos – nu este o plaja de top 10 — scris în 18.07.23 de ux129818 din BLAJ [AB] - nu recomandă
- Aug.2022 La Scala Beach – fița ce ne-a mâncat energia pentru două zile — scris în 03.09.22 de zapacitu din VALCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O plaja vis paradis — Tripiti Thassos Greece — scris în 24.08.22 de g3orge din BUCURESTI ROMANIA - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Tur al plajelor in Thassos — scris în 12.08.22 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Județul Thassos — scris în 01.09.21 de damn din MORENI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Plaja Porto Vathy — scris în 14.07.19 de sandi67 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Vânători de plaje în Thassos. Sudul și estul insulei — scris în 19.06.19 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ