ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Garachico și Piscinele naturale "El Caletón"

TIPĂREȘTE URM de aici

În nord-vestul Insulei Tenerife, de la Icod de los Vinos spre Buenavista del Norte, drumul (TF-42) trece prin Garachico, aproape de țărm. Orășelul cu o populație de 4936 locuitori (în 2023) și o suprafață de 29,28 km² este situat la 13 m deasupra nivelului mării.  

Numele provine de la o insulă mică, mai degrabă o stâncă aflată aproape de coastă pe care vechii locuitori ai zonei - guanșii - au numit-o Garachico. Orașul cu portul său a fost fondat de genovezul Cristóbal de Ponte îndată după cucerirea insulei de castilieni, în 1496. În sec. XVI-XVII Garachico devenise un centru comercial înfloritor, cu cel mai important port din Tenerife, de unde plecau mărfuri (în special vin și zahăr) spre America și spre Europa. În această perioadă de prosperitate, în oraș au apărut multe clădiri frumoase, demne de personalitățile notabile care locuiau acolo.

Dar, în 1706, erupția vulcanului Trevejo a pus capăt acestei perioade de bunăstare îngropând sub lavă o bună parte din oraș și aproape tot portul. După acest dezastru, Puerto de la Cruz a căpătat o mai mare importanță, comerțul internațional transferându-se acolo. Garachico a rămas doar un mic port de pescuit, această diminuare a activității portuare aducând cu sine declinul economic al orașului.  

Astăzi, Garachico - declarat bun de interes cultural în 1994 la categoria Sit istoric - are un port de agrement, iar centrul istoric (unul dintre cele mai reprezentative și mai bine conservate centre istorico-artistice ale arhipelagului) oferă vizitatorilor un bogat patrimoniu arhitectural datând din sec. XVI-XVII.

În trecere către alte obiective, în cadrul primului tur al insulei, am poposit foarte puțin în oraș. Doar atât cât să vedem și să fotografiem Castillo San Miguel, un edificiu medieval, cu rol defensiv, ridicat în 1577, despre care ni s-a spus că a supravieţuit erupţiei vulcanice, dar a avut de suferit ulterior, în urma unui incendiu. Astăzi, refăcut, găzduiește un muzeu de istorie naturală. Construcția masivă, din piatră, are formă pătratică. În partea superioară este crenelat și are un bastion vopsit în alb, terminat cu o clopotniță.

Am ajuns și în Plaza de la Libertad umbrită de palmieri, având în centru Kiosko Plaza La Libertad, un loc plăcut, unde poți poposi pentru o cafea sau pentru o băutură răcoritoare. La sud-vest de piață, pe Calle Julio Rosquet Garcia, privirile ne sunt atrase de Parroquia de Santa Ana pe care am găsit-o închisă, dar am aflat din panoul informativ că a fost înălțată în 1520, a fost grav afectată de erupția vulcanică, apoi refăcută în 1714-1721. Restaurată prin anii ’90, în prezent este una dintre cele mai frumoase biserici de pe insulă.

Harta turistică a orașului ne arată că în jurul pieței mai sunt și alte clădiri istorice, datând din sec. XVI-XVII - Convento de San Francisco, Iglesia de Nuestra Señora de los Ángeles, Casa del Marqués de la Quinta Roja, Casa Palaciega de los Condes de La Gomera (Casa de Piedra) , precum și Ayuntamiento de la Villa y Puerto de Garachico - Primăria, o construcție de dată mai recentă (sec. XIX). Nu am avut prea mult timp pentru a le contempla pentru că eram nerăbdători să ajungem la piscine.

Dar, înainte de a relata despre acestea, câteva cuvinte despre erupția vulcanică, cea căreia i se datorează apariția acestor piscine.

Erupția Vulcanului Trevejo - numit și Montaña Negra sau Arenas Negras - care a avut loc la 5 mai 1706, a fost cea care a pus capăt perioadei de maximă prosperitate a orașului. A fost una dintre cele cinci erupții istorice care au avut loc pe insulă și este considerată a fi fenomenul vulcanic cu cel mai mare impact socio-economic asupra insulei. Se spune că la primele ore ale dimineții, râurile de lavă au început să coboare de pe deal, distrugând și îngropând o mare parte a orașului și în special portul.

Nu au existat victime, populația reușind să se retragă din calea naturii dezlănțuite, dar pagubele materiale au fost imense. Erupția care a durat patruzeci de zile, a provocat distrugeri nu doar în Garachico, ci și în localitățile învecinate - El Tanque, San Pedro de Daute... Fluxul de lavă a ajuns în apele oceanului formând câteva bazine cunoscute astăzi sub numele de El Caletón. Cercetătorul Pedro Tarquis Rodríguez din Tenerife, referindu-se la această erupție și la urmările ei, a denumit fenomenul "Pompeiul Canarian".

În studiile lor, specialiștii au descris erupția din 1706 în fel și chip. Am citit și eu fragmente din descrierile unora dintre ei, dar cel mai mult m-au impresionat cuvintele scriitoarei Olivia Stone, care - în călătoria sa din 1883 în Insulele Canare, informându-se despre erupție - a spus: "Sunete răgușite au fost auzite în subteran, iar marea a început să se retragă de pe țărm. Vârful a fost acoperit de foc, aerul a fost umplut cu gaze sulfuroase care au sufocat animalele nefericite, iar apa a fost transformată în abur, ca și cum ar fi fost un izvor fierbinte. Deodată, pământul s-a cutremurat și a crăpat. Sus, la unsprezece mile nord-vest de vârf, râuri de lavă au erupt dintr-un crater și s-au răspândit peste câmpia de dedesubt. Orașul Garachico, acoperit de lavă, a dispărut complet. Marea s-a întors la țărmuri, acoperind resturile, iar cenușa a acoperit ceea ce fusese odată Garachico. "

Se pare însă că autoarea a exagerat puțin, erupția nedistrugând total orașul. În tot acest dezastru, optimiștii văd și partea plină a paharului - fluxurile de lavă ajungând în apele oceanului, au făcut ca municipalitatea să câștige un pic de teritoriu. Și - aș completa eu - prin crearea de bazine naturale, să câștige un loc turistic atât de atrăgător, El Caletón.

Piscinele naturale "El Caletón"

Piscinele naturale de la Garachico sunt dovada puterii naturii de a face să apară din mijlocul unui dezastru un loc atât de frumos. O înșiruire de ochiuri de apă, unele comunicând între ele, alimentate de valuri în permanenta lor zbatere. Apele înspumate se lovesc necontenit de pereții negri, zgrunțuroși, ai rocii vulcanice creând un adevărat spectacol pentru cei veniți aici să le admire. Locul este bine amenajat turistic. Sunt alei (inclusiv dotate cu rampe), sunt scări metalice care facilitează intrarea în piscină a celor care doresc să se scalde, de asemenea sunt mici porțiuni amenajate între pietre pe care te poți așeza la plajă. Nu se punea problema ca noi să facem mai mult decât să admirăm și să fotografiem acest loc deosebit. Chiar dacă am fi avut timp, personal, n-aș fi avut nici o plăcere să deranjez crabii mari și roșii care se mișcau alene pe stâncile expuse la soare.

Roque de Garachico este o mică insulă situată în larg, în dreptul orașului. Are o suprafață de aprox. 5 ha și este declarată monument natural de interes național din 1994. Pe hartă este trecută cu denumirea de Monumento Natural de Garachico. Este o formațiune geologică vulcanică izolată datorită retragerii coastei din cauza eroziunii marine. Are vegetație săracă, dar pereții ei stâncoși oferă bune locuri de cuibărit și de refugiu pentru diferite specii de păsări migratoare.

Bineînțeles, ca mai toate frumusețile naturale ale insulei, și acestea pot fi admirate de la înălțime, de la un punct de belvedere. Pentru o imagine fantastică asupra zonei, chiar vă recomand să nu ratați o oprire la Mirador de Garachico.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 18.07.24 10:01:08
Validat / Publicat: 18.07.24 11:33:47

VIZUALIZĂRI: 213 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Garachico - Piscinele naturale “El Caletón”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[18.07.24 10:20:11]
»

@All: Mă bucur că am reușit să închei seria articolelor privind vacanța mea în Tenerife mai înainte de a se împlini un an de când am fost acolo. Deși erau scrise încă de pe atunci (unele mai necesitând un pic de 'pieptănare' ceea ce li s-a și făcut după întoarcerea acasă), publicarea celor 12 articole a durat mai mult. În primul rând pentru că am încercat să punctez toate locurile prin care am trecut (în cadrul unor excursii opționale, organizate de agenții turistice locale sau în plimbări individuale) și în al doilea rând pentru că nu agreez ca userul @iulianic să apară mai mult de o dată în rubrica de noutăți impresii de călătorie (pe coloana din dreapta a paginii principale).

În plus, dacă eu însămi mă plictiseam de subiectul "Tenerife", atunci intercalam și un review care relata despre o altă destinație.

Deși nu au avut prea multe vizualizări și - concluzionez - nici interes prea mare nu au suscitat, am sperat totuși că impresiile mele vor fi de folos celor care acum, în plin sezon estival, își fac bagajele pentru o vacanță în Tenerife. Lor - și mai ales lor - le spun că luna septembrie este o perioadă ideală pentru Tenerife.

Tuturor, vacanțe frumoase oriunde și oricând!

Michi
[18.07.24 12:08:58]
»

@iulianic: Toate reviewurile au fost interesante şi au adus un plus de amănunte cunoştinţelor mele făcute timp de o săptămână în Tenerife- in care o zi, insula Gomera. A fost ultima excursie pe care am făcut-o în 2017, împreună cu soţul. În continuare mă minunez cum de poţi afla-nota-reţine atatea amănunte şi cât de ordonată poţi fi privind excursii făcute de un timp. Îti doresc în continuare să călătoreşti mult ca să ne povesteşti şi nouă. Nu contează numărul de voturi, unul singur dacă e sensibilizat, e un câstig. Si pentru că se apropie ziua ta, îţi spun de acum ˝La mulţi ani, sănătate si drumeţii frumoase!˝

iulianicAUTOR REVIEW
[19.07.24 10:46:07]
»

@Michi: Mulțumesc pentru urări și pentru aprecieri! Numai bine și dumneavoastră și tuturor celor care ne mai citesc!

alinafulg
[19.07.24 17:41:34]
»

Am citit totul cu mare interes mai ales că urmează să plecăm in Tenerife la început de septembrie. Votat cu drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] 'Opționale' prin Tenerife:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058736085891724 sec
    ecranul dvs: 1 x 1