ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.06.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 2 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Parque del Drago Milenario - Icod de los Vinos 

TIPĂREȘTE URM de aici

Situat în partea de nord-vest a insulei Tenerife, Icod de los Vinos - orășelul cu nici 24000 de locuitori, aflat la 47 km vest de Santa Cruz de Tenerife - poate că ar fi fost trecut cu vederea de noi, mai puțin documentați, veniți pentru prima oară în Tenerife, dacă organizatorii Turului insulei (o excursie opțională pentru care am optat în timpul sejurului nostru) nu ar fi planificat o oprire și în acest orășel.  

De ce este trecut Icod de los Vinos pe harta turistică a insulei?  

Așezat pe o pantă care se întinde de la pădurile de pin canarez și până la apele oceanului, o vale fertilă, cu sol potrivit cultivării trestiei de zahăr și viței-de-vie, cu un țărm de aproape 10 km ferit de furtuni, propice adăpostirii corăbiilor în vreme rea, ținutul a atras atenția cuceritorilor castilieni încă de la început. Astăzi, orășelul fondat în 1501, este înțesat de case frumoase, de biserici și mănăstiri oferind totodată memorabile priveliști către masivul vulcan Teide. Dar ceea ce a pus Icod de los Vinos pe harta turistică a insulei și a lumii este faptul că aici se află o minune a naturii - faimosul Drago Milenario, unul dintre cele mai emblematice simboluri ale insulei Tenerife.

În oraș există mai multe obiective cu valoare patrimonială (Iglesia San Marcos, Plaza de Andrés de Lorenzo Cáceres, Plaza de la Pila, Mănăstirea San Francisco, Casa-muzeu Emeterio Gutiérrez Albelo, Biserica San Agustín, Casa de los Cáceres, Schitul San Antonio de Padova, Schitul Angustias), dar nici o excursie opțională nu va ocoli Parque del Drago care găzduiește monumentul național al insulei - Drago Milenario. Fără a fi avut în intenție acest lucru, în cadrul excursiilor opționale pe care le-am făcut în timpul sejurului nostru în Tenerife, noi am vizitat Parque del Drago de două ori.

Parque del Drago Milenario

La intrarea în parc remarcăm un panou mare pe care este înscrisă în toate limbile pământului urarea de bun venit. Desigur, am descoperit cu încântare și urarea rămânească "Bine ați venit! "

Programul de vizitare este diferit: Aprilie - Septembrie între orele 09.00-20.00 și Octombrie - Martie între orele 10.00-18.00. Taxa de intrare este modică, doar câțiva euro, cu reducere pentru copii, studenți și pensionari. Localnicii au acces gratuit.

Situat foarte aproape de Iglesia de San Marcos, în valea râului Caforiño, parcul găzduiește un specimen de arbore mai aparte - Dracaena draco - declarat monument național în 1917. Despre acest arbore în formă de umbrelă, cu înălțime de 22 m, cu un diametru al trunchiului de 10 m și cu o greutate estimată de 70 tone (după alte surse de 140 tone, dar cine l-o fi cântărit?) se spune că ar avea 1000 de ani. De aici și numele local, El Drago Milenario - Dragonul de o mie de ani, însă nici un studiu nu a fost în stare să confirme o atât de mare longevitate. S-a avansat și o vârstă cu mult mai mare (până la 3000 de ani), dar și una cu mult mai mică (500-600 de ani). Acest lucru se datorează dificultății de a se stabili vârsta exactă deoarece El Drago Milenario este un erbaceu lemnos și nu un copac în adevăratul sens al cuvântului, deci nu are inele care să-i dovedească vârsta. El Drago Milenario are mai mult de 300 de ramuri principale, iar florile sale, până la 1800, sunt mici, cu 6 petale.

Pe o suprafață de aprox. 3 ha, în jurul acestui Dracaena draco, la Icod de los Vinos s-a amenajat un parc - Parque del Drago Milenario - care găzduiește și alte specii de plante endemice în Tenerife și Insulele Canare, inclusiv exemplare tinere de Dracaena draco.  

Speciile sunt etichetate cu numele lor științifice, dar și cu cele populare. Parcul este, de asemenea, un spațiu pentru petrecerea timpului liber și pentru a profita de un mediu natural, amenajat. Pentru diversitate, există acolo și o mică peșteră vulcanică, în care este reprezentată o înmormântare antică, o presă de vin cu zone de picnic, etc...

Proiectat în perioada 1997-2000 de doi profesori de la Universitatea din La Laguna, Wilfredo Wildpret de la Torre și Victoria Eugenia Martín Osorio, Parque del Drago Milenario este una dintre cele mai importante atracții turistice din oraș. El Drago Milenario a fost imprimat pe bancnota de 1000 de pesetas, a fost inclus în stema orașului și nu lipsește nici din legendele locale.  

Ceea ce mi s-a părut surprinzător și m-a făcut să ascult cu maximă atenție explicațiile ghidului, este faptul că El Drago Milenario are trunchiul complet gol în interior. În cavitatea sa înaltă de 6 m, după un studiu amănunțit efectuat de Kenneth Alien, în 1985 a fost instalat un ventilator pentru a ajuta circulația aerului și a preveni astfel apariția de dăunători. Tot interesant mi s-a părut și faptul că în 1993, pentru protejarea acestui monument al naturii, drumul care trecea la numai câțiva metri de el a fost redirecționat.  

Parque del Drago Milenario din Icod de los Vinos este vizitat în cea mai mare parte de cetățeni spanioli, localnici sau de pe continent. Aceștia sunt urmați de germani, englezi și francezi. Și, iată, acum și de români!

Plaza de Andrés de Lorenzo Cáceres, cu vegetația sa variată, este situată în imediata apropiere a Parque del Drago, un zid scund permițând vizitatorilor să admire și să fotografieze celebrul arbore-umbrelă. Din înălțimea pieței se poate vedea întinderea văii mănoase, acoperită de culturi de tot felul, precum și apele Oceanului Atlantic. Iglesia de San Marcos care domină piața, a fost înălțată pe locul în care, conform tradiției, populația băștinașă venera icoana sfântului chiar mai înainte de cucerirea spaniolă.

Datând din jurul anului 1500, biserica este cea mai importantă construcție religioasă din Icod de los Vinos. A fost ridicată la rangul de parohie în 1515, iar în 2006 a fost declarată monument de interes cultural. Nu am avut nici timpul necesar și nici ocazia de a o vedea în interior, lăcașul fiind închis la ora trecerii noastre pe acolo. ​

Simplitatea fațadelor exterioare, din piatră, este surprinzătoare. Doar turnul-clopotniță, cu patru niveluri, mai sparge monotonia. Nivelul inferior, masiv, este atașat naosului, iar următoarele două, separate prin cornișe de piatră, au ferestre cu arcade semicirculare. Nivelul superior, care găzduiește clopotele, construit din piatră sculptată, are câte două deschideri pe fiecare latură, iar la colțuri, pe acoperiș, este decorat cu mici turnulețe.

Dacă te plimbi prin Plaza de Andrés de Lorenzo Cáceres vei descoperi - umbrite de plante care mai de care mai frumoase - mai multe lucrări de artă: Monumentul generalului José Antonio Páez, erou al independenței Venezuelei, al cărui străbunic provenea din Icod de los Vinos, un bust al lui Emeterio Gutiérrez Albelo, un altul al lui Francisco Fajardo Hernandez...

Aici, aproape de parohia San Marcos, au început să se construiască primele case ale celor mai înstăriți cuceritori, astfel apărând Plaza de la Pila în jurul căreia s-a dezvoltat viața socială, civilă și religioasă a așezării. Între casele vechi, fastuoase din această piață remarcăm Casa de los Cáceres (Casa familiei Cáceres), fosta reședință a colonelului Lorenzo Cáceres (cu atâtea uși și ferestre câte zile sunt într-un an). În prezent, casa este un muzeu care spune povestea proprietății și în același timp un loc important pentru diferite activități culturale. Dacă nu doriți să vizitați muzeul (nici noi nu l-am vizitat), bucurați-vă cel puțin de o plimbare prin piață, o adevărată, mică grădină botanică.

Dacă vă plac mai mult activitățile în aer liber, recomand Playa de San Marcos din golful de pe coasta de nord a insulei, plajă care și-a luat numele de la Sf. Evanghelist Marcu venerat în biserica parohială de aici.

Siguranța oferită de golful protejat de vânturi, adăpostit de stâncile înalte din jur, foarte potrivit pentru acostare, i-a determinat pe navigatori să-l prefere încă de la cucerirea insulei ca refugiu pe vreme furtunoasă. Aceste condiții avantajoase, precum și apropierea bogatelor păduri de pin pe care Icod de los Vinos le avea pe atunci din abundență, au dus la dezvoltarea comerțului cu cherestea și la fabricarea de corăbii.

Dacă vă plac peșterile, dintre toate câte există în jurul orașului, alegeți-o pentru vizitare pe Cueva del Viento (Peștera Vântului) ! Este cea de-a treia cea mai lungă peșteră vulcanică din lume și cea mai mare din Europa, cu o lungime cunoscută de peste 18 km.  

Mănăstirea San Francisco, a treia construită în Icod de los Vinos, dar singura care se mai păstrează, fondată în 1641 cu finanțare din donații, nu mai este nici ea activă. Viața monahală a luat sfârșit în 1821 când călugării franciscani s-au mutat la mănăstirea din La Orotava, singura mănăstire franciscană care a mai rămas în Insulele Canare. În prezent, fosta Mănăstire Franciscană din Icod de los Vinos găzduiește Biblioteca Municipală. Istoria acestui loc vorbește și despre Fântâna zeului Neptun care poate fi văzută acolo. Se spune că această fântână a apărut aici datorită unor călători italieni care au naufragiat pe coasta insulei, călugării franciscani venindu-le în ajutor și adăpostindu-i în mănăstire. După întoarcerea în Italia, în semn de recunoștință, naufragiații au donat mănăstirii această fântână.  

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 20.06.24 08:50:43
Validat / Publicat: 20.06.24 10:00:16

VIZUALIZĂRI: 404 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Icod de los Vinos - Plaza de Andrés de Lorenzo Cáceres.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

MichiPHONE
[20.06.24 11:42:20]
»

@iulianic: Doamne, ce documentare academica, multa munca. Noi am fost mai putin in nordul insulei ( doar la Loro Park fara sa vedem Puerto Santa Cruz) In centrul insulei am vizitat El Teide- Masca-Los Gigantes.Aceste informatii sunt mai mult decat binevenite ca sa- mi fac o imagine de ansamblu a insulei.

iulianicAUTOR REVIEW
[21.06.24 06:56:05]
»

@Michi: Articolele despre Tenerife zac scrise și nepublicate de astă toamnă. Doar gândul că sezonul turistic este în toi și poate că cineva ar fi interesat de Tenerife m-a făcut să le public. Mai am trei, dar nu știu dacă mai are rost să mă obosesc. Lumea este deja în vacanță, care și pe unde... după inspirație și după dorință.

Pentru că și pe mine căldura Bucureștiului mă face să-mi doresc răcoarea și aerul muntelui, mai plec, mai vin, pozele și subiectele se tot adună, dar le voi mai scrie oare?

webmaster
[26.06.24 08:59:09]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MichiPHONE
[26.06.24 11:34:42]
»

@iulianic: sigur ca vei mai scrie pentru ca este o pasiune la care nu trebuie sa renunti. Indiferent de voturi, pentru că in perioada asta de asalt informatic, multi oameni au timp doar de informatii seci. Mai este însă o categorie care apreciaza descrierea amanuntita a unui obiectiv si trebuie sa tii seama si de dorinta lor. In plus, daca nu ai scrie, este exclus sa reții in cap atâtea amanunte la care ai muncit cu documentarea. Cel putin la mine, e un talmes balmes despre ce nu am scris si retin cel mult numele destinatiei.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] 'Opționale' prin Tenerife:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069236993789673 sec
    ecranul dvs: 1 x 1