GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursie la Edessa și Pozar
În urmă cu doi ani, în sejurul din Paralia Katerini am fost informați despre excursia la Edessa. Pe toate afișele apăreau poze uimitoare cu cascade; atunci am hotărât că această destinație nu trebuie ratată. Ei, dar plimbarea pe Muntele Olimp ne-a cam epuizat și ne-a făcut să stăm tot sejurul cu burta la soare, lăsând cascadele pentru vizita următoare în Grecia. Așa că de doi ani mă documentez și acum a fost prioritară în alegerea sejurului.
Ne-am înscris pentru excursie la hotel (unde era și sediul tour-operatorului), dar din cauză că nu s-a reunit un grup mai mare de la agenția noastră, am plecat cu o agenție parteneră. (am plătit 20 euro/persoană și am primit chitanță).
Am pornit dimineața din parcarea de la Lidl (în general de acolo se pleacă și sunt multe autocare ale diferitelor agenții de turism).
Ghida noastră a fost o româncă plecată de 17 ani din țară, așa că prezentarea ei a fost brodată cu picanterii din ritualurile zilnice ale grecilor. Astfel am aflat că dimineața bărbații se întâlnesc la cafenea, unde pun țara la cale... Femeile servesc cafeaua acasă, dar în general cu prietenele și se "updatează" cu știrile locale. Criza se resimte și prin faptul că grecii merg la tavernă de 2-3 ori pe săptămână, nu zilnic ca înainte...
Am străbătut drumuri și autostrăzi și ne-am bucurat de peisaje inedite. Marea Egee ne-a "condus" până la Salonic, terenuri cultivate, atent îngrijite și irigate, culturi de bumbac, orez, sfeclă de zahăr și chiar tutun ne-au făcut să ne întristăm, știind că la noi în țară sistemul de irigații e de mult timp o amintire... Livezi vesele de măslini, smochini, rodii, piersici, nectarini, prunci, cireși și chiar castani ni s-au așternut în cale de la Salonic la Pozar. Se pare că grecii consumă în general totul proaspăt și au pentru fiecare anotimp fructe adecvate.
Am ajuns la Pozar și am pornit la pas prin stațiune. Băile termale de aici (se pare că apa are 37 ° C) au proprietăți de vindecare sau măcar ameliorare a artritei, reumatismului, boli de rinichi, boli de piele, probleme ginecologice și boli ale sistemului circulator.
Stațiunea se întinde pe cursul râului și mi-a dat impresia de Herculane, dar mai bine îngrijită. Poți să faci baie în bazin acoperit, în baza de tratament (5 euro intrarea), la ștrandul de sus (3 euro), în bazin amenajat (2 euro) sau neamenajate (gratuit) în albia râului. Pentru "călire", mulți turiști alternează baia în apa termală cu cea în cascadele amenajate pe râu.
Totul pare natural, grecii au amenajat stațiunea fără să afecteze mediul, aducând plusvaloare peisajului. Lângă bazinul cu 2 euro (în care apa are sub jumate de metru) este un restaurant cu o terasă imensă printre copaci seculari. M-am gândit că vor fi prețuri mari, dar m-am înșelat, acestea fiind comparabile cu cele din Paralia.
La întoarcerea spre autocar ne-am oprit la un magazin de produse locale, unde s-au făcut degustări de tsipouro și ouzo, vin și dulceață. Am luat dulceață de smochine și de bergamotă și cremă naturală pe bază de ulei de măsline, cu mastic și diverse plante. Crema mi s-a părut super mai târziu, când m-am expus cam mult la soare și am reușit să nu mă "ard" pe față.
Lângă parcare (e încăpătoare) era un târg de produse locale. Fructe proaspete în culori apetisante, miere de "te miri ce", bună pentru diverse afecțiuni (chiar și dintr-un soi de plante recomandat diabeticilor), dulcețuri, iaurt făcut acasă, țesături și blănuri... tentații la tot pasul, la toată taraba... la care am rezistat, dar am regretat acest lucru când m-am întors în Paralia unde nu am mai găsit acele produse.
Excursia a continuat cu o pauză... de masă la un restaurant din sat, mare, curat, cu aer condiționat, dar și cu terasă și cu o mâncare de 10... euro, dar și nota. Patronul localului însuși ne-a luat comanda și în scurt timp (sub 15 minute) toți am fost serviți. Nu mai țin minte să fi savurat o mâncare așa, să dau dreptate vorbei "ți se topește în gură".
Încântați de cum s-a derulat ziua, am continuat cu Edessa, reședința prefecturii (județului) Pella. Într-o zi toridă ce poate fi mai plăcut decât să auzi zgomotul apei și să te bucuri de răcoarea parcului și a stropilor de apă? O rețea de canale bine pusă la punct pe râul Edessaios, arbori seculari, alei ce permit admirarea cascadelor în toată splendoarea lor... Karanos este cea mai mare cascadă din Grecia, având 70 de metri înălțime. Din spatele cascadei (unde este un "balcon") se pot vedea așezări din câmpia macedoniană. Acolo, contra sumei de 50 de cenți, se poate vizita și o peșteră mică, dar interesantă. Din păcate și acolo oamenii au intervenit într-un mod neagreat de mine, și-au lăsat numele și mesaje pe formațiunile peșterii.
În perioada mai secetoasă se poate coborî în siguranță la celelalte cascade (se pare că sunt 7 de toate, eu am văzut 4). Nenumărate scări și o mulțime de turiști fac ca accesul să fie mai greoi, dar merită. Jos sunt cascadele gemene, iar toată această apă este colectată în bazine speciale, captată și dirijată spre așezările regiunii. Fiind înconjurați de mări, grecii au avut grijă încă din antichitate de apa dulce, se pare că nimic nu se irosește și că apa este transportată la distanțe foarte mari, chiar și Atena este alimentată de apă de pe Muntele Olimp.
Am înțeles că în parc există un muzeu al reptilelor, închis din motive de sănătate.
Poate pentru cei care sunt obișnuiți cu drumurile de munte cascadele nu sunt atât de spectaculoase, dar peisajul, verdele parcului, cântecul păsărelelor, zgomotul apei îți oferă momente de încântare și relaxare.
A fost o excursie reușită, îmi doresc să revin, să savurez pe îndelete fiecare moment.
Trimis de Cdia in 30.08.16 01:30:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opționale din Paralia Katerini, PARALIA KATERINI" (deja existentă pe sait)
@Cdia:
La Edessa am oprit si noi putin timp, a fost o mare placere statul "sub cascada", chiar am scris un articol aici.
Nu cred ca ghida v-a dus - cel putin n-am retinut din articolul tau - la Muzeul Apei si la fabrica de canepa, azi doar tot asa, un muzeu. La Muzeul Apei este un lift de sticla, nu am urcat cu el dar se zice ca este spectaculoasa privelistea.
Ambele obiective sunt in parcul cascadei, cum ar veni in spatele micii capele, dar la un nivel mai jos.
@elviramvio: O parte din grup a fost la Muzeul Apei. Eu am coborât printre ultimii la Cascadele gemene așa că, la urcare, am preferat să stau, să privesc apa și să ascult foșnetul frunzelor. Cu liftul nu m-aș fi dat..., dar am să revin cândva să savurez și alte colțuri ale parcului.
@Cdia: Felicitări pentru excursie. Am reţinut cele două destinaţii Pozar şi Edessa pentru o eventuală excursie. Anul viitor v-a fii Grecia pentru sejurul nostru de vacanţă şi dacă tu ne spui că aţi fost cu autocarul din Paralia într-o zi, asta înseamnă că sunt accesibile din zona continentala a Greciei (cel puţin din zona Salonic).
Oricum am să mă mai documentez.
Deci ati avut un sejur reuşit - cazare + excursii, din câte am citit.
Toate cele bune.
@Cdia: Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele lamuritoare.
Drumuri bune si vacante frumoase in continuare!
interesant loc.
asta face parte din noutati in materie de excursii optionale cred, cel putin acum cativa ani buni in urma cand am fost eu nu se afla in programul de excursii la alegere.
oricum mereu am spus ca statiunea Paralia Katerini are o pozitie perfecta pentru a efectua diverse excursii optionale si pentru a vedea diverse l; ocuri frumoase.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Mamma Mia! Ce mai croazieră! — scris în 21.04.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Waterland Thessaloniki — scris în 09.08.22 de raly din MEDIAS - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Varful Skala Olimp — scris în 29.08.17 de CODR din BRASOV - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Scopul sejurului in Paralia — scris în 17.08.17 de viki68r din BOTOSANI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Paralia Katerini! — scris în 11.08.17 de calatorim_impreuna din BACAU - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Situl Dion — scris în 29.11.17 de xpac din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Excursie la Atena — scris în 07.06.16 de eusiatat din RâMNICU SăRAT [BZ] - RECOMANDĂ