ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Altes Schloss (Palatul Vechi) si Muzeul Landului Wuerttemberg

TIPĂREȘTE URM de aici

Adresa Palatului Vechi

Schillerplatz (Piata Schiller) Nr. 6, langa Schlossplatz (Piata Palatului), poate cea mai cunoscuta piata din Stuttgart, cu acces pe strada pietonala Koenigstrasse, cu S-Bahn si U-Bahn, sau alte mijloace de transport in comun.

Palatul are doua intrari in curtea sa interioara, una din strada Planie, in apropierea statiei de mijloace de transport si alta din Piata Schiller (zona pietonala).

Istoric

Cea mai mare parte a palatului dateaza din secolul al 15-lea, stilul acestuia fiind renascentist. Palatul Altes Schloss a fost reconstruit dupa al doilea razboi mondial. Astazi Palatul Vechi (Altes Schloss) gazduieste Muzeul Landului Wuerttemberg.

In secolul al XIV-lea, ducii de Wuerttemberg au inlocuit o cetate existenta cu o constructie noua asa numita Duernitzbau, care inseamna constructie cu sali incalzite. In secolul al XVI-lea aceasta constructie a devenit reprezentativa prin modificarile aduse de ducele Christoph care a transformat-o intr-un palat in stil renascentist cu curte cu arcade, o scara a calaretilor si a integrat si o biserica protestanta proprie castelului (Schlosskirche).

Ce intalnim in curtea castelului?

Schlosskirche este prima biserica evanghelica (protestanta luterana) reconstruita in 1560-1562 de catre Aberlin Tretsch. Este vizitabila dupa un program, din pacate nu am gasit-o deschisa.

Tot in curtea castelului se gaseste un mare clopot cu insemnul coroanei regale si statuia ecvestra a ducelui Eberhard im Bart von Wuerttemberg turnata din fonta de Ferdinand von Miller in Muenchen in anul 1859 si care a fost adusa in curtea Palatului Vechi din curtea de onoare a Palatului Nou. Ducele a domnit in secolul al XV-lea si este fondatorul Universitatii din Tuebingen si a avut una din resedinte in Palatul Vechi. Statuia este una deosebit atractiva prin detaliile realizate si reprezinta pentru multi viiztatori locul preferat de fotografiere.

Castelul are pe dinafara un aspect tern de cetate cu ziduri drepte. Privit din curtea interioara, aspectul devine mult mai spectaculos. La nivelul parterului si al primelor doua etaje exista o zona de culoare de trecere pe tot perimetrul dreptunghiular al castelului, de unde se deschid balcoane catre curte pe de o parte sau intrari catre salile castelului, pe de alta. In doua din colturile castelului sunt inglobate in constructie turnuri de forma circulara.

Muzeul Landului Wuerttemberg

Accesul in muzeu se face din curtea interioara a Castelului Vechi. Acesta este organizat pe mai multe nivele.

La parter este casa de bilete, zona de informatii generale pentru vizitatori, magazinul muzeului. Biletul costa 5,50 Eur pentru un adult, un pret foarte mic pentru ceea ce ofera vizitarea muzeului, atat ca mod de prezentatre, expunere, cat si ca bogatie si diversitate de exponate. Vizitatorii primesc casti cu ghid audio in patru limbi: germana, engleza, svaba si... limba copiilor. Daca doriti sa fiti insotiti de un ghid profesionist functie de componenta grupului, limba vorbita, durata vizitei, preturile se desfasoara in zona 40 – 100 Eur.

Sala de la parter se numeste Foyer-ul. Sunt expuse macheta Castelului Vechi, doua tablori imense ale reginei Olga de Wuerttemberg si regelui Wilhelm I de Wuerttemberg, o fresca imensa turnata din gips intitulata „Doi calareti din vest” si alte obiecte. Fresca prezinta procesiunea cu care atenienii incepeau la fiecare 4 ani serbarea Marii Panatene. Urmarind detaliile, dar si explicatiile referitoare la imbracamintea personajelor reprezentate in fresca, rezulta ca cei doi calareti sunt traci din secolul al VI-lea i. H.

Accesul pe etaje se poate face atat pe scari cat si cu liftul. Biletul de intrare se valideaza pe fiecare etaj. Etajele sunt supravegheate de un personal numeros si bieninteles de sistemul de securitate al muzeului.

Etajul al 3-lea era in curs de amenajare la momentul viziteti mele. Aici va fi „Muzeul copiilor”, dar si expozitii temporare care se vor adreseaza copiilor cu varste intre 4 si 10 ani si uite cum se poate deschide gustul copiilor pentru muzee.

Am inceput vizita la etajul al 2-lea intitulat ”Opere legendare”. Este o expozitie foarte cuprinzatoare care te poarta pe un traseu in circuit prin istoria culturala a Wuerttembergului din paleolitic pana la inceputul secolului al XX-lea. Vom parcurge mai multe epoci, printre care epoca de piatra, a bronzului, a fierului, apoi dezvoltarea culturii in timpul celtilor, perioada dominatiei romane, a popoarelor migratoare, a francilor, viata crestina in evul mediu, Ducatul si apoi Regatul Wuerttemberg. In cele doua turnuri se prezinta „Credinta” si ”Identitatile”. Pe parcursul vizitei te poate conduce mascota Kathi, care este menita sa scoata in evidenta locurile unde copiii pot face ceva, pot descoperi ceva, pot trai ceva.

Sunt foarte multe exponate, numai pentru vizitarea acestui etaj trebuie sa luati in calcul 1 – 1,5 ore, daca nu si mai mult.

Am admirat fosile de acum 240.000 ani, istoria neandertalienilor – primii europeni (in Germania exista si un impresionant Neanderthal Museum in regiunea Duesseldorf), primele reprezentari plastice, aparitia homo sapiens in Europa, mai tarziu oamenii devin vanatori, si mai apoi tarani / fermieri, arme si unelte din toate aceste perioade, apar cetatile, omul descopera metalele, folosesc lemnul, vedem cum traiau oamenii in epoca de piatra, mai tarziu omul stapaneste focul, descopera noi materii prime, bratari imense din cupru (de forma asemanatoare celor dacice din aur), apar podoabele, bronzul castiga teren si ajungem incet incet in perioada dominatiei romane. Sudvestul de astazi al Germaniei, aproape nelocuit in acele timpuri, este ocupat de Imperiul Roman. Sunt expuse dovezi ale trecerii romanilor pe aici, coloane inscriptionate, arme, coifuri, scuturi, statuete inchinate zeitatilor romane, monezi romane. Sunt prezentare si jocurile aduse de romani precum tablele si moara.

Dupa romani teritoriul german a fost populat de catre alamani si franci. In aceasta perioada, in secolul al VI-lea, pentru inmormantari se construiau sarcofage din stejar golite la interior, iar pe capac erau sculptati serpi, considerati paznicii demonici ai mortilor.

Urmeaza epoca bizantino-venetiana in care au existat relatii culturale stranse intre sudul Germaniei de astazi si nordul Italiei si Venetia putenic influentata pe atunci de bizantini. Relatiile s-au desfasurat si pe plan politic.

Un capitol important este alocat vietii crestine din evul mediu. Credinta era sfanta. Astfel biserica devine in evul mediu pentru oamenii din toate paturile sociale de importanta centrala. Etapele vietii de la botez pana la inmormantare sunt strans legate de viata bisericeasca si sunt petrecute de toti oamenii.

Mai multe secvente refeitoare la rastignirea unui Iisus sunt prezentate, de la drumul cu magarul, Iisus purtandu-si crucea, pana la momentul rastignirii si coborirea lui Iisus de pe cruce.

Mai incolo, peste timp, anume in alta sala de muzeu, ne intalnim cu dilema: evanghelici sau catolici? In secolul al XVI-lea Martin Luther publica tezele sale in care critica adeptii ritului catolic si castiga cu ideile sale multi simpatizanti. Cele 95 de teze ale sale sunt tiparite si raspandite in toata Germania, Luther devenind un simbol al vremii pentru noua credinta, cea evanghelic–luterana.

Obiecte din secolul al XVII-lea scot in evidenta arme, armuri, dar si o sanie de lux. Figura dominanta a vremii este ducele Carl Eugen, un model de cavaler si cuceritor, detinator al puterii absolute, multe statui il reprezinta. Secolul al XVIII-lea este definit de bogatia (splendoarea) baroca. Secolul al XIX-lea prezinta trecerea de la ducat la regat. Influenta lui Napoleon nu a ajuns pana in sudul Germaniei, in landurile Wuerttemberg, Baden si Hohenzollern. In noua oranduire europeana Wuerttemberg devine regat dublandu-si suprafata. Timp de 112 ani, 4 regi au condus acest regat. Sunt prezentate simboluri ale regalitatii precum coroane, sceptre. Plimbarea in timp pe coridoarele si prin salile muzeului se inchieie cu statul national si industrial. Arta mesteguraeasca din Wuerttemberg capata recunoastere internationala. Bernhard Pankok este co-intemeietorul atelierelor reunitre pentru arta si mestesuguri.

De la etajul 2 am coborit cu liftul la subsol (-1). La acest nivel este expozitia de obiecte din sticla din patru milenii ”Ernesto Wolf”. Este una din cele mai valoroase colectii de sticla din lume. Parcurgem drumul dezvoltarii sticlei din antichitate pana in zilele noastre.

Obiecte variate precum vase, pahare, cani, vaze, amfore, boluri, sticlute medicinale, chiar si un cantar cu talere din sticla pot fi vizionate in vitrinele muzeului.

Tot la etajul -1 se mai gasesc cripta regala si colectia de ceasuri si instrumente din epoca renasterii, zona pe care nu am mai avut timp sa o vizitez.

In curte este amenajata si o terasa-cafenea.

Sper ca va placut plimbarea la Castelul Vechi unde am vizitat Muzeul Landului Wuerttemberg.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 21.05.16 18:06:19
Validat / Publicat: 21.05.16 22:42:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 1949 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Altes Schloss din Stuttgart - vedere dinspre Neues Schloss
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.05.16 22:41:00]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Stuttgart și împrejurimi, STUTTGART" (deja existentă pe sait)

webmasterX
[12.10.17 16:52:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Alte castele în zona Stuttgart» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Castele în zona Stuttgart:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050712108612061 sec
    ecranul dvs: 1 x 1