GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Copiii sunt plini de energie, așa că vizitele la obiectivele turistice din Istanbul care pe noi ne-au fermecat au însemnat pentru ei mai ales supunere, rar plăcere, adesea plictiseală, interes interesat :). Știam dinainte că nu vor fi prea încântați de a vedea moschei și palate, că se vor plicitisi destul de repede, așa că, gândindu-ne oarecum la câinele lui Pahlov, am apelat la un subterfugiu, la o dulce promisiune pentru urechiușele, imaginația și dorințele lor: la final vom merge la acvariu, asta dacă vă comportați civilizat!!
Înarmați cu această promisiune am avut parte de doi băieței ascultători în periplul nostru la Înalta Poartă, iar noi, ca părinți paroliști, ne-am ținut cuvântul, căci... promisiunea e sfântă... nu-i așa? – în după-masa ultimei zile petrecute la Istanbul. Ideea de a oferi clipe de neuitat copiilor noștri, mari iubitori de tot ceea ce înseamnă apă și vietăți marine a încolțit pe ferybotul cu care veneam dinspre Badirna spre Istanbul. Aici, pe mari ecrane sunt prezentate cu repet atracțiile metropolei. Atunci am aflat despre acest acvariu și l-am folosit ca momeală pentru cei mici. Și bine am făcut!
Localizarea
Istanbul Akvaryum este localizat pe coasta de sud-vest a orașului Istanbul, la aproximativ 5 km de aeroportul Ataturk, în cartierul Florya. Adresa exactă: cartier Senlikköy, Yeșilköy Halkali Street. No: 93 Florya-Istanbul.
Adresa web:istanbulakvaryum.com
Este foarte ușor de ajuns chiar și fără a ști adresa, zilnic spre această destinație pleacă la ore prestabilite un shuttle bus gratuit din Piața Sulthanamed, din zona vecină Fântânii Germane. Orarul acestor microbuze care circulă gratuit spre Acvariu este următorul: 10.15,11.45,13.15,14.45 si 16.45. În sens invers aceste microbuze pleacă la următoarele ore: 11.00,12.30,14.00,15.45 si 19.30. Pentru a găsi exact punctul de îmbarcare l-am întrebat pe unul dintre vânzătorii de porumb din zonă, iar acesta, cu amabilitatea specific turcească ne-a indicat cu exactitate locul.
Am ajuns cu aproximativ 20 de minute mai devreme, am fost singurii clienți, dar până când ceasul nu a arătat la fix ora, șoferul nu a plecat. Noi am luat cursa de ora 14,45, iar la întoarcere ne-am încadrat la limita pentru ultimul transport. Traseul se parcurge în 30 de minute, sunt 30 de minute de odihnă și relaxare, șoseaua e paralelă cu Marea Marmara, apoi cu un parc imens, microbuzul are aer condiționat și Wi-Fi, peisajul străbătut e foarte frumos, mi-a plăcut mult curățenia orașului.
Printre alge, printre pești
Potrivit reclamelor de la fața locului este cel mai mare acvariu tematic din lume, - dacă o fi așa sau nu, nu pot ști eu - acoperind un traseu de 1,2 km ce începe cu apele Mării Negre și se sfârșește cu Oceanul Pacific. Am parcurs, oops, era să scriu am înotat alături de incredibil de multe specii de pești prin 16 regiuni marine diferite. Viața subacvatică fascinează, iar atunci când ajungi la un acvariu unde totul este prezentat atractiv, încântarea atinge paroxismul! Olele!! Câtă fericire pe chipurile, în vocea și în ochișorii copiilor. Dacă stau acum să mă gândesc cred că au fost cele mai intense momente trăite în Istanbul, am preluat din entuziasmul celor mici și am redevenit și noi, cei mari, copii. Pentru că nu e greu să redevii copil, atunci când vorba poetului pare că „înoți, înoți, înoți, până simți că nu mai poți!!”
Văzută de la exterior clădirea acvariului este impunătoare, construită pe două niveluri, cu o arhitectură futuristă, deasupra ei tronează un steag imens roșu, cu însemnul semilunii. Cam peste tot în Turcia am văzut drapeluri arborate. Pe lângă acvariul propriu zis există și un mall, am avut în plan și o ședință de shopping, dar nu am mai apucat. Există mai multe intrări, pe oricare ați nimeri, tot acolo se ajunge, firesc, la casa de bilete. Noi am achitat pentru o familie cu 2 copii 100 de lire turcești. Imediat biletele plătite am fost invitați să facem o fotografie de grup, eram de fapt 2 familii cu copii, iar la final, dacă doream puteam cumpăra sau nu fotografia. La sfârșit bineînțeles că am cumpărat fotografia, cred că a costat 15 lire turcești, dar nu sunt sigură. Am avut de ales între două imagini, una a făcut deliciul tuturor, căci rechinul deschidea o imensă gură cu inforătorii dinți ascuțiți exact deasupra capului meu! Uneori băiatul cel mic îsi amintește de ea și îmi spune: „noroc că nu te-a mâncat rechinul!‘‘ Wow, chiar că noroc!! :))
Vizita a ținut cam 3 ore și ceva, timp pe care l-am petrecut văzând diferite specii de vietăți marine adăpostite în acvarii impresionante, atât ca mărime cât și ca design. Istanbul Akvaryum este un proiect relativ nou, dat spre folosință din anul 2012, el găzduiște cca. 1500 de specii și 15000 de viețuitoare adăpostite în 64 de „spații de cazare” uluitoare, unde sunt păstrate condițiile de viață din regiunile de unde provin. Se simt ca peștii în apă! :)
Imediat după intrare este o corabie mare, loc de foto și preambul pentru ceea ce va urma. Intrăm în apele Mării Negre, apoi Bosforul și Marea Marmara, mărginite de Moscheea Albastră și clădiri ale Istanbulului. Dar mai mult decât clădirile, impresionează micile animăluțe din aceste imense acvarii: pisici de mare, homari, calcani, arici de mare, stele de mare, rechini cu priviri alunecoase și înfiorător rânjet. Există zone în care peștii inoată deasupra și de jur împrejur, vizitatorii înaintând prin culoare de sticlă și apă. Urmează Dardanelle cu al său Cal Troian și vietățile habitatului respectiv. Marea Egee este supervizată de un atotoputernic Poseidon cu tridentul în mână, o statuie în mărime naturală, pe care mai toată lumea o folosește pentru selfie-uri! Prin canalul Suez ajungem la Marea Roșie, care după cum o știm cu toții nu e deloc roție, dar aici... e în tonuri purpurii. Cupole de sticlă de diferite mărimi adăpostesc anemone, corali și vietăți multicolore. Antarctica recreează ținuturile înghețate, totul pare de gheață, iar la un moment dat atingem una dintre coloane și tresărim... e rece, e chiar gheață. Aici sunt și pinguini și urși polari, dar din ipsos! Și aici e rost de fotografii! Și de multă bucurie!
Prin culoare trapezoidale pătrundem în Marea Mediterană, tranzităm Gibraltarul și ne amintim cu multă plăcere de realul Gibraltar unde am avut privilegiul de a admira și mângâia maimuțicile. Sunt pereți stânoși printre care înoată sute de peștișori. Peste tot există panouri informative și tablete interactive de unde se pot afla informații detaliate despre ceea ce se află în acvariul respectiv. Pe negândite, ajungem pe epava vasului Liberty, unde luminile de avertizare se aprind intermitent și ne anunță pericolul... vai, trebuie să abandonăm vasul și tocmai ce ne legănam alene în două hamace aflate la îndemână!! :) Aici putem fi mateloți, avem acces la cârmă și la alte instrumente specifice vieții de marinar. Scăpăm nevătămați după ce vasul eșuează și ajungem în Canalul Panama, pe care tocmai avusesem privilegiul să-l admirăm și de pe terasa restaurantului acestui fantastic acvariu.
Tiptil pătrundem în Oceanul Pacific și aici avem șansa de a fi și noi pentru câteva momente alături de căpitanul Nemo pe submarinul Nautilus. Suntem la 400 metri, adânc în măruntaiele apelor... și ne place! La fel cum ne place apoi să ne plimbăm prin pădurile tropicale, unde este la propriu o căldură sufocantă și din palmieri și vegetația luxuriantă ne picură apă peste creștete, ne udă puțin părul și hainele... e o senzație atât de plăcută, atît de reală. Aici dăm nas în nas cu fioroșii piranha, dar nu e niciun pericol, sunt dincolo de peretele de sticlă. Copiii chiar își udă încălțările, căci pe jos e ud.
Încet, ne apropiem de capătul traseului nostru, suntem încântați. A fost atât de densă această vizită și totuși deloc obositoare, nu ne vine să credem că a trecut deja atât de mult timp de când suntem acolo...
Acvariul este construit pe doua etaje, există și un restaurant, nu am fost, doar am trecut pe lângă el, mai este apoi o terasă magică, am fi stat aici mult și bine, la o cafea și un suc. Pe de o parte admiram apele line ale Mării Marmara, deasupra cărora la 2-3 minute survolau la înălțime mică avioane, îndeptându-se spre aeroport, iar de cealaltă parte erau impresionantul Canal Panama, reconstituit desigur. De la barul acestei terase se pătrunde într-un magazin de suveniruri, există tot felul de plușuri, jocuri, jucării, rechizite, într-un cuvânt de toate pentru toți.
Ne-a încântat expediția aceasta care ne-a purtat prin timp și spațiu însoțiți de lumea subacvatică, de aceea celor care le plac astfel de aventuri și mai ales celor care ajung in Istanbul însoțiți de copii le recomand din tot sufletul să petreacă aici câteva ore fabuloase.
Fotografiatul este permis doar fără bliț.
Orar:
L-V: 10 -19
S – D: 10-20
Enjoy!
Trimis de sunflower in 14.07.14 20:54:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 40.96425800 N, 28.80265000 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumos scris si descris, minunate fotografii.
Abia așteptăm sa mergem si noi (deja numărăm zilele, a început numărătoarea inversa).
La cat mai multe călătorii, pe care sa ni le povestești si noua!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Coca Dosky, mulțumesc la fel și te aștept cu impresii!
@danamandache, Dănuța, mercic, ești foarte drăguță întotdeauna.
@alinaro, mulțumesc și aștept cu nerăbdare să citesc impresiile tale pentru a mă revanșa, cu drag.
@Webmaster, vă rog să atașați următoarea piesă:
https://www.youtube.com/watch?v=eJRg-FeDCWM
Mulțumesc!
@sunflower: super alegere!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
Mutat în rubrica "Acvariul din Istanbul, ISTANBUL" (nou-creată pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@sunflower - am vazut pe site-ul aquariului ca se poate achizitiona unpachet ce cuprinde vizionarea unui film 5d (merita? , ce film se poate viziona?) si a unui tur helicopter. ce stiti despre acest helicopter? am inteles ca exista si un alt acvariu, turqazoo. pe care il recomandati (nu le vom putea vizita pe ambele). multumesc.
@travelpoint - chiar nu stiu ce sa zic despre filmul respectiv sau despre turul cu helicopterul. Noi nu am vizitat celalalt acvariu, dar acesta a fost excelent, ne-a placut mult si noua si copiilor! Merita!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Istanbul Akvaryum - cum am explorat oceanul ascuns din... mall — scris în 29.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Foarte frumos merita vazut — scris în 14.07.15 de bogdan78 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Istanbul Aqvarium, merita vizitat — scris în 19.09.14 de Coca Dosky din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Istanbul Akvaryum - vizita intr-o lume magica — scris în 01.08.13 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ