ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Simbolul nationalismului comunist - Piata Tiananmen

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

In capitala Chinei, Beijing, se evidentiaza bulevardul Jianguomenwai, fiind axul central al orasului dispus pe 8 kilometri ce simbolizeaza centralitatea puterii, candva imperiala, acum devenind expresia nationalismului acestui regim si reprezentand centrul politic al tarii.

Piata Tiananmen, cu o suprafata de 44 de hectare, a devenit cea mai mare piata din lume, dar si cea mai monitorizata.

Cred ca este singurul loc, unde trecutul imperialist coexista cu cel comunist si cu prezentul capitalist!...

Am avut privilegiul sa vizitez, in urma cu mai multi ani, Piata Rosie din Moscova si am avut sentimentul ca Tiananmen, este o copie a acestuia. Amandoua inspira ca s-a vrut un loc, in care puterea comunista sa-si impuna identitatea ,,spectaculoasa'', atat in ochii poporului, cat si-n fata tuturor occidentalilor.

Fiind mult mai vasta ca suprafata, piata este si mult mai atent supravegheata, fiind patrulata de politisti, in civil sau in uniforma, militari cu chipuri juvenile (acolo stagiul militar este satisfacut timp de trei ani!) sau de diverse masini ale altor forte de ordine.

Dupa multe ore petrecute in Orasul Interzis (vezi impresii), care se afla vizavi de piata, am dorit sa intru si-n ,,inima'' Tovarasiei Sale, sa pot respira aerul auster de iz al comunismului...

Singurul loc prin care poti ajunge in partea opusa, sunt doua pasaje aflate in estul si-n vestul bulevardului.

Intampinat de un grup de control si de soldati inarmati, esti scanat, analizat si monitorizat! Dupa aceasta verificare minutioasa, m-am ales si cu o ,,umbra'', care pe tot parcursul vizitei mele m-a supravegheat indeaproape.

Probabil inca mai exista un parteneriat turistic dintre cele doua state, in care organele de stat au ca sarcina, siguranta si ocrotirea turistului!

Incercand sa ignor aceasta prezenta, mi-am amintit de vara anului 1989, cand in memoria tuturor au ramas atrocitatile facute de actiunea energica a armatei, care a executat ordinele guvernului lui Deng Xiaoping, reprimand violent protestele studentilor sau a locuitorilor capitalei.

Sunt evidente similitudinile despre aceasta forma de protest si oprimarea ei, cu revolutia noastra, care a avut loc cateva luni mai tarziu...

Pe langa toate aceste tehnici de monitorizare, piata este ,,vegheata '' de portretul imens al fondatorului regimului Mao Zedong, care se afla asezat in sud, pe mijlocul Portii Meridian (Wumen) a Palatului Imperial.

Acest spatiu imens este inconjurat de cladiri oficiale impunatoare, cu arhitectura terna - bolsevica.

In partea de est se afla Muzeul National al Chinei, iar spre vest se gaseste Sediul Parlamentului sau Marea Sala a Poporului.

In nord este amplasat Mausoleul lui Mao, ce ascunde vechea mare poarta imperiala Qianmen.

Am sa incerc sa descriu succint, un scurt istoric al acestor megalomanice cladiri.

Sala Marii Adunari Populare (Renmin Dahuitang)

Reprezentand Parlamentul Republicii Chineze, este deschisa zilnic intre orele 8:30-11:30, exceptand zilele in care alesii poporului sunt in sesiune.

Situata in partea vestica a Pietei Tiananmen, cladirea a fost construita in stilul sovietic, in anul 1959, avand o suprafata de 170 mii metri patrati, cu 300 de sali de sedinte, holuri si birouri. De mentionat ca fiecare regiune sau provincie din China are dedicata cate o sala purtand numele acestuia, fiind si decorata in stilul traditional al zonei.

In marea aula, incap peste zece mii de reprezentanti ai poporului si membri ai guvernului.

Emblema Nationala a Republicii Populare Chineze este reprezentata impozant la intrarea din Parlament (vezi foto).

Intr-un cerc rosu se regasesc cele cinci stele aflate si pe drapelul national, reprezentand uniunea popoarelor din aceasta tara, avand o frontiera care contine snopi de grau, simbolizand in filozofia mao-ista, revolutia agrara. In centru se afla imaginea Portii Meridian, iar mai jos o roata dintata care reprezinta muncitorimea industriala.

Proiectul acestei embleme a fost conceput de Liang Sicheng, iar in septembrie 1950 a fost adoptata de catre Guvernul Popular Central.

Muzeul National al Chinei (Zhongguo Guojia Bowuguan)

Se afla fata-n fata cu sala de mai sus, pe latura estica si are un program de vizita intre orele 8:30 -14:00. De fapt, adaposteste doua muzee intr-unul singur!

Muzeul de istorie a Chinei (Zhongguao Lishi Bowuguan)

Deschis in anul 1959, in aripa de sud, muzeul expune piese arheologice de pe tot cuprinsul tarii. De asemenea, aici apar si relicve de la primele semne ale aparitiei omului pe acest teritoriu, cu o vechime de 1,7 milioane ani (omul Yuanmao) si pana la ultima Dinastie Qing.

Colectia are trei sectiuni de baza: societatea primitiva, cea sclavagista si societatea feudala.

Pe langa remarcabilele fosile, veti descoperi un vesmant mortuar confectionat din placute de jad prinse intre ele cu fir de aur din Dinastia Han (206 - 220), ceramica smaltuita din Dinastia Tang (618 - 907) sau o figurina din bronz avand forma umanoida, pe care este inscrisa tehnica punctelor de acupunctura.

Muzeul Revolutiei Chineze (Zhongguao Gemin Bowuguan)

Situata in aripa de nord, acest muzeu se preocupa in amanunt cu istoria Partidului Comunist Chinez.

In centrul uriasei piete, se afla un ecran imens ce ne infatiseaza un joc al norilor, sugerandu-ne parca, ca aici se afla lacasul eroilor eternizati.

Acestia sunt protejati de un Obelisc dedicat eroilor neamului.

Monumentul Eroilor (Renmin Yingxiong Jinianbei)

In anul 1958 a fost ridicat acest obelisc, avand o inaltime de 39 de metri. La baza acestuia, piedestalul este ornamentat cu 8 basoreliefuri, sculpturi in marmura alba, ce infatiseaza momente revolutionare de la inceput de secol, dispuse trei cate trei in partea de sud si nord, iar doua cate doua in laturile vestice si estice. Cele 23 de trepte din marmura, podestul de odihna si balustradele acestora, imi par o copie (la scara mai mica) a intrarii in curtea Salii Armoniei Supreme, situata in Orasul Interzis. (vezi foto)

Deasupra suportului, pe forma monumentului ascutit la varf, se gasesc inscriptionate ideologiile din gandirea marilor conducatori comunisti Mao Zhedong si Zhon Enlai.

Vizita mea a coincis cu o mare sarbatoare dedicata memoriei strabunilor (3-4 aprilie). Festivalul Quingming, ofera primele zile libere ale chinezilor, dupa Anul Nou Chinezesc!

Am dorit sa specific acest fapt, sa pot justifica marea aglomeratie pe care au imortalizat-o fotografiile mele.

In spatele Monumentului Eroilor se afla cea mai vizitata sala a Pietei Tiananmen.

Mausoleul lui Mao (Mao Zhuxi Jiniantang)

Amplasat in capatul sudic al pietei, in aceasta cladire se gaseste sarcofagul fondatorului revolutiei comunismului chinez.

In stanga treptelor ce precede intrarea in acest sanctuar, se gaseste un grup statuar ce simbolizeaza lupta intregii armate revolutionare. Urechile mele au suferit o dauna totala, atunci cand in aceasta parte a pietii, ascultand arii revolutionare, cantate cu limba de fiere stalinista!

Deschis zilnic intre orele 8:30 - 11:30, mausoleul are reguli stricte de vizitare, unde nu se permite filmarea sau fotografierea.

Chiar daca a dorit sa fie incinerat, trupul principalului teoretician marxist, beneficiaza de acelasi tratament patologic de imbalsamare dupa modelul leninist de la Kremlin.

Mao Zhedong a fost presedintele Partidului Comunist din 1943, pana la moartea sa, la 9 septembrie 1976.

Asezata in ,,umbra '' acestui mausoleu, se gaseste Poarta Qianmen.

Poarta Qianmen (Zhengyang Men)

,,Poarta cu fata spre soare '' (in traducere aproximativa), este singura poarta pastrata intacta din Beijing si a fost construita in primii ani ai secolului al XV-lea.

Aceasta poarta a avut rolul de a apara orasul vechi, inchizandu-se in fiecare seara.

In ambele colturi, aceasta dispune de fortificatii care se pot vizita, bastioanele fiind construite strategic cu multe turnuri alocate arcasilor, pentru a preveni atacurile invadatorilor.

In partea de sud exista o cale care duce spre Templul Cerului, dar asta este alta poveste!...

Transportul spre Piata Tiananmen este facil, deoarece poti utiliza autobuzele de suprafata (eu am folosit masina cu numarul 1) sau metroul spre linia 1, avand statiile Tiananmen Est sau Tiananmen Vest, ambele situate la mai putin de 10 minute de mers pe jos.

Am fost deranjat la culme de modul prea drastic de supraveghere, dar cred ca ochii mei albastri au fost la fel de temerari! :))

Toate cele bune! Pe curand!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 10.11.12 09:16:51
Validat / Publicat: 10.11.12 10:25:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Shanghai, Yiwu, Wuzhen, Suzhou, Hangzhou, Beijing

VIZUALIZĂRI: 4163 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P29 Piata Tiananmen / Si noi... ,,monitorizam''! :))
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster
[10.11.12 10:24:52]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[10.11.12 10:58:21]
»

@webmaster:

Multumesc!

balasa violeta
[10.11.12 12:12:18]
»

Anul 1989 a ramas in istoria multor tari!

Masacrul din Piata Tiananmen si povestea "The tank man" cand un singur om a oprit inaintarea tancurilor, este infricosatoare!

La fel ca la noi, mesajul oficialitatilor a reusit sa adune studenti de la peste 40 de universitati din China alaturandu-se colegilor lor din Piata Tiananmen. Studentii au fost ajutati de vizita lui Gorbaciov in China, de prezenta reporterilor care au dat prioritate protestelor din Piata Tiananmen. Aceasta piata simbolizeaza traditia chineza de a zdrobi opozitia prin cele mai dure mijloace!

pepsi70ro
[10.11.12 12:57:02]
»

Excelent articol, de altfel întreg serialul este o adevărată enciclopedie pentru acest frumos colţ de lume; în China încă n-am ajuns, însă citind articolele tale, totul acolo îmi este familiar. Felicitări!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[10.11.12 12:57:08]
»

@balasa violeta:

A fost singurul lucru care m-a facut sa vizitez aceasta imensa piata!

Imaginea unui singur om in fata tancurilor armatei, a fost implantata in mod covarsitor in mintea mea. Nu se cunoaste nici acum identitatea acelui erou de sacrificiu. Dar cati eroi nu au avut parte, de-a lungul vremii, de onorurile binemeritate?!

Intr-adevar, Gorbaciov a avut un imens aport in caderea comunismului din Europa, dar in China, din pacate, dupa vizita facuta, autoritatile au trecut la masacrarea protestatarilor, circa trei mii de oameni au fost ucisi , iar alte mii au fost arestate si torturate .

Evident ca existau si alte solutii mai pasnice, gen imprastierea manifestantilor cu ajutorul tunurilor cu apa, dar s-a dorit data o lectie tuturor celor care erau impotriva statului...

De fapt, aceste evenimente se regasesc in istoria traditionala a Chinei, asa cum foarte bine ai remarcat!

Toate cele bune, stimata colega!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[10.11.12 13:04:39]
»

@pepsi70ro:

Va multumesc pentru cuvintele frumoase!

Ma bucur sincer ca prin recenziile mele, pot aduce si eu un aport la informare turistica, si-n mod special in aceasta parte a lumii.

Toate cele bune! Pe curand!

webmaster13
[10.11.12 18:28:25]
»

„Nu te teme nici o dată de umbre, ele nu fac nimic de cât să arate că există lumină în apropiere.”

Gary Sinise

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

+ un binemeritat bonus

amero
[10.11.12 18:33:43]
»

Un rew. frumos deosebit prin unicitate. Muzeul Revolutiei chineze??? si "umbra" a facut toti banii... v-ati simtit in siguranta nu-i asa? multumesc si felicitari

alinaro
[11.11.12 00:54:02]
»

@Marian Preda: Excelent, Marian!! Si sper din tot sufletul ca povestile din acel colt de lume inca nu s-au terminat

Marian PredaAUTOR REVIEW
[12.11.12 15:14:13]
»

@webmaster13:

Multumesc... pentru tot!

Inspirata si excelent aleasa aceasta ilustratie muzicala!

Pentru cateva minute m-ai intors in timp, in aceasta piata!

Filmarile video-clipului sunt facute chiar langa Poarta Meridian din Orasul Interzis , iar acest post de televiziune TV 3 , este consacrat acestor gen de emisiuni de propaganda !

Cu consideratie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[12.11.12 15:37:15]
»

@amero:

Multumesc pentru aprecieri, stimata colega!

,,Umbra '' este imortalizata pe fotografia P28!

Am stricat foarte multe imagini pana sa-l surprind cat de cat...

Mai erau turisti europeni care nu beneficiau de acelasi ,,tratament'' si asta m-a iritat!

Poate i-am parut eu mai suspect!

Toate cele bune! Pe curand!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[12.11.12 15:41:45]
»

@alinaro:

Multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase!

Cu... ,,siguranta'' ca mai am destule de impartasit! Pe curand!

Cu consideratie...

MCM
[15.11.12 23:45:14]
»

xie xie pentru "rascolirea" amintirilor. Tare frumos.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[16.11.12 18:46:54]
»

@MCM:

Bu keqi, panio!

Cu placere, draga prietena!

Pe curand!

webmaster26
[06.04.17 08:26:03]
»

Mutat în rubrica "Piața Tiananmen, BEIJING" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, amero, balasa violeta, Marian Preda, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂPiața Tiananmen:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076059818267822 sec
    ecranul dvs: 1 x 1