GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In ultimii 5 ani, cred ca am fost in Varna de cel putin zece ori. In mare parte cu familia, insa si cu nava la operare. De fiecare data am avut un sentiment ciudat cand ma aflam singur cu job-ul, priveam pizzeriile si locurile unde ma plimbam alaturi de familie, dar si invers, cand eram alaturi de familie si priveam salile de net, unde imi petreceam majoritatea timpului vorbind cu familia.
Oricum Varna este un oras frumos, il cunosc foarte bine si poate si din acest motiv imi este foarte drag.
Dar sa va povestesc despre el, desi sunt convins, ca frazele mele nu vor reusii sa sintetizeze in voi farmecul locului.
Este al treilea oras ca marime din Bulgaria, fiind un important centru universitar. Daca este sa unim cele doua porturi, Varna sud si Varna nord, realizam ca are cel mai mare port comercial, devansand Burgas-ul, care prin traditie este un port industrial. Economia orasului se bazeaza in principal pe comert si turism, majoritatea celor care vin in statiunile bulgaresti, trec de fiecare data prin oras pentru aprovizionare sau pur si simplu in plimbare prin locurile cele mai pitoresti.
Accesul in oras cu masina se face prin celelalte trei directii ramase, de la nord, venind dinspre Balcik, Albena, Nisipurile de aur, de la sud venind de la Burgas, si din vest, venind dinspre Sofia. Am pus directiile mai importante, sigur, se poate veni de oriunde, dar numai acestea trei sunt intrarile principale in oras. Sunt si variantele ocolitoare, centura de nord sau de vest, dar tot acolo dau. A patra directie, dinspre mare o folosesc din cand in cand, insa nu cred sa intereseze pe cineva in scop turistic intrarea in port.
Noi aproape tot timpul intram in Varna pe directia Nordica, adica venind dinspre Albena, pe drumul European 87. Intrarea se face pe o portiune de “autostrada”, unde viteza maxima este de 40 de km la ora, si unde in permanenta se gaeseste cate un radar ascuns. Noi le-am evitat pe toate pana acum, dar trebuie sa cunosti si locurile unde sunt dispuse. Apoi intram in localitate pe bulevardul Knyaz Boris. Undeva in dreapta descoperim gradina zoologica, fara prea multe indicatoare, intr-un cadru natural de exceptie. Mai departe descoperim minunatul Palat al sporturilor din Varna. O cladire impunatoare, unde de multe ori se oragnizeaza foarte multe concerte sau targuri expozitionale in salile complexului.
Ajungand la intersectia semaforizata cu bulevardul Tisar Osvoboditel, am doua variante de unde pot continua calatoria cu masina. Fie in stanga, unde soseaua ne poarta catre Complexul natural Varna, catre plaje sau catre portul turistic si cel commercial, sau in dreapta, unde deja intram in aglomeratia centrului orasului. In urma cu cativa ani era posibila si varianta “drept inainte”, care s-a pastrat doar pentru masinile de politie, salvare, pompieri sau autocare. Acesta este drumul cel mai scurt catre centrul pietonal al orasului. Insa noi cum suntem in masina avem de ales daca facem stanga sau dreapta. Dam cu banul. Indiferent de alegere, din acel moment trebuie sa cautam loc de parcare, caci suntem aproape de centru. Moneda indica sa o luam prin dreapta pe Osvoboditel. Dupa numai 200 de metrii ajungem la o alta intersectie unde neaparat trebuie sa facem stanga pentru a pastra directia catre centru. Eu acum, obisnuit fiind, la intersectie fac stanga imprejur si ma incadrez pe una dintre stradutele cu sens unic care ajung foarte aproape de hotelul Marea Neagra, adica de unde incep aleile pietonale din centru. Acolo descopar cate un taxator ad-hoc, care ma scapa de 5 leva. Dau banii bucuros ca am gasit un loc de parcare (de multe ori ma invart de cate 2-3 ori pana gasesc ceva). Daca nu-l platesc pot avea surpriza sa-mi gasesc masina zgariata sau cu cauciucurile sparte. Sfatul meu este sa nu va zgarciti la cateva leva. Stati mai linistiti. Dar sa revin, spuneam ca obligatoriu trebuie sa fac stanga, daca vreau sa pastrez directia centrului. Deci o i-au pe bulevardul Primorski polk, unde dupa putin timp observam in dreapta inalta si impunatoarea cladire a Municipalitatii, care adaposteste Primaria si consiliul orasenesc. Continuam drumul si dupa 300 de metrii ajungem la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, unul dintre cele mai importante simboluri ale orasului.
De departe una dintre minunile arhitectonice ale orasului este catedrala Adormirea Maicii Domnului, inaugurata in anul 1886, a suferit mai multe modificari si imbunatatiri de-a lungul vremii, in anul 2000 fiind restaurata pentru ultima data, prin aurirea domurilor si renovarea fatadei.
Daca reusim sa gasim un loc de parcare printre multele taxiuri aflate in zona, putem vizita Catedrala unde putem aprinde o lumanare si ne ruga. Din pacate, la fel ca la noi, cersetorii sunt nelipsiti din jurul cladirilor de cult, insa aici am observat in majoritatea cazurilor preponderent femei foarte batrane care pareau foarte neajutorate.
Masina fiind parcata, in continuare avem doua variante de traseu. Traversand, pe sub pasajul subteran catre Teatrul dramatic Stoyan Bachvarov sa ne indreptam pe aleile pietonale, printre numeroasele magazine dintre cele mai bune, catre Hotelul Marea Neagra si apoi catre faleza unde intalnim minunata Gradina de vara, care alaturi de cea din Burgas, compun cele mai frumoase gradini naturale de la coasta Marii Negre, sau luand-o prin dreapta Catedralei catre bazarul orasului de unde ne putem cumpara orice la preturi mai mult decat attractive. Practic este aceeasi marfa ca la noi, insa preturile sunt cu mult mai mici, iar negocierea se incheie in mod benefic pentru noi. Bazarul este imens, daca ajungi sa te plimbi si prin magazinele din jurul lor, trebuie sa ai la dispozitie mai mult de 2-3 ore, mai ales daca cautati ceva anume. Dar va garantez eu, chiar daca nu cautati nimic, tot veti cumpara ceva de acolo. Pe vremea lui Ceausescu, cand ma duceam in excursie cu autocarul, erau la mare cautare alunele bulgaresti, dup ce treceau romanii prin bazar dispareau toate pungile cu alune.
Aproape de bazar gasim o foarte mare piata de produse alimentare, foarte multe fructe si legume la preturi mult mai mici decat la noi. Noi ne-am obisnuit sa ajungem acolo, sa cumparam peste proaspat de la una dintre cele mai mari pescarii din oras la un prêt mai mult decat atractiv.
In zona gasim foarte multe magazine de bijuterii, negocierea merge pana la “ Aa ai cumparat anul trecut de la noi, mai iti fac reducere! ” Am magazinul meu de unde tot cumpar, reducerea nu este mare, insa pretul este mult mai bun decat la noi, iar aurul este foarte bine lucrat. Pot spune ca este mai ieftin decat cel din Turcia, eu la Istanbul am gasit aur mai scump decat in Varna.
Dupa ce am terminat cu “piata” ne intoarcem catre Catedrala, la masina, ne punem cumparaturile la adapost, in portbagaj si traversam prin pasaj sa exploram si centrul pietonal. Putem alege sa servim masa la una dintre terasele din zona, unde pizza este excelenta, putem merge la un Mc sau KFC, sau pur si simplu putem lua o shaorma, cu foarte multa carne.
In zona sunt foarte multi “baieti buni” care se ofera sa-ti schimbe euro in leva, sfatul meu este sa-i evitati, sigur veti avea surprize. Eu am asistat la un astfel de “schimb” si nu a fost placut pentru cel care a schimbat. Exista foarte multe case de schimb, care va ofera siguranta si un pret afisat fara comision.
In centru este aglomeratie mare, multe magazine, multa lume, asa ca fiti atenti. Noi am fost foarte atenti la posete, la camera video, portofole, si am neglijat fata cea mica. Mama ce spaima am tras, sotia era cu ochii pe vitrine, eu filmam, iar fata cea mare avea sarcina sa o tina de man ape cea mica. La un moment dat am intrat cu totii intr-un magazin sa ne uitam la niste pantofiori pentru cea mica. Cand sa-i probeze, ea nu mai era. Am inlemnit instantaneu, fata cea mare i-a dat drumul la mana cand a intrat in magazine si nu s-a mai uitat daca ea mai intra. Si nici noi! Mama ce parinti! Am iesit afara val vartej. Afara foarte aglomerat, , multa lume inalta, ce sa vedem un ghemotoc. Am inceput sa strigam, nimic! Am intrat prin magazine, am alergat in stanga si in dreapta, tot nimic! Innebunisem! Maica-sa a inceput s-o certe pe cea mare, desi ea saraca nu avea nici o vina, noi parintii eram vinovati 100%. Intr-un final dupa ce nu mai aveam forta si putere am descoperit-o printr-o vitrina intr-un magazin alaturat. Se uita la niste jucarii! Practic am zburat pana acolo. Toata ziua n-am mai filmat nimic, am tinut-o numai in brate. Acum privim amuzati in urma, dar atunci as fi vrut ca nimeni sa nu fie in locul meu.
Langa hotelul Marea Neagra se afla un restaurant cu autoservire. Este locul nostru drag unde servim masa de multi ani. Noi ii spunem “impinge tava”. Prima data am fost aici cu niste prieteni foarte buni, de atunci revenim mereu, cu placere. Preturi foarte mici, mancare foarte buna. Un pranz cu trei feluri, salata, cu bere/suc, cafea nu depaseste 15 euro pentru o familie de 4 persoane.
Dupa hotelul Marea Neagra o luam catre dreapta, unde descoperim o alee cu foarte multe flori, cu vegetatie bogata, dar si cu foarte multe magazine si terase. Acea alee duce catre plaja din Varna, catre Gradina de vara, catre aleile de pe faleza unde descoperim o varietate de localuri, discoteci, cluburi, unde se poate manca foarte bine la preturi foarte mici. Acolo este un fel de Sat de vacanta de-al nostru, insa mult mai ingrijit si mult mai ieftin. Acesta este in partea stanga, catre nord, se intinde pe vreo 2 km, paralel cu plaja. Daca o luam catre sud, tot paralel cu plaja, descoperim Acvariul Delfinariul si Planetariul din Varna. Personal nu mi-a produs nici o impresie acvariul, mult mai slab decat cel din Constanta, foarte putini pesti iar bazinele foarte murdare. In schimb la Delfinariu se merita sa mergeti, pentru ca este nemaipomenit. In fata acvariului descoperim o foarte interesanta harta a marii negre, de fapt a fundului marii, descoperim in care parte este o adancime mai mare si unde adancimea este minima. Stiu ca am facut poze cu acest lucru, poate le gasesc. Putin mai departe descoperim Muzeul Academiei Navale, cu exponate de tehnica de lupta amplasate intr-un cadru natural foarte frumos. Aleea duce catre portul turistic, unde se termina si plaja si Gradina de vara.
Sunt foarte multe lucruri de vizitat in Varna, iti trebuie foarte mult timp, si placerea de a descoperi un oras cu locuri minunate, ingrijite, cu dorinta autoritatilor locale de a face din Varna perla litoralului vestic al Marii Negre.
Voi atasa si poze din diferite perioade, sper sa va placa si sa trezeasca in voi dorinta de a vizita acele locuri minunate, pe care si noi le avem, dar din pacate nu stim sa le punem in valoare!
Pentru mai multe informatii despre Varna puteti accesa Wikipedia.
Trimis de pepsi70ro in 06.02.10 13:33:17
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
propun pentru WBM urmatorul filmulet care este bestial si care merita toata atentia noastra:
http: //www. youtube. com/watch? v=wjaeb5aG34s
Daca se poate insera impresiilor mele ar fi excelent. Multumesc!
Si noi am patit asa cu a noastre.....in Nessebar! Iesim din restaurant, fiecare pe alta parte si fiecare credeam ca fata e cu celalalt!
Am cautat-o 15 minute inclusiv cu echipa de animatie...Eram disperati, parcul era mare, nu stiam incotro s-o fi dus.
Cand am revenit la restaurant am regasit-o in apropiere de o intrare la o masa de romani. In iesire se oprise sa vorbeasca cu ei...
Mare atentie cu copiii astia!!!!
pepsi70ro am avut ceva probleme cand am accesat adresa indicata de tine , nu sunt sigur daca acesta este clipul la care te referi !!!
Am fost de trei ori la Varna si am vazut multe dintre locurile despre care ai povestit.Dupa ce am citit acest review am aflat si istoria lor.
Daca tot v-am plictisit cu impresiile mele referitoare la acest frumos oras, asa cel putin observ, in conceptia mea, vreau sa va mai stressez putin si sa va ofer cateva adrese de la principalele obiective de interes general din oras. Merita vazute!
ACVARIUL:;
am transformat in linkuri; mi-am permis sa caut si sa modific adresele pentru acvariu si delfinariu incat sa duca spre cele din Varna, nu la categoria generala din Wikipedia. sper ca e ok.
Trandafiras, ti-am trimis un mesaj cu ceea ce m-ai intrebat.
@pepsi70ro: spune-mi te rog, cum ajung cu masina inspre plaja din varna si daca ai idee cam pe unde sa o lasam sa nu avem pb.
Suntem cam contra cronometru ca mergem doar o zi si as vrea sa benefeciem de cele cateva ore.
Stiu cat de cat orasul, am fost de cateva ori, dar niciodata la plaja. Stiu unde este muzeul naval, dar de aici nu prea ma dumiresc pe unde as merge spre plaja.
ms anticipat
@alba. ca. zapada: pe aleea numărul 1 (parcă așa mi-amintesc eu că-i zice străzii de pe malul mării) se poate intra fie pe aici, pe la capătul bulevardului Primorski, fie pe la celălalt capăt, făcând la dreapta la acest giratoriu din drumul ce iese din Varna spre stațiunile din nord (Albena, Nisipurile de aur, Balcik).
Alte variante nu-s.
@alba. ca. zapada: Link-ul de mai jos are locatiile parcarilor adiacente plajei:
@alba. ca. zapada: cu plăcere!
@Krisko: sincer, nu-s chiar adiacente... Mai degrabă apropiate; dar să nu uităm că de la parcul Primorsko și până la plajă sunt ceva trepte de coborât (și apoi de urcat). Din fericire, întreaga alee nr. 1 este și parcare (mai exact, are locuri de parcare de-a lungul ei) - gratuită când am fost eu acolo anul trecut.
@Dragos: Nu reiesea din raspunsul initial... oricum este o informatie foarte utila.
Aleea in cauza se numeste Cap. Georgi Georgiev, conform unui indicator de la intrarea sudica.
@Krisko: va multumesc frumos pentru ajutor, ramane sa iau o harta sa ma mai uit un pic la aleea asta, sa vad cum se intra din boulevard, cel mai bine cred ca este sa vin dinspre sud, pe bdul primorski si apoi sa vad unde fac dreapta. ms mult din nou
@alba. ca. zapada:
”... ramane sa iau o harta sa ma mai uit un pic la aleea asta, sa vad cum se intra din boulevard...
Sau mai simplu să faci clic cu șoricelul din dotare pe link-urile puse de mine în răspunsul meu de mai sus. Ai acolo și harta, și vederea din stradă a locurilor cu pricina.
@Krisko:
”Aleea in cauza se numeste Cap. Georgi Georgiev, conform unui indicator de la intrarea sudica.
Asta doar pe primii 7-800 de metri ai săi dinspre Sud; de acolo „în sus” (spre Nord), pe restul lungimii sale, se cheamă Алея Първа / (Prima Alee).
@Dragos: m-am plimbat, am cercetat . m-am stresat un pis deoarece am vrut de mai multe ori sa merg la delfinariu si nu am nimerit drumul niciodata, spre rusinea mea.
Am gasit un link unde arata exact care sunt posibilitatile sa ajungi cu masina in acest imens parc
[link eronat eliminat -wb]
Scuzati-mi obsesia, dar vreau eu mereu sa fiu foarte informata cand plec la drum, mai ales ca timpul este scurt si vreau sa fructific toate orele.
@alba. ca. zapada: te rog sa verifici link-ul pentru ca cel postat de tine nu ofera informatia pe care ai vrut sa o impartasesti cu alti turisti. Link-ul in forma actuala va fi sters daca nu faci corectia necesara.
In cazul in care gasesti link-ul cu informatia respectiva, foloseste functia SESIZEAZA - click aici, si o sa modificam noi link-ul.
@webmaster26: correct, linkul era de pe google street view, dar nu mi-a incarcat setarile
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 City-break de toamnă în Varna și împrejurimi — scris în 22.02.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Plimbare de o zi prin Varna — scris în 22.02.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Varna octombrie 2020 — scris în 05.11.20 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Varna, un oraș minunat — scris în 30.05.18 de black_mamba din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 La pas prin Varna — scris în 31.03.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 O plimbare de jumătate de zi prin Varna — scris în 10.08.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Varna - un city break reusit, mai ales in extra sezon! — scris în 08.06.17 de Raluca H din BUCURESTI - RECOMANDĂ