ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Targu-Jiu
ÎNSCRIS: 08.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 3 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

De vizitat pe malul sârbesc al Dunării

TIPĂREȘTE URM de aici

Întrucât în luna august 2014 am petrecut un weekend la Vila Dunavski Raj (impresii aici), situată în satul Vinci (în sârbă Vinţi), lângă oraşelul Golubac (în sârbă Golubăţ), am considerat că aş putea fi de folos celor care doresc să ajungă aici, povestind ce am vizitat în zona cuprinsă între oraşele Kladovo şi Veliko Grădişte.

Am să încep cu drumul până acolo, care este destul de bun, deşi peticit pe multe porţiuni, nu este aglomerat şi se circulă bine. Venind de la Târgu-Jiu, după vama de la PF I am virat dreapta şi am mers pe lângă Dunăre, pe un drum care serpuieşte de-a lungul defileului şi străbate mai multe tuneluri neluminate şi viaducte.

Drumul parcurge Parcul Naţional Djerdap, unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din Europa, din anul 2002 acesta fiind inclus în Patrimoniul UNESCO. Drumul este mărginit de vegetaţie şi are amenajate din loc în loc locuri de parcare de unde pot fi admirate peisajele care încântă privirea, se pot face fotografii sau se poate filma.

Peisajele care s-au înfăţişat în calea noastră atât pe malul sârbesc cât şi pe cel românesc sunt foarte frumoase. Pe porţiunile de drum fără vegetaţie pe margine am putut vedea foarte bine drumul care străbate Clisura Dunării, precum şi localităţile cu un puternic potenţial turistic situate pe malul românesc: Orşova, Eşelniţa şi Dubova.

Priml obiectiv turistic întâlnit în drum, este Tabula Traiana, inscripţia în piatră care datează de pe timpul Imperiului Roman, fiind o mărturie a trecerii trupelor romane pe aici. Mărturisesc că doar am întâlnit indicatoarele care arătau prezenţa tabulei şi nu am coborât la ea, întrucât am văzut-o anul trecut când am fost la Orşova (impresii aici) şi am făcut o plimbare cu barca pe Dunăre. Tabula este situată aproape de Cazanele Mari, pe malul sârbesc al Dunării, deasupra nivelului acesteia.

La câteva sute de metri în amonte de Tabula Traiana, dar pe malul românesc al Dunării, se poate vedea Chipul regelui Decebal. Statuia sculptată în piatră este o copie fidelă a chipului regelui dac Decebal, fiind aşezată aici ca o replică a Tabulei Traiana.

După numai 200 de metri, tot pe malul românesc se poate observa micuţa Mânăstire Mraconia, care creează impresia că este suspendată deasupra apei.

Nu la mare distanţă de Mânăstirea Mraconia începe “spectacolul Dunării la cazane”, aceasta îngustându-se şi ajungând în anumite locuri la lăţimi de numai 150-200 m. Cazanele Mici şi Mari ale Dunării au o lungime de 7,5 km şi sunt despărţite între ele de Golful Dubova.

După ce am trecut prin două sate, Novi Sip şi Tekija, primul oraş întâlnit în drum a fost Doni Milanovac, un oraşel mic cu cel mult 5000 de locuitori, care nu impresionează cu nimic. În oraş este amenajată şi o plajă pe malul Dunării, iar localnicii îl consideră oraş turistic. Acest lucru l-am aflat de la un domn pe care l-am întrebat unde pot găsi în oraş o casă de schimb valutar. Trebuie să recunosc că am avut parte de o dublă surpriză, prima: localnicul care nu ştia limba engleză, auzindu-mă că vorbesc limba română a început să vorbească şi el (cam stâlcită ce-i drept), iar a doua: acesta s-a oferit să ne conducă până la casa de schimb valutar, cam 700 de metri deşi locuia în direcţia opusă. Domnul la care am făcut referire este sârb, dar a învăţat limba română deoarece în acest oraş trăiesc destui sârbi de origine română. Ajuns la casa de schimb valutar am constatat că angajatul de aici (aţi ghicit!) … vorbea foarte bine limba română (asta deja nu mai e o surpriză).

Nefiind alţi clienţi la casa de schimb valutar, am schimbat repede banii (euro în dinari la un curs de 1:116, un curs mult mai bun decât cel din vamă) şi ne-am continuat drumul spre Golubac, iar înainte de a ajunge în oraş, ni s-a aratat în toată splendoarea ei Cetatea Golubac. Întrucât am scris un review separat despre această cetate, voi aminti doar faptul că orăşelul Golubac este curat, aerisit, liniştit şi dispune de o faleză nouă şi foarte frumoasă, cu multe terase.

După vizitarea cetăţii şi a oraşului Golubac ne-am continuat drumul spre destinaţia finală a primei zile a weekend-ului, frumosul sat Vinci, situat într-o pădure de pini, un sat care în fiecare weekend se animă, fiind plin de turişti sau de sârbii cu dare de mână care şi-au construit o casă de vacanţă aici. Cum şi despre acest sat şi despre oraşul Veliko Gradişte am scris review-uri anterioare, voi descrie doar în câteva cuvinte acest oraş, destinaţia noastră în a doua zi a weekend-ului petrecut în Serbia. Acesta e situat la numai 12 km de satul Vinci, fiind un oraş mic şi liniştit, cu multă verdeaţă.

Principala atracţie a oraşului este complexul de agrement „Srebrno Jezero” sau „Silver Lake” sau „Lacul de argint”. Accesul către lac se face uşor pentru sârbii din oraşele învecinate, fiind de fapt o bună posibilitate pentru petrecerea unui weekend sau chiar a concediului, în condiţiile în care sârbii nu mai au ieşire la mare. Astfel, oraşul Veliko Gradişte este situat la numai 16 km de Golubac, 34 de km de Pozarevac (reşedinţa districtului), 64 de km de Smederevo şi 114 km de Belgrad.

În ultima zi a weekend-ului, după plecarea din Vinci, ne-am îndreptat către Kladovo, un oraş cu cel mult 10 mii de locuitori, situat la numai 8 km sud de vama de la Porţile de Fier I. Deşi mai trecuserăm prin acest oraş de două ori, lipsa timpului ne-a împiedicat să-l vizităm. Cu această ocazie am descoperit un oraş curat, liniştit şi aerisit.

Kladovo oferă obiective turistice deosebite, aici putând fi admirate piciorul Podului lui Traian, construit de Apolodor din Damasc între anii 103-105, care făcea legătura între Pontes (Serbia) şi Drobeta, precum şi ruinele Cetăţilor Diana şi Fetislam.

Centrul oraşului este înţesat de terase şi restaurante drăguţe, preparatele vedetă ale acestora fiind preparatele din peşte, pleşcaviţa şi cevapi.

În oraş există şi un supermarket, Tekijanca, căruia i se face o reclamă mult mai mare decât s-ar cuveni. Am fost şi noi aici, am văzut şi câţiva români veniţi la cumpărături, dar preţurile sunt apropiate de cele de la noi.

În Kladovo trăiesc destui sârbi de origine română, dacă doriţi să întrebaţi ceva este mai bine să vă adresaţi în limba romană decât în engleză, veţi obţine un răspuns mult mai repede.

După plecarea din Kladovo, ne-am îndreptat către vamă, luându-ne rămas bun de la Serbia, sper că doar pentru un an.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de costy69 in 04.11.14 16:47:28
Validat / Publicat: 04.11.14 19:21:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.

VIZUALIZĂRI: 41782 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Dunare la cazane. Pe malul romanesc se pot observa Manastire Mraconia si Statuia regelui Decebal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

iulianic
[04.11.14 20:09:42]
»

@All - Cei care ajung în Serbia şi au mai mult timp la dispoziţie, chiar pe malul Dunării, la 17 km de Donji Milanovac, pot vizita Lepenski Vir, un impresionant sit arheologic. Impresionant nu atât prin acoperământul modern, protector, cât prin exponatele sale. Cele 136 de aşezări, altare şi construcţii primitive descoperite la Lepenski Vir sunt de importanţă excepţională pentru cultura Serbiei. În 1971 întreg situl a fost mutat cu 30 m mai departe de mal pentru a nu fi inundat de lacul de acumulare de la Porţile de Fier.

Cami65
[27.06.17 07:53:52]
»

@costy69: este si un aqua park in zona? multumesc

costy69AUTOR REVIEW
[27.06.17 19:21:45]
»

@Cami65: Lângă Silver Lake este un ștrand mic și cochet, dar nu poate fi considerat aqua park. În alte localități din zonă nu am văzut. De când am fost eu în zonă au trecut trei ani, dar cred că sunt șanse mici să se fi construit vreunul între timp.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cami65
[27.06.17 20:30:01]
»

@costy69: am inteles. Mulțumesc mult. Ai cumva poze de la acel strand?

costy69AUTOR REVIEW
[01.07.17 15:41:49]
»

@Cami65: Am doar o singură poză cu acest ștrand. E vorba de P 07 atașată articolului ”Veliko Grădiște și Lacul Srebrno Jezero (vezi impresii).

webmasterX
[07.05.18 21:53:38]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Defileul Dunării - pe malul sârbesc» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Serbia]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cami65, costy69, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDefileul Dunării - pe malul sârbesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066282987594604 sec
    ecranul dvs: 1 x 1