GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Orșova - Plimbare cu vaporașul la Cazane
Deoarece locuim relativ aproape de Orşova, într-un weekend din vara anului trecut am decis să fugim de caniculă şi să petrecem o zi în frumosul oraş menţionat anterior.
Municipiul Orşova este situat în judeţul Mehedinţi, pe malul lacului de acumulare Porţile de Fier I, la o distanţă de 35 de km de Drobeta Turnu Severin.
Drumul parcurs până la Orşova (aproximativ 110 km) este bun, cu excepţia unor porţiuni pe dealul din localitatea Colibaşi (în judeţul Mehedinţi), unde terenul alunecă la fiecare ploaie serioasă.
Odată ajunşi în oraş am decis să facem o plimbare pe Dunăre cu vaporaşul. În zona portului sunt mai multe ambarcaţiuni care efectuează astfel de plimbări, preţurile variază în funcţie de tipul ambarcaţiunii şi traseul pe care îl parcurge. Trebuie să precizez că vis-à-vis de port există o parcare încăpătoare, în care ne-am lasat maşina în siguranţă.
Majoritatea ambarcaţiunilor merg până în zona cazanelor, călătoria a durat aprovimativ trei ore şi pe acest traseu am putut admira:
Tabula Traiana este o inscriptie în piatră care datează de pe timpul Imperiului Roman, fiind o mărturie a trecerii trupelor romane pe aici. Tabula este situată aproape de Cazanele Mari, pe malul sârbesc al Dunării, deasupra nivelului acesteia şi poate fi văzută foarte bine din barcă / vaporaş.
Chipul regelui Decebal, situat pe malul românesc al Dunării, la câteva sute de metri în amonte de Tabula Traiana, fiind aşezată aici ca o replică a acesteia. Statuia sculptata în piatră este o copie fidelă a chipului regelui dac Decebal.
Mânăstirea Mraconia este situată pe DN 57 între Orşova şi Moldova Nouă foarte aproape de Statuia lui Decebal. Cei care vin cu maşina pe Clisura Dunării pot vizita mânăstirea, lângă aceasta fiind câteva locuri de parcare.
Cazanele Mici şi Cazanele Mari ale Dunării au o lungime de 7,5 km şi sunt despărţite între ele de golful Dubova. În zona cazanelor Dunărea se îngustează, ajungând la lăţimi de numai 150-200 m.
După întoarcerea în Orşova a urmat o vizită la Mânăstirea Sfânta Ana. Acesta este situată pe Dealul Moşului de la marginea oraşului, care oferă o privelişte frumoasă asupra împrejurimilor. Mânăstirea a fost ctitorită de ziaristul interbelic Pamfil Şeicaru în semn de recunoştinţă pentru că a scăpat cu viaţă după ce a fost îngropat de viu chiar pe acest deal în urma exploziei unui obuz în Primul Război Mondial, precum şi în memoria eroilor căzuţi în acest război.
La construcţia aşezământului monahal care adăposteşte măicuţe şi a chiliilor s-a folosit cu precădere lemnul.
Chiliile maicilor străjuiesc de o parte şi de alta micuţa mânăstire, formând un ansamblu în formă de “U”, iar în mijloc se înfăţişează o curte frumoasă cu multe flori multicolore.
Posibilităţile de cazare şi de servire a mesei în zonă sunt multiple, la pensiunile şi restaurantele din Orşova, Dubova şi Eşelniţa.
Orşova şi Clisura Dunării sunt o bună opţiune de petrecere a timpului liber, de relaxare şi reîncarcare a bateriilor.
Trimis de costy69* in 02.11.14 22:03:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Cazanele Dunării" (deja existentă pe sait).
Joi voi vedea şi eu aceste minunăţii dar de pe malul sârbesc al Dunării, în drum spre Belgrad.
Foarte frumoase fotografii!
@Floria - Multumesc!
Am fost si eu anul acesta pe malul sarbesc al Dunarii. Peisajele sunt foarte frumoase, sigur o sa va placa.
Va doresc drum bun si vacanta placuta (sper ca sunteti in vacanta) !
@costy69 - Mulţumesc la rândul meu pentru gândurile bune! Nuuuu... nu sunt în vacanţă, pot să-mi iau doar două zile de concediu, joi şi vineri. Mă voi întoarce cu siguranţă moartă de oboseală din excursie, dar asta este...
@Floria - Am ghicit!
Doua zile de concediu plus doua zile de weekend = minivacanta.
Lasand gluma la o parte, chiar daca va veti intoarce obosita, important e sa merite osteneala. Eu zic ca merita.
Astept impresiile dumneavaostra.
Drum bun si distractie placuta!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Croaziere, mini-croaziere pe Dunăre» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Circuit, aproape 12 ore, Eșelnița, Svinița, Moldova Nouă, pe malul românesc. Trecere cu bacul. Golubac, Donji Milanovac, Porțile de Fier, pe malul sârbesc — scris în 28.08.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Recomand tuturor o super croaziera! — scris în 28.04.22 de gebealpar din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Dunarea – numita si ”Amazonul Europei”! — scris în 21.03.19 de balasa violeta din CâMPINA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere — scris în 26.11.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 O experiență magnifică — scris în 04.11.18 de alex_iasi din TARGU FRUMOS - RECOMANDĂ
- Jul.2018 O croazieră memorabilă pe Dunăre — scris în 02.11.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Mini-croaziera pe Dunare — scris în 24.01.18 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ