ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cazanele Dunării au exercitat o fascinaţie pentru mine încă din tinereţe. Prima dată am făcut o excursie în 1961 până la Novi Sad organizată cu paşaport colectiv de institutul în care lucram. Vaporul de agrement a oprit câteva ore în insula Ada Kaleh, înghiţită de apele lacului de acumulare în 1970. Acolo am băut cafea turcească la ibric. A doua excursie am făcut-o cu soţul şi copiii în 1979 împreună cu al cincilea membru al familiei care era Dacia 1100. Am înoptat la un motel pe culmea dealului Moşului deasupra Orşovei. De fapt era mănăstirea Ana construită de Pamfil Şeicaru şi transformată de comunişti în spaţii de cazare. Ţin minte că am luat o barcă şi ne-am plimbat câteva ore pe Dunăre.

A treia oară a fost în 2015 când, câştigând un premiu săptămânal la AFA, am dormit două nopţi la Turnu Severin, am vizitat împrejurimile şi am făcut o croazieră de 3 ore pe Dunăre. Anul acesta în ultima zi a circuitului Vestul României, după ce am părăsit hotelul din Herculane, ne-am oprit la Orşova de unde am luat un vaporaş de croazieră contra sumei de 40 lei. Durata excursiei a fost de 3 ore, dus- întors până la ieşirea din Cazanele Mari. Am ajuns în port la 8.45 pentru a prinde prima cursă. Altfel, întregul program al zilei ar fi fost compromis. Câţiva turişti din grup au rămas în Orşova dar eu am preferat croaziera ştiind că nu voi mai avea altă ocazie să revăd Cazanele.

Vaporaşul era bine dotat, ţi se ofereau căşti audio, avea platformă în aer liber, salon acoperit cu mese şi scaune unde puteai servi o băutură sau cafea de la bar, toalete, bărci de salvare, în fine tot dichisul. Telefonul nu l-am folosit pentru că Serbia nefiind în UE, tariful de roaming era ridicat Traseul a fost cel obişnuit Orşova, Tabula Traiani, Cazanele Mici, statuia lui Decebal, mănăstirea Mraconi, Cazanele Mari, peşterile Veterani şi Gura Ponicovei şi retur pe sub Ciucaru Mare şi Ciucaru Mic.

Pe AFA s-au scris 43 de reviewuri despre Cazane, la care se adaugă 8 minicroaziere pe clisură şi câteva zeci de impresii despre cazări la Dubova, Eşelniţa, Orşova, Turnu Severin- cred că se apropie în total de 70-80, dacă nu mai mult. Ar trebui făcută diferenţa dintre denumirile de Cazane şi Clisura Dunării între care se fac confuzii. Cazanele se întind pe o lungime de 9 km strict pe Dunăre în timp ce Clisura Dunării este un teritoriu din Banat, între râul Nera şi Cazane.

Ce aş mai putea scrie în plus faţă de alţii sau chiar faţă de reviewul meu din 2015 v. aici fără a-mi lăsa până şi mie impresia de copy paste? Mai nimic, decât un text deja vu, anexă la câteva zeci de poze care, chiar dacă nu sunt făcute de un profesionist cu un aparat performant, pentru mine reprezintă amintiri că amfostacolo.

Dunărea, ca lungime este al doilea fluviu din Europa, primul fiind Volga cu un traseu de 3690 km. Din cei 2860 km lungime ai Dunării, 1075 km sunt pe teritoriul României. Dunărea străbate 10 ţări şi patru capitale europene (Viena, Budapesta, Bratislava, Belgrad). Intră în ţară pe la Baziaş unde începe cel mai mare defileu din Europa cu o lungime de 130 km care se termină la Gura Văii în zona Porţilor de Fier. O porţiune a defileului cuprinsă între localităţile Eşelniţa şi Plavişevişa se numeşte Cazane. Au o lungime de 9 km şi în anumite locuri o lăţime până la malul sârbesc de numai 150-200m, apele fluviului atingând adâncimea de 75m şi o viteză de 5m/ sec.Pe aici,înainte de 1989 se încumetau să treacă fugarii, unii dintre ei fiind împuşcaţi alţii returnaţi de iugoslavi în România unde făceau ani mulţi de puşcărie.

La rândul lor, Cazanele cuprind două sectoare despărţite de golful Dubova: Cazanele Mari pe o lungime de 4 km între masivele Ciucaru Mare pe malul românesc şi Veliki Strbac din Serbia. Aici, la baza peretelui stâncos sunt peşterile Gura Ponicovei şi Veterani; Cazanele Mici au o lungime de 3 km şi sunt cuprinse între masivul Ciucaru Mic şi Mali Strbac. La ieşirea din acestea întâlnim golful Mraconia cu mănăstirea care-i poartă numele şi statuia lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în stâncă din Europa având o înălţime de 55 m şi lăţime de 25m. În apropierea Orşovei pe malul sârbesc se poate vedea Tabula Traiani amplasată pe drumul militar al romanilor. Ea a fost ridicată cu 30m faţă de înălţimea iniţială pentru a nu fi acoperită de lacul de acumulare. Întreaga zonă face parte din Parcul Naţional Porţile de Fier.

-Ce s-a schimbat în ultimii trei ani, de la penultima noastră croazieră la Cazane?

Pe malul românesc s-au îndesit pensiunile, vilele şi hotelurile cu pontoane şi debarcadere. Patronii privaţi care oferă o plimbare cu barca la Cazane sunt o serioasă concurenţă firmelor cu nave de agrement. În golfuri, localităţile se ţin lanţ. Mult încercata mănăstire Mraconia avea digul vopsit în roşu galben şi albastru, culori vizibile de la depărtare. Statuia lui Decebal văzută de aproape lasă impresia de neterminată (ceeace este şi adevărat) dar mai grav este că a început să se deterioreze la nici 15 ani de la dezvelirea ei. Ar trebui alocate imediat fonduri până nu va fi prea târziu. Pe malul sârbesc şoseaua întreruptă de desele tuneluri era aproape pustie.

-Ce nu s-a schimbat şi Slavă Domnului va rămâne la fel?

Frumuseţea Dunării strânsă ca într-un corset de munţii care o înconjoară. Culoarea cerului oglindită în ape, pornind de la albastru deschis, verde, mov şi până spre albastru petrol dar şi licăriri argintii sau aurii în zilele însorite. Umbrele masivelor stâncoase pe luciul apei. Dârele înspumate ale şalupelor de viteză. Bucuria şi mândria românilor că sunt stăpânii acestor frumuseţi.

WEB, dacă se poate youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 26.11.18 19:48:39
Validat / Publicat: 26.11.18 20:43:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1114 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 2018, o viaţă în trei fotografii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.11.18 20:42:32]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[26.11.18 21:27:24]
»

@webmasterX: Mulţumesc WEB

Mihai18
[26.11.18 22:26:19]
»

Reviewul este interesant.

De ce scriu acest ecou? După ce am văzut toate fotografiile, pe mine m-a impresionat textul de sub P-3 „O viață în 3 fotografii (P-1, P-2, P-3). O tempora.

Cred că titlul melodiei care însoțește reviewul l-a inspirat și pe scriitorul Petru Dumitriu care cândva a scris romanul Drum fără pulbere, recomandat ca bibliografie la orele de limbă română. La acea vreme l-am citit, dar subiectul este trist și nu l-ași recomanda.

Scrieți că pe malul sârbesc drumul este întrerupt de dese tuneluri. Așa este, eu am parcurs acest drum și sunt 22-23 asemenea tuneluri și toate sunt numerotate de sârbi.

În fine, ați mai scris că pe o porțiune Dunărea se îngustează la cca. 150 m. Înainte de anul 1989, într-o perioadă, plimbările cu vaporașul a fost interzise în acea zonă deoarece unii turiști temerari săreau în Dunăre de pe puntea vaporașului și înotau până la malul sârbesc. Era un drum riscant și fără întoarcere.

Cu bine.

MichiAUTOR REVIEW
[26.11.18 23:12:01]
»

@Mihai18:Ca să putem merge cu maşina până la Moldova Nouă, noi în 1979 am avut nevoie de recomandări de la serviciu, actele casei şi declaraţiile a două persoane că garantează pentru noi. Pe baza acestora ne-au dat un fel de autorizaţie. Nu eram membrii de partid, aveam şi dosare ˝dubioase˝ aşa că cei care ne-au garantat, au riscat. Nici nu ne-am pus problema pentru că părinţii mei erau bătrâni şi bolnavi şi am fi plecat fără nicio speranţă că-i vom mai vedea vreodată.

resita2009
[27.11.18 08:56:55]
»

Superbe primele 2 poze... amintiri amintiri

Votat cu mare drag

alinafulg
[27.11.18 17:21:45]
»

@Michi: Locuri minunate descrise foarte frumos. Va marturisesc faptul că desi locuiesc foarte aproape de Cazanele Dunării (cam 120km) si am trecut de nenumarate ori de la Caransebeș spre Drobeta Turnu Severin, am reusit sa merg într-o mică excursie la Cazane numai in anul 2011. Zona mi-a rămas la suflet.

liviu49
[27.11.18 19:14:06]
»

Hop si eu cu votul 30! Dar mai bine mai tarziu, decat niciodata.

Anul acesta, spre rusinea mea am fost prima data in clisura Dunarii, pe malul romanesc. Fiind la tratament la Herculane, in prima duminica am inchiriat o masina si am fost, pe malul Dunarii, pana mai sus de Dubova. Dar nepriceperea soferului, care nu era si ghid, cum a fost cel de anul trecut, ne-a cam stricat plimbarea. Norocul nostru a fost ca locurile vazute sunt prea frumoase si oricat de rau ar fi drumul, sau soferul ne-am bucurat de cele vazute.

Prima data in zona am fost in 1961, intr-o excursie cu scoala, pana la Ada Kaleh, cand am vazut si vapoare trase de pe mal cu locomotivele pentru a putea urca prin cazane. In 1970, cand lucram la Tr. Severin, nu am mai prins insula, care incepuse sa fie mutata pe Simian, dar in centrul Severinului, era o cafenea, Ada Kaleh, unde turcii de acolo faceau o cafea la nisip, de nu puteai sa nu revii sa mai bei o cafea. Asemenea cafea, la nisip, am mai baut pana in 1989, la o cafenea pe calea Victoriei, aproape de Piata Amzei.

Felicitarile mele pentru turul de forta facut si pentru care va invidiez.

Numai bine si calatorii placute!

mihaelavoicu
[27.11.18 21:16:59]
»

Și eu vă invidiez, mama Michi! Atât pentru plimbare, cât și pentru stilul ușor și cursiv, cu care povestiți, de parcă ați vorbi.

Mi-am luat câteva notițe despre Dunăre, acolo unde ea forțează intrarea în țara noastră, obligându-ne parcă să-i admirăm frumusețea, să-i degustăm bogățiile și să fim invidiați de întreaga Europă pentru Delta pe care o formează la vărsarea în mare, pe teritoriul țării noastre. Un adevărat Corn al Abundenței pentru noi, iar dacă mai punem la socoteală și rolul de ”șanț de apărare” natural, taman în zona de unde veneau dușmani, precum romanii sau turcii, sau la ora actuală un drum strategic între Orient, mare și restul Europei, nu putem decât să ne mândrim cu ea. Dar mai întâi și mai întâi, să o respectăm!!

Merită cu prisosință toate reviewurile scrise spre lauda sa.

Eu am cunoscut-o mai bine la Galați, în cei 5 ani petrecuți acolo. Am văzut-o, ”slabă, mică și puțină” în perioade de secetă, dar și revărsată pe malul opus orașului, până hăt în zare, unde nu se vedeau decât vârfurile pomilor (asta a fost în mai 1970)

Vă felicit, vă admir și vă îmbrățișez! A... și vă votez.

roth
[27.11.18 21:53:00]
»

@Michi: Minunea noastra, asta esti mama Michi. Atata putere si determinare rar vezi.

Felicitari si de ce nu... inca multe plimbari.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, liviu49, Michi, mihaelavoicu, Mihai18, resita2009, roth
Alte impresii din această RUBRICĂCroaziere, mini-croaziere pe Dunăre:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.47421097755432 sec
    ecranul dvs: 1 x 1