ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.02.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Turnu, Stanisoara si masivul Cozia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Traind in Romania folosim de nenumarate ori Valea Oltului aceasta trecere prin Carpatii Orientali in/din directia sud/nord in functie de destinatie. Nu stiu daca este roman care nu a trecut macar o data aceasta cale de acces rutiera cu denumirea E81 sau DN7. Unii de zeci sau de sute de ori. La fel de inevitabil este sa nu observi Masivul Cozia din drum indiferent daca esti sau impatimit al muntilor.

La drumul de intoarcere din Bucuresti am vizitat 3 manastiri, 2 se afla chiar in drum, este vorba despre Manastirea Cornet si Manastirea Cozia iar Manastirea Turnu despre care voi povesti impresiile se poate accesa cu un mic ocol. Din DN 7 dinspre Sibiu (benzinarie OMV) se va intra (la stanga) pe soseaua de centura care ocoleste Calimanesti si Caciulata se va trece barajul si se vireaza la stanga. Este indicator maro spre manastire. Urmeaza vreo 2 km de drum asfaltat dar foarte ingust cu 2 tuneluri sapate in stanca pe malul raului Olt, atentie insa nu exista parapeti si cu putina imaginatie si neatentie putem face o baie in Olt cu masina cu tot. Dupa cel de al doilea tunel observam Manastirea Turnu si parca si masivul Cozia este mai aproape. Se poate parca in dreptul manastirii este loc suficient.

Halta CFR Turnu se afla pe malul Oltului iar cararea de la gara de unde incepe indicatorul spre Cabana Cozia trece prin curtea manastirii. Asa ca excursia din prezent a fost un remember, in trecut am urcat pe Cozia de 2 ori de fiecare data am folosit trenul si am vizitat atat Manastirea Turnu cat si Stanisoara.

Scurt istoric: Cativa calugari de la Manastirea Cozia aflat nu departe de aici au dorit sa-si schimbe modul de viata in ceva mai auster. Asta se intampla prin secolul 15. Au cautat un loc mai izolat si chiar au gasit la poalele muntilor Cozia. Un amanunt foarte interesant este ca in masivul Cozia s-au gasit ruinele unui turn construit de romani pentru observare militara iar denumirea manastirii provine de la acesta. Calugarii din acea vreme si-au inceput viata in acest loc sapand niste chilii in stanca, acestea se pot admira si in prezent. Pe urma au construit niste case din lemn si o biserica mica din lemn.

Biserica de piatra a fost construita in 1676. Biserica mica in mijlocul curtii manastirii este cea mai veche dar si cel mai interesant obiectiv din complex. In ordine cronologica urmeaza constructia unei cladiri combinate cu biserica, aceasta este biserica noua, ansamblul de cladiri fiind cladite intre 1893-1901. Anii comunismului au adus inchiderea manastirii transformandu-se in casa de odihna (dar tot pentru personal monahal) In 1988 devine din nou manastire. Complexul nu a scapat nici de dezastre, un incendiu a distrus o mare parte din cladiri chiar componente din biserica veche, iar cutremurele au adus stricaciuni. De fiecare data au fost reparate/reconstruite cladirile distruse (toata admiratia din partea mea). Manastirea poarta hramul Intrarea in biserica a Maicii Domnului.

In vizitele mele doua obiective mi-au placut cel mai mult, bisericuta veche si chiliile. De fiecare data am intrat si inauntru. In aceasta biserica se afla mormintele fondatorilor (primii calugari care au plecat din manastirea Cozia, Danil si Misail) Restul cladirilor care sint mult mai mari le-am admirat din exterior. Este vorba de biserica noua si chiliile din prezent. Din curte in apropierea chiliilor se poate intra intr-un magazin cu obiecte bisericesti. Langa acest magazin se afla alta incapere unde se aprind lumanarile. Toaletele pentru vizitatori se afla mai sus intr-o cladire care se afla langa parcare (cand am fost erau incuiate dar nici vizitatori nu prea erau) Tot in zona parcarii acolo de unde se vad cel mai bine muntii sint cateva banci de odihna si mese. In curte in dreptul bisericii noi (cu Hramul Schimbarea la fata) este o fantana din care se poate bea. In jos de complexul de cladiri este amenajata o gradina cu pomi fructiferi si zarzavaturi. Acestea le-am vazut in vizitele din trecut care au fost vara si toamna. Calugarii au amenajat si un mic lac, in prezent robinetul (de fapt o fantana arteziana) care alimenteaza cu apa era deschis sa nu inghete, iar apa a dat niste forme deoasebite in mijlocul helesteului. Altitudinea la care se afla complexul monahal este de 375m.

Manastirea Stanisoara se afla la aproximativ o ora de mers (din cele 4-5 ore de mers pana la Cabana Cozia in functie de conditie fizica, de drum, de meteo) Se va pleca de la Manastirea Turnu pe cararea marcata cu dunga rosie, urmeaza o intersectie de poteci si se va continua drumul marcat cu banda albastra/galbena. In acest loc si mai izolat decat Turnu primii calugari veniti sint tot de la manastirile de pe Valea Oltului adica din Cozia, Nucet si Ostrov. Dupa modelul Turnu si aici s-a trait la inceput in pesteri si case de lemn mai tarziu, iar prima biserica a fost tot din lemn. Anul 1747 aduce prima biserica de piatra (distrusa de turci in 1788 dar reconstruita apoi) Biserica mai noua a fost zidita in 1850. Intregul complex monahal in prezent este format din biserica veche, noua si cladirea manastirii cu chiliile calugarilor. Viata monahala este si mai aspra aici (ca si exemplu nu se mananca carne deloc aici). Altitudinea la care se afla manastirea este de 773m.

Cabana Cozia urmeaza dupa un urcus sustinut de aproximativ 3,5 ore de la Manastirea Stanisoara (cel putin atat am facut noi) pe poteca cu marcaj banda rosie. Aproape tot drumul se face in padure deci vara este relativ placut. Cabana se afla la 1573 m si de fapt sint doua cladiri cu aproximativ 50 de locuri. Camerele nu au baie este toaleta comuna in cabane. Noi am avut fiind 3 o camera cu 4 paturi, mobilat foarte simplu incalzirea se facea cu lemne in soba de teracota (lemnele le-am primit gata crapate dar focul noi l-am facut). La cabana se poate ajunge si cu masina existand un drum forestier (DJ703N) Pentru lista de preturi se poate vizita pagina cabanei:cabana-cozia.ro/index.html

Masivul Cozia face parte din Carpatii Meridionali prelungirea in directia sud a muntilor Fagaras si ocupa o suprafata de 77kmp. Se afla in stanga raului Olt in aval. Cel mai inalt varf Cozia 1668m se poate accesa foarte usor de la Cabana Cozia. Este vorba de cca 10 minute. De acolo Valea Oltului se vede din alt unghi intr-un mod spectaculos. Alte varfuri mai putin inalte dar spectaculoase sint Vf Ciuha Mica (1629m) Vf Durducul (1568m) si Vf Bulzu (1560m) Intoarcerea a fost mai usoara (de si pentru unii coborarea este mai grea mai ales la pante abrupte)

Rog WM sa ataseze acest clip minunat cu un fond sonor excelent, multumesc.

youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 19.02.17 22:32:41
Validat / Publicat: 20.02.17 09:43:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 3715 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Asa se vede dupa ce iesim din ultimul tunel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[20.02.17 09:43:10]
»

@AZE: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

===

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Locuri de reculegere în Rm. Vâlcea și împrejurimi, RÂMNICU VÂLCEA" (deja existentă pe sait)

tata123 🔱
[20.02.17 10:10:28]
»

@AZE: Există lăcașuri de cult așezate în zone naturale superbe care completează/îmbunătățesc starea de spirit a celor care ajung în acel loc. Mănăstirea Stânișoara este un astfel de loc - de altfel, @micutzu ne-a povestit relativ recent despre o asemenea experiență (vezi impresii).

Parcă mi s-a părut mai frumoasă poteca spre Stânișoara la timp de toamnă (vezi impresii).

Felicitări pentru articol! E plăcut să privești fotografii din diverse anotimpuri din locurile deja vizitate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLocuri de reculegere în Rm. Vâlcea și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073212146759033 sec
    ecranul dvs: 1 x 1