ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Berislăvești, renăscută din propriile ruine

TIPĂREȘTE

În a doua duminică din luna octombrie din acest an am făcut o plimbare pe la câteva din Mănăstirile de pe Valea Oltului. Am vizitat atunci Mănăstirea Stânișoara, Mănăstirea Turnu, Mănăstirea Ostrov. Le văzusem cu mult timp în urmă, una din ele, Mănăstirea Berislăvești din satul vâlcean cu același nume, despre care voi povesti acum, nu o văzusem niciodată.

Berislăvești, este o comună din Ţara Loviştei, situată în estul județului Vâlcea, la limita cu județul Argeș, pe malul Oltului, la confluența cu Pârâul Coisca. Se află la circa 35 de kilometri de Curtea de Argeș, la 25 kilometri de Râmnicu Vâlcea și doar 8 kilometri de Călimănești, de aici, de la Mănăstirea Ostrov, veneam noi.

În zonă s-au găsit urme de viață din neolitic, din perioada romană, fiind atestat documentat în primii ani 1500. Ca obiective turistice în afară de Mănăstirea Berislăvești din satul cu același nume mai sunt Biserica fostului Schit din Satul Scăueni construită la sfârșitul anilor 1700 începutul anilor 1800 și Castrul și termele romane din Satul Rădăcinești vechi din prima jumătate a secolului întâi d. Hr...

Mănăstirea Berislăvești

Mănăstirea, un valoros monument de arhitectură feudală târzie alcătuit din biserică, turnul - clopotniță, chilii și stăreție, împrejmuite de ziduri înalte, pare o mică fortăreață. Încă din primii ani de funcționare a fost și școală pentru copiii săraci din sat, șase dintre ei fiind susținuți integral până la încheierea studiilor. A fost ridicată în anii 1750 – 1760 și ctitorită de Sandu și Maria Bucșănescu, boieri bogați și luminați din sat.

Are o istorie zbuciumată: incendiată în timpul războaielor ruso-austro-otomane de la sfârșitul secolului 19, puternic zdruncinată de cutremurele din secolul 19 și de cele din secolul 20, grav avariată de bombardamentele germane din Primul război mondial, a fost „consolidată, restaurată, conservată și pusă în valoare” printr-un proiect cu fonduri europene ce trebuia să se deruleze între anii 2019 – 2023, dar cineva din personalul mănăstirii ne-a spus că a fost finalizat în anul 2022, (se poate și așa ceva!?!?).

Se află pe malul stâng în centrul satului, pe str. Principală 107 din Berislăvești, numărul de telefon, adresa de e-mail și alte informații despre Mănăstire se găsesc pe site-ul manastireaberislavesti.ro și pe FB.

Am ajuns la Poarta din lemn masiv aflată în zidul sud-vestic al Mănăstirii și am intrat în Curtea mare, verde, brăzdată de Alei pavate cu dale de piatră, împrejmuită cu Ziduri albe, înalte. Mi-a plăcut foarte mult cum arăta tot ansamblul.

Am trecut pe lângă Chiliile aflate într-o clădire cu etaj pe latura sudică, pe la Turnul – Clopotniţă din zona centrală a zidului estic, ce a fost restaurată cum era acum 270 de ani, și ne-am oprit in mijlocul Curții la Biserica ce are Hramurile „Sf. Trei Ierarhi” şi „Sf. Gheorghe” . Are trei Abside și trei Turle, una pe Naos și două pe Pronaos, cele două încăperi fiind separate prin Coloanele de piatră cu capiteluri și arcade. Pridvorul este deschis și se sprijină pe șase Coloane de piatră cu capiteluri şi arcade în formă de treflă. Pe Catapeteasmă sunt pictate mai multe Icoane, iar Ușile Împărătești sunt sculptate în lemn.

Are o minunată pictură post-brâncovenească în care predomină culorile gri, brun și roșu; pe peretele vestic al Pronaosului este pictat Tabloul Votiv, soții Bucșănescu. Odorul cel mai de preț al Bisericii, spun măicuțele din Mănăstire, este Icoana făcătoare de minuni Maica Domnului, „Dulcea Sărutare” .

Am părăsit biserica și am mers la Stăreție, o clădire cu etaj aflată în zidul nordic, mare și frumoasă, cu cerdacurile pline de flori. Îndemnați de cineva din personalul Mănăstirii am urcat în Cerdacul de la etaj plin de flori, ca și cel de la parter, dar și cu o interesantă „Expozitie de fotografii” ce arată starea de ruină a Mănăstirii de acum câțiva ani și frumusețea ei de acum. Impresionant cum a renăscut Mănăstirea din propriile ruine!!

Are mai multe Anexe printre care un „grup sanitar” modern și foarte curat.

După aproape o oră am revenit la Poarta din Zidul sud-estic, pe care intrasem, și am părăsit Mănăstirea, apoi Satul Berislăvești, nu înainte de a poza, de la distanță, Biserica Parohială Berislăvești aflată pe malul celălalt al Pârăului Coisca.

Am revenit la Pitești prin Curtea de Argeș. În județul Vâlcea, drumul de circa 7 kilometri a fost foarte bun, asfaltat de curând, în județul Argeș, pe următorii 25 de kilometri, până la Curtea de Argeș, au fost și drumuri bune și drumuri, le-aș zice, forestiere, abrupte, întortocheate, …, dar am ajuns mai repede la Pitești decât dacă ne întorceam prin Călimănești, Râmnicu Vâlcea.

Este o mănăstire deosebită, frumos pictată ce a renăscut a doua oară grație unor oameni inimoși, o frumusețe descoperită de curând! Mergeți acolo și nu veți regreta!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 30.10.23 09:37:58
Validat / Publicat: 30.10.23 12:13:00

VIZUALIZĂRI: 486 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Biserica Parohială Berislăvești, județul Vâlcea văzută de la Mănăstirea Berislăvești
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.10.23 12:09:29]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Locuri de reculegere în Rm. Vâlcea și împrejurimi, RÂMNICU VÂLCEA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterPHONE
[30.10.23 13:16:50]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismisPHONE
[30.10.23 13:40:26]
»

@mprofeanu: Cu adevărat impresionantă restaurare! O mică bijuterie este biserica mănăstirii. N-am ajuns, de fapt nici n-am auzit de ea până acum. Mulțam pentru făcut atentă și, desigur, pentru prezentare!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[30.10.23 14:29:46]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[30.10.23 14:33:31]
»

@crismis: Am văzut pe TVR o prezentare făcută de Cristi Tabără și am vrut neapărat să o văd. Era aproape de celelalte mănăstiri din zona văii Oltului și nu puteam să o ratez. Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂLocuri de reculegere în Rm. Vâlcea și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070332050323486 sec
    ecranul dvs: 1 x 1