ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Aiudul – între cultură, viță de vie și lupte de apărare

TIPĂREȘTE

De unde acest titlu? Stema vechiului oraș conține aceste simboluri: carte (reprezentând Biblioteca Bethlen și Muzeul de Științe Naturale – instituții de secol al XVII-XVIII-lea), strugurele (dovadă a întinselor culturi de viță de vie din zonă, unele podgorii supraviețuind și astăzi) și sabia (fortificația din centrul orașului). În luna iunie am trecut din nou prin orașul Aiud și mi-am îngăduit un timp pentru popas, prilej de a porni la pas pe străduțele orașului la o oră matinală.

Cei mai mulți turiști trec prin Aiud doar în tranzit, puțini oprindu-se la cetatea din centru aflată chiar pe traseul șoselei E 81. Totuși, alergând între Cealaltă Capitală (Alba Iulia) și Turda (cu minunata sa salină) ne putem opri pentru o oră-două și în unul din cele mai vechi orașe fortificate din Transilvania. Câteva obiective ne vor atrage cu siguranță atenția, așa cum mi-au captat și mie privirea în acea dimineață noroasă de început de vară.

Parcul Municipal Aiud. Plimbarea mea a avut drept punct de plecare acest parc întins pe coastele Dealului Capelei, vechi loc de recreere a locuitorilor orașului. Alei cu copaci falnici, bănci, statui de piatră, un loc de joacă pentru copii, un chișc de lemn, un spațiu cu aparate de fitness și o terasă sunt principalele elemente constitutive ale parcului

Monumentul Studenților. În centrul parcului se află cel mai vechi monument de for public al orașului Aiud. Din păcate nu există nici un panou explicativ în preajma acestei mici „capele” care să ofere informații. Piedestalul de piatră are încrustate numele studenților uciși de armatele habsburgice în 1704 în operațiunea de înăbușire a răscoalei curuților. Monumentul a fost dezvelit în anul 1904 pentru a comemora acele evenimente tragice.

Colegiul Național Bethlen Gábor. Coborând dinspre parc pe strada purtând numele principelui transilvănean, cu ochii pe doi câini maidanezi care se hârjoneau, am trecut pe lângă case vechi, unele în stare bună, altele în prag de colaps. În capătul străzii stă mândru Colegiul Bethlen Gábor, instituție cu rang academic înființată la 1622 de principe la Alba Iulia. Vicisititudinile istoriei au dus la strămutarea colegiului la Cluj, iar din 1662 la Aiud. Ansamblul de clădiri actuale datează din mai multe perioade, cel mai vechi corp („Cetatea Bufnițelor” – căminul de băieți) fiind ridicat la 1775, restul construcțiilor apărând de-a lungul secolului al XIX-lea. În incinta Colegiului se află cel mai vechi muzeu de științe ale naturii din România, atestat documentar în 1796 și redeschis publicului din toamna lui 2016 (citește aici articolul lui @sunflower: vezi impresii). De pe o tăbliță aflăm că în clădirile Colegiului aiudean se află și biblioteca documentară a Eparhiei Reformate din Ardeal.

Cetatea Aiudului. Chiar din dreptul măreței instituții de învățământ observăm fortificația urbană care a constituit secole la rând modul de apărare al locuitorilor împotriva atacatorilor de orice fel. Ceea ce vedem astăzi este rezultatul unei a doua faze de construcție din secolele al XVI-XVII-lea, 8 turnuri fiind în grija breslelor meșteșugărești din oraș. În ultimii ani o parte din ziduri și turnuri au fost restaurate printr-un proiect, restaurare care a stârnit controverse deoarece s-a utilizat betonul armat (aiudinfo.ro/restaurare-pe ... dului-2823.html). În interiorul zidurilor se află Reședința principelui Gabriel Bethlen – sediu al Muzeului de Istorie și două biserici: Reformată-Calvină (stil gotic, secolul al XV-lea) și Evanghelică-Luterană (secolul al XIX-lea) . La ora aceea matinală cetatea era ferecată, dar i-am dat ocol și am admirat elementele de fortificație și turnul cu ceas al bisericii reformate, adevărat punct de supraveghere și apărare al cetății. Prin anul 2009, deci înainte de restaurare, am intrat și în curtea cetății privind astfel fortificația și din interior.

Catedrala „Sf. Trei Ierarhi”. Ocolim cetatea privind cu nesaț către clădirile vechi din centrul orașului și trandafirii colorați din spațiile verzi. Vis-a-vis de Cetatea Aiudului se află acest monumental lăcaș de cult ortodox care se vrea a semăna cu Catedrala „Sf. Sofia” din Istanbul. Biserica în stil bizantin a fost construită pe parcursul câtorva zeci de ani, începând din perioada interbelică până în primul deceniu de comunism. Mi-a plăcut mozaicul aflat deasupra intrării care înfățișează icoana de hram (cei trei Ierarhi: Vasile, Grigoe și Ioan).

Colegiul Tehnic. Merg prin spatele catedralei ortodoxe, străbat Piața Cuza-Vodă – mărginită de alte fronturi de case de epocă, și ajung la podul peste râul Aiud. Albia acestui curs de apă străbate orașul, dar valea este plină de vegetație și deșeuri – o minimă amenajare ar face mai atractivă zona. Peste pod mi-a atras privirea o clădire galbenă cu turnulețe, un adevărat palat. Clădirea a fost ridicată în anii 1885-1887 după un proiect venețian cu scopul de a servi drept sediu al administrației Comitatului Alba. A fost rând pe rând sediu al diverselor forme administratie ale zonei, garnizoană militară, iar din 1968 instituție de învățământ (evz.ro/frumoasa-venetiana ... iud-714374.html).

Biserica Romano-Catolică „Sf. Elisabeta a Ungariei”. Cunoscută și sub numele de „Mănăstirea Minorită” acest lăcaș de cult este prins în frontonul de case de la începutul străzii Transilvaniei, vis-a-vis de zidul estic al cetății. Biserica ridicată în secolul al XVIII-lea are pe fațadă o rozasă cu un vitraliu colorat de sticlă și două statui: Sf. Laszlo și Sf. Istvan. Peste șosea se află clădirea Primăriei Municipiului Aiud construită pe la începutul anilor 1900, cu un frumos balcon împodobit cu flori.

Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”. Mi-am continuat plimbarea pe str. Transilvaniei pe lângă ronduri cu trandafiri de diverse culori, trecând pe lângă porți monumentale și uși vechi de lemn. Pe partea stângă se află instituția care se ocupă de manifestările culturale ale urbei, organizează spectacole de teatru, conduce activitatea ansamblului „Doina Aiudului”, organizează cursuri de calificare și cercuri artistice.

Am încheiat plimbarea prin Aiud în dreptul unui mare supermarket, lângă scările ce urcă colina spre Parcul Municipal, punctul inițial de plecare. Aiudul este un oraș mic în care punctele de atracție turistică sunt concentrate în centrul localității. Ceva mai departe este doar Schitul Aiud și Monumentul „Calvarul Aiudului” (aflate pe locul „Râpei Robilor” unde au fost uciși mulți luptători anticomuniști încarcerați în închisoarea Aiud).

Cei interesați de istorie, spiritualitate, științele naturii ori cetăți medievale se pot opri 2-3 ore în centrul orașului Aiud. Vă invit la o incursiune în Strassburg am Mieresch atunci când itinerarul Dvs. de călătorie vă poartă în această zonă a județului Alba. Vacanțe plăcute!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 10.07.17 11:15:03
Validat / Publicat: 10.07.17 13:35:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.

VIZUALIZĂRI: 2894 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Colegiul Tehnic - Aiud.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39000 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[10.07.17 13:42:21]
»

@tata123: După articolul scris de Carmen, încă un articol care prezintă frumusetea țării noastre și pe care l-am citit cu foarte mare plăcere. Ai oferit exact ce are nevoie cititorul ca sa fie atras de acele locuri in situația in care cineva se mai îndoiește de frumusețile țării noastre.

Iar pozele sunt minunate și a fost o plăcere sa le privesc.

Felicitări, votat cu mare plăcere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[10.07.17 21:12:07]
»

@mishu: De acord cu tot ce ai scris. Şi noi am vizitat anul trecut Sebeşul, am dormit acolo o noapte şi am avut ce vedea.

Cât despre reviewul scris de Tata, ca totdeauna excelent şi foarte documentat.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[11.07.17 08:39:09]
»

@mishu: Am expus pe scurt informațiile esențiale despre principalele puncte de atracție turistică din orașul Aiud. În circa 2-3-4 ore (cu tot cu vizitarea muzeelor de științe naturale și istorie) puteți vizita micuțul orășel din județul Alba. Poate fi însă un punct bun de plecare spre alte minunății naturale sau antropice din zonă. Mulțumesc pentru comentariu și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[11.07.17 08:45:34]
»

@Michi: Aiudul poate constitui o bază pentru excursii în împrejurimi - Mănăstirea Râmeț, Ciumbrud, Sâncrai, Vălișoara, Ciuguzel (vezi impresii) etc. Dar poate constitui în sine un punct de atracție turistică în care poți petrece o după-amiază plăcută. În fiecare oraș al țării ne așteaptă surprize. Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[11.07.17 17:11:27]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

liviu49
[11.07.17 21:57:44]
»

@tata123: Da, care orice roman, am trecut de multe ori prin Aiud, dar niciodata nu am inspiratie de a opri pentru a vedea ceva in oras. Acum vad ca am gresit, ca ai ce vedea si in Aiud. Eu imi aduc aminte, din trecerile prin Aiud, doar de cetate. Daca mai am drum prin zona, ca vechi amator de pietroaie, cum le zicea socrul meu cetatilor si castelelor din evul mediu, voi vizita neaparat cetatea.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[12.07.17 09:33:28]
»

Revin. Toată viaţa am asociat numele de Aiud cu închisoarea deţinuţilor politic din anii 50. La Aiud a fost construită în 1786 o închisoare de maximă siguranţă care şi-a păstrat funcţia până în zilele noastre. În primii ani de comunism acolo au murit 28 de ofiţeri, zeci de politicieni, preoţi şi exponenţi ai claselor care deranjau regimul. Erau îngropaţi fără cruce în Râpa Robilor. Despre închisoarea de la Aiud Radu Gyr are o poezie cutremurătoare. Fratele tatei colonel Virgil Ariton a fost deţinut acolo 5 ani, transferat la Gherla unde a murit în 1960. Nu i-am găsit mormântul

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.07.17 15:58:57]
»

@liviu49: Prin multe orașe și locuri trecem în viteză, de mai multe ori chiar. În ciuda dorinței de a opri de „n” ori pentru a vizita tot ce ne iese în cale (din domeniul istorie, natură, spiritualitate etc.) timpul este cel care dictează de multe ori. Trebuie să îl împărțim cât mai echitabil, nu ne putem opri la fiecare obiectiv, indicator, panou...

Cele câteva obiective turistice enumerate în articol pot „atrage” un scurt popas în orașul Aiud. Cetatea Aiudului este atracția turistică care „sare în ochi” prima dată întrucât e situată chiar lângă drumul național. Mulțumesc pentru lectură, ecou și vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Aiud-Teiuș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08233904838562 sec
    ecranul dvs: 1 x 1