#I#D
90009 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă zona Aiud-Teiuș

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
23.09.2018
DE
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Sibiu
înscris/ă în 02.07.12
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢIE / RELAXARE
80.0 %
  
Mai degrabă mulțumit

NOTA MEDIE rez.:
8.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   

Unirea — Vințul de Sus de altădată


Urmare de aici

Doi cerșetori din Italia se întâlnesc seara și se întreabă unul pe altul:

-Câți bani ai strâns astăzi?

-Vreo 10 euro...

-Doar 10 euro? Dar ce ai făcut toată ziua de de ai strâns numai 10 euro???

-Am făcut de toate, am fost îmbrăcat foarte sărăcăcios, am mimat tot timpul o față de milog, plus că am avut lângă mine o bucată de carton pe care scria că am patru copii plus o nevastă de întreținut. Dar tu cât ai câștigat?

-6000 de euro!!!

-Ceeee??? Cum ai făcut???

-Păi... m-am îmbrăcat și eu mai ponosit, tot așa cu față de milog... și am pus lângă mine un carton pe care scria în italiană: îmi lipsesc 5 euro ca să mă întorc în România...

Cred că i-am văzut în Unirea atunci când am parcat, se certau probabil pe motivul care a câștigat mai mult în Italia și era și Poliția Locală pe acolo. Dar până la urmă eu am fost mai câștigat, am văzut câteva obictive turistice în Unirea, Vințul De Sus de altădată.

 

Accesul în comuna Unirea

Am trecut prin Unirea de nu știu de câte ori. Dar de oprit n-am oprit niciodată, acesta din 2018 a fost prima vizită aici. Comuna Unirea se află la drumul DN1/E81. În localitate mai există o intersecție cu drumul județean 107D care va continua cu 107F drum de legătură cu DN15/E60 spre Târgu-Mureș sau Cluj-Napoca.

Folosind ieșirea de la Decea comuna se poate accesa și cu ajutorul autostrăzii A10. Din Alba-Iulia se fac 48 km până aici iar din Cluj-Napoca 51 km.

Istoria comunei Unirea

Locul unde se află comuna Unirea în prezent a fost potrivit locuirii chiar și în perioada neoliticului. Nu s-au găsit prea multe indicii, un ciocan de piatră, câteva urme de locuințe, ceva monezi și cioburi de vase folosite pentru prepararea hranei. Dar râul Mureș care se află în apropiere, pădurile au făcut atractivă zona numai bună de locuit.

Așa ziceau și romanii pe vremea lor, în locul unde se află Unirea nu se menționează nici o localitate romană doar o intersecție între drumul roman care leagă Apullum de Potaissa-adica Turda si Alba Iulia (DN 1) și drumul spre castrul roman de la Brâncovenești (107 F). O primă atestare documentară apare în 1219 sub numele de Vinș (din cuvântul latin vinus adică vin). Numele localității are legătură cu vinul, probabil zona a fost importantă din punct de vedere viticultură, iar până la numele de Vinț nu a mai rămas decât un pas. Până în anul 1970 localitatea s-a numit Vințul de Sus iar după această dată Unirea.

Vințul de Sus s-a dezvoltat destul de repede la rang de târg, acest lucru se datorează poziției geografice, râul Mureș din apropiere, fostului drum roman care a devenit drumul pincipal între regiuni ai Transilvaniei (și așa a rămas până în prezent)

În localitate au avut loc multe evenimente inclusiv neplăcute începând cu vizita nu prea prietenoasă a tătarilor, austriecilor, răscoale țărănești și nu numai, războaiele mondiale, schimbări de regim de toate felurile inclusiv cel comunist. Nu prea aș intra prea mult în detalii pentru asta avem wikipedia:

ro.wikipedia.org/wiki/Unirea,_Alba

Din punct de vedere geografic și demografic

Comuna Unirea se află la limita nordică a județului Alba cu județul Cluj, Podișul Transilvaniei în apropierea râului Mureș (789 km). Altitudinea deasupra mării este de 272m. Fosta localitate Vințu de Sus s-a unit cu satul Vereșmart astfel prima se numea Unirea I iar a doua localitate Unirea II, în prezent doar Unirea o denumire de localitate care mai există în câteva locuri din România.

Componența comunei este alcătuită din localitățile Unirea despre care povestesc în prezent, Dumbrava, Ciugudu De Sus, Ciugudu De Jos, Inoc și Măhăceni.

Ultimul recensământ din 2011 ne arată o scădere a populației față de penultimul recensământ (la 5000 de la 5500) Din punct de vedere etnic vom găsi aici 70 % români, 15 % romi și 10 % maghiari. Confesional ortodocși sînt 77 %, reformați 8 %.

Ce vizităm dacă ne oprim aici?

Nu pot spune că vom găsi numeroase atracții aici. Poate din acest motiv în toți acești ani doar am tranzitat localitatea. Pe scurt cele de văzut din punct de vedere turistic sînt bisericile, câteva clădiri istorice și Mânăstirea Dumbrava din apropiere care chiar merită vizitată, am scris în trecut doar despre acest obiectiv: vezi impresii

Așa cum am povestit mai la început am parcat în zona centrală a comunei în aproperea intersecției cu 107F unde tocmai se desfășura un conflict gălăgios între familii de romi. Noi ne-am văzut de-ale noastre și ne-am îndreptat spre primul obiectiv turistic, Biserica catolică Sf Ladislau construită în între anii 1748-1752. Biserica a fost construită în stil gotic oarecum fortificată, insuficient însă în 1848 cu ocazia răscoalei a fost incendiată, distrusă. S-a reconstruit în 1857 în forma pe care o vedem în prezent. În zile de lucru șansele sînt slabe pentru o vizită la interior. Se poate vedea doar din exterior incomplet din cauza vegetației. Tocmai mă chinuiam să fac o poză având vegetația în față când un localnic văzându-mă m-a lăsat în curtea lui din vecinătatea grădinii bisericii că poate reușesc s-o văd din alt ungi. Nu prea s-a reușit copacii și arbuștii au ajuns la putere aici, și ce să mai zic, m-am obișnuit că spre deosebire de alte țări în România cam găsești încuiate obiectivele turistice.

Am mai remarcat cele două clădiri mai vechi din centrul localității una este Sediul Primăriei Unirea-Alba iar cealaltă mai plăcută ochiului este Casa De Cultură din Unirea. ambele clădiri au câte un etaj. În clădirea casei de cultură funcționează o expoziție etnografică. Parcul din fața clădirilor descrise este îngrijit.

În fața clădirii Casei de cultură se va observa Monumentul Eroilor. Astfel am găsit inscripția: Glorie eroilor. din acesta comun care au. cazut pe frontul anti-fascist 1944-1945.

În centrul comunei există câteva magazine, predominant alimentare, utile turistului la o oprire aici. Ceea ce am mai remarcat ]n localitate este faptul că ghirlandele luminoase pe care le aprinde primăria în apropierea sărbătorilor de iarnă rămân toată vara pe stâlpi ar fi o idee pentru primarii cu puțini angajați (sau mai comozi...)

Deplasându-ne pe jos în direcția Cluj după aproximativ 200 m pe partea dreaptă am observat Biserica Ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Atât biserica cât și grădina în care se află este foarte îngrijită. Lăcașul de cult a fost o biserică greco-catolică înainte.

Cealaltă biserică ortodoxă se află în fostul sat Veresmart, astăzi Unirea II și se numește Buna- Vestire.

Biserica Reformată din Unirea a fost construită în 1676. Istoria sa este asemănătoare cu cealaltă biserică. Inițial a fost o biserică romano-catolică construită în stil gotic și a fost mai mică. După incendieri succesice inclusiv cu ocazia răscoalei din 1848 s-a reconstruit așa cum o vedem în prezent. Biserica este înconjurată de o incintă de piatră fortificată.

Aici am finalizat vizita locului, toată a durat aproximativ o oră, recomand o oprire celor interesați.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de AZE in 23.09.2018 06:47:53

Validat / Publicat: 23.09.18 09:15:26


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 409


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  45199 PMA (din 49 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Michi
[23.09.18 09:51:33]
» mesaj pers

   Am prins şi eu un start vot. Zău că mi-a plăcut!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.09.18 10:28:47]
» mesaj pers

   Și eu am trecut prin Unirea de nu știu cîte ori, dar prin anii 90 opream cu fiecare ocazie, la fiecare trecere spre casă (București). Dintr-un singur motiv: să luăm pîine din aia ardelenească, mare, rotundă, cu cartofi, bătută de coajă, că la București nu se făcea așa ceva.

   Aici era o brutărie cunoscută și accesibilă, pentru că era amplasată chiar pe drum, și aveai și unde opri mașina. Era chiar pe colțul clădirii din poza 3, care văd că acu e Casa de Cultură (o fi fost și pe atunci).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- AZE
[23.09.18 20:05:48]
» mesaj pers

   @Michi: Mulțumesc

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- AZE
[23.09.18 20:11:59]
» mesaj pers

   @abancor: Eu așa cum am povestit nu prea opream în Unirea. Doar acum, aveam timp după vizita mânăstirii Dumbrava care recunosc m-a impresionat.

   Dar am nimerit chiar într-un fel de război local al romilor. Și bancul de la început nu l-am ales întâmplător, chiar s-au certat unii și se lăudau pe motivul care a câștigat (a se traduce furat) mai mult în străinătate. Era și Poliția Locală pe acolo nu prea i-am băgat în seamă nici pe unii nici pe alții, pur și simplu am lăsat Loganul acolo și mi-am văzut de vizită.

   Din fericire nici romii nu prea m-au băgat în seamă erau prea preocupați cu altele, așa că la întoarcere totul am găsit intact... și mi-am putut continua drumul...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- robert
[10.10.18 12:50:34]
» mesaj pers

   @AZE: felicitări dl augustus! E o premieră si pentru mine, să apăs butonul... norocos!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[10.10.18 12:51:48]
» mesaj pers

   @robert: Woow! asa e! Felicitari, AZE!

   Bravo, Robert!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- AZE
[10.10.18 13:05:15]
» mesaj pers

   @robert: Mulțumesc

    Si va urma alt articol... si alt articol... si alt articol pana exista AFA

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- AZE
[10.10.18 14:12:26]
» mesaj pers

   @Zoazore: Mulțumesc

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[12] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2018] Unirea și sediul primăriei -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 23.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1012423">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1012423"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1012423">Şterge vot</a></div><span id="v91012423" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1012423)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1012423Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1012423MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2018] Unirea și sediul primăriei
foto AZE [23.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2018] Unirea-intersecție cu 107F -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 23.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1012424">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1012424"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1012424">Şterge vot</a></div><span id="v91012424" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1012424)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1012424Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1012424MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2018] Unirea-intersecție cu 107F
foto AZE [23.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2018] Unirea-casa de cultură -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 23.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1012425">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1012425"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1012425">Şterge vot</a></div><span id="v91012425" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1012425)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1012425Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1012425MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2018] Unirea-casa de cultură
foto AZE [23.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

#G#2

P04 [JUL-2018] Unirea-turnul bisericii catolice -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 23.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1012426">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1012426"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1012426">Şterge vot</a></div><span id="v91012426" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1012426)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1012426Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1012426MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2018] Unirea-turnul bisericii catolice
foto AZE [23.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2018] Unirea-biserica catolică (foto făcut de la 'vecini') -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 23.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1012427">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1012427"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1012427">Şterge vot</a></div><span id="v91012427" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1012427)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1012427Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1012427MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2018] Unirea-biserica catolică (foto făcut de la "vecini")
foto AZE [23.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2018] Unirea-biserica ortodoxă -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 23.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1012428">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1012428"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1012428">Şterge vot</a></div><span id="v91012428" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1012428)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1012428Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1012428MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2018] Unirea-biserica ortodoxă
foto AZE [23.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2018] Unirea-biserica ortodoxă -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 23.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1012429">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1012429"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1012429">Şterge vot</a></div><span id="v91012429" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1012429)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1012429Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1012429MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2018] Unirea-biserica ortodoxă
foto AZE [23.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2018] Așa se vede din drum cea mai veche biserică din Unirea (noroc cu localnicii (stânga jos) care m-au lăsat în curte pentru a vedea de mai aproape) -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 23.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1012430">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1012430"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1012430">Şterge vot</a></div><span id="v91012430" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1012430)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1012430Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1012430MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2018] Așa se vede din drum cea mai veche biserică din Unirea (noroc cu localnicii (stânga jos) care m-au lăsat în curte pentru a vedea de mai aproape)
foto AZE [23.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2018] Unirea-biserica catolică -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 23.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1012431">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1012431"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1012431">Şterge vot</a></div><span id="v91012431" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1012431)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1012431Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1012431MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2018] Unirea-biserica catolică
foto AZE [23.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2018] Unirea-monumentul eroilor -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 23.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1012432">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1012432"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1012432">Şterge vot</a></div><span id="v91012432" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1012432)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1012432Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1012432MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2018] Unirea-monumentul eroilor
foto AZE [23.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2018] Unirea-biserica reformată -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 23.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1012433">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1012433"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1012433">Şterge vot</a></div><span id="v91012433" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1012433)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1012433Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1012433MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2018] Unirea-biserica reformată
foto AZE [23.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2018] Unirea-biserica ortodoxă Buna-Vestire (foto preluat de pe pagina de FB a bisericii) -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 23.09.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av1012434">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1012434"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1012434">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2018] Unirea-biserica ortodoxă Buna-Vestire (foto preluat de pe pagina de FB a bisericii)
foto AZE [23.09.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

[12] foto . Click pe oricare pentru a le mări
#I#D2
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.108999967575 sec