80657 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Versailles

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
15.08.2017
DE
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Sibiu
înscris/ă în 02.07.12
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
TIP: SINGLE
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
9.62
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Palatul și grădinile Versailles (III)


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Ziua de 23 aprilie 2017, ziua alegerilor în Franța, și ziua vizitei mele la Versailles, am lăsat această ultimă parte cu descrierea grădinilor la urmă. Adevărul este că pentru a vizita grădina trebuie condiție fizică iar pentru a o descrie... multă răbdare.

Suprafața grădinilor Versailles numără nu mai puțin de 800 hectare și asta mi-au simțit cel mai mult picioarele. Arhitecții care au lucrat proiectarea grădinilor din 1630-prezent au fost Andre Le Notre, Charles Le Brun, Louis Le Vau, Jules Hardouin Mansart. În acești ani au avut loc numeroase modificări nu doresc de această dată să intru în detalii, pur și simplu vă invit la o plimbare pe traseul făcut de mine după vizita interiorului palatului Versailles.

Bienvenue dans le jardins du chateau de Versailles

Asta scria (bine ați venit la grădinile palatului Versailles) la intrarea la grădini care se află între aripa stângă și centrală a palatului Versailles. Plus un șantier de renovare o porțiune mică a aripii centrale acoperită cu scândură și cu sârmă ghimpată deasupra. Dar scândura era acoperită cu postere reprezentând imagini din grădină. Înainte de intrare se află zona de securitate pentru grădini, nu am mai trecut prin acesta, eu am ieșit direct din palat dupa vizita. La stânga se află încă un hop, cîteva căsuțe verzi de bilete și de acces, eu am avut bilet și la grădini, altfel mai era o coadă, conform estimare în 10 minute eram înauntru. Taxa separată pentru grădini (nu sînt puțini cei care vin să vadă doar grădinile) este de 9,5 euro.

Dincolo de aceste căsuțe: spor la drumeție, dar cei care dispun de 34 euro pot avea pentru o oră o mașinuță electrică (cu suprataxă de 8,5 euro pentru fiecare 15 minute în plus) ceea ce este un real avantaj pentru cei care nu pot merge mult, persoane în vărstă, persoane care nu au suficient timp pentru vizita pe jos sau... pentru cei leneși. Aceste mașinuțe se pot închiria din fața castelului fațada spre grădini de lângă cele două bazine dotate cu fântâni arteziene și atât de celebre datorită fotografiilor făcute și puse pe pliante turistice.

Grădina de Versailles este amenajată simetric cu mici diferențe această simetrie este prezentă de la palat până la capătul lacului de agrement în formă de cruce Grand Canal cu suprafața de 23 hectare și lungimea de 1,5km fiecare parte a crucii. Pe urmă se schimbă puțin situația Palatele și grădinile Trianon plus domeniul Mariei Antoinette Hameau de la Reine se află la dreapta spate ieșind din simetria parcului.

Simetria (sau non-simetria) din fața palatului.

Așa cum am povestit în fața palatului aripa centrală se află cele două bazine cu statuile și fântânile arteziene celebre. Terenul fiind mai sus aici avem o panoramă deosebită asupra aleilor centrale până la Fântâna lui Apollo și lacul Grand Canal. De aici se ia și trenulețul (pentru cine nu îsi permite o mașinuță cu 30 euro ora) cu vagonete deschise care ne duce prin parc până în fața Grand Trianon (cel mai îndepărtat punct și înapoi).

La stânga și la dreapta de aceste bazine se află o zonă frumoasă de parc compusă din câte două părți fiecare parte având aleile, zona florală, fântâna arteziană, coniferele tăiate în forma propusă. Pentru cei care încă nu știu aici nu există pe alei, pavaj, asfalt, beton, sau alte materiale este acel praf autentic alb care se află și în plin centrul Parisului în Grădinile Tuilleries, sau chiar și pe Champs Ellisees (zona de parc). Ca și o mică paranteză acest par fin alb (amestecat cu pietriș fin) nici în ziua de astăzi nu aieșit din încălțămintea de sport care o aveam în ziua vizitei atrebuit s-o spăl în mașina de spălat.

Orangeria Versailles

De la aceste parcuri se poate coborâ atât la stânga cât și la dreapta ori pe scări ori pe o alee în pantă. La stânga se află orangeria care era de nelipsit la orice proprietate al lumii bune. Bineînțeles că soiurile de citrice erau cele mai răspândite dar nu lipseau nici măslinii, palmierii. În sezonul rece aceste plante iernau în încăperile de sub terasa parcului (Parterre de l, Orangerie). Orangeria este orientată spre sud altfel primesc ceva lumină și iarna, prin ușile în formă de boltă cu multă sticlă și foarte înalte. Tot aici a existat și grădina de legume dar puțin mai departe. Dincolo de orangerie se află Lacul Elvețian (Piece d, eau des Suisses) Dimensiunea lacului nu este de neglijat suprafața având 13 hectare. La momentul vizitei mele era deja scos tot din orangerie și aranjat frumos pe aleile fostei grădini de legume de pe vremea regilor Franței. Aleea în pantă dincolo de orangerie se numește Podul celor 100 de trepte tot aici se află Porte Royale de L, Orangerie (poarta regala al orangeriei) aflată în renovare. De aici am văzut prima imagine cu boscheții, garduri vii pe sute de hectare, tăiate tunse în toate formele totuțși liniile drepte predomină aici. Cred că pe vremea în care se tăia cu foarfeca era cam mult de lucru de acolo și mii de angajați (n-aș spune că în ziua de astăzi este mai ușor cu toate mașinile de tuns posibile) Ceva mănâncă frunzele gardului la un moment dat am vazut un panou și descrie boala și dăunătorul.

Pe partea opusă orangeriei se coboară pe o pantă lângă palat și o alee în pantă denumită podul Neptun până la lacul Neptun. Între aceste alei în pantă am găsit două locuri deosebite prima se numește boscheții celor 3 fântâni (Grotte de Tethis), artezienile sînt așezate în terase, celalalt loc boscheții arcului de triumf. Înainte de de lacul Neptun se găsește o fântână mai mică cea a Dragonului.

Orchestra din boscheți

Oare ce orchestră cântă, cine-i dirijorul? Întrebarea mi-am pus-o la auzul acordurilor... din boscheți. De fapt este un sistem audio outdoor bine pus la punct și se potrivește extraordinar cu decorul. Băgând capul în gardul viu le-am observat, boxe audio agățate în pom de mărime medie protejate de intemperii, și asta în aproape tot parcul de 200 hectare (mai puțin în zonele mai îndepărtate)

Fântâna Latona

Este ceam mai frumoasă fântână arteziană în tot parcul după părerea mea. Se află la începutul aleii centrale și poți realiza fotografii atît în direcția palat cât și Grand Canal. Tot parcul din jurul fântânii se numește tot Latone adică Latona, s Parterre. În parcurile așezate simetric se mai află câte o fântână mai mică. La stânga se află Les Bosquets de la Salle de Bal și boschetii reginei. La dreapta de complexul Latonas se află boscheții lui Apollo și mai departe boscheții teatrului. Toate aceste locuri au fost amenajate pentru destinațiile descrise adică folosire petreceri, loc de odihnă pentru regină, băi și teatru. Înainte să coborâm la fântâna Latone atăt la stânga cât și la dreapta găsim fântâna de zi și fântâna de seara, decorul principal fiind animale din gurile lor țâșnește apa, mi-a plăcut în mod deosebit cea din stânga (Limier terasant nn cerf)

De la fântâna Latone până la Apollo

Urmând aleea centrală care este de fapt compusă din 2 alei și o porțiune imensă de gazon între ele putem intra atăt în stânga cât și la dreapta în boscheți un adevărat labirint în Versailles. Pe aleea secundară la stânga se vede fântâna Bacchus iar la dreapta fântâna Ceres. Până la fântâna Apollo găsim câte 8 parcuri egale pătrate la stânga și la dreapta. Prima la stânga se numește Girandole, pe urmă putem intra în parcul la capătul căreia găsim Fântâna Oglinzilor care oferă un spectacol acvatic/muzical, iar spectatorii stau în picioare sau pe gazon. La dreapta gâsim boscheții Dauphine

Buvette du Dauphine este un loc de luat masa din chioșcul din boscheți foarte rustic din bușteni construit. Așa că un sandviș este 3,9-7 euro, felie de piza 5,5 euro, clătite 3-4,5 euro, gogoși 5,5 euro, hot dog 6,5 euro, înghețată 4 euro, salate 6,5 euro, bere, suc, apa 5 euro. Se poate servi pe băncile din boscheți în mod sigur vor veni ciorile extraordinar de familiarizați cu turiștii (adică stă pe bancă cu tine până nu-i dai din sandvișul tău). Următorul parc cu boscheți se numește boschetul stelei iar aleile sînt amenajate în formă de stea. Aleea despărțitoare are două fântâni Saturn la stânga și Flora la dreapta. Următorul parc este Coloniada, în mijlocul boscheților găsim o mică piațetă în formă de cerc înconjurată de coloane inspirată din cele romane.

Urmează grădina regelui, iar la dreapta boscheții domului și Enceladus. Ultimul parc pătrat la dreapta de tot se numește Obelisk.

Dacă am avut răbdarea și energia necesară să le vizităm pe toate am avut numai de căștigat a fost cea mai frumoasă și interesantă parte din parc, sper că mai există energie că greul abia urmează. Din fericire la tot pasul se găsesc comercianți care fac freshuri de portocale pe loc.

Fântâna Apollo

O adevărată operă de artă este acestă fântână cu sau fără artezienele în mișcare. Regele soarelui iasă din apă cu ajutorul carului tras de cai, splendid mai ales cu jocurile de apă în funcțiune. Pe lângă Apollo, caii și câteva figurine umane se mai vede un dragon ieșind din apă. Lebedele sînt foarte prezente de asemenea și mulțimea de turiști care stă la marginea fântânii.

Grand Canal

Așa cum am povestit este un lac de agrement în formă de cruce 23 hectare cu fiecare latură a crucii căte 1,5 km. Ai ce vâsli deoarece se pot închira bărci de agrement costul fiind 13 euro jumătatea de oră, 15 euro ¾ și 17 euro 1 oră. Deci mai avantajos o oră. Gazonul de lângă lac este plin de francezi și restul de popoare ale lumii care s-au dus acolo invitați (de Merkel) și neinvitați (de majoritatea) stând pe iarbă sau pături, scăunele, măsuțe exact ca la un picnic de la noi. Doar grătarul se face mai încolo în locuri amenajate. Poliția pe cal are grijă și de acest aspect.

La Petit Venise

Un alt loc de servit masa de această dată în condiții de restaurant se numește La Petit Venise și se află la dreapta de fântâna Apollo și Grand Canal. Înaintând la un ștand de inghețată prețul este 2,7-4,5 euro. Tot aici am găsit un loc de închiriat biciclete normale de o persoană (1/2 oră 7,5 euro, 1 oră 8,5 euro, 1/2 zi 18 euro, 1 zi 20 euro, deci avantaj pentru mai mult timp. Meniul restaurantului seamană mai mult a bufet sandviș 6,9 euro, felie de pizza 7,5 euro, paste 4 euro, prșjituri 4-6 euro, cafea 2-3,5 euro, bere 6,9 euro, vin la pahar 5,2 euro, sucuri, ceai 3,2-3,5 euro. Un alt restaurant este La Flotille nu departe de acest loc pe malul apei. Aici meniul este mai diversificat, chiar și cu meniul zilei care costă 15 euro. O pizza (întreagă) este 11,8-13,9 euro, salata 5,8-11,8 euro, gustari calde (crochete, nuggets, hamburger, 9,2-15,5 euro, omleta 7,5-9,5 euro, placinte, gogoși 4,9-9,9 euro, patiserie, prăjituri 5,5-9,5 euro, înghețată 6,2-9,2 euro, paste 7,5-11,5 euro, bere 4,8-7,5 euro (acesta din urma 0,5 l) apa minerala 0,5-5 euro!! , vin de la pahar până la butelie 4,6-34 euro, lichior, tării, aperitive între 4,9-11,8 euro (4cl) Dar asta este Versailles, scump.

În jurul Grand Canal se află partea de parc amenajată simetric dar cu mai puține alei și mai puțin amenajat decăt partea de interes turistic maxim. Dar este foarte bun pentru cicliști sau cei care au închiriat o mașinuță, fac sport, aleargă, se joacă pentru că da pe pajiștile imense se poate juca și un fotbal. Așa arată și zona străbătută de mine până la Trianon. apar și cei cu grătarul chiar și corturi am văzut. Parcul se poate accesa din toate părțile bilete se pot cumpăra și de aici. Atenție pentru cei care vizitează trebuie păstrat biletul până la părăsirea definită a parcului altfel este păcat să mai plătim cei 9 euro o dată.

Grand Trianon

După ce clădirea principală a palatului a pierdut statutul de reședință de vacanță a casei regale și a devenit locuință permanentă s-a decis construirea unui palat secundar cu destinație odihnă într-o zonă mai retrasă. Așa s-a construit palatul Trianon la partea nordică a lacului Grand Canal cu grădina aferentă. 1708 a fost anul în care a fost gata de inaugurare. Arhitectul Louis le Vau a folosit barocul francez ca stil la clădirea compusă din mai multe aripi înconjurând și grădina aferentă. Un bilet simplu costă 12 euro aici iar vizita nu durează așa mult ca la palatul principal, totuși dacă se dorește și o vizită mai amănunțită a grădinilor (ceea ce nu am mai făcut din lipsă de timp) durează. Punctele de atracție din grădinile marelui Trianon sînt fântânile și amfiteatrul.

Petit Trianon

Construit în 1768 micul palat Trianon avea aceeași destinație ca Grand Trianon adică odihnă, petreceri departe de curtea regală aglomerată. S-a construit la ordinul lui Ludovic XV pentru doamna sa Madame de Pompadour. Și acest palat are grădina aferentă bineînțeles mult mai mică decât celelalte. Dar și în această grădină se găsesc câteva atracții frumoase, un pavilion și grădină franceză, o capelă, fântâni, teatru descoperit, și alte mici centre de recreere. Biletul de 12 euro este valabil și aici.

Hameau de la Reine

Se poate considera și satul de vacanță a reginei Marie Antoinette. Pe la 1788 a fost construit acest complex în jurul unui lac artificial compus din mai multe case țărănești de atunci dar majoritatea cu un etaj. Un bilet simplu costă 10 euro. Domeniul reginei Marie Antoinette se poate accesa direct din fața palatului existănd o alee scurtătură se numește drumul reginei și pleacă din dreptul lacului Neptun.

Aici închei excursia de la Versailles, recomand cel puțin o zi pentru vizită sau pentru cei meticuloși și care au timp chiar două-trei zile de exemplu prima zi palatul și orașul a doua zi: grădinile treia zi: cele trei atracții Trianon accesul se poate face și din afară nemaiplătind bilet de grădini încă o dată. Personal am fost mulțumit de ceea ce am văzut de și a fost un tur de forță.

Rog WM să atașeze (în clipul cu dronă arată principalele puncte de atracție de sus), mulțumesc

https://www.youtube.com/watch?v=QaWYCR2Iqac

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de AZE in 15.08.2017 01:30:18

Validat / Publicat: 15.08.17 09:59:18


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în FRANȚA.
VIZUALIZĂRI: 3034


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  36200 PMA (din 38 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
NOU! În colaborare cu Aero Shutle Paris, AmFostAcolo vă oferă posibilitatea rezervării unui transfer privat (cu limuzină sau microbuz) spre/dinspre Paris sau Disneyland, de la orice aeroport.
 • Se vorbește limba română!
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de AZE? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - webmasterX
  [15.08.17 07:46:36]
  » mesaj pers

     Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Dan&Ema
  [15.08.17 16:13:11]
  » mesaj pers

     @AZE:

     Ma bucur ca votul meu aduce si superbonusul! Felicitari!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - AZE
  [15.08.17 17:38:33]
  » mesaj pers

     @Dan&Ema: multumesc

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - doinafil
  [16.08.17 09:31:13]
  » mesaj pers

     Frumos și bine alcătuit articolul!

     Mi-am reamintit, datorită pozelor și expunerii Dvs., D. le AZE, de Palatul Versailles.

     Atunci când "amfostacolo", parcă nu era permisă așezarea pe iarba a turiștilor.

     Versaille-ul nu are egal, atat prin frumusețile din interiorul lui, cat și prin grandioasele-i grădini.

     Mulțumesc pentru tot ce am revăzut datorita Dvs. tra!!!

     Citit, (re) văzut și votat cu convingere și cu drag!

     Sa aveți o vacante frumoase și pe mai departe!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - tata123
  [16.08.17 14:48:02]
  » mesaj pers

     @AZE: Superbe imagini! Frumoase fântâni! „Boscheți” ca la Versailles aș vrea să văd și eu prin București (P26):)

     Dacă ar fi timp... puțini călători pot aloca 2-3 zile Versailles-ului cu toate atracțiile sale. Restul vizitatorilor fac „ture de forță”... Și sunt atât de multe de scris, chiar că se pot scrie multe articole. Fiecare colțișor are farmecul său.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - mishu
  [16.08.17 15:37:19]
  » mesaj pers

     @AZE: Cred ca o masinuta electrica as fi inchiriat si eu si nu de lene:(.

     Frumos prezentat totul, am reusit sa ajung la zi. Felicitari, votat cu mare drag.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - AZE
  [16.08.17 20:30:55]
  » mesaj pers

     @doinafil: Multumesc

     Si ma bucur ca exista cateva persoane iubitoare de Versailles.

     Ceva unic dar al dr... ului de scump, exista pe net cateva liste cu cheltuielile constructiei palatului (in moneda de atunci dar se poate cat de cat recalcula sint niste sume imense nici macar milionarii de astazi nu pot via la asa sume)

     Versailles este ceva deosebit, putin greu de inteles (dar pana la urma vom intelege) si foarte frumos.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - AZE
  [16.08.17 20:44:22]
  » mesaj pers

     @tata123: Multumesc

     Adevarat ce spui ar trebui mai multe zile pentru Versailles atat pentru palat, gradini, anexe cat si pentru oras. Si atunci nu ar trebui facute sacrificii fizice totul s-ar rezuma la o plimbare comoda si o observare mai amanuntita cu mult calm si interes.

     Cred ca si in zilele noastre cu toata tehnologia de astazi este foarte greu de intretinut parcul plus cladirile, palatul.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - AZE
  [16.08.17 23:47:03]
  » mesaj pers

     @mishu: Multumesc

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Michi
  [24.08.17 10:44:30]
  » mesaj pers

     Chiar mă întrebam dacă ai reuşit să vezi micul Trianon şi Le hameau de la Reine? Serialul tău este excepţional cu atât mai mult că am văzut majoritatea obiectivelor despre care ai scris. Citindu-te mi-am dat seama că deşi am fost de multe ori la Paris nu aş fi putut scrie reviewuri de o asemenea clasă

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Cdia
  [01.09.17 09:10:49]
  » mesaj pers

      :)) Distractiv! Vreau sa votez articolul şi-mi dă eroare... şi realizez că am mai votat... Dar atât de familiară mi se pare descrierea, încât am avut impresia că nu l-am citit, ci că era doar memoria mea ce-mi aducea amintirile la lumină... La fel am păţit şi cu plimbarea prin oraş - Versailles... şi eu am ales o dată să mă învârt pe străzile adiacente şi adiacente adiacentelor să văd unde trăiau ceilalţi...

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [50] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [APR-2017] Fântână arteziană în Versailles -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889233">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889233"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889233">Şterge vot</a></div><span id="v9889233" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889233)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889233Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889233MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [APR-2017] Fântână arteziană în Versailles
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P02 [APR-2017] Palatul Versailles-fațada către grădini -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889234">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889234"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889234">Şterge vot</a></div><span id="v9889234" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889234)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889234Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889234MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [APR-2017] Palatul Versailles-fațada către grădini
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P03 [APR-2017] Grup de statuete lângă fântână -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889235">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889235"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889235">Şterge vot</a></div><span id="v9889235" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889235)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889235Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889235MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [APR-2017] Grup de statuete lângă fântână
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]  P04 [APR-2017] Orangeria Versailles -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889236">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889236"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889236">Şterge vot</a></div><span id="v9889236" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889236)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889236Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889236MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [APR-2017] Orangeria Versailles
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P05 [APR-2017] Lacul Elvețian -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889237">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889237"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889237">Şterge vot</a></div><span id="v9889237" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889237)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889237Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889237MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [APR-2017] Lacul Elvețian
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P06 [APR-2017] Fântână arteziană(animată) -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889238">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889238"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889238">Şterge vot</a></div><span id="v9889238" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889238)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889238Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889238MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [APR-2017] Fântână arteziană(animată)
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [APR-2017] Apă și artă -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889239">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889239"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889239">Şterge vot</a></div><span id="v9889239" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889239)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889239Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889239MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [APR-2017] Apă și artă
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P08 [APR-2017] Fântâna Latona(dinspre palat) -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889240">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889240"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889240">Şterge vot</a></div><span id="v9889240" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889240)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889240Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889240MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [APR-2017] Fântâna Latona(dinspre palat)
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P09 [APR-2017] Fântâna Latona(dinspre Grand Canal) -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889241">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889241"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889241">Şterge vot</a></div><span id="v9889241" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889241)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889241Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889241MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [APR-2017] Fântâna Latona(dinspre Grand Canal)
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [APR-2017] O fântână mai micâ pe terasa Latona -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889242">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889242"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889242">Şterge vot</a></div><span id="v9889242" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889242)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889242Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889242MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [APR-2017] O fântână mai micâ pe terasa Latona
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [APR-2017] Satuie lângă boscheți -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889243">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889243"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889243">Şterge vot</a></div><span id="v9889243" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889243)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889243Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889243MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [APR-2017] Satuie lângă boscheți
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [APR-2017] Coloniada -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889244">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889244"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889244">Şterge vot</a></div><span id="v9889244" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889244)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889244Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889244MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [APR-2017] Coloniada
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P14 [APR-2017] Fântână muzicală -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889246">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889246"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889246">Şterge vot</a></div><span id="v9889246" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889246)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889246Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889246MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [APR-2017] Fântână muzicală
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [APR-2017] Pe malul fântânii Apollo -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889247">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889247"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889247">Şterge vot</a></div><span id="v9889247" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889247)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889247Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889247MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [APR-2017] Pe malul fântânii Apollo
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [APR-2017] Fântâna Apollo -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889248">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889248"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889248">Şterge vot</a></div><span id="v9889248" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889248)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889248Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889248MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [APR-2017] Fântâna Apollo
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P17 [APR-2017] Apollo -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889249">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889249"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889249">Şterge vot</a></div><span id="v9889249" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889249)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889249Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889249MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [APR-2017] Apollo
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P18 [APR-2017] Aleea centrală și Grand Canal -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889250">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889250"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889250">Şterge vot</a></div><span id="v9889250" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889250)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889250Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889250MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [APR-2017] Aleea centrală și Grand Canal
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [APR-2017] Pe malul Grand Canal -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889251">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889251"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889251">Şterge vot</a></div><span id="v9889251" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889251)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889251Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889251MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [APR-2017] Pe malul Grand Canal
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [APR-2017] Intrare la grădini -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889252">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889252"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889252">Şterge vot</a></div><span id="v9889252" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889252)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889252Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889252MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [APR-2017] Intrare la grădini
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P21 [APR-2017] Parcul la intrare -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889253">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889253"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889253">Şterge vot</a></div><span id="v9889253" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889253)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889253Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889253MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [APR-2017] Parcul la intrare
  foto AZE [15.08.17]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P22 [APR-2017] Aici stau iarna plantele inauntru -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889254">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889254"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889254">Şterge vot</a></div><span id="v9889254" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889254)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889254Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889254MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P22 [APR-2017] Aici stau iarna plantele inauntru
  foto AZE [15.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P23 [APR-2017] Orangerie -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889255">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889255"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889255">Şterge vot</a></div><span id="v9889255" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889255)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889255Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889255MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P23 [APR-2017] Orangerie
  foto AZE [15.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P24 [APR-2017] Orangerie -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889256">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889256"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889256">Şterge vot</a></div><span id="v9889256" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889256)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889256Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889256MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P24 [APR-2017] Orangerie
  foto AZE [15.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P25 [APR-2017] Tuia,statuia si o cioara -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889257">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889257"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889257">Şterge vot</a></div><span id="v9889257" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889257)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889257Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889257MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P25 [APR-2017] Tuia,statuia si o cioara
  foto AZE [15.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P26 [APR-2017] Boscheti in Versailles -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889258">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889258"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889258">Şterge vot</a></div><span id="v9889258" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889258)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889258Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889258MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P26 [APR-2017] Boscheti in Versailles
  foto AZE [15.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P27 [APR-2017] Alee in labirint -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889259">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889259"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889259">Şterge vot</a></div><span id="v9889259" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889259)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889259Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889259MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P27 [APR-2017] Alee in labirint
  foto AZE [15.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P28 [APR-2017] o statuie in parc -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889260">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889260"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889260">Şterge vot</a></div><span id="v9889260" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889260)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889260Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889260MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P28 [APR-2017] o statuie in parc
  foto AZE [15.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P29 [APR-2017] alee in parc -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889261">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889261"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889261">Şterge vot</a></div><span id="v9889261" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889261)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889261Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889261MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P29 [APR-2017] alee in parc
  foto AZE [15.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P30 [APR-2017] Coloniada -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889262">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889262"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889262">Şterge vot</a></div><span id="v9889262" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889262)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889262Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889262MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P30 [APR-2017] Coloniada
  foto AZE [15.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P31 [APR-2017] Mirror Lake -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889263">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889263"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889263">Şterge vot</a></div><span id="v9889263" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889263)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889263Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889263MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P31 [APR-2017] Mirror Lake
  foto AZE [15.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P32 [APR-2017] Grupul statuar Apollo (fara arteziana pt o mai buna observare) -- foto by <b>AZE</b> [uploaded 15.08.17] - <span class="allrVotedi" id="av889264">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv889264"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=889264">Şterge vot</a></div><span id="v9889264" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(889264)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f889264Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e889264MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P32 [APR-2017] Grupul statuar Apollo (fara arteziana pt o mai buna observare)
  foto AZE [15.08.17]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [50] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  Website Security Test
  pagină generată in 0.139320135117 sec